«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ο εγκέφαλος ωριμάζει σε όλες τις ηλικίες





Σαν ένα παλιό, καλό κρασί, που ωριμάζει με το χρόνο, έτσι και κάποιες περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου, χρειάζονται μερικές δεκαετίες για να ωριμάσουν και να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου μας δε φτάνουν το πλήρες δυναμικό τους παρά μόνο μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία.

Για παράδειγμα, η ικανότητα να αξιολογεί κανείς τη συναισθηματική κατάσταση τρίτων βρίσκεται στο αποκορύφωμά της στα 40-50 έτη.

«Σε οποιαδήποτε ηλικία, καλυτερεύουμε σε κάποια πράγματα και γινόμαστε χειρότεροι σε κάποια άλλα, ενώ κάποια παραμένουν σε σταθερό επίπεδο», εξήγησε ο ερευνητής Joshua Hartshorne από το τμήμα Γνωσιακών Επιστημών και Επιστημών του Εγκεφάλου στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι διάφορες συνιστώσες της ευφυΐας φτάνουν στο απώγειό τους σε διαφορετικές ηλικίες, με ορισμένες να «ωριμάζουν» μετά τα 40 έτη.

«Δεν υπάρχει μια ηλικία, στην οποία βρίσκεται κανείς στο απώγειό του σε όλα τα πράγματα», είπε από την πλευρά της η μεταδιδακτορική ερευνήτρια ψυχιατρικής και νευροαναπτυξιακής γενετικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), Laura Germine. «Παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα του τρόπου με τον οποίο αλλάζουμε με την πάροδο του χρόνου, σε σχέση με τις παραδοσιακές αντιλήψεις της ψυχολογίας και των νευροεπιστημών».

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από σχεδόν 50.000 άτομα και βρήκαν μια ξεκάθαρη εικόνα, που δείχνει ότι κάθε γνωστική ικανότητα που εξετάστηκε έφτανε στο απώγειό της σε διαφορετική ηλικία. 

Για παράδειγμα, η επεξεργασία των πληροφοριών φαίνεται να κορυφώνεται γύρω στην ηλικία των 18-19 ετών και αμέσως μετά αρχίζει να φθίνει. Εν τω μεταξύ, η βραχυπρόθεσμη μνήμη συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι περίπου την ηλικία των 25 ετών, οπότε φτάνει στο αποκορύφωμά της και αρχίζει να μειώνεται περίπου στην ηλικία των 35 ετών.

Η ικανότητα αξιολόγησης της συναισθηματικής κατάστασης άλλων ανθρώπων βρίσκεται στο καλύτερο σημείο πολύ αργότερα, στην ηλικία των 40 και 50 ετών.

Οι ερευνητές τονίζουν, ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, ωστόσο προηγούμενες έρευνες είχαν υποστηρίξει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικές αλλαγές ή σε αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: