«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Το 64,8% χρησιμοποιεί ξενόφερτες λέξεις!





Αποκάλυψε στην εντυπωσιακή ομιλία του ο ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης


Την περασμένη Τρίτη, σε δημόσια συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών μίλησε ο ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης,
με θέμα «Η ελληνική γλώσσα ανά τον κόσμο: παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Από νωρίς η αίθουσα (κεντρική) είχε υπερπληρωθεί από κόσμο και αναγκάστηκαν να ανοίξουν και τη διπλή ανατολική αίθουσα, που επίσης γέμισε και πολλοί παρακολούθησαν την ομιλία από τηλεοράσεως. 

Την εκδήλωση τίμησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας,
οι πρώην Πρόεδροι Κ. Στεφανόπουλος και Χρ. Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Γρίβας, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου. Κανένας από το υπουργείο Παιδείας δεν εμφανίστηκε...

Στην ομιλία του που εντυπωσίασε, ο κ. Κουνάδης τόνισε μεταξύ των άλλων:

«
Το πρώτο μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η γλώσσα ήταν η μεταρρύθμιση του 1976, με την κατάργηση των αρχαίων ελληνικών, και η διά νόμου καθιέρωση της Δημοτικής και του μονοτονικού, που σήμερα κατάντησε ατονικό. Έτερο μεγάλο πλήγμα είναι ότι η οικογένεια, ο δάσκαλος και ο ιερέας αντικαταστάθηκαν από την τηλεόραση, που ασκεί ολέθρια επίδραση όχι μόνο στη γλώσσα, αλλά και στον χαρακτήρα και το ήθος.

Σήμερα η νεολαία αμφισβητεί τα πάντα και κανένας δεν καταγγέλλει ότι η αμφισβήτηση αυτή
οφείλεται στο σοβαρό έλλειμμα ανθρωπιστικής Παιδείας, που ξεκινάει από το Δημοτικό, το οποίο χρειάζεται ριζική αναμόρφωση μαζί με το Γυμνάσιο και το Λύκειο. 

Ο κορυφαίος ισπανός γλωσσολόγος Francisco Adrados διαπιστώνει ότι
«Η ελληνική και κινεζική είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη».

Κατά τον Adrados, όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την ελληνική. 

Από χαρτογράφηση των ανά τον κόσμο πανεπιστημίων που διαθέτουν τμήματα ελληνικών σπουδών, όλως ενδεικτικά μνημονεύονται: ΗΠΑ 58, Γερμανία 31, Ισπανία 20, Γαλλία 18, Καναδάς 17, Αυστραλία 12, Ιταλία και Ρωσία 10, Βρετανία 8, Βέλγιο και Ιρλανδία 6, Φινλανδία, Ν. Αφρική, Ν. Ζηλανδία, Ουκρανία και Πολωνία 4, Ελβετία, Σουηδία και Τουρκία 3, Αίγυπτος, Βουλγαρία, Γεωργία, Κίνα, Πορτογαλία, Τσεχία, Ιαπωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία 2 και από 1 Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Βραζιλία, Δανία, Ιορδανία, Ισραήλ, Μεξικό, Μολδαβία, Σλοβακία και Χιλή. 

Συνολικά, η ελληνική διδάσκεται σε περισσότερα από 270 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

Έρευνα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας, με τη βοήθεια της ALCO, αποκάλυψε το εξής τραγικό:
 

Ξενόφερτες λέξεις χρησιμοποιεί το 64,8% των κατοίκων της Αττικής. Το 60,9% των αναγνωστών του αθλητικού Τύπου. Το 51,4% αυτών που βλέπουν τηλεόραση 4-5 ώρες τη μέρα. 

Από την άλλη πλευρά, στο Βιβλίο Γκίνες η ελληνική γλώσσα αναφέρεται ως η πλουσιότερη του κόσμου,
με 5.000.000 λέξεις, όταν η αγγλική έχει μόνο 490.000 και 70.000.000 λεκτικούς τύπους. 

Στο λεξικό Γουέμπστερ, φαίνεται ότι η αγγλική γλώσσα έχει δανειστεί 57 μόνο λέξεις από την τουρκική, 34 από τις σλαβικές και 41.615 λέξεις από την ελληνική. 

Ο Μπιλ Γκέιτς ομολογεί ότι η ελληνική,
με τη μαθηματική δομή της, είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, γιατί μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. 

Τέλος, στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αποθησαύρισης του πλούτου της ελληνικής γλώσσας, που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας με την ονομασία «Ίβυκος», οι υπεύθυνοι υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φτάσουν τον εκπληκτικό αριθμό των 90 εκατομμυρίων. Κι εμείς τι;».


πηγή-paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: