«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

12 λόγοι που κλαίνε τα μωρά



Το θηλάσατε, το βάλατε να ρευτεί, του αλλάξατε πάνα, τι συμβαίνει λοιπόν και κλαίει;
Εμείς σας παραθέτουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που τα μωρά κλαίνε και κάποια τρικ για να σταματήσετε το κλάμα τους.

Στην αρχή για όλους το κλάμα ενός νεογέννητου μας μοιάζει απλώς με ... κλάμα. Κι όμως είτε πεινάει, είτε νιώθει υπερδιέγερση, θυμό, φόβο, πόνο, η αλήθεια είναι πως όταν ένα μωρό κλαίει προσπαθεί να μας πει κάτι. 


Όταν ένα βρέφος δεν κλαίει, μπορούμε να υποθέσουμε πως νιώθει ευχαριστημένο. 

Όταν όμως είναι δυσαρεστημένο ο μόνος τρόπος που για να διεκδικήσει και να πάρει αυτό που χρειάζεται, είναι το κλάμα.

1. Θέλει παρέα
Τα μωρά κλαίνε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Η πλήξη και η μοναξιά
μπορούν να κάνουν ένα μωρό να αισθάνεται το ίδιο άσχημα, όσο και η πείνα η οι πόνοι από αέρια. Στην πραγματικότητα, το κλάμα είναι ένα απλό σύστημα που λειτουργεί σαν συναγερμός: όταν κάτι δεν πάει καλά, κινητοποιείται και συνεχίζει μέχρι να διορθωθεί η κατάσταση. 


Ο διάσημος παιδίατρος William Sears, στο βιβλίο του Nighttime Parenting, αναφέρει πως όταν οι γονείς δεν ανταποκρίνονται στο κλάμα του μωρού τους, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του προς αυτούς, και η εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροφή του. Όταν ανταποκρίνονται του δίνουν να καταλάβει ότι μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια τους.

2. Πεινάει
Τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό πεινάει είναι η ανησυχία, ο θόρυβος αλλάς και το ότι πλησιάζει το στήθος σας. Το γάλα δε θα σταματήσει αμέσως το κλάμα του, αλλά σίγουρα θα το απαλύνει.

3. Θέλει καινούρια πάναΜερικά μωρά σας «ενημερώνουν» αμέσως όταν πρέπει να τους αλλάξετε πάνα. Άλλα πάλι δεν ενοχλούνται όταν είναι λερωμένα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό είναι εύκολο να ελεγχθεί και απλό να διορθωθεί.

4. Ζεσταίνεται ή κρυώνει
Όταν το μωρό κρυώνει (όταν για παράδειγμα του βγάζετε τα ρούχα για να του αλλάξετε πάνα), θα εκφράσει τη δυσφορία του κλαίγοντας. Όταν πάλι ζεσταίνεται, πάλι θα δείξει τη δυσφορία του, αλλά με λιγότερο έντονο κλάμα.

5. Θέλει αγκαλιάΤα μωρά θέλουν να τα παίρνετε αγκαλιά. Τους αρέσει να βλέπουν τα πρόσωπα των γονιών τους, να ακούνε τη φωνή τους, να ακούνε τους χτύπους της καρδιάς τους. Αφού λοιπόν φάνε, ρευτούν και αλλαχθούν, θέλουν την αγκαλιά σας. Κάποια απαιτούν πολλή προσοχή, ενώ άλλα μπορούν να περάσουν αρκετή ώρα στο καρεκλάκι τους. Αν στο μωρό σας αρέσει η προσοχή, σηκώστε το, βάλτε το σε ένα μάρσιπο και κρατήστε το κοντά σας.

6. Θέλει να ρευτεί
Ορισμένα μωρά δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ρευτούν. Κάποια μωρά ρεύονται αμέσως μόλις τελειώσουν το γεύμα τους, ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο. Αν νομίζετε ότι το μωρό σας κλαίει επειδή έχει αέρα στο στομάχι του, ένας τρόπος για να το βοηθήσετε είναι να το ξαπλώσετε μπρούμυτα πάνω στα πόδια σας και να του τρίψετε την πλάτη.

7. Έχει κολικούς
Ο Δόκτωρ Sears γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του: «αν αναρωτιέστε αν το μωρό σας υποφέρει από κολικούς, τότε μάλλον δεν έχει κολικούς. Τα μωρά με κολικούς δείχνουν έντονα ότι πραγματικά υποφέρουν». Συνήθως όταν υποφέρει από κολικούς σηκώνει τα πόδια του προς το στομάχι του, σφίγγει τις γροθιές του και το πρόσωπό του έχει μια έκφραση πόνου και αγωνίας, ενώ ξεφωνίζει σε ψηλούς τόνους. 

Οι κολικοί προκύπτουν το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ και μπορεί να κρατήσουν από λίγα λεπτά μέχρι και πολλές ώρες. Είναι σημαντικό να ανταποκριθείτε άμεσα στο κλάμα του μωρού που έχει κολικούς γιατί με το κλάμα του το μωρό καταπίνει αρκετό αέρα, πράγμα που το κάνει να αισθάνεται ακόμα χειρότερα και να είναι ακόμα πιο δύσκολο για σας να το ηρεμήσετε.

8. Είναι κουρασμένοΣτα μωρά αρέσει η προσοχή, από την άλλη όμως μπορούν εύκολα να κουραστούν και να καταρρεύσουν. Τα νεογέννητα δεν μπορούν να επεξεργαστούν όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουν (τα φώτα, το θόρυβο), και ίσως όλη αυτή η δραστηριότητα να τα κουράζει. Το κλάμα λοιπόν είναι ο δικός τους τρόπος να πουν «έχω βαρεθεί».

9. Δε νιώθει καλάΑν μόλις έχετε ταΐσει το μωρό σας και έχετε ελέγξει ότι είναι άνετο, ελέγξτε τη θερμοκρασία του για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι άρρωστο. Το κλάμα ενός άρρωστου μωρού τείνει να είναι διαφορετικό από το κλάμα απογοήτευσης ή πείνας.

10. Είναι ερεθισμένo από την πάναΕπειδή τα μωρά περιβάλλονται από νερό πριν τη γέννηση τους, τα περισσότερα δεν κλαίνε όταν έχουν βρεγμένη πάνα, συχνά όμως κλαίνε όταν έχουν συγκαεί. Σε αυτήν την περίπτωση η συχνή αλλαγή πάνας είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε κάθε είδους ερεθισμό και σύγκαμα. Αν συνεχίσει να έχει ερεθισμούς, αλλάξτε του πάνα.

11. Κάτι το τρόμαξε

12. Έχει πιαστεί και χρειάζεται να του αλλάξουμε θέση, να το κουνήσουμε ή να το βγάλουμε βόλτα


Συμβουλές έκτακτης ανάγκης

Όταν έχετε τσεκάρει όλα τα παραπάνω αλλά εκείνο συνεχίζει να κλαίει, από ανεξήγητη γκρίνια μπορείτε να επιχειρήσετε κάποια δοκιμασμένα τρικ.

Αφήστε το να ακούσει το ρυθμό
Στα μωρά αρέσει ο ρυθμός, μια που έχουν συνηθίσει να ακούνε τον ήχο της καρδιάς σας. Δοκιμάστε να του βάλετε λίγη απαλή μουσική, να τραγουδήσετε ένα νανούρισμα ή ακόμα και να το βάλετε να ακούσει το ρυθμικό ήχο ενός παιχνιδιού.

Βάλτε τo σε κίνηση
Το ριλάξ, ή το πορτμπεμπέ είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικά για κάποια μωρά, όπως επίσης
και μια βόλτα με το καρότσι ή το αυτοκίνητο.

Κάντε του μασάζ
Στα περισσότερα μωρά αρέσει να τα αγγίζουν, έτσι ένα μασάζ μπορεί να είναι
ό,τι καλύτερο για να το ηρεμήσετε. Δε χρειάζεται να είστε ειδικός. Οι απαλές και αργές κινήσεις, θα το ανακουφίσουν σίγουρα. Επίσης, δοκιμάστε να τρίψετε την πλάτη ή την κοιλιά του. Αυτό θα βοηθήσει επίσης αν έχει αέρια από κολικούς.

Αφήστε το να πιπιλίσει κάτι
Ακόμα και όταν δεν πεινάει, το πιπίλισμα μπορεί να σταθεροποιήσει τους κτύπους της καρδιάς
ενός βρέφους, να χαλαρώσει το στομάχι του και να ηρεμήσει τα άκρα του. Δώστε του την πιπίλα του και αφήστε το να χαλαρώσει.


πηγή-logia-tou-aera

Δεν υπάρχουν σχόλια: