«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ψείρες: Πώς θα τις αντιματωπίσετε;



Όλοι έχουμε ακούσει, έχουμε δεί ή έχουμε κολλήσει ψείρες στην ζωή μας

Τι είναι όμως οι ψείρες;


Ψείρες είναι το κοινό όνομα για τα είδη της υπόταξης Ανόπλουρα,
που κατατασσεται στην τάξη των εντόμων φθειράπτερα. Η ψείρα λοιπον είναι ένα ζωήφιο που μπορει και ζει παρασιτικά στον άνθρωπο και στα ζώα.

Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής είναι μικροσκοπικά έντομα χωρίς φτερά. Όπως όλα τα έντομα έχουν έξι πόδια, τα οποία χρησιμοποιούν για να προσκολλώνται στα μαλλιά. Οι ψείρες ζουν μόνο στα ανθρώπινα μαλλιά. Συνήθως, προτιμούν τις πιο θερμές περιοχές, όπως την περιοχή πίσω από τα αυτιά ή την περιοχή του αυχένα.

Οι ψείρες είναι διαφανείς. Αυτό καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους στα μαλλιά. Μια ενήλικη ψείρα έχει μήκος 3-4 χιλιοστά: περίπου όσο το μήκος ενός σπόρου σησαμιού. Τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Οι ψείρες, αφού φάνε, αποκτούν ένα καφέ-κοκκινωπό χρώμα.

Οι ψείρες τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Οι ψείρες τρωνε τέσσερις φορές την ημέρα. Δαγκώνουν το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και εγχέουν το σάλιο τους. Αυτό προκαλεί ερεθισμό και φαγούρα. Όταν απομακρύνονται από τα ανθρώπινα μαλλιά και συνεπώς από το αίμα, δεν μπορούν να επιβιώσουν παραπάνω από 2 με 3 ημέρες.

Οι κόνιδες δεν είναι ψείρες. Οι κόνιδες είναι τα άδεια κελύφη
των νυμφών που εκκολάφθηκαν ή τα αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί. Βρίσκετε κόνιδες στα μαλλιά σας; Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε μολυνθεί από ψείρες, ωστόσο η πιθανότητα είναι μεγάλη.

Οι ψείρες αναπαράγονται πολύ γρήγορα. Οι θηλυκές ψείρες γεννούν
και εναποθέτουν έως και 10 αυγά ανά ημέρα. Τα αυγά, τα οποία μοιάζουν με πιτυρίδα, προσκολλώνται πλησίον του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής, στη ρίζα της τρίχας και είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθούν.

Τα αυγά εκκολάπτονται μετά από 8 με 10 ημέρες. Τα «μωρά ψείρες» ονομάζονται νύμφες. Μετά από 10 με 12 ημέρες, οι νύμφες γίνονται ώριμες ενήλικες ψείρες, έτοιμες να γεννήσουν και εναποθέσουν αυγά.

Οι ψείρες ζουν 2 έως 3 μήνες.
Κατά το διάστημα αυτό οι θηλυκές ψείρες γεννούν 200 με 300 αυγά.

Πως απομακρυνουμε τις ψείρες
Ένα μεταλλικό χτενάκι βοηθάει να ξετρυπώνετε τα παράσιτα και να ξεκολλάτε τις κόνιδες. «Ωστόσο υπάρχουν αρκετά ειδικά προϊόντα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά σε παιδιά. Μάλιστα καλό θα ήταν να γίνει μία επαναληπτική-προληπτική θεραπεία 7 ημέρες μετά την πρώτη, ώστε να σκοτωθούν και τα τελευταία παράσιτα που βρίσκονταν μέσα σε αβγά και έχουν εκκολαφθεί», λέει η παιδοδερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. 

Το σίγουρο είναι ότι θα διευκολύνει στον έλεγχο του δέρματος και στην αφαίρεση των κόνιδων. 


Για να απαλλαγείτε, όμως, θα χρειαστεί θεραπεία με ειδικό σαμπουάν.

Οι κόνιδες ανοίγουν κάθε επτά ημέρες και κάθε έντομο παράγει 100 έως 200 κόνιδες, γι' αυτό εάν μετά την πρώτη θεραπεία έχουν επιβιώσει κάποιες θα τις καταπολεμήσετε ώστε να απαλλαγείτε οριστικά από το πρόβλημα.

Για να μην ξαναεμφανιστούν,
δεδομένου ότι στο σχολείο ο κίνδυνος υπάρχει πάντα, είναι απαραίτητη μια προληπτική αγωγή.

Το σύνδρομο της συνεχούς μόλυνσης
Ο προληπτικός πόλεμος κατά των ψειρών, είναι απολύτως περιττός.
Εάν στο σχολείο η επιδημία συνεχίζεται, καλό είναι να ελέγχετε το κεφάλι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα αιθέρια έλαια λειτουργούν ως εντομοαπωθητικά, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να το αποδεικνύουν αυτό.

Με δυο λόγια ο ορίζοντας δεν είναι καθόλου φωτεινός. Αγωγή με δραστικά σαμπουάν για όλους και γενική απολύμανση στο σπίτι. Σεντόνια και πετσέτες πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο στους 90ο βαθμούς, τα ρούχα στους 60ο. 

Αν και οι κόνιδες ζουν μόνο 48 ώρες μακριά από το ανθρώπινο δέρμα, για να μην επιβιώσουν, βάλτε σε καραντίνα όλα τα λούτρινα παιχνίδια. Κλείστε τα σε πλαστικές σακούλες για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες. Θα πλένετε τα χτένια και τις βούρτσες σε ένα λεκανάκι με νερό και το θεραπευτικό σαμπουάν.

Επιπλέον στα παιδιά,
η φθειρίαση μπορεί να κατεβεί μέχρι τα βλέφαρα και να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: