«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

H "Παναγία Umilenie". Η αγαπημένη Παναγία του Αγ. Σεραφείμ του Σαρώφ


Επιμέλεια: Δρ Δημήτρης Περδετζόγλου






Ο Αγ. Σεραφείμ του Σαρωφ, ο μεγάλος άγιος της Ρωσίας, ο οποίος δίδασκε ότι σκοπός του χριστιανού είναι η απόκτηση του Αγ. Πνεύματος, είχε φθάσει σε τέτοια πνευματική ύψη, όπου η Παναγία του εμφανίστηκε πολλές φορές, κατά την διάρκεια της ζωής του.



Ο άγιος ευλαβούνταν ιδιαίτερα την Παναγία, επειδή του έσωσε τη ζωή, τον προστάτεψε και τον συμβούλευε διαρκώς.


Η εικόνα της Παναγίας μπροστά στην οποία προσεύχονταν ο Αγ. Σεραφείμ και μπροστά στην οποία πέθανε γονατιστός, ονομάζεται “Umilenie” όπου σημαίνει ευσπλαχνία, ενώ ο άγιος την είχε ονομάσει “χαρά πάντων των χαιρόντων”.




Είναι αγιογραφημένη σε πανί πάνω σε ξύλο κυπαρισσιού. Η τεχνοτροπία δεν είναι Βυζαντινή, ενώ η Παναγία εμφανίζεται μόνη χωρίς το βρέφος αγκαλιά. Τα χέρια τα κρατάει σταυρωμένα στο στήθος, ενώ το βλέμμα της είναι χαμηλωμένο, γεμάτο ταπεινότητα.

Γύρω από το φωτοστέφανο της γράφει:
«Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε».
Μετά την κοίμηση του Αγίου Σεραφείμ, η εικόνα έφτασε στη μονή, όπου ο ίδιος ο άγιος είχε φτιάξει στο Ντιβέεβο και οι μοναχές την τοποθέτησαν σ’ ένα παρεκκλήσι του ναού της Αγ. Τριάδος.




Αργότερα ο μητροπολίτης Σεραφείμ Σιχαγκοβ,
έγραψε μια ακολουθία.

Η εικόνα εορτάζει στις 28 Ιουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: