«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Εκπληκτικοφοβερά μέρη της γης!


Τα παρακάτω μέρη υπάρχουν πράγματι τον πλανήτη μας και οι φωτογραφίες δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία.

Σαλάρ Ντε Ουγιούνι, Βολιβία
Το Σαλάρ Ντε Ουγιούνι (Salar de Uyuni) είναι η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο με έκταση 10.582 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βολιβία στο υψίπεδο των Άνδεων και διαμορφώθηκε ύστερα από μετασχηματισμούς διαφόρων προϊστορικών λιμνών. 

Καλύπτεται από μια εξαιρετικά ομαλή κρούστα αλατιού, βάθους λίγων μέτρων. Η κρούστα χρησιμεύει ως πηγή αλατιού και καλύπτει μια τεράστια λεκάνη εξαιρετικά πλούσια σε λίθιο. 


Χανγκ Σον Ντονγκ, Βιετνάμ
Το Χανγκ Σον Ντονγκ (Hang Son Doong) είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου και βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Φονγκ Να-Κε Μπανγκ του Βιετνάμ, 500 χιλιόμετρα νότια του Ανόι. Ένας αυτόχθονας το εντόπισε το 2001, αλλά αποκαλύφθηκε από μια βρετανική ομάδα το 2009.

Το διαπερνά υπόγειος ποταμός από τον οποίο προέρχεται και το όνομά του που στα ελληνικά σημαίνει «Ο Ποταμός του Βουνού».



Ροράιμα, Βενεζουέλα
Το βουνό Ροράιμα (Roraima) βρίσκεται στη Βενεζουέλα και είναι το ψηλότερο βουνό από τα βουνά Pacaraima. Το ψηλότερο σημείο του βουνού Ροράιμα, ονομάζεται Maverick Rock και φτάνει τα 2.810 μέτρα. Αυτό όμως που κάνει το βουνό να ξεχωρίζει είναι η επίπεδη του επιφάνεια, κάτι πολύ σπάνιο, που περιβάλλεται από απότομους γκρεμούς που ξεπερνούν τα 400 μέτρα. 

Το βουνό είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Canaima, που θεωρείται ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Κουέβα Ντε Λος Κριστάλες, Μεξικό 
Το Κουέβα Ντε Λος Κριστάλες (Cueva de los Cristales) είναι ένα σπήλαιο θαμμένο 300 μέτρα κάτω από το βουνό Naica, στην έρημο Chihuahua, του Μεξικό. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε, κατά τύχη, από τους εργάτες του ορυχείου που λειτουργεί εκεί εδώ και ένα αιώνα. Ο θάλαμος περιείχε μερικούς από τους μεγαλύτερους φυσικούς κρυστάλλους που έχουν βρεθεί ποτέ.

Πρόκειται για κάποιες μορφές από σελινίτη, που έχουν αυξηθεί σε μήκος πάνω από 10 μέτρα και πλάτος πάνω από 1 μέτρο.


Η λίμνη Ρέτβα, Σενεγάλη
Η λίμνη Ρέτβα (Retba ή Lac Rose) βρίσκεται βόρεια της χερσονήσου Cap Vert της Σενεγάλης, βόρειο-ανατολικά του Ντακάρ. Ανάλογα με την ώρα της ημέρας, η λίμνη αλλάζει χρώμα από μοβ σε ένα βαθύ κόκκινο ροζ. Το ασυνήθιστο χρώμα του νερού προκαλείται από αλόφιλα αβλαβή βακτήρια που αναπτύσσονται στο περιβάλλον της λίμνης. Τα χρώματα είναι ιδιαίτερα εμφανή κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου.



Το πέτρινο δάσος, Μαδαγασκάρη
To πέτρινο δάσος (Tsingy de Bemaraha) βρίσκεται κοντά στις δυτικές ακτές της Μαδαγασκάρης. Πρόκειται για μία έκταση 752 χιλιομέτρων, καλυμμένη ολόκληρη με κάθετους απότομους βράχους από ασβεστόλιθο, αποτέλεσμα της διάβρωσης του εδάφους από τις συχνές τροπικές βροχές. 

Η περιοχή είναι το Εθνικό Πάρκο της Μπερναράχα, ωστόσο οι ντόπιοι το ονομάζουν Tsingy, λέξη που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «εκεί που δε μπορεί να περπατήσει κανείς».



Το Κύμα, Αριζόνα
Το Κύμα (The Wave) είναι ένας σχηματισμός πετρωμάτων ψαμμίτη που βρίσκεται στα σύνορα της Γιούτα και Αριζόνα, στης ΗΠΑ, σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Coyote Buttes. 

Περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια πριν, η περιοχή αυτή ήταν μια αμμώδης έρημος, που κατά τη διάρκεια των αιώνων μετατράπηκε σε σκληρό συμπαγή βράχο. Η διάβρωση από τον άνεμο και τη βροχή συνέβαλε στην δημιουργία αυτού του εντυπωσιακού φαινομένου. Τα πολύχρωμα στρώματα είναι λόγω της παρουσίας οξειδίων του σιδήρου. 

Σοκότρα, Υεμένη
Η Σοκότρα (Socotra) είναι ένα μικρό νησί 240 χιλιόμετρα ανατολικά του Κέρατος της Αφρικής και 380 χιλιόμετρα νότια της Αραβικής Χερσονήσου. 

Το νησί είναι αρκετά απομονωμένο και λόγω της διαδικασίας της ειδογένεσης, το ένα τρίτο της χλωρίδας του νησιού δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού στον πλανήτη. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά της Σοκότρα είναι το δέντρο «αίμα του δράκου», το οποίο έχει ένα περίεργο σχήμα ομπρέλας.

Ντάνσιηα, Κίνα
Οι σχηματισμοί Ντάνσιηα (Danxia) είναι πολύχρωμοι λόφοι που βρίσκονται στην επαρχίας Gansu στη βορειοδυτική Κίνα. Αποτελούν ένα ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο που οφείλεται στη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ψαμμίτη και άλλων ιζημάτων στην επιφάνεια του εδάφους. 

Τα ιζήματα αυτά με την πάροδο εκατομμυρίων χρόνων οξειδώνονται λόγω της επαφής τους με τον αέρα και αποκτούν έτσι τα έντονα χρώματά τους.

Κάνο Κριστάλες, Κολομβία
Ο ποταμός Κάνο Κριστάλες (Cano Cristales) βρίσκεται στην περιοχή Serrania de la Macarena της Κολομβίας. Είναι γνωστός για τα πολλά του χρώματα και για αυτό πολλές φορές αποκαλείται σαν «το πιο όμορφο ποτάμι» ή «το ποτάμι που ξεκινάει από τον παράδεισο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: