«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Φιλοσοφία; Γιατί;



Τι μας προσφέρει η Φιλοσοφία; Η Εσωτερική Φιλοσοφία είναι αυτή που μας δίνει απαντήσεις για το Σύμπαν που κατοικούμε, για τη Γη που μας φιλοξενεί, για την Ιστορία που χαράζουμε, για τη Μοίρα που μας περιμένει. Μας ανοίγει τις πόρτες του παρελθόντος για να στηριχτούμε στις εμπειρίες που αποκτήσαμε, και μας βοηθάει να στέκουμε όρθιοι πάνω σε αυτές τις εμπειρίες, μέχρι να φτάσουμε το ύψος του μέλλοντος. Είναι η ορθή Γνώση της Ζωής.



Αυτή είναι η Φιλοσοφία που δίνει πίσω στον άνθρωπο την αυθεντική του πνευματική υπόσταση και τον κάνει να καταλάβει ότι η εσωτερική του ζωή είναι πιο σημαντική από τα εξωτερικά του σώματα. Τον διδάσκει ν’ αποκτήσει τους μοναδικούς θησαυρούς που κανείς δεν μπορεί να του αρπάξει. Του προσφέρει το κλειδί για να μετατρέψει τη Σοφία σε Αγάπη και να τη διοχετεύει ύστερα με Ενέργεια πάνω σε όλα τα όντα. Του δίνει διάνοια, διάκριση, τη δυνατότητα να ξεδιαλέξει και να διαλέξει, ν’ αποφασίσει και να δράσει. Του επιτρέπει να περάσει σύνορα, ακατανόητα για τα μυαλά που είναι γεμάτα με εγωισμό.

Και όταν οι καιροί είναι σκληροί, όταν τρίζουν τα θεμέλια του πολιτισμού, όταν σκοτεινιάζουν οι αξίες και οι άνθρωποι τρέμουν από φόβο γι’ αυτά που θα χάσουν χωρίς να κερδίσουν τίποτα σε αντάλλαγμα, τότε η Μεγάλη Φιλοσοφία εξαπλώνεται όπως η στήλη ενός φωτεινού κομήτη, για να αποδείξει ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο, ότι όλα τα συμβάντα έχουν τη ρίζα τους και ότι όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε όλοι οι καρποί να είναι πιο γλυκοί.

Όταν οι καιροί είναι σκληροί, όταν όλα πέφτουν γύρω-γύρω, υπάρχει ένα ανεξάντλητο αστέρι που λάμπει μπροστά στα μισάνοικτα μάτια εκείνου που θέλει να προχωρήσει. Διαλύονται τα ψεύτικα φώτα, τα σκηνικά που η ανάγκη ή η κατάχρηση, οι αμφιβολίες και οι φόβοι μας επιβάλλουν, ώστε να ανοιχτεί πέρασμα σε αυτή τη μοναδική δυνατότητα ν’ αντέξουμε μέσα στην τρικυμία.

Η Φιλοσοφία χρησιμεύει για να ζούμε. Είναι μία τέχνη πολύ δύσκολη με την οποία κανείς δεν ασχολείται και της οποίας κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει την τεχνική. Απλώς ερχόμαστε στη ζωή και αφήνουμε το ένστικτο να υπαγορεύει τους κανόνες του παιχνιδιού ή τους παραμορφώνουμε σύμφωνα με συγκεκριμένες παροδικές αποδοχές. Αλλά το Ζην, με κεφαλαία, είναι κάτι διαφορετικό. 

Είναι να ξέρουμε ποιοί είμαστε, ότι δεν είμαστε οι μοναδικοί, ότι αυτές που μας φαίνονται οδυνηρές δοκιμασίες και δυσκολίες δεν είναι άλλο παρά σκαλοπάτια για να μάθουμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, να τα βγάλουμε πέρα με τα δικά μας μέσα. Είναι να διαισθανθούμε ότι πηγαίνουμε προς κάποιον άλλο χρόνο-χώρο και ας μην είναι αυτός που τώρα γνωρίζουμε. Είναι να αντιλαμβανόμαστε ένα νήμα συνάφειας που μπορούμε να ονομάσουμε -αν θέλουμε- αιωνιότητα.

Η Φιλοσοφία χρησιμεύει για να αιτιολογήσουμε τη Ζωή και όχι να αφηνόμαστε να παρασυρθούμε από αυτή. Χρησιμεύει για να αξιολογήσεις όλα τα ζωντανά όντα και όχι μόνο τα ανθρώπινα. 

Χρησιμεύει για να κοιτάζεις τον ουρανό και τη γη, για να σκαλίζεις στο βάθος της γης και για να τρυπήσουμε τη βαθύτητα του ουρανού, για να δούμε γύρω γύρω, για να αισθανθούμε, για να σκεφτούμε. Για να είμαστε φιλόσοφοι συνειδητοί των ερωτήσεών τους και των απαντήσεών τους, μη οριστικών, αλλά που οδεύουν προς μία βαθμιαία κατανόηση της Αλήθειας. 

Γιατί μελετάμε Φιλοσοφία; Μελετάμε Φιλοσοφία για να αναζητήσουμε τη σοφία που μας λείπει, για να ανακαλύψουμε σιγά-σιγά τους Νόμους που διέπουν τη Ζωή και επομένως τους εαυτούς μας. Για να κυβερνήσουμε την προσωπικότητά μας και να την κάνουμε πιο αρμονική και για να προσφέρουμε στους άλλους το αποτέλεσμα των εμπειριών μας, γλιτώνοντάς τους, αν είναι δυνατόν, από άχρηστους πόνους. Για να γνωρίσουμε το γιατί τόσων γεγονότων που φαινομενικά μοιάζουν άτοπα: του πόνου, των ασθενειών, της μιζέριας, της τρέλας, του μίσους, των φόβων, της βίας... 

Για να αναγνωρίσουμε πίσω από το άτοπο τις ασκήσεις και τις δοκιμασίες που μας βάζει η Ζωή για να συνεργαστεί στην εξελικτική πρόοδο που επιχειρούμε. Για να είμαστε ενεργοί μπροστά στην Ιστορία και να μην αφήσουμε να περάσει ο χρόνος με μάταια παράπονα. Για να στηριχθούμε σε ό,τι μας κληροδότησε η Παράδοση και να γεννήσουμε νέες οδούς μεταβίβασης προς το μέλλον. Για να ξυπνήσουμε το κοιμισμένο αίσθημα της ανθρώπινης αλληλεγγύης και να δούμε όλους τους ανθρώπους ως όντα άξια της κατανόησής μας. Για να αποκαλύψουμε το μυστήριο του Θεού και να καλύψουμε τις Ψυχές μας με αυτά τα μυστηριώδη πέπλα, γυρίζοντάς τις πίσω στην πατρίδα τους.

Χρειάζεται να μάθουμε να ξέρουμε αυτά που μαθαίνουμε, δηλαδή να εξάγουμε από τις σελίδες των βιβλίων ή από τα χείλη των δασκάλων της Ανθρωπότητας εκείνες τις ιδέες που, στο μέτρο του καθενός, μπορούν να ενσωματωθούν μέσα μας, ειδικά όταν τις δεχόμαστε ως αξιόλογες και αναγκαίες γι΄ αυτή την τόσο ονειρεμένη Φιλοσοφική Μετάλλαξη. Πρέπει να μάθουμε να δρούμε. Χρειάζεται να μάθουμε να κάνουμε λάθη, μέρα με τη μέρα, και να ξαναρχίζουμε με τη χαρά εκείνου που κατακτά ένα νέο δρόμο. Αλλά κυρίως, πέρα από λάθη και απογοητεύσεις, να κάνουμε να κινηθεί κάτι μέσα μας και στον κόσμο μας. Τα υπόλοιπα δεν είναι Φιλοσοφία, αλλά σκέτη διανοητική γυμναστική.

Αναρωτήσου συχνά τι μαθαίνεις και τι ξέρεις; Μέτρησε αυτά που κάνεις και θα μπορείς να απαντήσεις στον εαυτό σου. Τότε θα έχεις γεννήσει τον Φιλόσοφο που κοιμάται μέσα σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: