«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η μετα-μόρφωση του άνθρακα... Μιά αλληγορία




Η μεταμόρφωση ενός 'καμένου’, σε... βασιλιά!

Το χημικό στοιχείο Άνθρακας είναι αμέταλλο με ατομικό αριθμό 6 και ατομικό βάρος 12,011. Έχει θερμοκρασία τήξης 3500 C°
και θερμοκρασία βρασμού 4827 C°.

Ο άνθρακας εμφανίζεται με διάφορες αλλοτροπικές μορφές, όπως:
Το Διαμάντι:
Kρυσταλλικό και σκληρό. Χρησιμοποιείται ως κόσμημα και όργανο κοπής ή διάνοιξης. Το χημικό του σύμβολο είναι C.
Ο άνθρακας είναι ένα από τα στοιχεία, τα δομικά υλικά που φτιάχνουν τον υλικό κόσμο με ποικίλους συνδυασμούς και βρίσκεται στη 2η περίοδο και την 14 ομάδα του περιοδικού πίνακα. Ο αριθμός των πρωτονίων (Πηνελόπη) 6 και αυτός είναι και ο αριθμός των ηλεκτρονίων (Οδυσσέας), όταν είναι ουδέτερο. Ο αριθμός 4 στην εξωτερική στοιβάδα, του δίνει την ικανότητα να συνδυάζεται με πολλούς τρόπους, δημιουργώντας ειδικό κεφάλαιο στην χημεία, την οργανική. Το ηλεκτρόνιο Οδυσσέας ταξιδεύει και γυρίζει γνωρίζει τον κόσμο δημιουργώντας άλλες σχέσεις και κάνοντας άλλες επαφές.
Τι είναι αυτό που κάνει ένα κάρβουνο να γίνεται διαμάντι; Η διάταξη και ο μετασχηματισμός.Το διαμάντι είναι ο βασιλιάς των ορυκτών και η ανώτερη μορφή που μπορεί να φθάσει ένα ορυκτό.

Το διαμάντι ή αδάμας (στη καθαρεύουσα) είναι περίφημο ορυκτό για την ισχυρή λάμψη του και την πολύ μεγάλη σκληρότητά του, με ιδιαίτερη διεθνή εμπορική αξία. Ανήκει στην οικογένεια των αυτοφυών στοιχείων. Αποτελείται δε από καθαρό άνθρακα και είναι το σκληρότερο υλικό που υπάρχει στη φύση. Λόγω της σκληρότητας αυτής χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ η λαμπρότητα του το κάνει το πιο διάσημο και περιζήτητο πολύτιμο λίθο. Το βάρος του μετριέται με καράτια (1 καράτι=200 χιλιοστά του γραμμαρίου).

Ο άνθρωπος μπορεί να μιμηθεί το παράδειγμα του διδασκόμενος και παρατηρώντας την φύση γύρω του, που ένας μεγάλος και σοφός δάσκαλος. Μπορεί να μετασχηματίσει την ενέργεια του, να αναμορφώσει τον εαυτό του, να διαπλάσει τον χαρακτήρα του, να τον σφυρηλατήσει και να φθάσει στην κορυφαία θέση, που δικαιωματικά του ανήκει.

Το ποσόν και την ποιότητα της ενέργειας καθορίζεται με την σύλληψη και μετά την γέννηση του. Η αλήθεια είναι πως η άγνοια, οι καταχρήσεις των γεννητόρων, δεν αποτελούν και τις καλύτερες προυποθέσεις, για ένα τέτοιο ξεκίνημα. Αλλά πάντα υπάρχει ο θεϊκός σπινθήρας σε κάθε ανθρώπινο ον ικανός για το έναυσμα και την αρχή.

Ο άνθρωπος που θα αποφασίσει να μετατρέψει τον εαυτό του σε διαμάντι, να είναι προετοιμασμένος για δύσκολο δρόμο, με κακουχίες, ο δρόμος της Αρετής είναι στενός στην αρχή, αλλά αυτό που θα βρει στο τέλος δεν συγκρίνεται με τίποτα και αξίζει τον κόπο και ότι περάσει κανείς.

Δύο πράγματα θα χρειαστεί από την αρχή σχεδόν και οπωσδήποτε. Δύο οδηγούς και βοηθούς: Την παρουσία και την βοήθεια της Αθηνάς και του Ερμή. Τι σημαίνει αυτό; Σύνδεση με τον Ερμή είναι ο σωστός εσωτερικός διάλογος-μονόλογος με τον εαυτό μας. Ο Ερμής είναι μεγάλος κλέφτης και μας κλέβει συνέχεια, ο διπλός και διφορούμενος ρόλος του χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Μας περιγράφει τον κόσμο, αλλά δεν μας τα λέει όλα, και μας εγκλωβίζει στην υπεροψία και την μοναδικότητα των λόγων και της λογικής. Υπάρχει και κάτι άλλο πίσω από αυτά. Υπάρχει η Σιωπηλή Γνώση, πίσω από τις λέξεις και μερικές φορές πίσω ακολουθώντας τα αντίθετα αχνάρια των λόγων. Η σύνδεση με την Αθηνά είναι το μέτρον η φρόνηση, η σοφία, η Αρετή που πρέπει να ακολουθεί προσεκτικά κάθε μας βήμα. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική επαφή με την Αθηνά, δεν μπορεί να γίνει αυτό το ταξίδι και κανένας μετασχηματισμός.

Αν δεν τοποθετηθεί σωστά ο Ερμής και δεν μπει το μυαλό, σε μια εσωτερική πειθαρχία, ο βοηθός του Πλούτωνα θα μας οδηγήσει στα διαμερίσματα του και τους χώρους του, σαν 'καμένους' σπόρους. Όλη η διαδρομή είναι δύσκολη βέβαια αλλά σου δίνει μια ικανοποίηση που δεν θα μπορέσεις να βρεις πουθενά αλλού ακόμα και αν σου χαρίσουν τον κόσμο όλο...

Ο Όμηρος, γνώριζε πολύ καλά και με όλες τις λεπτομέρειες αυτό το μεγάλο, μακροχρόνιο ταξίδι του ανθρώπου και αυτό περιγράφει στα έπη του. Όταν ο Οδυσσέας φτάνει σε αυτό το στάδιο και έχει αναμορφώσει τον εαυτό του ριζικά, έχει εξερευνήσει τον Γνωστό, το έχει κατανοήσει, το έχει καταγράψει, το έχει περιγράψει και εισέρχεται στο 'Αγνωστο.

Έχει καταφέρει ότι είναι δυνατόν στο μέτρο του Άνθρώπου.

Από εκεί και μετά συνεχίζει ο Ηρακλής, που είναι στο μέτρο του Θεού και μπορεί να ταξιδεύει στο Άγνωστο ελευθέρα. Καθ' όλη την διάρκεια της διαδρομής υπάρχει πάντα, ο συνδεκτικός κρίκος των δύο μεγάλων πρωταγωνιστών και είναι ο Τηλέμαχος. Καθόσον εξελίσσεται το ταξίδι και ο άνθρωπος αποχωρίζεται τα ελαττώματα του,
μαζί με τις υπερβολές και ελλείψεις που συνεπάγονται αυτά, εξαγνίζεται.
Αυτή η εξαγνιστική διαδικασία, επιτρέπει την γέννηση του παιδιού μέσα του, του νεαρού Τηλέμαχου.

 Ο Τηλέμαχος αντιπροσωπεύει την καθαρότητα την παρθενικότητα, την αθωότητα, το παιχνίδι την χαρά, το θαυμασμό για τον κόσμο , τον αυθορμητισμό, την νεανικότητα, -όσο και να μεγαλώσει κανείς-, την σπιρτάδα του πνεύματος, την φρεσκάδα.

 Σε μια τόσο δύσκολη διαδρομή κανείς δεν επιβιώνει αν εξοντωθεί ο Τηλέμαχος. Ο πρώτος στόχος των Μνηστήρων είναι να τον εξοντώσουν και το κατορθώνουν. Έτσι έχουμε γερασμένους ανθρώπους πολύ νωρίς, έχουμε γέρους των 15 χρόνων των 20 χρόνων κλπ, κουρασμένους, νωθρούς, 'μολυσμένους' από την επιρροή των μεγάλων Μνηστήρων.

Αν χαθεί το παιδί δεν υπάρχει διέξοδος για τον άνθρωπο. Γι'αυτό είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να προστατεύονται με όλους τους τρόπους και να παραμένουν παιδιά μέχρι την ενηλικίωση τους. Είναι απαραίτητο να προστατεύεται το εσωτερικό μας παιδί, να προφυλάσσεται και η Πηνελόπη που το αναθρέφει γνωρίζει το μυστικό.

Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με 'καθαρούς ' ανθρώπους. Είναι ένα μαλακό κερί μέχρι να... μεγαλώσουν. Ο καθένας που έρχεται σε επαφή μαζί τους αφήνει ένα αποτύπωμα. Ας... είναι το σωστό αποτύπωμα και ας πλένουμε πολύ καλά τα χέρια και τα πόδια μας πριν τα αγκαλιάσουμε με προσοχή και λεπτότητα.

Σε τελική ανάλυση και με απλά λόγια:
Ένα απλό στοιχείο, ο άνθρακας είναι τόσο έξυπνο που γίνεται και μετασχηματίζεται σε διαμάντι.

ΠΗΓΗ (προσαρμογή-επιλογή):

Δεν υπάρχουν σχόλια: