«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο Πεταλούδας... και η μεταμόρφωση της κάμπιας σε πεταλούδα!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δρ Δημήτρης Περδετζόγλου

Papilio machaon DSC09702 (1)
Papilio Machaon: Η πεταλούδα έχει το όνομά της από τον Μαχάωνα. Ο Μαχάων ήταν γιατρός των Αχαιών στην   εκστρατεία κατά της Τροίας. 


 Είναι ο Πεταλούδας που κάθεται ξάγρυπνος τα βράδια στην φυλακή και ονειρεύεται την απόδραση του, χωρίς να παραιτείται ποτέ από την ιδέα.Είναι ο Πεταλούδας που σχεδόν κάθε βράδυ, βλέπει το ίδιο όνειρο και ακούει τα ίδια λόγια. Είναι ο Πεταλούδας, που μπαίνει σε μια μεγάλη αίθουσα δικαστηρίου και ακούει κάποιους υψηλά ιστάμενους ανθρώπους, να του απευθύνουν την ετυμηγορία του Ενόχου και αναρωτιέται το… γιατί.

Είσαι ένοχος κ. Πεταλούδα, γιατί χαράμισες την ζωή σου:

- Κυνηγώντας χίμαιρες. Ακολουθώντας λάθος ανθρώπους. Αναζητώντας εύκολες λύσεις. Που βολεύτηκες, αλλά και που άφησες τον εαυτό σου στην εξαθλίωση της πνευματικής δουλείας.

- Είσαι ένοχος, γιατί δεν φρόντισες να μορφωθείς, να καλλιεργηθείς, να ανυψώσεις εαυτόν, να ψάξεις, να ερευνήσεις... Που παλεύεις έξω από τα τείχη της Τροίας, για ένα κομμάτι ψωμί και δεν σκέφτεσαι την ‘λύση‘ να το κερδίσεις, μαζί και την αξιοπρέπεια σου και να μπορέσεις να ξεκινήσεις το ταξίδι της επιστροφής...

Που έχεις κλειστεί μέσα από τα τείχη, στην ασφάλεια των υλικών αγαθών σου, των γνώσεων σου, της δύναμής σου και πίστευες ότι όλα αυτά θα διαρκούσαν για πάντα και ότι τα τείχη είναι γερά για να σε προστατεύσουν... Που ξεκίνησες… και έχεις απομείνει αποχαυνωμένος σε κάποιο σημείο της διαδρομής, τρώγοντας τους υπέροχους λωτούς, ξεχνώντας τον στόχο, τον προορισμό και χρέος σου... την ΙΘΑΚΗ!

Γιατί παραμένεις… κάμπια, κ. Πεταλούδα;

Τι περιμένεις; Τελειώνουν όλα σε λίγο, αν συνεχίσουμε έτσι… Δεν θα υπάρχει τίποτα...

 Σε λίγο δεν θα έχεις ούτε κυβικό αέρα να αναπνεύσεις. Μπορείς να το συνειδητοποιήσεις αυτό; Χαστούκισε τον εαυτό σου να συνέλθει και ξύπνησε, σήκω! ΕΓΕΡΘΗΤΙ ! Γιατί δεν διεκδικείς τα Φτερά σου και θέλεις να ζήσεις και να πεθάνεις έτσι; Γιατί; Είσαι ένοχος κ. Πεταλούδα, αλλά ουδέποτε είναι αργά... θα έχεις μια ευκαιρία!

Αγωνίσου, επεδίωξε εν πρώτοις την πνευματική Ελευθερία σου, μη παραιτηθείς ποτέ από αυτήν, ποτέ! ΠΟΤΕ!

Πόσο κοστίζει η Ελευθερία ενός Ανθρώπου και με τι μπορεί να εξαγοραστεί… κ. Πεταλούδα;

Πόσο;

 ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΜΗΝΥΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: