«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Αστρονομικός προσδιορισμός... του φιλήματος!

                 

    Τι λένε οι αστρονόμοι για το πιο διάσημο φιλί;


                       V_J day
                         

 Ότι η ώρα είναι 5:51 μμ!

Αυτή είναι η χρονική στιγμή που ο ναύτης φιλάει στο στόμα μια γυναίκα στην Times Square της Νέας Υόρκης, πανηγυρίζοντας την λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του 20ου αιώνα. Το ημερολόγιο έγραφε 14 Αυγούστου 1945, και οι Ιάπωνες υπέγραφαν την παράδοσή τους, την ημέρα που αργότερα ονομάστηκε V-J Day (Victory over Japan Day).

Την ακριβή χρονική στιγμή προσδιόρισαν αστρονόμοι Steven D. Kawaler και Donald Olson, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού Sky & Telescope. Προσδιορίζοντας τον ακριβή χρόνο της φωτογραφίας μπορούν να απορριφθούν μερικοί από τους υποψήφιους που ισχυρίζονται ότι απεικονίζονται στην φωτογραφία που έβγαλε στις 14 Αυγούστου 1945 ο Alfred Eisenstaedt και δημοσιεύθηκε αργότερα στο περιοδικό Life.

Oι συντάκτες του άρθρου κατέληξαν στην ακριβή ώρα που λήφθηκε η φωτογραφία από την σκιά που πέφτει στο κτίριο στην πάνω δεξιά γωνία της φωτογραφίας.

Σύμφωνα με τους Kawaler και Olson, κάθε ψηλό κτίριο στο Μανχάταν λειτουργεί σαν δείκτης ηλιακού ρολογιού. Aπό την φωτογραφία μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι η κορυφή της σκιάς βρίσκεται σε ύψος περίπου 29 μέτρα από το δρόμο. Από τη θέση της σκιάς και μια τοπογραφική ανάλυση της διάταξης του Μανχάταν, κατάφεραν να προσδιορίσουν την θέση του ήλιου και στη συνέχεια την ακριβή χρονική στιγμή που ο ήλιος δημιούργησε την συγκεκριμένη σκιά: στις 5:51 μμ !

Κάποιοι λοιπόν από τους υποψήφιους που ισχυρίζονταν πως ήταν το ζευγάρι της διάσημης φωτογραφίας απορρίπτονται αμέσως, όπως το ζευγάρι που αναφέρεται στο βιβλίο “The Kissing Sailor” και δηλώνει ότι το φιλί τους έλαβε χώρα στις 2 μμ.

Όμως, η ταυτοποίηση του ζευγαριού νομίζω δεν έχει καμιά σημασία. Αυτό που είναι σημαντικό σ’ αυτή την έξυπνη μελέτη είναι ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίστηκε η ακριβής ώρα που πραγματοποιήθηκε το φιλί: εκεί που όλος ο κόσμος βλέπει την φωτογραφία ενός παθιασμένου φιλιού ανάμεσα στον πλήθος της πλατείας, οι αστρονόμοι είδαν την φωτογραφία ενός ηλιακού ρολογιού!


 

Αυτό το ηλιακό ρολόι πρέπει να βρίσκεται αρκετά χρόνια στον τοίχο του 56ου Γενικού Λυκείου Αθηνών.
 
Στο παρελθόν ο Donald Olson είχε χρησιμοποιήσει παρόμοιες αστρονομικές τεχνικές για να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: γιατί ο Τιτανικός βυθίστηκε από ένα παγόβουνο, ή το πώς μια ηφαιστειακή έκρηξη συνέβαλε στο να ζωγραφίσει ο Edvard Munch τον διάσημο πίνακα «The Scream» και ακόμα να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία γέννησης του ιμπρεσιονισμού!

Πηγή:www.nytimes.com

πηγή: physicsgg.me

Δεν υπάρχουν σχόλια: