«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

Αγία Βαρβάρα η προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού
Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Εκκλησία μας.

Το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών", όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.

Το 1829, επί Καποδίστρια, οργανώνεται σε Σώμα και αποτελείται από ένα Τάγμα Πυροβολητών και ένα Λόχο Φρουριακού Πυροβολικού. Το 1843 γίνεται διάκριση σε πεδινό και ορειβατικό. Το 1853 το Τάγμα ονομάσθηκε Μοίρα Πυροβολικού. Το 1874 η Μοίρα αναπτύχθηκε σε Σύνταγμα με πυροβόλα οπισθογεμή αυλακωτά.

Και φθάνουμε στις αρχές του αιώνα μας, όπου η αποφασιστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και προόδου του Στρατού μας παρέχει τη μερίδα του λέοντος στο Πυροβολικό , το οποίο σήμερα είναι οργανωμένο σε Μοίρες Πεδινού, Μέσου και Βαρέως Πυροβολικού είτε ρυμουλκούμενες είτε αυτοκινούμενες και σε Αντιαεροπορικές Μοίρες κατευθυνόμενων και μη βλημάτων και εξοπλίζεται συνεχώς με καινούρια σύγχρονα πυραυλικά και αντιαεροπορικά συστήματα.

Από τότε έως και σήμερα, με την αδάμαστη θέληση των υπηρετών του, γράφει χρυσές σελίδες ένδοξης πολεμικής ιστορίας. Κάθε έπος της ιστορίας μας αποτελεί και έπος του Πυροβολικού.

Ο βρυχηθμός των πυροβόλων υπήρξε πάντοτε αποφασιστικής σημασίας για την αποτροπή ενός πολέμου. Ειδικότερα το Πυροβολικό σήμερα αισθάνεται την ανάγκη της ετοιμότητας βροντοφωνεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας, για να ακουσθεί παντού η ρητή διαβεβαίωση του προς τον Ελληνικό Λαό, χαλύβδινο τμήμα του οποίου αποτελεί, ότι τα κανόνια του βρίσκονται σε χέρια άξιων χειριστών, είναι άριστα από πάσης πλευράς και έτοιμα να γίνουν ο Κεραυνός του Έθνους ενάντια στον βέβηλο εχθρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια: