«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Μικρές βιβλιοθήκες στους δρόμους της πόλης



‘Free Little Libraries’ είναι η ονομασία ενός κινήματος που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, στο Ουισκόνσιν συγκεκριμένα, από τον Todd Bol, όταν τοποθέτησε ένα μικρό ξύλινο “σπιτάκι” εν είδει βιβλιοθήκης στo δρόμο έξω από το σπίτι του, αποτίνοντας με τον τρόπο αυτό φόρο τιμής στη μητέρα του που είχε πεθάνει και ήταν φανατική “βιβλιοφάγος” και δασκάλα. 

Η φιλοσοφία είναι απλή και κατανοητή: «Πάρε ένα βιβλίο, άφησε ένα βιβλίο». Οι χρήστες μπορούν να διαλέξουν ό,τι επιθυμούν και να αφήσουν κάποιο άλλο βιβλίο που έχουν διαβάσει ή δεν χρειάζονται πια.

Έτσι, γίνεται για γενικότερη ανακύκλωση των βιβλίων, ενώ δίνεται η δυνατότητα για την δημιουργία περισσότερων ελεύθερων βιβλιοθηκών σε περισσότερες γειτονιές, πόλεις, χώρες. 

To περιεχόμενο των ελεύθερων βιβλιοθηκών
είναι ποικίλο και πολλές φορές μπορεί κάποιος να βρει εκεί πραγματικά λογοτεχνικά αριστουργήματα. 

Η ιδέα διαδόθηκε γρήγορα και σήμερα, 50 πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και 40 άλλες χώρες, συμμετέχουν σε αυτό το κίνημα που σκοπό έχει να διαδώσει τη μάθηση χωρίς κόστος, ιδιαίτερα για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν για να αγοράσουν βιβλία. «Το διάβασμα δεν είναι πολυτέλεια και όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό με όποιον τρόπο», λέει ο Bol.




Δεν υπάρχουν σχόλια: