«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Συμπληρώματα διατροφής (με βιβλιογραφία -links)


Επιμέλεια - έρευνα: Δρ Δημήτρης Περδετζόγλου


ΤΑ ΕΔΩ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ, ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. 
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΔΙΑΙΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΕΝΟΣ ΕΚΑΣΤΟΥ ΕΞ ΥΜΩΝ ΚΑΙ ΗΜΩΝ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. 


Τι είναι τα διαιτητικά συµπληρώµατα;

Ορισµός

Ποικίλοι ορισµοί υπάρχουν για τα διαιτητικά συµπληρώµατα σε όλο τον κόσµο. Στις χώρες της Ευρώπης ο ορισµός για τα συµπληρώµατα διατροφής είναι ο ακόλουθος:«Τα συµπληρώµατα διατροφής είναι παρασκευάσµατα όπως δισκία, κάψουλες, κόνεις ή υγρά παρασκευάσµατα τα οποία απαρτίζονται ή περιέχουν µικροθρεπτικά ή µακροθρεπτικά συστατικά ή/ και εδώδιµες ύλες, τα οποία καταναλώνονται σε δόσεις επιπρόσθετα στην καθηµερινή διατροφή. Τα διατροφικά συµπληρώµατα αποτελούνται από βιταµίνες, µέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχουν πεπτίδια, αµινοξέα και συνδυασµούς αζώτου, έλαια, λιπαρά οξέα και τους εστέρες τους, φυτικές ίνες και άλλα συστατικά, φυτικά, ζωικά ή µικροβιακής προέλευσης, όπως επίσης και προϊόντα ζύµωσης ή σε αφυδατωµένη µορφή ή συµπυκνωµένη, είτε και σε µορφή εκχυλίσµατος».

Στις ΗΠΑ το DSHEA (Dietary Supplement Health Education Act) το 1994 ορίζει το διαιτητικό συµπλήρωµα ως "ένα προϊόν που επιδιώκει να συµπληρώσει την καθηµερινή διατροφή και το οποίο µπορεί να περιέχει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω διαιτητικά συστατικά: βιταµίνη, µεταλλικό στοιχείο, φυτική δρόγη, αµινοξύ, ένα διαιτητικό υποκατάστατο που η χρήση του θα αυξήσει την ολική καθηµερινή πρόσληψη, είτε ως συµπύκνωµα, ή µεταβολίτης, ή συστατικό ή σε εκχύλισµα που θα περιέχει σε συνδυασµούς τα παραπάνω συστατικά. Επιδιώκεται η χορήγησή τους να γίνεται από του στόµατος. Δεν προορίζεται να χρησιµοποιηθεί όπως ένα συµβατικό τρόφιµο ή ως αυτούσιο γεύµα ή δίαιτα, και χαρακτηρίζεται ως διαιτητικό συµπλήρωµα". Αυτός ο ορισµός όπως και ο ορισµός που δόθηκε από την Ευρώπη, επεκτείνουν την έννοια των διαιτητικών συµπληρωµάτων και περιλαµβάνουν και συστατικά όπως: Σκόρδο, ιχθυέλαια, ένζυµα και µίγµατα από αυτά τα συστατικά.

Ταξινόµηση
Τα διαιτητικά συµπληρώµατα χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Αυτές είναι:
1.  Βιταµίνες και µεταλλικά στοιχεία ήτοι:
  -  Πολυβιταµίνες και µεταλλικά στοιχεία. Περιέχουν σχεδόν το 100% της συνιστώµενης ηµερήσιας ποσότητας (Recommended Dietary Allowance,
RDA) για τις βιταµίνες µε διάφορες περιεκτικότητες σε µέταλλα και ιχνοστοιχεία.
 - Απλές βιταµίνες και µέταλλα. Μπορεί να περιέχουν πολύ µεγάλα ποσά. Όταν τα επίπεδα υπερβούν εώς και 10 φορές το RDA, τότε αποκαλούνται «µεγαδόσεις».
 -  Συµπλέγµατα βιταµινών και µετάλλων. Συνήθως προορίζονται για συγκεκριµένες οµάδες του πληθυσµού και συγκεκριµένου τρόπου ζωής π.χ. σε αθλητές, παιδιά, εγκυµονούσες, σε άτοµα που κάνουν δίαιτα, στους εφήβους, στους χορτοφάγους κ.α.
 -  Συµπλέγµατα βιταµινών και µετάλλων µε άλλα συστατικά όπως, π.χ το σκόρδο, ginseng, έλαιο νυχτολούλουδου.
2.  Ανεπίσηµες βιταµίνες και µεταλλικά στοιχεία, για τα οποία δεν έχουν περιγραφεί ακόµη παθολογικές καταστάσεις από την έλλειψή τους στον οργανισµό π.χ. βόριο, χολίνη.
3.  Φυσικά έλαια που περιέχουν λιπαρά οξέα για τα οποία υπάρχουν ορισµένα στοιχεία για ευεργετικές επιδράσεις, π.χ. ιχθυέλαια, λιναρόσπορος, έλαιο νυχτολούλουδου.
4.  Φυσικά υποκατάστατα που περιέχουν συστατικά µε αναγνωρισµένες φαρµακευτικές δράσεις, αλλά των οποίων η σύνθεση και οι επιδράσεις δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, π.χ. το σκόρδο, γκίγκο,κ.α.
5.  Φυσικά συστατικά των οποίων η σύνθεση και οι επιδράσεις δεν έχουν προσδιοριστεί πλήρως και ξεχωρίζουν για τις 'θεραπευτικές' ιδιότητες’’ τους,π.χ. Chlorella, Spirulina, βασιλικός πολτός.
6.  Ένζυµα µε γνωστές φυσιολογικές επιδράσεις, αλλά αµφίβολης αποτελεσµατικότητας όταν χορηγούνται από το στόµα, π.χ. υπεροξειδική δισµουτάση.
7.  Αµινοξέα ή παράγωγά τους, π.χ. καρνιτίνη, Ν-ακέτυλο-κυστείνη, S-αδενόσυλοµεθειονίνη.

Χρήση των συµπληρωµάτων
Τα συµπληρώµατα χρησιµοποιούνται για ποικίλους και διάφορους λόγους, οι οποίοι µπορεί να περιλαµβάνουν τα ακόλουθα:
-Ως µέσο σιγουριάς που θα βοηθήσει τα άτοµα που δεν έχουν τον χρόνο να καταναλώνουν πλήρη και επαρκή γεύµατα.
-Για να βελτιώσουν την συνολική τους υγεία και φυσική κατάσταση.
-Για να επιµηκυνθεί η βιωσιµότητα και να καθυστερήσουν την εκδήλωση φαινοµένων
που σχετίζονται µε κάθε ηλικία.
-Ως τονωτικό προκειµένου να νιώσουν καλύτερα ή σε περίοδο ανάρρωσης.
-Για τα συµπτώµατα του στρες.
-Σε περιόδους εγκυµοσύνης.
-Σε άτοµα που κάνουν δίαιτες αδυνατίσµατος.
-Σε καπνιστές
-Για να βελτιωθεί η απόδοση ατόµων που αθλούνται.
-Για να προληφθούν ή να αντιµετωπιστούν διάφορα συµπτώµατα, όπως
παρατηρούνται στο κρυολόγηµα, στα καρδιαγγειακά νοσήµατα, στον καρκίνο, στη
µειωµένη όραση, σε δερµατολογικές παθήσεις κ.α)

Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για την χρήση των συµπληρωµάτων διατροφής. Μπορούν να χρησιµοποιηθούν για:
-Θεραπεία ή πρόληψη διατροφικής ανεπάρκειας.
-Μείωση του κινδύνου εµφάνισης άλλων ασθενειών π.χ. καρδειαγγειακών
νοσηµάτων, καρκίνου κ.α.
-Ενίσχυση της καλής υγείας του ατόµου.
…............

Οι πληθυσµιακές οµάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο ανεπάρκειας και µπορουν να επωφεληθούν από την χορήγηση των συµπληρωµάτων περιλαµβάνουν:
- Άτοµα όπως τα βρέφη και τα παιδια, εφήβους, γυναίκες σε περιόδους εγκυµοσύνης και θηλασµού και κατα την αναπαραγωγική περίοδο, ηλικιωµένοι, και πτωχές µειονότητες.
- Άτοµα των οποίων η διατροφή επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής τους, π.χ. καπνιστές, αλκοολικοί, εθισµένοι στα ναρκωτικά, ελλιποβαρή άτοµα, άτοµα µε χαµηλό εισόδηµα καθώς και αυστηρά χορτοφάγοι, και οι αθλητές.
- Άτοµα η διατροφή των οποίων επηρεάζεται από µια πρόσφατη εγχείρηση ή που πάσχουν από κάποια νόσο π.χ σύνδροµα δυσαπορρόφησης, ηπατοχολικά νοσήµατα, εγκαυµατίες, άτοµα µε συγγενή προβλήµατα µεταβολισµού.
- Άτοµα τα οποία κάνουν χρόνια χρήση φαρµάκων.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
(προσαρμογή)
Agnus Castus (Άγνος ο αγνός ή Λυγαριά)
Alfαlfα (Μηδική)
Αloe Vera 
Angelica (Αγγελική) 
Aniseed (Γλυκάνισος) 
Apricot (Αρµενική η κοινή ή Βερικοκιά) 
Arnica (Άρνικα)
Artichoke (Aγκινάρα)
Asafoetida (Σύλφιο)
Avens (Γέο ή γκέο)
Burdok
Bilberry (Βαξίνιουµ το Ερυθρό, Μύρτιλλος)
Blue Flag
Boldo (Bόλδο)
Broom (Κύτισος)
Buchu 

Calamus (Κάλαµους) 

Capsicum (Πιπεριά) 

Cascara 

Cassia (Κάσια) 
Cat's claw 
Celery (Σέλινο)
Cereus (Κάκτος ο µεγανθής) 
Chamomile, Roman (Ρωµαϊκό Χαµοµήλι) 
Chamomile, (German) (Χαµοµήλι κοινό) 
Chaparral (Κρεόζωτο) 
Cinnamon (Κανέλλα)
Clivers (Γάλιο η απαρίνη) 
Clove (Καρυόφυλλο) 
Cohosh, Black (Tσιµιτσιφούγκα) 
Cohosh Blue
Cola (Κόλα)
Coltsfoot (Βήχιο) 
Comfrey (Σύµφυτον) 
Corn Silk 
Couchgrass (Άγρωστις Αγριάδα, Agropyron repeus L.) 
Cowslip (Πρίµουλα) 
Cranberry (Βακκίνιον το Οξύκοκκον) 
Damiana (Δαµιάνα η αφροδισιακή) 
Dandelion (Πικραλίδα) 
Drosera 
Echinacea (Εχινάτσια) 
Elder (σαµπούκος) 
Euphorbia (Eυφόρβια) 
Eucalyptus (Eυκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος) 
Eyebright (Ευφρασία) 
False Unicorn, Reratrum Luteum L. (Βέρατρον το κίτρινο) 
Figwort (Σκροφουλάρια) 
Fucus (Φαιοφύκος) 
Fragula (Φράγκουλα) 
Gentian (Γεντιανή) 
Ginger (Πιπερόριζα) 
Golden Seal (Hydrastis Canadensis L., Υδράστις) 
Gravel Root (Ευπατόριο) 
Ground Ivy (Γλήχωµα) 
Hawthorn, Crataegus Oxycantha L. (Κράταιγος ο οξυάκανθος) 
Hops (Λυκίσκος) 
Horehound, Black (Βαλλωτή η µαύρη ) 
Horehound White (Μαρρούβιο το κοινό) 
Horse-chestnut (Iπποκαστανιά) 
Ηorseradish (Χρένο) 
Hydrangea (Ορτανσία) 
Ispaghula (Ψύλλιον) 
Java Tea (Τσάι της Ιάβας) 
Juniper 
Laurus nobilis (Δάφνη η ευγενής ή του Απόλλωνος, Κοινώς Βάγια) 
Liquorice (γλυκύρριζα) 
Valerian (Βαλεριάνα) 
GINKGO BILOBA 
GINSENG 
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ 
ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ 
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΠΟΡΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
ΙΣΟΦΛΑΒΟΝΕΣ 
ΙΧΘΥΕΛΑΙΑ 
ΚΡΕΑΤΙΝΗ 
ΛΕΚΙΘΙΝΗ 
ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ 
Ν-ΑΚΕΤΥΛΚΥΣΤΕΪΝΗ 
ΟΚΤΑΚΟΣΑΝΟΛΗ 
ΠΑΝΓΑΜΙΚΟ ΟΞΥ
ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟ ΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ 
ΠΡΑΣΙΝΟΧΕΙΛΑ ΜΥΔΙΑ 
σ-ΑΔΕΝΟΣΥΛΟΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ 
ΣΚΟΡΔΟ 
ΣΠΕΙΡΙΛΙΟ 
ΣΥΖΥΓΕΣ ΛΙΝΕΛΑΪΚΟ ΟΞΥ (ΣΛΟ) 
ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q 
ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΟΣΕΡΙΝΗ 
ΧΙΤΟΣΑΝΗ 
ΧΛΩΡΕΛΛΑ 
ΧΟΛΙΝΗ 
ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗ 
ΧΟΝΔΡΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑ

ΠΗΓΗ
Μαρία Σκουρολιάκου: «ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΡΟΓΕΣ». Α΄Τόμος, σελ. 3-4, 11-14. Β΄Τόμος, σελ. 3-5.  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής. Αθήνα 2005.



ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
-http://estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/710/1/petrakh.pdf
-http://www.genenutrition.gr/ipertrofima-superfoods/vaspoltos.html
-http://www.iama.gr/ethno/arta/RoyalJelly.htm
-http://www.valentine.gr/basilikos_poltos_gr.php
-http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=5422
-http://holistic-greece.com/static/pdf/simpliromata_diatrofis_gia_athlites.pdf
-http://www.emedi.gr/2236/vasilikos-poltos
-http://www.inews.gr/t/%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%BF%CF%82_vasilikos-poltos.htm
ΓΥΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: