«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Επιστημονικές ανακαλύψεις μέσω ονείρων!




Η Επιστήμη δεν εξελίσσεται μονάχα μέσα από την έρευνα και τον ψυχρό ρεαλισμό. Μερικές από τις πιό αξιοθαύμαστες Επιστημονικες Ανακαλυψεις στην Επιστημονική ιστορία παρουσιάστηκαν στους επιστήμονες μέσα από τα όνειρα, την διαίσθηση και άλλες φορές πήγαζε από αυτό που θεωρείται ως “το Μυστικιστικό κομμάτι του Νου”.

Παρακάτω υπάρχουν 4 παραδείγματα Επιστημόνων που ονειρεύτηκαν ή και είχαν Μυστικιστικές εμπειρίες που διαμόρφωσαν την Ανθρώπινη Ιστορία.



4 Επιστημονικες Ανακαλυψεις που προηλθαν Διαισθητικα

Επιστήμονες και ερευνητές ξόδευψαν πάνω από δύο δεκαετίες μαθαίνοντας την αναγνώριση των προβλημάτων, τον σχεδιασμό των project, την δημιουργία πειραμάτων, την συλλογή δεδομένων, της διαδικασίας υπολογισμού, της δημιουργίας στατιστικών και της αναφοράς των ευρημάτων. Παρατηρούμε έτσι την έμφαση που δίδεται στις τεχνικές, εμπειρικές και λογικές μορφές της Γνώσης.


Παρ’όλα αυτά η Επιστημονική καινοτομία και ανακάλυψη ορισμένες φορές αναδύεται μέσα από την φαντασία, την διαίσθηση, την ονειρική διαδικασία. Αυτός ο τύπος προνοητικής επεξεργασίας δεν είναι αποδεκτός από τις επιστημονικές αρχές ως λογική διεργασία, όμως η αλήθεια είναι πως το μυαλό χρειάζεται ύπνο, και μερικές φορές εισέρχεται σε καταστάσεις διαίσθησης αλλά και άλλες ασυνείδητες μορφές επεξεργασίας και λύσης προβλημάτων για την παραγωγή πρωτοποριακών ιδεών.

Ο Διανοητικός Νους είναι ένα ιερό δώρο και ο Λογικός Νους είναι ένας πιστός ακόλουθος. Δημιουργήσαμε μία κοινωνία που εξυμνεί τον ακόλουθο και ξέχασε το δώρο…” – Albert Einstein

Όταν ένας Επιστήμονας εργάζεται για να λύσει ένα πρόβλημα τα δεδομένα και οι παρατηρήσεις συσσωρεύονται ενώ ο Συνειδητός Νους είναι πλήρως αφυπνσμένος. Κατά την διάρκεια του ύπνου ο Ασυνείδητος Νους συνθέτει, οργανώνει και συσχετίζει τις πρόσφατες παρατηρήσεις και τις αποθηκευμένες πληροφορίες.

Τα όνειρα και ο ύπνος είναι κρίσιμα για την διαδικασία της σκέψης καθώς επιτρέπουν στο Νου να επανακαθορίσει τα δεδομένα σε σημαίνοντα μοτίβα. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην περαιτέρω ανάλυση του προβλήματος μέσα από μία διαδραστική διαδικασία και βοηθά την αρμονία των δεδομένων ώστε να σχηματίσουν μία ενωμένη εικόνα παρέχοντας την βάση για την λύση του προβλήματος. Αυτό μπορεί να παράγει ιδέες που αργότερα μπορούν να δοκιμαστούν μέσα από πειράματα και την πλήρη επιστημονική μέθοδο.

Ας δούμε παρακάτω 5 παραδείγματα ονείρων που οδήγησαν σε επιστημονικές Ανακαλύψεις:


1. Το όνειρο του Mendeleev για τον Περιοδικό Πίνακα

Το 1869 ο Dmitri Mendeleev ανέπτυξε και δημοσίευσε τον Περιοδικό πίνακα, στον οποίο τα χημικά στοιχεία οργανώνονται βάση των ατομικών αλλά και των χημικών ιδιοτήτων τους. Ως τότε είχε ανεπιτυχώς προσπαθήσει να βρει ένα λογικό μοτίβο για να οργανώσει τα χημικά στοιχεία, ώσπου αποκοιμήθηκε στο γραφείο του ένα βράδυ και υποστήριξε αργότερα πως οραματίστηκε στον ύπνο του την πλήρη διάταξη των στοιχείων:

Είδα στο όνειρό μου ένα πίνακα στον οποίο όλα τα στοιχεία ταξινομήθηκαν όπως απαιτούταν. Καθώς ξύπνησα έγραψα αμέσως αυτό που είδα σε ένα κομμάτι χαρτί, πραγματοποιώντας στην πορεία μονάχα μία διόρθωση στον πίνακα..”






Ενώ κοιμόταν, ο Ασυνείδητος Νους του Mendeleev συνέθεσε και οργάνωσε τα δεδομένα που ο συνειδητός νους απορροφούσε κατά την εργασία του…





2. Το Όνειρο του Niels Bohr’s για τα Άτομα 


Ο Niels Bohr είναι ο “Πατέρας” της Κβαντικής Μηχανικής και κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1922. Ανέπτυξε το Μοντέλο Bohr για τα άτομα, όπου τα Ηλεκτρόνια περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα και μπορούν να μεταφερθούν από ένα ενεργειακό πεδίο ή τροχιά σε ένα άλλο, θεωρία που ισχύει ως και σήμερα.








Ο Bohr συχνά μιλούσε για το όνειρο που τον ενέπνευσε να ανακαλύψει την δομή του Ατόμου. Είχε επιχειρήσει να σχεδιάσει διάφορα πλαίσια για την διαμόρφωση του Ατόμου χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Ένα βράδυ, είδε Ηλεκτρόνια να περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα του Ατόμου όπως οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο.


Μόλις ξύπνησε σκέφτηκε πως το “όραμα” ήταν ακριβές και απευθείας κατευθύνθηκε στο εργαστήριό του αναζητώντας επιστημονικές αποδείξεις που θα υποστήριζαν τα όσα είχε δει στον ύπνο του…


3. Τα όνειρα του Einstein για την Σχετικότητα

Όταν ο Albert Einstein ήταν έφηβος είχε ένα φωτεινό ονείρεμα που θα επηρέαζε την πορεία της ζωής του. Ο ίδιος περιγράφει το όνειρό του ( που συνέβη γύρω στο 1890-95):

Κοιμόμουν με τους φίλους μου ένα βράδυ. Ξεκίνησα να γλυστρώ από ένα λόφο αλλά το έλκηθρό μου πήγαινε ολοένα και γρηγορότερα. Πήγαινα τόσο γρήγορα που διαπίστωσα πως προσέγγιζα την ταχύτητα του φωτός. Κοίταξα πάνω σε ένα σημείο και είδα τα άστρα που έλαμπαν με χρώματα που δεν είχα δει ποτέ ξανά. Αυτό με γέμισε με μία αίσθηση δέους. Κατάλαβα με κάποιο τρόπο πως αναζητούσα το σημαντικότερο νόημα της ζωής μου.






Το παραπάνω όνειρο ήταν η έμπνευση για αυτό που εξελίχθηκε στην Θεωρία της Σχετικότητας. Ο Ίδιος ο Einstein είχε μάλιστα πει πως ολόκληρη η Ακαδημαική του καριέρα ήταν ένας διαλογισμός πάνω σε αυτό το όνειρο.


4. Τα Οράματα του René Descartes με Θεία αλλά και Σκοτεινά Πνεύματα 


Ένα όραμα είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί και σε ένα όνειρο, μία κατάσταση έκστασης ή υπερφυσικής εμπειρίας που εμπεριέχει πληροφορίες σχετικά με μία αποκάλυψη. Τα οράματα σχετίζονται με θρησκευτικές και πνευματικές παραδόσεις και παρέχει ανώτερη γνώση ή την κατανόηση της ανθρώπινης πραγματικότητας.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι ο René Descartes που είχε μία σειρά από τρία οράματα την νύχτα της 11ης Νοεμβρίου του 1619, όπου αναφέρει πως ένα Θεϊκό πνεύμα του αποκάλυψε μία νέα φιλοσοφία που συνδύαζε τα Μαθηματικά και την Φιλοσοφία σε μία νέα αρχή, την Αναλυτική Γεωμετρία. 

Μέσα από αυτά τα οράματα ανακάλυψε επίσης πως όλες οι αλήθειες συνδέονται μεταξύ τους.







Ο Descartes είχε επίσης φανταστικές συζητήσεις με ένα “Σκοτεινό Δαίμονα” σε διαλογισμούς του, μία προσωποποίηση που προσπαθούσε να τον παραπλανήσει.

Ο Σκοτεινός δαίμονας είναι μία μέθοδος συστηματικής αμφισβήτησης, μέσα από την οποία το άτομο αμφισβητεί ακόμη και τις αισθήσεις του οι οποίες μπορούν να παραπλανήσουν. Ο σκοπός ήταν η χρησιμοποίηση της αμφισβήτησης για την κατανόηση της γνώσης που εμπεριέχουν όλα όσα δεν αμφισβητούνται… Ο Descartes προσπάθησε να αμφισβητήσει την ίδια την ύπαρξή του, αλλά το γεγονός πως την αμφισβητούσε αποδείκνυε πως υπήρχε, αφού δεν μπορούσε να αμφισβητήσει το γεγονός πως υπήρχε..

Η Εμπειρική και Λογική γνώση, καθώς και η προνοητική γνώση που πηγάζει από τα επίπεδα συνειδητότητας είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιστημονική καινοτομία. Ο Ασυνείδητος Νους μπορεί να βοηθήσει στην λύση περίπλοκων προβλημάτων κατά την διάρκεια του ύπνου και ενώ το μυαλό είναι χαλαρό.. Έτσι παραπάνω βλέπουμε πως τα όνειρα, οι ονειροπολήσεις ή ακόμη και τα οράματα βοήθησαν στην ανακάλυψη σημαντικών Επιστημονικών Θεωριών…

Δεν υπάρχουν σχόλια: