«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: "Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ"

 





Κυκλοφόρησε και στην Ελληνική έκδοση η «Χλωρίδα της Αμοργού», η οποία περιλαμβάνει και ένα σημαντικό μέρος της πανίδας του νησιού. Πρόκειται για μια πολυτελέστατη έκδοση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, 223 σελίδων, με πλήρη επιστημονική sensu stricto καταγραφή της Χλωρίδας της Αμοργού.

 

Ο συντονισμός και η μετάφραση του όλου έργου στα Ελληνικά, έγινε από τον γράφοντα.

 

Η πλήρη καταγραφή της χλωρίδας και της βλάστησης της Αμοργού παρουσιάζεται σε αυτή την έκδοση, η οποία βασίζεται σε εκτενή εργασία πεδίου που πραγματοποιήθηκε από τους συγγραφείς και τους συναδέλφους τους, καθώς και στην ανάλυση της σχετικής βιβλιογραφίας. Παρουσιάζεται ένας σχολιασμένος κατάλογος της χλωρίδας της Αμοργού, με σχόλια ως προς τις οικολογικές προτιμήσεις, την υψομετρική κατανομή και τη συχνότητα εμφάνισης των σπανιότερων ταξινομικών μονάδων (=taxa). Ιδιαίτερα έμφαση δίνεται στις 29 ταξινομικές μονάδες που έχουν ήδη δημοσιευθεί ως ελληνικά ενδημικά της Αμοργού, εκ των οποίων δύο είναι τοπικά ενδημικά του νησιού. 

 

Στον κατάλογο απαριθμούνται συνολικά 1096 ιθαγενή και εγκλιματισμένα (επιγενή) taxa (ταξινομικές μονάδες) αγγειόφυτων, που ανήκουν σε 1044 είδη, 460 γένη και 107 οικογένειες. Παρουσιάζονται έγχρωμες φωτογραφίες 268 αγγειόφυτων, 11 βρυόφυτων και ηπατικών βρύων, 44 λειχήνων και 30 μανιταριών. Παρουσιάζονται ακόμα 39 ζωϊκά είδη που φωτογραφήθηκαν για την ενότητα της πανίδας. 

 

 Στα εισαγωγικά κεφάλαια δίνεται έμφαση στα στοιχεία που αφορούν στη γεωμορφολογία, το κλίμα και τις χρήσεις της γης, ενώ εξετάζονται ακόμη οι κύριοι τύποι βλάστησης καθώς επίσης και η χλωριδική ιστορία του νησιού και οι φυτογεωγραφικές συγγένειες. 

 

Επισημαίνονται τα ενδημικά του νησιού και τα περιφερειακά ενδημικά, καθώς και τα πρόσφατα εισαχθέντα και αλλόχθονα taxa. Ακόμη παρέχεται ένας υπομνηματισμένος χάρτης που συνοψίζει τη φυσική και ημιφυσική βλάστηση (φυτοκοινωνίες) σε συνδυασμό με τους τύπους καλλιεργειών που τις αντικαθιστούν. Επισημαίνονται ορισμένες χλωριδικές περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τις τωρινές και πιθανές μελλοντικές απειλές. Συζητούνται δε τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διαφύλαξη και την προστασία αυτών των περιοχών.

 

Το βιβλίο εκδόθηκε με δαπάνες των συγγραφέων.

 

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ (Όθωνος 100) ΕΙΝΑΙ: 210.801.5870, εσωτ. 518 

 

Οράτε και εδώ για περισσότερες πληροφορίες: 

- https://www.facebook.com/DimPerd/posts/890675181352860 

- https://www.facebook.com/DimPerd/posts/558668331220215 

- https://www.amorgos-news.gr/%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D/?fbclid=IwAR2X52FVo1_w6wCPUxfPnl2Z7laqyHOtttmJ0mk4lqKHR7pufovl5lCEV0g

Διαβάστε περισσότερα... »

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΟΥΛΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ...


 

 

Διαβάστε περισσότερα... »

ΖΩΗ ΑΠΛΗ, ΕΙΡΗΝΙΚΗ, ΟΥΡΑΝΙΑ...



 

Διαβάστε περισσότερα... »

ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ, ΑΡΕΤΟΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ... ΠΕΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ!

 
 
 

 
 
 
 


Διαβάστε περισσότερα... »