«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Προβιοτικά ("φιλικά βακτήρια"), με εκτεταμένη βιβλιογραφία - links



Επιμέλεια - έρευνα: Δρ Δημήτρης Περδετζόγλου
                                       Φαρμακοποιός




Τι είναι τα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά είναι τα "καλά" ή "φιλικά" βακτήρια που αποτελούν τους φυσιολογικούς κατοίκους των εντέρων. 

Αν και η λέξη βακτήρια συνήθως συνδέεται με μικρόβια και αρρώστιες, τα φιλικά βακτήρια βοηθούν το σώμα να λειτουργεί, να διατηρείται υγιές και να καταπολεμά τις νόσους και τις ασθένειες. 

Τα "κακά" ή "παθογόνα" βακτήρια αντίθετα, μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα και να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες.


Γιατί χρειαζόμαστε τα προβιοτικά;
Περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη και πάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια ζουν συνολικά στο πεπτικό σύστημα ενός ανθρώπου. Η ισορροπία μεταξύ των φιλικών και παθογόνων βακτηρίων είναι ευαίσθητη και διαρκώς μεταβαλλόμενη, καθώς συναγωνίζονται για την επικράτηση. 

Ενώ οι άνθρωποι ξεκινούν τη ζωή τους έχοντας ένα υγιές εντερικό περιβάλλον, η ηλικία, ο τρόπος ζωής και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, το στρες, το χλωριωμένο νερό, οι ασθένειες, τα αντιβιοτικά που λαμβάνουμε μέσω τροφών ή για ιατρικούς λόγους, το αλκοόλ, οι γέννες με καισαρική τομή, οι ασθένειες των ταξιδιωτών κ.ά., ελαττώνουν τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων. Αυτό επιτρέπει στα παθογόνα βακτήρια να υπερισχύουν και να προκαλούν προβλήματα. 

Όταν η αναλογία των φιλικών προς τα παθογόνα ελαττώνεται, αρχίζουν να εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα όπως υπερβολικά αέρια, φουσκώματα, διάρροια, εντερική τοξικότητα, δυσκοιλιότητα και φτωχή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. 

Εάν αυτή η ανισορροπία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια κατάσταση, να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις. Ένα υγιές περιβάλλον στο παχύ έντερο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ποσοστό 85% σε φιλικά βακτήρια, έτσι ώστε να εμποδίζουν την υπερανάπτυξη αποικιών των παθογόνων μικροοργανισμών όπως το Escherichia coli, η σαλμονέλα και άλλα πολλά.

Δείτε την εγκληματική τακτική των φαρμακοβιομηχανιών και όσων την στηρίζουν στο θέμα της αντιμετώπισης των μικροβίων:
Η μεγάλη απάτη του παγκοσμιο-ποιημένου διατροφικού κώδικα (Codex Alimentarius), για καθολικό πόλεμο ενάντια σε όλα τα μικρόβια.



Τι προσφέρουν τα προβιοτικά; 
Εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει την σπουδαιότητα των προβιοτικών συμπληρωμάτων:

• Προάγουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού

• Παράγουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά

• Βελτιώνουν τη διαθρεπτική απορρόφηση των βιταμινών, των μετάλλων και των αμινοξέων και συνθέτουν τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του νευρικού συστήματος.

• Μειώνουν τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια (ακόμα και τη βρεφική ή αυτή που προκαλείται από αντιβιώσεις και ταξίδια)

• Προλαμβάνουν τροφικές δηλητηριάσεις

Παράγουν ουσίες που συμβάλλουν:

• Στη μείωση της χοληστερόλης και τη ρύθμιση του σακχάρου

• Στην καλή ποιότητα της επιδερμίδας

• Στη διατήρηση της υγείας των οστών

- Τα προβιοτικά συστήνονται ευρύτατα στις περιπτώσεις μολύνσεων από μύκητες και βακτήρια όπως π.χ. η Candida, επειδή εγκαθιστούν μεγάλους υγιείς πληθυσμούς φιλικών βακτηρίων που συναγωνίζονται τους παθογόνους για να επικρατήσουν.

- Τα προβιοτικά είναι επίσης απαραίτητα για την πρόληψη και θεραπεία στις άφθες (του στόματος), τις μυκητιάσεις των ποδιών (πόδι του αθλητή), τις κολπικές μυκητιάσεις και την ακμή.

Προβιοτικά και καλή υγεία
Η καλή υγεία βασίζεται θεμελιωδώς στα φιλικά, συμβιωτικά βακτήρια που αποικίζουν το πεπτικό σύστημα. Συμπληρώνοντας τη διατροφή σας μ’ ένα μείγμα προβιοτικών, κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να αντανακλά τη σύνθεση και την ποικιλομορφία της υγιούς εντερικής χλωρίδας στα διαφορετικά ηλικιακά στάδια της ζωής, θα διασφαλίσετε τον επαναποικισμό των εντέρων με τις καλλιέργειες που είναι αναγκαίες για την ηλικία, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας σας. Η συστηματική χρήση των σωστών προβιοτικών θα βελτιώσει την εντερική υγεία και θα βοηθήσει στην άμυνα ενάντια στις παθήσεις.

Πώς πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά;
Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν τα προβιοτικά λαμβάνονται τακτικά, κατά προτίμηση καθημερινά, έτσι ώστε να αντικαθίστανται οι βακτηριακοί πληθυσμοί που χάνονται λόγω του βλαβερού τρόπου ζωής και των επιβαρυντικών περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι τελευταίες έρευνες κατέδειξαν ότι τα προβιοτικά λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται με γεμάτο στομάχι, όταν δηλαδή οι τροφές έχουν εξουδετερώσει την οξύτητα των γαστρικών υγρών του στομαχιού.

Εντερική χλωρίδα: Ένα περίπλοκο & ποικιλόμορφο σύμπαν

Lactobacillae (Γαλακτοβάκιλλοι)
Οι γαλακτοβάκιλλοι βρίσκονται σε όλο το πεπτικό σύστημα, αλλά είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι στο λεπτό έντερο. Μερικές από τις κύριες ανθρώπινες ποικιλίες είναι: L.acidophilus, L.ramnosus, L.brevis και L.salivarius

Bifidobacterium (Μπιφιδοβακτήρια)

Τα μπιφιδοβακτήρια βρίσκονται στο σύνολο του πεπτικού συστήματος, αλλά είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένα στο παχύ έντερο. Εξελίσσονται σύμφωνα με την ηλικία και ελαττώνονται προοδευτικά προς το τέλος της ζωής. Μερικές από τις κύριες ποικιλίες είναι: Β.breve, B.infantis B.longum, στα παιδιά και B.bifidum, B.longum στους ενήλικες.


Οι γαλακτοβάκιλλοι και τα μπιφιδοβακτήρια είναι οι κύριες προβιοτικές ομάδες που απαντώνται στο ανώτερο και κατώτερο τμήμα των εντέρων. Διατηρούν την υγιή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας παράγοντας οργανικές ενώσεις που αυξάνουν την οξύτητα του εντέρου και εμποδίζουν την αναπαραγωγή πολλών βακτηρίων. Επίσης παράγουν υποκατάστατα που δρουν σαν φυσικά αντιβιοτικά και καταπολεμούν ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς.

Ο Lactobacillus acidophilus, ένας από τους σημαντικότερους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο λεπτό έντερο, παράγει γαλακτικό οξύ που εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων καλλιεργειών όπως Salmonella, Shigella, S.Faecalis και E.Coli, καθώς και φυσικά αντιβιοτικά που ενισχύουν τις ανοσολειτουργίες, μειώνει τη δυσανεξία στη λακτόζη, ενισχύει το ανοσοποιητικό, ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο για καρκίνο.

Ο Lactobacillus casei χρησιμοποιείται συχνά για την καλλιέργεια γάλακτος και υπάρχει φυσιολογικά στο στόμα και στο πεπτικό σύστημα. Αποσυνθέτει τους υδατάνθρακες, εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων και σηπτικών βακτηρίων στο λεπτό έντερο, έχει μελετηθεί για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, τη δραστικότητά του ενάντια σε καρκινικά κύτταρα και το ρόλο του στην κυτταρική ανοσία. Επίσης έχει αποδειχθεί η χρησιμότητά του στη θεραπεία της διάρροιας που προκαλείται από αντιβιοτικά και ιούς.

Ο Lactobacillus plantarum, βακτήριο φυτικής προέλευσης, είναι ένα ακόμη είδος μείζονος σημασίας που απαντάται στα έντερα. Εκκρίνει το φυσικά παραγόμενο αντιβιοτικό lactolin και έχει ευεργετικές αντιμικροβιακές δράσεις. Αυτό το προβιοτικό μελετάται συστηματικά για την αποτελεσματικότητά του ενάντια σε αλλεργίες, καρκίνους και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Ο Lactobacillus rhamnosus, από τα πλέον σημαντικά και μελετημένα προβιοτικά, βρίσκεται κυρίως στο λεπτό έντερο και στο γυναικείο κόλπο και είναι ευεργετικό για την εξάλειψη των βακτηρίων που εμπλέκονται σε κολπικές και ουρολογικές μολύνσεις. Ανθεκτικότατο στα χολικά άλατα και τα γαστρικά οξέα, παρέχει εξαιρετική προστασία από την εισβολή βλαπτικών μικροοργανισμών στην κυκλοφορία, ενεργοποιώντας τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου να παράξουν μια καλυπτική βλέννη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά ιδιαίτερα ενάντια στους ιούς που προκαλούν διάρροιες (rotavirus) και γαστρεντερίτιδες.

Ο Lactobacillus bulgaricus είναι μια μεταβατική-προσωρινή (μη εγκατεστημένη) καλλιέργεια γαλακτικής προέλευσης, που παρουσιάζει σημαντικές προστατευτικές λειτουργίες στο σύνολο του εντέρου. Παραδοσιακά βρίσκεται στο γιαούρτι μαζί με το Streptococcus thermophillus. Τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι ο L.Bulgaricus παράγει ιντερφερόνη, μια ουσία που βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού σε μολύνσεις και ασθένειες, ενώ επιπρόσθετα έχει αποδειχθεί η ευεργετική του δράση σε περιπτώσεις έντονων διαρροιών και ευαισθησίας στη λακτόζη.

To Bifidobacterium bifidum
βρίσκεται στο παχύ έντερο και παράγει βιταμίνες Β, βοηθώντας τον οργανισμό στην απορρόφηση ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και άλλων βιταμινών και μετάλλων. Παράγει γαλακτικό και οξικό οξύ που μειώνουν το εντερικό ph και εμποδίζουν τα μη φιλικά βακτήρια να αναπτυχθούν, ενώ μειώνει την εκδήλωση οξείας διάρροιας στα βρέφη και είναι ευεργετικό στη θεραπεία των φλεγμονών του εντέρου. Η συστηματική του χρήση βελτιώνει τις ανοσολογικές και αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες των ηλικιωμένων.

Το Bifidobacterium breve αποικίζει το παχύ έντερο και είναι ένας παραγωγός γαλακτικού και οξικού οξέος που εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων. Ενισχύει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού ενάντια σε διάφορα παθογενή αντιγόνα και έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν το έλκος. Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι το B.breve μπορεί να αποικίσει το ανώριμο έντερο των βρεφών πολύ αποτελεσματικά και συνδέεται με μεγαλύτερη αύξηση βάρους σε βρέφη με πολύ χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση.

Ο Streptococcus thermophilus είναι ένα μεταβατικό προβιοτικό γαλακτικής προέλευσης. Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τον L.Bulgaricus, παράγει δε μεγάλες ποσότητες γαλακτικού οξέος, που περιορίζει δραστικά την ανάπτυξη βλαπτικών βακτηρίων και βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία της διάρροιας. Έχει αποδειχτεί ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. 
Ο S.thermophilus αποσυνθέτει επίσης τη λακτόζη και παράγει το ένζυμο λακτάση, βελτιώνοντας τη δυσανεξία στη λακτόζη.

Ο Lactobacillus brevis είναι ένα μεταβατικό βακτήριο που αξιολογείται για την ικανότητά του να ανακουφίζει τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη. Ο L. brevis εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων παθογόνων και οι αποδεδειγμένες αντιμικροβιακές ιδιότητές του υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Lactobacillus salivarius,
που βρίσκεται στο στόμα και το λεπτό έντερο, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το μάτωμα των ούλων, την τερηδόνα των δοντιών, την άσχημη αναπνοή, τις άφθες και τα στοματικά έλκη. Ο L. salivarius αποδομεί πρωτεΐνες και παράγει βιταμίνες Β,ένζυμα και γαλακτικό οξύ. Οι ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητές του έχουν αποδειχθεί κλινικά.

Το Bifidobacterium infantis είναι το πιο σημαντικό προβιοτικό που βρίσκεται στο έντερο των βρεφών και είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της οξείας διάρροιας. Ενεργοποιεί την παραγωγή ανοσορρυθμιστικών παραγόντων και μπορεί να καταπολεμήσει παθογόνα όπως clostridia, salmonella και shigella.

Το Bifidobacterium longum παίζει άμεσο ρόλο στην καταστολή της ανάπτυξης παθογόνων και σηπτικών βακτηρίων. Αποδομεί τα χολικά άλατα, βοηθά στη σύνθεση των βιταμινών Β και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της δράσης του στην ανοσογλομπουλίνη Α (lgA). Παράγει ωφέλιμα οξέα (γαλακτικό και οξικό) και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την πέψη της λακτόζης και τη δυσκοιλιότητα.


Ο Lactobacillus lactis (αναφέρεται επίσης ως Streptococcus lactis)
είναι ένα ακόμη μεταβατικό βακτήριο που παράγει το ανοσοϋποστηρικτικό γαλακτικό οξύ. Παράγει ένα πεπτίδιο που ονομάζεται νισίνη, που έχει αποδεδειγμένη δράση κατά του C. difficile. Επιπρόσθετα στον έλεγχο της οξείας διάρροιας, αναγνωρίζεται και για τη δράση του στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της κολίτιδας.


πηγή


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΕΔΩ:
-http://www.iama.gr/ethno/ksanthi/manolarakis.pdf
-http://www.ethnopharmacology.gr/images/stories/ekdiloseis/2003_06/tsakalidou.pdf
-http://www.paediatriki.gr/data/issue3/mavromixalis.pdf
-http://www.nagref.gr/journals/ethg/images/45/ethg45p18-21.pdf
-http://www.iatrikionline.gr/Gastro_37/5.pdf
-http://www.iatropedia.gr/files/articles/40be2484bf7999b55d9c6f936b19321f.pdf
-http://www.eiep.gr/Arthra/9%CE%BF_Makedoniko_Diatrofis/kotzamanidis.pdf
-http://www.hhpsg.gr/pdf/11o%20Synedrio/21.pdf
-http://www.hhpsg.gr/pdf/14o%20Synedrio/12.pdf
-http://virtual.vtt.fi/virtual/proeuhealth/consumerplatform/progid_press_greek.pdf
-http://estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/511/1/mpiziou.pdf
-http://www.hjnutrdiet.com/attachments/issues/pdf/1792-4030-2-15.pdf
-http://m-biotech.biol.uoa.gr/MATHIMATAPMS/M1/ETSAKALIDOY/LAB%20Probiotics.pdf
-http://www.peloponnisiako-synedrio.gr/files/Giamarelos.pdf
-http://www.sciencetech.gr/arxeia/ARTHRA/NUTRITION/LEITOYRGIKA%20TROFIMA.pdf
-http://www.hspd.gr/Journal/2007/Issue_2/Gizani.pdf
-http://www.fileden.com/files/2009/1/23/2280937/Safe%208%202.pdf
-http://www.nutr.teithe.gr/users/lampoudi/public_html/clinical1/probiotika.pdf
-http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/seyp/dd/2006/SavvaPanagiota/attached-document/2006SAVA.pdf
-http://www.diaitologos-thessaloniki.gr/var/m_b/b6/b65/180071/49631-leitourgika_trofima.pdf
-http://invenio.lib.auth.gr/record/124777/files/GRI-2010-5907.pdf?version=1
-http://www.e-bug.eu/lang_gk/secondary_pack/downloads/gm/gmmm1/Useful%20microbes%20presentation.ppt
-http://www.e-bug.eu/lang_gk/secondary_pack/downloads/gm/gmmm1/Useful%20microbes%20presentation.ppt
-http://www.icutopics.gr/docs/9oCongress/Saturday/03VraxeisDialexis/01EfviotikaProviotika.ppt
-http://www.ftb.com.hr/48/FTB_48_413.pdf
-http://www.eastbayfp.com/pdf/Comparison_of_Common_Probiotic_Products.pdf
http://www.earthwisevitamins.com/literature/Probiotics.pdf
-http://www.turner-white.com/pdf/jcom_feb12_probiotics.pdf
-http://www.apjtb.com/zz/2011s2/32.pdf
-https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=20&cad=rja&ved=0CJEBEBYwCTgK&url=http%3A%2F%2Fwww.researchgate.net%2Fpublication%2F233533011_The_use_of_probiotics_and_safety_concerns_A_review%2Ffile%2F9fcfd50ab3c6774f08.pdf&ei=KbMSUrHcNIXQtQad04DgAw&usg=AFQjCNF8kkI0di-_IiNHGvXn5RaIvdyNRQ&sig2=Tu7ZkiHgV2i1GxKCyOi8wg&bvm=bv.50768961,bs.1,d.ZG4
-http://www.thecochranelibrary.com/userfiles/ccoch/file/Water%20safety/CD003048b.pdf
-http://air.unimi.it/bitstream/2434/160162/2/revisione%20probiotici%20zuccotti%202011.pdf
-http://www.diabetesed.net/page/_files/potential-benefits-of-probiotics-main-findings-of-an-in-depth-review.pdf
-http://www.alfredhealth.org.au/Assets/Files/ICWG_Probiotics.pdf
-http://www.naspghan.org/user-assets/documents/pdf/positionpapers/probiotics.pdf
-http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dockets/95s0316/95s-0316-rpt0282-tab-03-ref-19-joint-faowho-vol219.pdf
-http://www.accugenix.com/media/asset-probiotics-ndis-and-species-identification.pdf
-http://www.klaire.com/images/Probiotics_Update_Summer_2011_3.pdf
-http://www.ausport.gov.au/__data/assets/pdf_file/0007/488212/Probiotic-_Website_fact_sheet.pdf
-http://www.ift.org/Knowledge-Center/Read-IFT-Publications/Science-Reports/Scientific-Status-Summaries/~/media/Knowledge%20Center/Science%20Reports/Scientific%20Status%20Summaries/probiotics_1199.pdf
-http://www.worldgastroenterology.org/assets/downloads/en/pdf/guidelines/19_probiotics_prebiotics.pdf
-http://cid.oxfordjournals.org/content/46/Supplement_2/S104.full.pdf
-http://www.ahrq.gov/research/findings/evidence-based-reports/probiotic-evidence-report.pdf
-http://www.bda.uk.com/foodfacts/probiotics.pdf
-http://www.banfield.com/Banfield/files/64/649e269e-15e3-4ab0-a0cf-c122387a3118.pdf
-http://www.fammed.wisc.edu/sites/default/files//webfm-uploads/documents/outreach/im/handout_probiotics_patient.pdf
-http://www.old-herborn-university.de/literature/books/OHUni_book_15_article_1.pdf
-http://csuvets.colostate.edu/pain/Articlespdf/The%20ABCs%20of%20Probiotics.pdf
-http://www.mf.uni-mb.si/mf/instituti/IPweb/html/MiceticTurkD%20Health%20aspects%20of%20probiotics.pdf
-http://www.bio-kult.com/userfiles/file/probiotics_and_antibiotics_-_should_they_be_given_together_-_aileen_green.pdf
-http://newhope360.com/site-files/newhope360.com/files/archive/www.functionalingredientsmag.com/pdfs/SelectionCriteriaforProbiotics.pdf
-http://www.practicalgastro.com/pdf/November05/Nov05_BenichimolArticle.pdf
-http://www.horizonpress.com/backlist/ciim/v/v7/10.pdf
-http://www.wpi.edu/Pubs/E-project/Available/E-project-031809-153710/unrestricted/finalpaper.pdf
-http://ods.od.nih.gov/pubs/ebrp.probiotics_for_the_prevention_and_treatment_of_antibiotic-associated_diarrhea.pdf
-http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/probioticreport.pdf
-http://www.bioaliment.ugal.ro/revista/6/Paper%2061.pdf
-https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=43&cad=rja&ved=0CEIQFjACOCg&url=http%3A%2F%2Fwww.update-software.com%2Fpdf%2FCD004827.pdf&ei=orASUrfvM4KRtQbxqYGQBg&usg=AFQjCNFEVhH4RtNBM13QdTUt5YoWrSCnOQ&sig2=30j7gv9SGfc8MmhdVtla0Q&bvm=bv.50768961,bs.1,d.ZG4
-http://www.lallemandanimalnutrition.com/wp-content/uploads/2012/08/AquaCultureProbiotics_AsiaPacific_2012.pdf
-http://www.law.umaryland.edu/programs/health/events/probiotics/documents/Hibberd.pdf
-http://www.fefana.org/resources/documents/publications/total%20def%20probio.pdf
-http://dermvettacoma.com/pdfs/Probiotics_in_Veterinary_Dermatology_with_References.pdf
-http://www.probiavi.com/canaris_quebec/Textes/13-Probiotics.pdf
-http://www.essentialformulas.com/pdfs/Probiotics%20extract.pdf
-http://ajcn.nutrition.org/content/83/6/1256.full.pdf
-http://www.irishsportscouncil.ie/Institute_Of_Sport/Athlete_Zone/Sports_Nutrition_Supplements/Probiotics_Tech_Doc.pdf
-http://nutrition.org.uk/attachments/292_6.%20Dr%20Elisabeth%20Weichselbaum%20Probiotics%20and%20health.pdf
-http://www.calicutmedicaljournal.info/2006/4/4/e3.pdf
-http://shodhganga.inflibnet.ac.in/bitstream/10603/6920/6/06_chapter%202.pdf
-http://www.herbapolonica.pl/magazines-files/1288470-art8.pdf
-http://www.mcppnet.org/publications/ISSUE14-4.pdf
-http://www.vkm.no/dav/009488e0b8.pdf
-http://journals.lww.com/pidj/Documents/Prebiotics_and_Probiotics%20ESPID%20Aug%2012.pdf
-http://www.ivis.org/proceedings/aaep/2001/91010100027.pdf
-http://jvsmedicscorner.com/ICU-Inflammation_and_infection_files/Probiotics%20in%20the%20critically%20ill%20review%202012.pdf
-http://www.pharmtechmedica.com/upload/Probiotics%20A%20Review.pdf
-http://www.advancedbiotech.in/May_11%20Probotics.pdf
-http://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s11932-007-0044-5.pdf#page-1
-http://www.bioceuticals.com.au/data/resources/PROBIOTIC_PATIENT_Booklet.pdf
-http://www.japsonline.com/admin/php/uploads/713_pdf.pdf
-http://vri.cz/docs/vetmed/47-6-169.pdf
-http://www.chuq.qc.ca/NR/rdonlyres/9D349A5C-0449-41B3-B7CA-96A57EDA4166/0/aff_coch_probio_.pdf
-http://www.osmt.org/uploads/Evidence-based%20probiotics.pdf
-http://www.anaboliclabs.com/User/Document/Articles/Probiotics/5.%20Williams%20Probiotic%20review%202010.pdf
-http://www.johcd.org/pdf/JOHCD%20-%20Probiotics%20Their%20Role%20in%20Prevention%20of%20Dental%20Caries%20(28-9-10).pdf
-http://www.direct-ms.org/pdf/LeakyGutGeneral/Pro-biotics%20Heyman.pdf
-http://pmj.bmj.com/content/80/947/516.full.pdf
-http://www.ijser.org/researchpaper%5CProbiotics_In_Oral_HealthCare-A_Review.pdf
-http://www.eolss.net/Sample-Chapters/C03/E5-10-14.pdf
-http://journalofdentofacialsciences.com/journal/valu_2/Arti2.pdf
-http://interpharma.co.th/textword/image_upload/Text/eng/Probiotics%20in%20gastroenterology.pdf
-http://www.laboratoriosilesia.com/upfiles/sibi/GA1107937.pdf
-http://www2.aap.org/sections/chim/ProbioticsKemper.ppt
-http://www2.aap.org/sections/chim/ProbioticsIMSIG.ppt
-http://health.kernan.org/ibd/ppt/biotics_treat_ibs.ppt
-http://el.trc.gov.om:4000/htmlroot/MEDICAL/tcolon/biochemistry/General/Presentations/Probiotic.ppt
-http://www.hccfl.edu/media/472146/lecture%2011%20probiotic%20bacteria.ppt

Δεν υπάρχουν σχόλια: