Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Τοξικοί άνθρωποι, τοξικές σχέσεις, σκέψεις και συναισθήματα! Ενεργειακά "βαμπίρ" - "ενεργειακές ρουφήχτρες"! (με βιβλιογραφία - links)




Δείτε οπωσδήποτε: εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ 







Η ψυχολογία είναι το παν! Το κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει κόσμους ολόκληρους ή να σε απομονώσει από την ίδια τη ζωή.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν το πώς νιώθεις είναι το περιβάλλον σου. Με ποιους ανθρώπους έχεις επιλέξει να συναναστρέφεσαι, ο οικογενειακός σου περίγυρος, φίλοι, συνάδελφοι κ.α. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείς να περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που σε αγαπούν, σε στηρίζουν και έχουν τη διάθεση να σε ενθαρρύνουν.

Πολλές φορές συναντάμε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Ή που ακόμα κι αν λένε πως μας αγαπούν, καταλήγουν να μας βλάπτουν. Είναι άνθρωποι αρνητικοί, επικριτικοί, που πάντα θα βρουν κάτι για να γκρινιάξουν ή κάτι δυσάρεστο για να μας πουν. Που εστιάζουν σε προβλήματα και που τα ανασκαλεύουν διαρκώς γιατί τους ευχαριστεί να μεμψιμοιρούν. 

Αυτοί είναι οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι. 

Οι τοξικοί άνθρωποι – ή αλλιώς ψυχολογικά βαμπίρ – προσπαθούν να είναι δίπλα μας για να μας ρουφούν διαρκώς ενέργεια και να τρέφονται από τη δική μας ζωή γιατί έτσι τους βολεύει. Συχνά δεν έχουν αυτοεκτίμηση και δεν ξέρουν να αγαπούν. 

Τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να υπάρχουν ακόμα και στην οικογένειά μας. Δύσκολα θα παραδεχτούμε οτι ενδεχομένως έχουμε τέτοιους γονείς, αδέρφια ή άλλους συγγενείς που κάθε φορά που τους βλέπουμε γεμίζουμε αρνητική ενέργεια. Το γεγονός αυτό μας θλίβει και μας θυμώνει. 

Αυτό που χρειάζεται είναι να μπορέσουμε να δούμε καθαρά αν υπάρχουν στη ζωή μας τοξικοί άνθρωποι και και να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι αυτοί.

Το δεύτερο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να απαγκιστρωθούμε ψυχολογικά από εκείνους. Αν δεν μπορούμε να τους απομακρύνουμε τότε πρέπει να εξασκηθούμε έτσι ώστε να μη μας επηρεάζουν. Να μην καταναλώνουμε όλη μας την ενέργεια προσπαθώντας να τους βοηθήσουμε ή να τους αλλάξουμε γιατί οι ίδιοι δε θέλουν να βοηθηθούν και δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν.

Η συμπεριφορά τους είναι επιλογή τους.

Να μην πέφτουμε στην παγίδα να τους λυπόμαστε επειδή προκαλούν τις ενοχές και την καλή μας την καρδιά.

Οφείλουμε να απενοχοποιηθούμε. Να βάλουμε όρια και να υπερασπιστούμε τη δική μας ψυχική υγεία.

Το οφείλουμε στον εαυτό μας, στο σύντροφό μας, στην οικογένεια που θα δημιουργήσουμε. Στους ανθρώπους που θα μας αγαπήσουν και θα έρθουν στη ζωή μας. Αν δεν σταματήσουμε το φαύλο κύκλο, αργά ή γρήγορα θα γίνουμε κι εμείς τοξικοί στις ζωές των φίλων και των παιδιών μας χωρίς να το καταλάβουμε. 

Το να σπάσουμε τα δεσμά μας με τέτοιους ανθρώπους μπορεί να μας φαίνεται βουνό. Όμως είναι κι αυτό μια ώριμη και γενναία απόφαση ζωής!

Ναι, χρειάζεται δύναμη. Πίστη και αρκετή υπομονή. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις δουλειά, να φύγεις από το πατρικό σου σπίτι, να χαλάσεις μια φιλία ετών, να χωρίσεις.. Αλλά αν το κάνεις συνειδητά, επειδή νιώθεις οτι η σχέση που είχες ήταν τοξική, είναι μια πράξη σεβασμού και αγάπης προς τον εαυτό σου.

Δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος λοιπόν. Απομάκρυνση τοξικών χαρακτήρων και μοίρασμα ωφέλιμου χρόνου με φίλους και αγαπημένους. Ανθρώπους που κρατάμε στη ζωή μας γιατί μας εμπνέουν και εμπιστευόμαστε. Που μας δίνουν κίνητρα, χαρά και υποστήριξη. 

Ποιοί είναι αυτοί και πώς θα τους ξεχωρίσουμε ; Η καρδιά μας ξέρει πολύ καλά.. Φτάνει να την ακούμε




Δώδεκα ''τοξικές'' σκέψεις για τη ζωή μας



Είναι γεγονός ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας διαμορφώνουν τη ζωή μας. Το πρόβλημα πολλών ανθρώπων είναι ότι δεν έχουν επίγνωση των αρνητικών σκέψεων που κάνουν. Σε μερικούς μάλιστα τέτοιου είδους σκέψεις έχουν γίνει συνήθεια. Ακολουθούν ενδεικτικά 12 σκέψεις που θα ήταν καλό να αποφεύγουμε ώστε να καλυτερέψουμε την ποιότητα ζωής μας.


1) ''Είμαι το θύμα''
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν οδηγεί πουθενά να κατηγορούμε τους άλλους ανθρώπους ή τις περιστάσεις για τα προβλήματά μας. Ακριβώς επειδή δεν σας αρέσει εκεί που είστε τώρα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάρετε προσωπικά την ευθύνη για την αλλαγή προς το καλύτερο. Απαλλαγείτε από τη νοοτροπία του θύματος διότι δεν βοηθά σε τίποτα. Στην πραγματικότητα, ενεργεί ως εμπόδιο για την επιτυχία. Συνειδητοποιήστε ότι εσείς και μόνο εσείς, είστε υπεύθυνοι για το πεπρωμένο σας.


2) ''Μπορώ να αλλάξω τους άλλους''
Απλά δεν μπορείτε. Όλοι κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να «παρακινήσουμε» και «εμπνεύσουμε» τους ανθρώπους να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους. Στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που μπορεί να αλλάξει τους άλλους ανθρώπους είναι οι ίδιοι. Αν δεν θέλουν να αλλάξουν, τότε όλες οι προσπάθειές σας θα πάνε χαμένες. Γι 'αυτό μην ανησυχείτε για τους άλλους ανθρώπους. Αν δεν τους αρέσει μια κατάσταση "ως έχει", τότε έχετε την επιλογή να μην τους κάνετε παρέα. Αλλά δεν έχετε το δικαίωμα να τους αλλάξετε.


3) Αντίσταση σε αυτό που ''έτσι είναι''
Είναι πολλά τα πράγματα που με τη θέληση και την προσπάθειά μας μπορούμε να αλλάξουμε. Μπορούμε να χάσουμε βάρος. Μπορούμε να βρούμε μια καλύτερη δουλειά. Μπορούμε να ξαναφτιάξουμε το γάμο μας. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. 

Αυτά τα πράγματα είναι απλά "ό, τι είναι." Δεν μπορείτε να αλλάξετε ότι το αφεντικό σας που είναι μαλάκας. Μπορείτε να αλλάξετε εργασία, αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε το αφεντικό σας. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το γεγονός ότι θα πρέπει να πληρώσετε το ενοίκιο ή το δάνειό σας. Το να αντιστεκόμαστε σε πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν μας κάνει μίζερους και δυστυχισμένους. Αλλάζουμε ό, τι μπορούμε, αποδεχόμαστε όσα δεν μπορούμε να αλλάξουμε.


4) ''Το γρασίδι είναι πιο πράσινο πάντα από την άλλη πλευρά''
"Εάν ήμουν τόσο όμορφη όσο εκείνο το κορίτσι, τότε θα ήμουν ευτυχισμένη." "Μακάρι να ήμουν τόσο πλούσιος όσο εκείνος ο τύπος, τότε θα ήμουν ευτυχισμένος." Αυτού του είδους οι σκέψεις είναι καταστροφικές. 

Επειδή νομίζετε ότι κάποιος άλλος είναι σε καλύτερη κατάσταση από εσάς, δε σημαίνει ότι αυτό ισχύει. Ίσως το όμορφο κορίτσι προέρχεται από μια καταπιεστική οικογένεια και δεν μπορεί να βάλει τη ζωή της σε τάξη. Και ίσως ο πλούσιος άντρας ξοδεύει τόσο πολύ χρόνο στη δουλειά, που ποτέ δεν έχει χρόνο να δει την οικογένειά του. Εκτιμήστε και αγαπήστε αυτό που έχετε.


5) ''Έχω προσδοκίες από τους άλλους''
Οι προσδοκίες μπορεί να είναι θανατηφόρες για την ευτυχία, ακόμα και αν νομίζετε ότι αυτές είναι σε λογικά πλαίσια, όπως ο καταμερισμός με το σύζυγο σε ότι αφορά στις δουλειές του σπιτιού. Επειδή περιμένετε κάτι από τον άλλον, δεν σημαίνει και ότι θα το κάνει. 

Συνειδητοποιήστε ότι οι προσδοκίες σας προέρχονται από την προσωπική σας εμπειρία και τις προκαταλήψεις σας. Δεν είναι κατ 'ανάγκην προτεραιότητα των άλλων ανθρώπων. Όπως δε θέλετε να περιμένουν οι άλλοι να κάνετε κάτι που δε σας αρέσει, έτσι κι εσείς μην επιβάλλεται τις προσδοκίες σας. Αν δε συμφωνείτε με τη συμπεριφορά των άλλων, είτε την αποδέχεστε, ή προχωράτε παρακάτω.


6) ''Αν έβρισκα το άλλο μου μισό, θα βίωνα την ολοκλήρωση''
Εάν δεν είστε ήδη ένα ολοκληρωμένο άτομο, ένας ρομαντικός σύντροφος δε θα σας προσφέρει την ολοκλήρωση αυτή. Επιπλέον, φορτώνετε με μεγάλη πίεση τον άνθρωπο που ''θα σας κάνει ευτυχισμένους''. Είναι πολύ σημαντικό να νοιώθουμε ωραία με ή χωρίς κάποιο σύντροφο. Μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό για τον εαυτό μας.


7) ''Πρέπει να αποδείξω ότι έχω δίκιο''
Ποιό είναι άραγε το νόημα του να παλεύουμε με νύχια και με δόντια να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο; Ίσως επειδή δε θέλουμε να φανούμε στους άλλους αδύναμοι ή χαζοί. Θα ήταν όμως πιο ώριμο εκεί που κάνουμε λάθος, να μπορούμε να το παραδεχόμαστε. Εξάλλου ο καθένας έχει την άποψή του. Φροντίστε να έχετε ξεκάθαρα τη δική σας και μην ασχολείστε με τις απόψεις των άλλων.


8) ''Ανησυχώ για το τί πιστεύουν οι άλλοι για μένα''
Συνήθως νομίζουμε ότι οι άλλοι μας κρίνουν. Κανείς δε σας κρίνει περισσότερο από οσο εσείς. Οι άλλοι είναι πολλοί αποσχολημένοι με το να κρίνουν τον εαυτό τους όπως και εσείς, άρα δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν και μαζί σας. Πράξτε ότι σας κάνει ευτυχισμένους. Αν οι άλλοι σας κρίνουν για αυτό, είναι δικό τους πρόβλημα και όχι δικό σας.


9) ''Υπάρχει ΜΙΑ αλήθεια''
Ζούμε σε ένα κόσμο που δεν υπάρχει μία αντικειμενική πραγματικότητα. Μόνο πολλές υποκειμενικές. Αυτό που νομίζουμε ότι είναι ''αλήθεια'' για εμάς, βρίσκει αντίθετους κάποιους άλλους. Ποιός φταίει για την κατάσταση στη χώρα; Η απάντηση εξαρτάται από το ποιόν θα ρωτήσουμε, σωστά; Ο καθένας θεωρεί κάτι αληθές ή όχι ανάλογα με το τί ταιριάζει στη ζωή του και πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο.


10) ''Δεν είμαι προετοιμασμένος για αυτά που έρχονται''
Κάποιος σοφός είπε ότι ''το να ανησυχείς, είναι σαν να προσεύχεσαι για όσα δεν θέλεις''. Αν πιστεύετε στη δύναμη της προσευχής, θα ξέρετε ότι πολλές φορές οι σκέψεις και τα συναισθήματα που στέλνουμε στην πηγή της προσευχής μας, ''ακούγονται''. Οπότε αντί να ανησυχείτε για το μέλλον, εστιάστε στο ΤΩΡΑ. Είναι το μόνο το οποίο έχετε και είναι αυτό που θα καθορίσει το μέλλον.


11) ''Το χρήμα φέρνει ευτυχία''
Ζουμε σε μια καπιταλιστική κουλτούρα που δίνει αξία στο χρήμα και στα επιτεύγματα. Θεωρούμε ότι το να έχει κάποιος χρήματα του εξασφαλίζει αυτομάτως την ευτυχία. Σίγουρα υπάρχουν εργαζόμενοι σε καφετέρια που είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι από κάποιον δισεκατομμυριούχο. Σίγουρα το χρήμα εξασφαλίζει μια ποιότητα ζωής, δεν είναι αυτό όμως που θα σας κάνει ευτυχισμένους. Αυτό μπορείτε να το κάνετε μόνο εσείς για τον εαυτό σας. 


12) ''Το παρελθόν μου καθορίζει το μέλλον μου''
Το ότι προέρχεστε από μια φτωχή οικογένεια ή το ότι έχετε κάνει κάποια λάθη ως τώρα δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να κάνετε καλύτερο το μέλλον σας. Εαν λόγω των λαθών σας έχετε βάλει στον εαυτό σας την ταμπέλα του ''αποτυχημένου'', με αυτή την ταμπέλα θα διαμορφώσετε και το μέλλον σας. Ό,τι σκέφτεστε, αυτό και θα γίνετε...




25 σημεία,
 στα οποία μπορεί να κρύβεται η τοξικότητα στη ζωή μας



Περί τοξικότητας γνωρίζουμε κάτι;

Τι θα μπορούσε άραγε να είναι τοξικό;

Εύκολη ερώτηση αλλά ας μη βιαστούμε να απαντήσουμε γρήγορα.

Όπως έχουμε ήδη πει, σχεδόν όλα όσα ζούμε μεταφράζονται από το μυαλό μας το οποίο σηματοδοτεί μια σειρά βιοχημικών αντιδράσεων που πλέον βιώνουμε σωματικά με τη μορφή συμπτωμάτων η στη διάθεση μας με τη μορφή συναισθημάτων.

Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι τοξικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολλά περισσότερα από όσα έχουν ήδη πέσει στην αντίληψη μας.

1. Τοξικό θα μπορούσε να είναι ένα χόμπι…

2. Τοξική θα μπορούσε να είναι μια σκέψη. “Φταίει η κρίση”

3. …ή, η επανάληψη μιας σκέψης. “Φταίει η κρίση, φταίει η κρίση, φταίει η κρίση”

4. Τοξική θα μπορούσε να είναι μια συνήθεια.

5. …η παρέα με συγκεκριμένους ανθρώπους.

6. …ναι τοξικοί θα μπορούσαν να είναι κάποιοι φίλοι. Που θα σε “κολλήσουν” παραίτηση, απαισιοδοξία, άρνηση, αρνητισμό, γκρίνια, κριτική…

7. Η ακόμα και κάποιο συγγενής. (Βλ. Παραπάνω)

8. Τοξικό θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο. (Επειδή κάποιος το έβαλε σε χαρτί εγώ γιατί θα πρέπει να το πιστέψω;)

9. Ή μια ταινία. Που σε κάνει να πιστεύεις ότι το λίγο είναι αρκετό. Που σε κάνει να βλέπεις την εγκληματικότητα ως κάτι δεδομένο. Την απάτη σαν εξυπνάδα. Τον σύντροφο σαν τον σωτήρα σου. Να βλέπεις ταινίες. Αλλά φρόντιζε να βλέπεις με τα μάτια ανοιχτά.

10. Μια τροφή. ( το ξέρω ότι το ξέρεις)

11. Ή η απουσία πρόσληψης μιας τροφής. (Και αυτό)

12. Η πόλωση. Aν τα πράγματα ήταν εύκολο να χαρακτηριστούν άσπρο ή μαύρο η φύση θα χρησιμοποιούσε αυτά τα χρώματα συχνότερα.

13. Το χρέος. ( έλα να σε δω τώρα!)

14. Το κουτσομπολιό. (Στο δρόμο για την ευτυχία σου δεν μπορείς να πατάς στις λάσπες…)

15. Τοξική θα μπορούσε να είναι μια πεποίθηση. “Δεν υπάρχουν άντρες/γυναίκες/δουλειές/τίμιοι/ελπίδα/προοπτική.”

16. …ή πολλές πεποιθήσεις μαζί.

17. Μια ανάγκη, όπως η ανάγκη μας για επιβεβαίωση… από τους άλλους.

18. …μια παραίτηση, από κάτι που θα μπορούσες τελικά να το καταφέρεις. And you know it!

19. …Ή η επιμονή σε κάτι που έχει πάψει να ωφελεί, αλλά το εγώ σου σε ωθεί να πεισμώσεις. Για να αυτόεπιβεβαιωθείς.

20. Τοξικές είναι κάποιες λέξεις

21. Φταίω, φταις, η δε φταίω εγώ…

22. Τοξικό μπορεί να είναι ένα συναίσθημα, η ενοχή, η κριτική,

23. Το άγχος, η αγωνία,

24. Τοξικός θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους, αν βασίζεται στην ανάγκη η τις προσταγές του εγώ μας. Και όχι στον θαυμασμό, την αποδοχή και την ευγνωμοσύνη.

25. Όπως τέλος τοξική θα μπορούσε να είναι και η σχέση μας με τον ίδιο μας το εαυτό. Όταν πιστεύουμε ότι είναι λίγο ανώτερος η κατώτερος από τους άλλους.

Αν υποθέσουμε ότι όλοι μας βρεθήκαμε σε αυτή τη ζωή με την επιθυμία να νιώσουμε ολοκληρωμένοι, ευτυχισμένοι και σε αρμονία με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τοξικό είναι κάθε τι που παρεμποδίζει προσωρινά η και πιο μόνιμα η αυτή την πορεία μας.

Κάθε τι που ενεργοποιεί μηχανισμούς που μας απομακρύνουν από την υγεία του σώματος και της ψυχής μας.

Κάθε τι που αναστέλλει τους μηχανισμούς ανάπλασης και ανάπτυξης του εαυτού μας.

Κάθε τι που έστω και προσωρινά θολώνει την κρίση μας και ανακουφίζει επιδερμικά τη δίψα μας για το ουσιαστικό.

Αποπροσανατολίζοντας μας στην αρχή προσωρινά και στη συνέχεια πιο μόνιμα από την πορεία μας για την κατάκτηση αυτού που τελικά θα μπορούσε να μας φτάσει στην προσωπική μας ολοκλήρωση και ευτυχία.

H τοξικότητα μπορεί να υπάρχει σε οτιδήποτε μας ωθεί σε τοξικές σκέψεις και συναισθήματα. Αυτά με τη σειρά τους ελαχιστοποιούν τις ευκαιρίες μας για γνήσια, ατόφια ευτυχία.

Είναι στο χέρια μας να αρχίσουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες εκθέτουμε τον εαυτό μας, τους ανθρώπους τους οποίους θα απευθυνθούμε για να μας βοηθήσουν και την τελική μας απόφαση να φτάσουμε στην πολυπόθητη εκείνη ποιότητα που θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας.





10 τοξικές συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά σας

1. Προσποιείστε ότι όλα είναι εντάξει όταν στην πραγματικότητα δεν είναι

Αισθάνεστε καταβεβλημένοι ή ότι θέλετε να τα παρατήσετε; Ειλικρινά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεστε γι’ αυτό. Δεν είστε ρομπότ, αλλά ακόμα κι αν ήσασταν πάλι θα έπρεπε να σταματήσετε για λόγους συντήρησης. Δεν πρέπει να ντρέπεστε να παραδεχτείτε ότι αισθάνεστε εξαντλημένοι και πεσμένοι ψυχολογικά. 

Αυτό αποτελεί φυσικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Το γεγονός ότι το συνειδητοποιείτε, σημαίνει ότι είστε σε θέση να το αντιστρέψετε. Ακόμα κι αν νιώσετε ότι καταρρέετε για κάποιο διάστημα, δεν πειράζει. Δεν χρειάζεται να προσποιείστε πάντα ότι είστε δυνατοί ούτε να αποδεικνύετε συνεχώς ότι όλα πάνε καλά. Μην ασχολείστε με το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι. Αν θέλετε μπορείτε να κλάψετε, είναι κάτι υγιές. Όσο πιο γρήγορα κλάψετε, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρετε να χαμογελάσετε ξανά.


2. Αφήνετε τις πληγές του παρελθόντος να καταστρέψουν το παρόν

Μέσα από τους δύσκολους καιρούς γίνεστε δυνατότεροι, μέσα από τα λάθη σας σοφότεροι και γνωρίζοντας τη θλίψη γίνεστε πιο ευτυχισμένοι. Σε κάθε δυσάρεστη συζήτηση που κάνατε υπήρχε πάντα κάποιος που σας δίδαξε κάτι για τον εαυτό σας. Κάθε κατάσταση μας δίνει μια ευκαιρία για βαθύτερο στοχασμό και γνώση του εαυτού μας. 

Κάθε στιγμή ανατροπής, απογοήτευσης και φόβου μας διδάσκει κάτι. Να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι τόσο κακό όσο φαίνεται. Τίποτα απολύτως. Υπάρχει ένα θετικό και μια ευλογία κρυμμένα σε κάθε εμπειρία και κάθε αποτέλεσμα. Επομένως, μην μπείτε στη διαδικασία να σκεφτείτε να τα παρατήσετε σήμερα επειδή τα πράγματα ήταν άσχημα χτες. Κάθε μέρα είναι μια καινούργια μέρα και μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά. (Διαβάστε το βιβλίο «Ο Δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος»).

3. Πιστεύετε ότι οι καλύτερες μέρες είτε θα έρθουν στο μέλλον είτε ανήκουν στο παρελθόν

Περνάτε ολόκληρη τη ζωή σας εγκλωβισμένοι μέσα σε έναν λαβύρινθο, σκέφτεστε τρόπους για να ξεφύγετε κάποια μέρα καθώς και το πόσο όμορφα θα είναι τότε, και φαντάζεστε ότι το μέλλον σας πάει μπροστά, αλλά εσείς ποτέ δεν προχωράτε. Απλώς χρησιμοποιείτε το μέλλον για να δραπετεύσετε από το παρόν. 

Αυτό ακριβώς κρατά τόσους πολλούς από εμάς αγχωμένους και δυστυχισμένους. Και η άλλη πλευρά όμως αποτελεί επίσης μια πραγματικότητα: η εμμονή με το παρελθόν. Ο Δαλάι Λάμα το έθεσε ως εξής: «Πρέπει να αποδεχτείτε ότι υπάρχουν μόνο 2 ημέρες του χρόνου που δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Η μία είναι το χθες και η άλλη το αύριο». Έτσι λοιπόν σήμερα και τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να αγαπήσουμε, να γελάσουμε, να εργαστούμε και να ζήσουμε με τόλμη. Αυτή η στιγμή ακριβώς χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σας, διότι εδώ και τώρα είστε πραγματικά ζωντανοί.


4. Προσπαθείτε να παραμείνετε όπως ήσασταν πριν αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της ζωής

Οι δύσκολες καταστάσεις μοιάζουν με δυνατές καταιγίδες που έρχονται καταπάνω σας. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι σας εμποδίζουν να φτάσετε εκεί που θέλετε. Μπορούν επίσης να κομματιάσουν διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς σας, εκτός βέβαια από εκείνες τις βασικές που δεν μπορούν να κομματιαστούν, έτσι ώστε αργότερα να αντικρίσετε τον εαυτό σας όπως πραγματικά είναι κι όχι όπως θα θέλατε να είναι. Αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο. 

Μπορεί να σας φαίνεται αδύνατο τώρα, αλλά μια μέρα θα γυρίσετε πίσω σας να κοιτάξετε τις καταιγίδες που έχετε ξεπεράσει και θα πείτε ένα σιωπηλό ευχαριστώ. Για πολλούς από εμάς, οι καταιγίδες της ζωής είναι η αιτία που αποκτήσαμε συμπόνια, ευγένεια και πραότητα και που πλέον μπορούμε να τις προσφέρουμε και στους άλλους, επειδή αυτές οι αξίες υπάρχουν μέσα μας.

5. Αντιστέκεστε στην αλλαγή και την εξέλιξη

Οφείλετε να ελέγχετε συστηματικά τον εαυτό σας και να αναρωτιέστε: «Έχω αποφασίσει να αισθάνομαι καλά ή να εξελιχτώ;». Η εξέλιξη δεν είναι πάντα ευχάριστη και το να νιώθουμε καλά δεν οδηγεί πάντα στην εξέλιξη. Κανένα από τα 2 δεν είναι λάθος, εφόσον υπάρχει ισορροπία. Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι το να νιώθουμε άσχημα είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό το συναίσθημα δημιουργείται συχνά την πιο κατάλληλη στιγμή. 

Μην το αποφύγετε – αγκαλιάστε το. Διοχετεύστε την ενέργειά σας με τρόπο που θα σας οδηγήσει στην εξέλιξη. Η αλλαγή και η εξέλιξη ξεκινούν από εκεί που τελειώνει η ζώνη άνεσης. Όταν αισθάνεστε άσχημα, να έχετε υπόψη ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή σας σηματοδοτούν μια νέα αρχή κι όχι το τέλος.

6. Ανησυχείτε συνεχώς χωρίς να αναλαμβάνετε δράση

Το άγχος και η ανησυχία είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του παρόντος. Δεν χρησιμεύουν σε τίποτα, απλώς απομυζούν τη χαρά σας και σας απασχολούν μην αφήνοντάς σας να κάνετε απολύτως τίποτα. Είναι σαν να χρησιμοποιείτε τη φαντασία σας για να δημιουργήσετε καταστάσεις που δεν θέλετε. Απαλλαγείτε από αυτή την αρνητική συνήθεια! 

Είναι πολύ προτιμότερο να νιώθετε εξαντλημένοι από την προσπάθεια παρά να κουράζεστε μην κάνοντας τίποτα εκτός από το να ανησυχείτε. Μην χάνετε την προσπάθεια αποφεύγοντάς την. Προχωρήστε κι αναλάβετε δράση. Σήμερα κιόλας, ρωτήστε τον εαυτό σας τι είναι πραγματικά σημαντικό για σας και στη συνέχεια βρείτε το θάρρος να χτίσετε την ημέρα σας γύρω από αυτό.

7. Θυσιάζεστε για τους άλλους

Δώστε στους άλλους τόσο, όσο μα μην βλάπτεστε εσείς οι ίδιοι. Μην δίνετε υπερβολικά από τον εαυτό σας, γιατί αν το κάνετε ύστερα δεν θα έχετε να προσφέρετε τίποτα σε κανέναν, ακόμα και σε αυτούς που αγαπάτε πολύ. Κάθε φορά που νιώθετε παγιδευμένοι και δυσκολεύεστε ακόμα και να αναπνεύσετε, να θυμάστε ότι πρέπει πρώτα να φροντίσετε τον εαυτό σας. Αυτό δεν σας κάνει εγωιστές, σας κάνει ανιδιοτελείς. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πιο αληθινή μορφή ανιδιοτέλειας που μπορεί κανείς να βιώσει. 

Μόνο αν αγαπήσετε τον εαυτό σας θα μπορέσετε να αγαπήσετε και τους άλλους. Για να αποκτήσετε μια αληθινή σχέση αγάπης και υποστήριξης με τους άλλους, θα πρέπει να μάθετε πρώτα πώς να γίνετε εσείς ο καλύτερος φίλος του εαυτού σας. Πρέπει να αγαπήσετε τον εαυτό σας πρώτα και να μοιραστείτε αυτή την αγάπη με όσους σας εκτιμούν. Είναι προτιμότερο από το να ψάχνετε την αγάπη με σκοπό να αντισταθμίσετε το κενό που νιώθετε για τον εαυτό σας.

8. Παίρνετε προσωπικά οτιδήποτε συμβαίνει

Όταν δεν παίρνετε απολύτως τίποτα προσωπικά, θα νιώθετε απίστευτα ελεύθεροι. Εξάλλου οι άνθρωποι σπάνια κάνουν πράγματα εξαιτίας σας. Ο λόγος για ό,τι κάνουν είναι οι ίδιοι. Έτσι, να θυμάστε ότι ακόμα κι όταν κάτι μοιάζει να είναι προσωπικό, πιθανότατα δεν είναι. 

Κι όταν θα νιώσετε θυμωμένοι, πληγωμένοι ή ότι έχετε πέσει θύματα των πράξεων κάποιου άλλου, προσπαθήστε να βρείτε βαθιά μέσα σας ένα μέρος γαλήνης που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο πόνο μπορεί να έχει βιώσει αυτός ο άνθρωπος, πόσο βαρύ φορτίο πρέπει να κουβαλά στην ψυχή του και πόσο σκληρός έχει αναγκαστεί να γίνει προκειμένου να συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στην ηθική του.


9. Αφήνετε τις αρνητικές σκέψεις να σας βασανίζουν

Μην πιστεύετε όλα όσα ακούτε, ακόμη και τις σκέψεις που δημιουργεί το ίδιο σας το μυαλό. Αν επιλέξετε να είστε δυστυχισμένοι, θα βρείτε πολλούς λόγους για να γίνετε. Αν επιλέξετε να είστε ευτυχισμένοι, θα βρείτε πολλούς λόγους για να τα καταφέρετε. Κατά 99% είναι τόσο απλό. Το να μιλάμε για τα προβλήματά μας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εθισμούς. 

Είναι σπουδαίο να εκφράζουμε ό,τι μας πονάει αλλά δεν έχει κανένα νόημα να αναμασάμε το ίδιο πρόβλημα. Μιλήστε για πράγματα που σας κάνουν να χαίρεστε, που αγαπάτε και για τα όνειρά σας. Κάντε παρέα με ανθρώπους που έχουν χιούμορ και εξασκήστε κι εσείς το δικό σας χιούμορ. Εκφράστε τη δημιουργική σας πλευρά. Η Τέχνη είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για τον ψυχισμό μας.


10. Αρνείστε να χαλαρώσετε και να είστε δεκτικοί στην αβεβαιότητα

Η κατάκτηση της αληθινής ευτυχίας χρειάζεται θάρρος. Χρειάζεται να εκθέσετε τον εαυτό σας και να ρισκάρετε δείχνοντας θάρρος που μπορεί να μοιάζει ακόμα και παράλογο. Δεν είναι εύκολο να δοκιμάσετε τα όρια της ευαισθησίας σας, να διερευνήσετε βαθύτερα τον πυρήνα της ύπαρξής σας και να αποδεχτείτε τα μειονεκτήματά σας αλλά και ταυτόχρονα να τα εκθέσετε στους άλλους. 

Αξίζει να είστε πρόθυμοι να απελευθερωθείτε από τους κανόνες, να σταματήσετε να προσπαθείτε να φαίνεστε ψύχραιμοι και να μην νοιάζεστε τόσο πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Υιοθετήστε μια στάση ζωής. Στην πραγματικότητα, όλοι πρέπει να βρούμε χρόνο να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε από τους τρελούς ρυθμούς της ζωής. 

Πρέπει να καθίσουμε για λίγο και να κοιτάξουμε τον ουρανό χωρίς να ελέγχουμε τα μηνύματα στο κινητό, να δούμε το ηλιοβασίλεμα χωρίς να το ανεβάσουμε στο Instagram και να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας. Αξίζει να παραμερίσουμε τον εγωισμό μας και να ζήσουμε το παρόν, να αγαπήσουμε, να μην φοβηθούμε να πληγωθούμε και πάνω απ’ όλα, να ρισκάρουμε.






Πόσες φορές δεν έχετε νιώσει ότι δυσκολεύει η επικοινωνία σας με συγκεκριμένα άτομα, στο χώρο εργασίας; Ότι δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε με κάποιο συνάδελφο ή συνεργάτη; Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έρθει ή θα έρθουμε σε επαφή, μέσα στον εργασιακό μας χώρο, με άτομα των οποίων η συμπεριφορά δεν βοηθάει καθόλου τη συνεργασία και τα οποία προκαλούν προβλήματα τόσο στην ομαλή ροή της δουλειάς όσο και στη διατήρηση ομαλών συναδελφικών σχέσεων.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να διαχειριστείτε τη συνεργασία με έναν «δύσκολο» συνάδελφο, διατηρώντας, παράλληλα, τον επαγγελματισμό σας και την ψυχική σας ισορροπία και αποφεύγοντας την έσχατη λύση να τα «βροντήξετε» και να φύγετε; Η αντιμετώπιση «δυσχερών συμπεριφορών» μέσα στον εργασιακό χώρο σίγουρα δεν είναι μία εύκολη υπόθεση και απαιτεί εκ μέρους σας ψυχραιμία, επαγγελματισμό, θετική ενέργεια, αυτοπεποίθηση και υψηλά επίπεδα υπομονής.

Τα 5 βήματα που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ανάλογες συμπεριφορές πιο αποτελεσματικά.

1. Εντοπίστε τους «προβληματικούς» συναδέλφους

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε τα άτομα εκείνα που υιοθετούν «προβληματικές» συμπεριφορές, έτσι ώστε να προστατευτείτε. Η αδιάκοπη κριτική και η τήρηση ανταγωνιστικής στάσης προς τους άλλους, η γκρίνια, η ανάληψη του ρόλου του θύματος, η επιδίωξη να βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο, η απουσία ενεργητικής ακρόασης, η καλλιέργεια παραπληροφόρησης ή κουτσομπολιών, η έλλειψη συνέπειας και διάθεσης για συνεργασία, είναι κάποια από τα κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους δύσκολους συνεργάτες, σε όποιο εργασιακό περιβάλλον και να βρίσκονται.

2. Αξιολογήστε την κατάσταση

Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε εκτίμηση της κατάστασης, αναλύοντας τη συμπεριφορά των δύσκολων συναδέλφων σας απέναντι σας. Τι είναι αυτό που την προκαλεί; Υιοθετούν παρόμοια συμπεριφορά και προς άλλους συναδέλφους ή είστε η μοναδική αποδέκτρια;

Εφόσον και άλλα άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα στις εργασιακές τους σχέσεις με το συγκεκριμένο άνθρωπο, συζητήστε μαζί τους και διερευνήστε αν μπορεί να αλλάξει αυτό και με ποιο τρόπο. Μόνο προσοχή: θα πρέπει να κινηθείτε με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα καθώς το ζητούμενο είναι να λυθεί το πρόβλημα όχι να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο.

Από την άλλη, αν είστε εσείς η μοναδική αποδέκτρια τέτοιων συμπεριφορών, αναλογιστείτε για ποιο λόγο πυροδοτείται αυτή η αντίδραση προς εσάς; Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ σας, αντιλαμβάνονται ως απειλητική την παρουσία σας; Μήπως αυτές οι κακές συμπεριφορές είναι απάντηση στον τρόπο που έχετε αντιδράσει ή αντιδράτε εσείς; Κάποιες φορές, μπορεί να έχετε προκαλέσει, ακόμα και άθελά σας, τον έντονο αρνητισμό των συνεργατών σας γι’ αυτό και καλό θα είναι να αξιολογείτε και τον τρόπο που κινείστε εσείς στον εργασιακό σας χώρο. Αν νιώσετε την ανάγκη, ζητήστε τη γνώμη συναδέλφων που εμπιστεύεστε και καταλήξτε ποια στάση θα κρατήσετε από δω και πέρα.


3. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Ένα σημείο, το οποίο χρειάζεται να προσέξετε κατά τη διαχείριση «προβληματικών» συμπεριφορών, είναι η διατήρηση της αυτοκυριαρχίας σας. Το να «βγει» η δουλειά σε τέτοιες συνθήκες σίγουρα δεν είναι εύκολο, όμως, το να εκδηλώσετε το θυμό σας, να υψώσετε τη φωνή σας και να χρησιμοποιήσετε απρεπή ή προσβλητική γλώσσα δε θα ομαλοποιήσει τη συνεργασία σας με το συγκεκριμένο άτομο. 

Βρείτε άλλους τρόπους να αποφορτίσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα, εκτός του εργασιακού σας περιβάλλοντος, όπως να ασχοληθείτε με μία δραστηριότητα που σας ενδιαφέρει ή να καταγράψετε τα συναισθήματα σας και τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο. Μη διστάσετε, ακόμα, να ζητήσετε τη γνώμη έμπιστων ατόμων του περιβάλλοντος σας σχετικά με την κατάσταση που σας απασχολεί, καθώς είναι πιθανόν οι περισσότεροι να έχουν αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο στον εργασιακό τους χώρο.

Το να μάθετε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας στον εργασιακό σας χώρο, θα ενισχύσει την επαγγελματική σας φήμη, θα τονώσει την εμπιστοσύνη των άλλων απέναντι σας και θα ενισχύσει τις πιθανότητες το άτομο που σας δημιουργεί προβλήματα, κάποια στιγμή, να συνεργάζεται μαζί σας με λιγότερο αρνητική διάθεση.


4. Προστατέψτε την εικόνα σας

Σε μία τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να προσέξετε να προφυλάξετε την επαγγελματική σας εικόνα και να μην πέσετε στην παγίδα να υιοθετήσετε συμπεριφορές που θα λειτουργήσουν αρνητικά για την εργασιακή σας φήμη και θα σας δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, όπως το να προκαλέσετε τη δυσμένεια των άλλων συναδέλφων ή/ και προϊσταμένων απέναντι σας.

Τέτοιες συμπεριφορές είναι να γκρινιάζετε ή να παραπονιέστε συνεχώς για τη συγκεκριμένη κατάσταση και να κουτσομπολεύετε το συγκεκριμένο άτομο με άλλα άτομα του εργασιακού σας περιβάλλοντος. Αποφύγετε τέτοιες συμπεριφορές γιατί το πιο πιθανό είναι να γυρίσουν εναντίον σας. Αντίθετα, προσπαθήστε να μάθετε από μία δύσκολη κατάσταση χωρίς να την κουβαλάτε μαζί σας και επικεντρωθείτε στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί.


5. Επικοινωνήστε μαζί του

Αρκετές φορές, η χρήση της τεχνολογίας στο χώρο της δουλειάς μας μειώνει το προσωπικό ύφος από την επικοινωνία μας με τους συνεργάτες μας. Συχνά, μηνύματα που επικοινωνούνται ηλεκτρονικά μπορεί να παρεξηγηθούν. Γι’ αυτό και όταν πρόκειται για πιο ευαίσθητα θέματα επιλέξτε έναν πιο προσωπικό τρόπο επικοινωνίας και προσπαθήστε να έρθετε προσωπικά σε επαφή με το άτομο που σας ενοχλεί. 

Δείξτε ενδιαφέρον για εκείνον σαν άνθρωπο και όχι απλά σα συνεργάτη. Σε περίπτωση που οι διαφωνίες σας αφορούν τον τρόπο υλοποίησης σε κάποιο κομμάτι της δουλειάς δείξτε ότι σέβεστε τη γνώμη του και ότι έχετε τη διάθεση να το συζητήσετε και να βρείτε μία λύση που να ικανοποιεί και τους δύο σας. Αν δεν υπάρξει διάθεση συνεργασίας από την άλλη μεριά, ενημερώστε τον προϊστάμενο σας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Όσον αφορά την κατάσταση που σας δυσκολεύει, κάντε μία συζήτηση μαζί του σε σχέση με το τι σας ενοχλεί στη συμπεριφορά του και τι πιθανές αρνητικές επιδράσεις έχει η συγκεκριμένη συμπεριφορά στη δουλειά σας αλλά και στη συνεργασία σας μαζί του. 

Φροντίστε αυτή η συζήτηση να γίνει όταν θα είστε ήρεμες και προσέξτε τόσο τη λεκτική όσο και τη μη λεκτική σας επικοινωνία ώστε ο συγκεκριμένος συνάδελφος σας να μην το εκλάβει σαν προσωπική επίθεση από μέρους σας, γιατί αυτό θα χειροτερέψει τα πράγματα. Εξηγήστε του πώς σας επηρεάζει η συγκεκριμένη κατάσταση, τονίζοντας το προσωπικό στοιχείο, και αποφύγετε την εξαπόλυση οποιασδήποτε κατηγορίας και τον επιθετικό τόνο. 

Σε περίπτωση που η συζήτηση δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι σχέσεις σας με το συνεργάτη αυτό δε διορθωθούν, θα πρέπει να τον αγνοήσετε όσο γίνεται, να διατηρήσετε καθαρά τυπικές και επαγγελματικές σχέσεις και σε καμία περίπτωση, να μη χάσετε τον επαγγελματισμό σας.

Κλείνοντας, να μην ξεχνάτε ότι η αντιμετώπιση των άλλων προς εμάς, δεν εξαρτάται ούτε οφείλεται πάντα σε μας. Το ζήτημα είναι εσείς να προστατευτείτε, αλλά και να προστατέψετε την επαγγελματική σας φήμη από αρνητικές επιδράσεις, όντας εντάξει πάντα στις εργασιακές σας υποχρεώσεις και συμπεριφερόμενες με επαγγελματισμό προς όλους, ακόμα και προς το δύσκολο συνεργάτη σας.



10 τοξικοί τύποι ανθρώπου που θα πρέπει να κόψεις δια παντός


Είναι κάτι σαν τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Tύποι ανθρώπων που όχι απλά δεν έχουν κάτι χρήσιμο να σου προσφέρουν αλλά θα προσπαθήσουν να σε τραβήξουν στο δικό τους νοσηρό επίπεδο. Σίγουρα έχεις και εσύ κάποιους από αυτούς στον κύκλο σου.

Η φιλοδοξία είναι κάτι πολύ θετικό και αισιόδοξο, όχι όμως σε υπέρμετρο βαθμό. Ο άπληστος άνθρωπος θέλει να έχει τα πάντα, χωρίς υπερβολή και έχει αφιερώσει τη ζωή του σε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Θα πατήσει επί πτωμάτων προκειμένου να τον ολοκληρώσει, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.

Θα έπρεπε να κυκλοφορούν με ένα μεγάλο "Αρρωστάκια" γραμμένο στα μέτωπό τους, ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο να τους ξεχωρίσεις. Αυτά είναι κάποια ενδεικτικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με το inc.com, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα συναντήσεις κάποιον "τοξικό" να είσαι προετοιμασμένος να την κάνεις.

1. Ο αλαζόνας
Η αλαζονεία είναι η αρνητική πλευρά της αυτοπεποίθησης. Ένας τέτοιος άνθρωπος πιστεύει ότι κάνει τα πάντα τέλεια, χωρίς λάθη και φέρεται ως ανώτερος όλων. Όσο μεγάλη και αν είναι μια δική σου επιτυχία, δεν πρόκειται να χαρεί για σένα αλλά θα σου τονίσει ό,τι έκανες λάθος.

2. Το αιώνιο θύμα
Είναι ο άνθρωπος που για τις δικές του αποτυχίες κατηγορεί πάντα κάποιον άλλο. Από το υπερβολικά πιεστικό αφεντικό του μέχρι τα παιδιά στο δημοτικό που δεν τον παίζανε. Δεν θα διστάσει να δημιουργήσει μια αλυσίδα ανθρώπων που θα κατηγορεί για ό,τι έχει πάει στραβά στη ζωή του, ωστόσο δεν θα προσάψει ποτέ τίποτα στον ίδιο του τον εαυτό.

3. Το control freak
Ξέρει τα πάντα και είτε θα είναι συνεχώς πάνω από το κεφάλι σου υποστηρίζοντας ότι «εγώ θα το είχα κάνει καλύτερα γιατί....» είτε δεν θα σε αφήσει εξ' αρχής να κάνεις αυτό που έχεις αναλάβει με την ησυχία σου. Πρόκειται για αρκετά ανασφαλή άτομα που δύσκολα δείχνουν εμπιστοσύνη στους άλλους και είναι μεγάλοι φαν της φράσης «αν θες να γίνει κάτι καλά, κάν' το μόνος σου».

4. Ο ζηλιάρης
Δεν είναι ποτέ ικανοποιημένος και ευχαριστημένος. Μιλάμε για τον άνθρωπο που όχι μόνο δεν μπορεί να νιώσει χαρά για τις επιτυχίες των άλλων, αλλά δεν θέλει καν να έχει γύρω του επιτυχημένους ανθρώπους, ακόμα και αν πρόκειται για άτομα που βρίσκονται σε τελείως διαφορετικό, από το δικό του πεδίο.

5. Ο ψεύτης
Εντάξει, ψέματα έχουμε πει όλοι. Κάποιοι, όμως άνθρωποι είναι απλά ανίκανοι να παρουσιάσουν μια ιστορία ακριβώς με τον τρόπο που έχει συμβεί, χωρίς να αλλάξουν τα γεγονότα ή να τα διαστρέψουν με τον τρόπο που τους συμφέρει. Και σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς ούτε μια λέξη τους, είναι δεδομένο ότι θα έχουν πει ψέματα για εσένα σε άλλους και για άλλους σε εσένα.

6. Ο μόνιμα αρνητικός
Είναι αυτός που συνέχεια γκρινιάζει. Δεν του αρέσει τίποτα. Οι προβλέψεις που κάνει για το μέλλον είναι όλες αρνητικές. Δεν πρόκειται να σου ευχηθεί ποτέ «καλή επιτυχία» γιατί απλά δεν πιστεύει σε αυτόν τον όρο. Αν έχεις γύρω σου έναν τέτοιο άνθρωπο, φρόντισε να απομακρυνθείς το συντομότερο, γιατί το μόνο που έχει να σου προσφέρει είναι αρνητική ενέργεια και απαισιοδοξία.

7. Ο άπληστος
Η φιλοδοξία είναι κάτι πολύ θετικό και αισιόδοξο, όχι όμως σε υπέρμετρο βαθμό. Ο άπληστος άνθρωπος θέλει να έχει τα πάντα, χωρίς υπερβολή και έχει αφιερώσει τη ζωή του σε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Θα πατήσει επί πτωμάτων προκειμένου να τον ολοκληρώσει, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.

8. Ο επικριτικός
Η κριτική ικανότητα είναι από τις πιο χρήσιμες που μπορεί να έχει κανείς. Ορισμένοι άνθρωποι όμως, φτάνουν στο άλλο άκρο και κρίνουν, ή καλύτερα, κατακρίνουν τα πάντα. Έχουν άποψη για όλα, ακόμα και αν είναι εντελώς άσχετοι με το αντικείμενο στο οποίο αναφέρονται, άποψη η οποία είναι μόνιμα αρνητική.

9. Ο κουτσομπόλης
Θέλει να μαθαίνει τα πάντα, το γνωστό και ως «σύνδρομο της κλειδαρότρυπας» και δεν υπάρχει περίπτωση, ποτέ και για κανένα λόγο, να κρατήσει μυστικό. Είναι αυτός που, όταν σε δει, θα σε χαιρετήσει με την ατάκα «άκου να δεις τι έμαθα!» και θα κάνει ό,τι μπορεί για να μάθει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις της δικής σου ζωής (όσο πιο προσωπικές, τόσο το καλύτερο), τις οποίες θα μεταφέρει πάραυτα στον επόμενο άνθρωπο που θα συναντήσει.

10. Ο «όλα τα παραπάνω»
Εκείνος που η απάτη, το ψέμα, η απληστία, η αρνητικότητα και όλα όσα περιγράψαμε παραπάνω δεν αποτελούν απλά ένα κομμάτι του, αλλά χτίζουν όλη του την προσωπικότητα συνδυαστικά. Λόγω έλλειψης κάθε ηθικού ενδοιασμού, βρίσκεται συνήθως σε θέσεις εξουσίας, είναι ο εφιάλτης οποιουδήποτε βρίσκεται πιο κάτω στην ιεραρχική κλίμακα και το επίπεδο της συναισθηματικής του νοημοσύνης είναι υπό του μηδενός.




Τα 6 είδη «τοξικών» ανθρώπων που κάθε μαμά οφείλει ν’ αποφεύγει!



Κι όμως οι «τοξικοί» άνθρωποι βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Αυτό μας επιβεβαιώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες. 

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα ζητήθηκε να καταγράψουν για 8 συνεχόμενες ημέρες τις κοινωνικές τους δραστηριότητες (που έβγαιναν, με ποιους, πώς διασκέδαζαν κ.τ.λ.). Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πράγματι εντυπωσιακά. Όσοι συναναστρέφονταν με «τοξικούς» ανθρώπους, είχαν υψηλότερο ποσοστό από φλεγμονώδεις πρωτεΐνες στον οργανισμό τους, που ευθύνονται κατά μεγάλο βαθμό για τις καρδιοπάθειες, την κατάθλιψη, και πολλές μορφές καρκίνου, συγκριτικά με όλους όσους συναναστρέφονταν πιο φυσιολογικούς ανθρώπους. 


Πώς θα αναγνωρίσουμε έναν «τοξικό» άνθρωπο
Οι επιστήμονες αναφέρουν πώς υπάρχουν πολλά είδη «τοξικότητας» στις ανθρώπινες σχέσεις. Σε γενικές γραμμές, ως «τοξικοί» χαρακτηρίζονται οι άνθρωποι με κάποιο τρόπο περνούν «διπλά» μηνύματα βάζοντας τους άλλους σε σκέψεις ή κάνοντάς τους να νιώθουν υποτιμημένοι ή «λίγοι» συγκριτικά με αυτούς. 


Τι πρέπει να κάνετε; 
Αρχικά να διαπιστώσετε αν όντως πρόκειται για «τοξικούς» φίλους. Και αυτό είναι κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε και κανείς άλλος. Τσεκάρετε τα συναισθήματα σας κάθε φορά που δέχεστε μια «επίθεση» από τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας. Αν αμέσως σας χαρακτηρίζουν ψυχολογικές μεταπτώσεις (χαρά και μετά λύπη, αίσθημα μείωσης κ.λπ.), τότε μάλλον η παρέα σας είναι ιδιαίτερα «τοξική».


Ποια είναι η λύση 
Το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να… τους βγάλετε εντελώς από τη ζωή σας. Η καθηγήτρια Jessica Chiang, επικεφαλής της έρευνας του UCLA, αναφέρει: «πιστεύουμε πως το ανθρώπινο σώμα παράγει περισσότερες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες αν συναναστρεφόμαστε με τοξικούς φίλους. Και η μόνη λύση είναι να διακόψουμε οποιαδήποτε σχέση μαζί τους». 

Το δεύτερο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να απαγκιστρωθούμε ψυχολογικά από εκείνους. Αν δεν μπορούμε να τους απομακρύνουμε τότε πρέπει να εξασκηθούμε έτσι ώστε να μη μας επηρεάζουν. Να μην καταναλώνουμε όλη μας την ενέργεια προσπαθώντας να τους βοηθήσουμε ή να τους αλλάξουμε, απλούστατα γιατί οι ίδιοι δε θέλουν να βοηθηθούν! Οι τοξικοί άνθρωποι, «δηλητηριάζουν» τους γύρω τους αργά αλλά σταθερά. Και η απομάκρυνση από αυτούς αποτελεί την καλύτερη προστασία όχι μόνο για τηνψυχολογία αλλά και για την υγεία 


1. Ο χειριστικός τύπος 
Μπορεί να βρίσκονται παντού… και πρόκειται για αληθινά «εξπέρ» σε τακτικές χειραγώγησης. Είναι η μαμά της καλύτερης φίλης της κόρης σας που «παρκάρει» τα Σαββατοκύριακα το παιδί σπίτι σας επειδή έχει πολύ δουλειά. Είναι η πεθερά σας που επειδή είναι μόνη της και δεν έχει παρέα έρχεται σπίτι και κατασκηνώνει για πάντα….

Προσοχή, αυτά τα άτομα είναι σε θέση να καταλάβουν αμέσως ποια είναι τα «κουμπιά» σας, και να πάρουν με μεγάλη ευκολία από εσάς αυτό που θέλουν. 

Γιατί είναι τοξικός: Διότι μέσω της κλάψας ή της κολακείας μπορεί να σας υποχρεώσει να κάνετε πράγματα για εκείνους που δεν θέλετε, μια που έτσι κι αλλιώς ο κόσμος επικεντρώνεται γύρω από τις ανάγκες τους και τις προτεραιότητές τους. 

2. Ο νάρκισσος
Για εκείνον το μόνο που έχει σημασία είναι ο εαυτός του. Μπορεί να πρόκειται για την κολλητή σας φίλη που δε σας ρωτάει ποτέ τι κάνετε, ή για τη μαμά που συναντάτε στο πάρκο και μιλάει μόνο για τα παιδιά της 

Γιατί είναι τοξικός: Διότι επικεντρώνεται αποκλειστικά στις ανάγκες του, αφήνοντας τις ανάγκες σας πάντα ανεκπλήρωτες και φυσικά γιατί σας ρουφάει μεγάλη ενέργεια με το να ασχολείστε συνέχεια μαζί του. 

3. Ο πεσιμιστής 
Ή αλλιώς ο μίζερος, αυτός δηλαδή που βλέπει τη ζωή μόνο αρνητικά.. Αν τους πείτε ότι είναι μια όμορφη μέρα, θα σας πει ότι σε λίγο θα βρέξει. Αν τους πεις για τις καλές επιδόσεις του παιδιού σου θα σου πει ότι στο τέλος θα αποτύχει. 

Γιατί είναι τοξικός: Γιατί σου κλέβει τη χαρά, σε επηρεάζει αρνητικά και σε στιγμές που νιώθεις συναισθηματικά ευάλωτος σε καταρρακώνει συναισθηματικά. 

4. Ο επικριτικός 
Εσείς μπορεί να θεωρείτε πάντα κάτι χαριτωμένο, εκείνος θα το χαρακτηρίσει ως ιδιόμορφο. Αν βρίσκεται κάτι πρωτότυπο εκείνος θα το χαρακτηρίσει ως παράδοξο. Αν φτιάξετε ένα φαγητό, είναι ο πρώτος που θα παρατηρήσει ότι «κάτι του λείπει», ή πως η δική του παραλλαγή είναι η καλύτερη. Γενικώς έχει άποψη για τα πάντα, τα οποία πάντα συνήθως του πέφτουν πολύ λίγα, ή πολύ κακόγουστα ή πολύ «λάθος». 

Γιατί είναι τοξικός: Γιατί κανένας άνθρωπος δεν χρειάζεται κάποιον που συνεχώς τον κρίνει. Και ούτε το αξίζει. 

5. Ο αρνητικός 
Κάθε φορά που έχετε μια ιδέα, εκείνος θα σας αποτρέψει από το να την πραγματοποιήσετε. Αν προσπαθήσετε να κάνετε κάτι καινούριο εκείνος, θα προσπαθήσει να σας τραβήξει προς τα κάτω. 

Γιατί είναι τοξικός: Τα άτομα αυτά, «ροκανίζουν» τον αυτοσεβασμό μας και την πίστη στον εαυτό μας, μας κρατούν πίσω και μας απαγορεύουν ακόμη και να ονειρευτούμε. 

6. Οι υποκριτής 
Είναι αυτή η φίλη που θα σου πει πόσο όμορφη είσαι, όταν θα έχεις πάρει πέντε κιλά. Ίσως είναι κάποιος που τον εμπιστευθήκατε και χρησιμοποιεί το μυστικό σας εναντίον σας. Ή ίσως, είναι ένας συνάδελφος που λέει υποτιμητικό πράγματα για εσάς., αλλά μόνον πίσω από την πλάτη σας.

Γιατί είναι τοξικός: οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία αίσθηση των ορίων και δεν σέβονται τα συναισθήματά σας, ούτε την ιδιωτική σας ζωής. Γι΄αυτό και είναι απόλυτα επικίνδυνοι!




Οι τοξικοί άνθρωποί σου 


Μεγαλώνουμε γεμάτοι συναισθηματικά αποθέματα, τα κρατάμε μέσα μας μην τυχόν και ξεφύγει κανένα γραμμάριο και χάσουμε την δύναμη μας. Μα η αγάπη είναι για να μοιράζεται, κι όταν την κρατάς μέσα σου, σαπίζει. Σε δηλητηριάζει σε μια ύστατη προσπάθεια να σου δείξει πως αυτό που κρατάς για δύναμη, τελικά σε σκοτώνει. 

Αργά και σταθερά, όπως όλες οι ουσίες που έχουν φτιαχτεί για να ξεχνάμε, να ξεγελάμε την ζωή. 

Ο άνθρωπος-τσιγάρο:
Ήπιας μορφής τοξικότητα, μα εθισμός χρόνιος και συνήθεια σταθερή. Είναι οι άνθρωποι που θες να βλέπεις όταν ξυπνάς, όταν πίνεις, όταν ξενυχτάς. Ζεις μαζί του μια ζωή, που η ρουτίνα μετράει τις μέρες σας και νομίζεις, ανώριμα και αλαζονικά πως το ελέγχεις, πως όποτε θες μπορείς να βάλεις ένα τέλος κοτσάροντας ένα αυτοκολλητάκι στο μπράτσο. 

Μα ο μεγάλος σύμμαχος του τσιγάρου είναι ο χρόνος που νομίζεις πως έχεις και που του επιτρέπει ανενόχλητο να κάνει την ζημιά του μέσα σου. Και όσο εσύ του δίνεις το περιθώριο, τόσο η συναναστροφή μαζί του, σε βλάπτει. 

Ο άνθρωπος αλκοόλ:
Σε ζαλίσει, είναι γεμάτος αντιθέσεις, γεύσεις, χρώματα και μυρωδιές. Διαθέσιμος όμως, μόνο την νύχτα. Μια νύχτα που σου υπόσχεται να είναι αξέχαστη, με σένα πιο αυθόρμητη και πιο ζωντανή, να τολμάς πράγματα που ποτέ δεν είχες σκεφτεί νηφάλια. Μα το πρωί, θα μείνει μόνο μια ελαφρά ζαλάδα, ή ένα βαρύ κεφάλι. Ξέρεις ήδη, ότι ήταν λάθος. Γιατί τα ξίδια, μαζί με έναν πιο ανάλαφρο και τολμηρό εαυτό, σου καίει και κάθε ψήγμα λογικής που όσο κι αν θέλουμε να κατηγορούμε πως φρενάρει πάθη και ομορφιές, είναι τελικά αυτή που σε κρατάει να μη φουντάρεις απ'τον τρίτο. Μην πίνεις αν σκοπεύεις να πιάσεις τιμόνι. Αυτοκινήτου ή ζωής. 

Ο άνθρωπος ηρωίνη:
Βαριά τοξικός, προδιαγεγραμμένα θανατηφόρος. Τα σημάδια του αναγνωρίζονται από τις πρώτες κιόλας χρήσεις. Εύκολα προσβάσιμος, μα βρώμικος και επικίνδυνος. Μέρα με την μέρα τον ζητάς παραπάνω σε μικρές ή μεγαλύτερες δόσεις και όταν λείπει λες πως θα τρελαθείς, από την απουσία του. Πεθαίνεις κάθε μέρα κι από λίγο μα σαν ζητιανάκι παρακαλάς για άλλη μια μέρα, για άλλη μια στιγμή. Πριν χάσεις τον εαυτό σου γεμίσεις σημάδια πες «όχι» και ζήτα βοήθεια, πριν σου πάρει και την τελευταία σταγόνα ζωής. 

Ο άνθρωπος ηρεμιστικό: 
Είναι η πιο δημοφιλής και συνηθισμένη περίπτωση. Είναι η σχέση που σε κρατάει πίσω. Στάσιμη, ουδέτερη, παθητική λες και έπεσες ξαφνικά σε λήθαργο και η ζωή προσπέρασε από δίπλα σκυφτή και θλιμμένη που την αρνήθηκες για λίγη σιγουριά. Είναι ο άνθρωπος που όταν σε ρωτάνε γιατί παραμένει στην ζωή σου, δεν έχεις καμία απάντηση να δώσεις, παρά μόνο φτηνές δικαιολογίες μπας και πείσεις τον εαυτό σου. 

Μα μια νύχτα πριν καταπιείς και πάλι το χαπάκι σου, κάτσε για μια στιγμή και σκέψου ποιος θα κερδίσει απόψε. Ένας ακόμα βαθύς ύπνος χωρίς όνειρα.. Ή μια ζωή που περιμένει ανυπόμονα, να σηκωθείς απ΄το κρεβάτι για να την ανακαλύψεις; Δεν είναι δύσκολο να τους διακρίνεις. Δεν είναι απίθανο ν'ανήκεις σε αυτούς. Μα όλες οι καμπάνιες που έχουν λεζάντα τους το «η ζωή είναι μαγκιά», όσο τρομερά κλισέ κι αν ακούγονται, έχουν να μας διδάξουν μια μεγάλη αλήθεια. 

Ο φόβος υπάρχει, για να τον νικάς. Με έρωτα πολύ και φευγάτο. Με χαμόγελα και γέλια δυνατά, που ξορκίζουν μοναξιά και απόγνωση. Με όνειρα και βόλτες και παγωτά χειμωνιάτικα και όλα εκείνα τα μικρά θαύματα της ζωής, που ξεκλειδώνουν την αγάπη για να βάλει φωτιά σε ό,τι μας τρώει την ψυχή. Και να μας λυτρώσει.





Τοξικοί άνθρωποι: βγάλτε τους από τη ζωή σας

Παντού γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που ρουφάνε όλη τη θετική μας ενέργεια, προκειμένου να τροφοδοτήσουν την ακόρεστη πείνα τους για απαισιοδοξία, αρνητισμό και καταστροφή.

Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε μονίμως συναισθηματικά εξαντλημένοι.

Αυτά τα «ψυχολογικά βαμπίρ» χαρακτηρίζονται συχνά από διαταραχές και έχουν την τάση να είναι:

- Άτομα αδιάκριτα, χωρίς όρια

- Άτομα με τάσεις υπερβολής που παρουσιάζουν κάτι ασήμαντο ως τραγικό

- Άτομα επικριτικά που βρίσκουν ελαττώματα στους πάντες και τα πάντα

- Άτομα που γκρινιάζουν συνεχώς που δεν ικανοποιούνται με τίποτα

- Άτομα αδιάλλακτα που δε συμφωνούν ποτέ με τους άλλους

- Άτομα απαιτητικά και επίμονα

- Άτομα αρνητικά και απαισιόδοξα

- Άτομα που δεν αποδέχονται τις ευθύνες τους και κατηγορούν πάντα τους άλλους για τις πράξεις και τα προβλήματά τους

Δείτε τρεις χρήσιμες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο άτομο που υπάρχει στη ζωή σας.


1. Αναγνωρίστε τα σημάδια νωρίς
Η αρνητική φύση αυτών των ανθρώπων δεν είναι πάντοτε προφανής εκ πρώτης όψεως.

Οι ιδιοτροπίες τους μοιάζουν αρχικά ασήμαντες, οι ιστορίες τους μοιάζουν ενδιαφέρουσες και ο δραματικός τόνος στη φωνή τους μοιάζει θεατρικός. Σιγά-σιγά όμως αποκαλύπτεται το πραγματικό τους πρόσωπο και εσείς δεν πρέπει να αγνοήσετε τις ανησυχητικές ενδείξεις.


2. Περιορίστε τις επαφές
Από τη στιγμή που θα εντοπίσετε το «βαμπίρ», προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που περνάτε μαζί.

Εάν πρόκειται για ένα άτομο που βλέπετε συχνά, βάλτε τα όριά σας. Επειδή τα άτομα αυτά χώνουν τη μύτη τους παντού και παίρνουν την πρωτοβουλία να ανοίγουν συζήτηση, μην ξεχνάτε να τονίζετε ότι βιάζεστε τρομερά ή ότι έχετε πολλή δουλειά και πολλές υποχρεώσεις.


3. Μην πέσετε στην παγίδα τους
Όσο κι αν θέλετε να πιστέψετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε αυτά τα άτομα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν μπορείτε.

Οι χρόνια αρνητικοί άνθρωποι είτε αντιστέκονται στην εξωτερική βοήθεια, είτε «δημιουργούν» μονίμως νέα προβλήματα στη ζωή τους. Η λύση στο πρόβλημά τους είναι θέμα ειδικού κι έτσι πρέπει να κάνετε το παν για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Η ενέργεια –και συγκεκριμένα η θετική ενέργεια– αποτελεί πολυτέλεια τη σύγχρονη εποχή.

Μην τη σπαταλάτε λοιπόν σε άτομα που δεν θα την εκτιμήσουν και αφιερώστε το χρόνο σας σε θετικούς ανθρώπους που θα σας γεμίσουν χαρά και ζωντάνια.






«Τοξικές» σχέσεις
ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 


Ξέρουμε για τοξικά απόβλητα, τοξικά νερά, τοξικά φυτά, τοξικές τροφές. Για τους «τοξικούς» ανθρώπους άραγε τι γνωρίζουμε;

Κι όμως, υπάρχουν και «τοξικοί» άνθρωποι, όπως χαρακτηριστικά τους ονομάζουν οι επιστήμονες. Είναι αυτοί που απομυζούν όλη μας την ενέργεια, χαλούν μονίμως τη διάθεσή μας και με την παρουσία τους και μόνο μας εξαντλούν. Είναι μάλιστα ικανοί να βλάψουν όχι μόνο την ψυχική μας ισορροπία, αλλά και την ίδια μας την υγεία. Πώς θα τους αναγνωρίσουμε και πώς θα χειριστούμε την επιρροή που ασκούν πάνω μας; 

Η επιστήμη είναι κατηγορηματική: 
Όταν ο περίγυρός μας (φίλοι, συνάδελφοι, συγγενείς) είναι «τοξικός», τότε δηλητηριάζει τη ζωή μας αργά και σταθερά. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες έδειξε ότι οι «τοξικοί» φίλοι βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας. 

Πιο συγκεκριμένα, όσοι συναναστρέφονταν με τέτοιου είδους ανθρώπους, είχαν υψηλότερα ποσοστά φλεγμονωδών πρωτεϊνών (συγκεκριμένα, ιντερλευκίνης-6 και TNF υποδοχέα 2) στον οργανισμό τους, που έχουν ενοχοποιηθεί για την κατάθλιψη, τις καρδιοπάθειες, ακόμη και για διάφορες μορφές καρκίνου, συγκριτικά με όσους είχαν υγιείς φιλικές σχέσεις. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ανθρώπινο σώμα παράγει περισσότερες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, όταν συναναστρεφόμαστε με «τοξικούς φίλους». 

Πότε κινδυνεύουμε; 
Όταν ένας άνθρωπος μας προκαλεί συνεχώς νεύρα, θλίψη, αίσθημα κόπωσης, νύστα, άμεση ανάγκη για κατανάλωση υδατανθράκων ή μαλακών τροφών, όποια και αν είναι η φύση της σχέσης μας μαζί του (φιλική, συγγενική, ερωτική, επαγγελματική), πρέπει να βάλουμε όρια ή, αν η περίπτωσή του δεν παίρνει γιατρειά, ακόμα και να τον απομακρύνουμε από τη ζωή μας. 



Πώς θα τους αναγνωρίσουμε 

Είναι πάντα αρνητικοί.

Συνεχώς μας κρίνουν.

Γκρινιάζουν ακατάπαυστα.

Βλέπουν πάντα την κακή πλευρά της ζωής.

Έχουν μόνο κάτι δυσάρεστο να μας πουν.

Μας ανταγωνίζονται φανατικά.

Τους ευχαριστεί να μεμψιμοιρούν.

«Τρέφονται» από τη δική μας ζωή, γιατί δεν έχουν δική τους.

Είναι νάρκισσοι και τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός τους.

Η σχέση μας, λοιπόν, με τέτοιους ανθρώπους μάς «αρρωσταίνει» κατά κάποιον τρόπο. Εδώ, βέβαια, πρέπει να διευκρινιστεί ότι μπορεί να έχουν ένα μόνο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά ή και περισσότερα, σε πολύ έντονο όμως βαθμό, σε σημείο δηλαδή που να επηρεάζουν τη ζωή μας, να ρουφούν κυριολεκτικά όλη μας την ενέργεια, και συχνά να μας κάνουν δυστυχείς. 

WHO IS WHO 
Ας τους γνωρίσουμε, όμως, από πιο κοντά, ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνά μας απέναντί τους: 

1. Ο drama queen 
Ο χαρακτήρας τους μπορεί να μας εξουθενώσει, καθώς αυτοί δεν αναφέρουν απλώς, ούτε διηγούνται τις καθημερινές τους ιστορίες, αλλά τις ερμηνεύουν. Και γι’ αυτό θέλουν κοινό να ακούει, να θαυμάζει, να μένει με το στόμα ανοιχτό και να χειροκροτεί. «Το κρυολόγημά τους κράτησε ένα μήνα και παρά τρίχα δεν τους οδήγησε στον θάνατο», «Το μεγάλο κύμα που είδαν φέτος στην παραλία ήταν τσουνάμι»: Περιγράφουν το καθετί που τους συμβαίνει με υπερβολές που και οι ίδιοι τελικά ίσως τις έχουν πιστέψει. Ζουν ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα και δίνουν τη δική τους παράσταση. 

Πώς να προστατευτούμε
Όταν δεν συναναστρεφόμαστε συχνά έναν τέτοιον άνθρωπο, μπορεί και να μας διασκεδάζει, όταν όμως πρόκειται για κάποιον πολύ δικό μας με τον οποίο βλεπόμαστε συχνά ή ακόμα χειρότερα ζούμε μαζί του, τότε αυτή η σχέση κουράζει πολύ. Δεν μπορούμε να ανήκουμε συνεχώς στο διαδραστικό κοινό που χειροκροτεί, συμπάσχει και αφήνει επιφωνήματα θαυμασμού. Βγαίνουμε, λοιπόν, όσο πιο γρήγορα γίνεται από αυτό το θέατρο του παραλόγου.

2. Ο γκρινιάρης 
Η γκρίνια, ειδικά όταν προέρχεται από πολύ κοντινούς μας ανθρώπους που ζουν στο σπίτι ή στη δουλειά μας, μπορεί να στοιχειώσει τη ζωή μας. Η σχέση μας μαζί τους καταντάει μονότονη, κουραστική και σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτη. 

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες, η συστηματική γκρίνια μπορεί να προκαλέσει σε όσους την υφίστανται μέχρι και αλλοιώσεις στους νευρώνες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία και την επίλυση προβλημάτων. 

Πώς να προστατευτούμε 
Δυστυχώς σε αυτού του είδους τις σχέσεις δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Συχνά η γκρίνια μετατρέπεται σε συμπεριφορά ρουτίνας που μπορεί και να τη συνηθίσουμε, όχι όμως χωρίς κόστος, καθώς διαταράσσει την ψυχική μας ηρεμία. Γι’ αυτό, παίρνουμε βαθιές ανάσες και ριζικές αποφάσεις.

3. Ο νάρκισσος 
Είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξει κανείς με νάρκισσους, καθώς έχουν μειωμένη ενσυναίσθηση. Δεν βάζουν σχεδόν ποτέ τον εαυτό τους στη θέση των άλλων, λόγω έλλειψης συναισθηματικής κατανόησης, αλλά και γιατί είναι επικεντρωμένοι στις δικές τους ανάγκες, στις οποίες δίνουν σταθερά προτεραιότητα, και πολύ συχνά αγνοούν τα όρια των άλλων. Για έναν νάρκισσο τα πάντα περιστρέφονται γύρω από εκείνον. Γι’ αυτό επιζητά άπληστα την προσοχή των άλλων και λαχταρά συνεχώς τον θαυμασμό τους.

Πώς να προστατευτούμε
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι προσδοκίες μας πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Μην περιμένουμε πολλά από έναν νάρκισσο, γιατί θα απογοητευτούμε. Η σχέση αυτή είναι μονόπλευρη. Αν το πάρουμε απόφαση και δεν επενδύσουμε σε αυτήν, τότε δεν έχουμε να χάσουμε και πολλά. Αν όμως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να τον απομακρύνουμε.

4. Ο ζηλιάρης-ανταγωνιστικός 
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της προσωπικότητας είναι να υποβαθμίζει τον δικό μας τρόπο ζωής και να εξυψώνει τον δικό του. Αυτοί οι χαρακτήρες μάς ανταγωνίζονται συνέχεια, στη δουλειά, στις επιτυχίες, στα χρήματα, στην προσωπική ζωή. Είναι εκείνοι που λένε πολλά και κάνουν λίγα. Είναι ιδιαίτερα επικριτικοί σε οτιδήποτε μας δίνει χαρά ή μας καταξιώνει. 

Υποτιμούν τα προτερήματά μας, ζηλεύουν τη σχέση μας με άλλους ανθρώπους.

Πώς να προστατευτούμε 
Αν η κατάσταση είναι ανυπόφορη, τους βγάζουμε τελείως από τη ζωή μας. Αν όμως μας συνδέουν με αυτούς δεσμοί αγάπης ή αλληλεξάρτησης, τότε πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε ότι η ζήλια που εκδηλώνουν οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να οφείλεται σε βαθύτερες δυσλειτουργικές δομές της προσωπικότητάς τους και γι’ αυτό ίσως χρειάζονται πιθανότατα τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

5. Το θύμα 
Μια τέτοια προσωπικότητα μπορεί στην κυριολεξία να μας εξουθενώσει. Αυτοί οι τύποι ανθρώπων από το πρωί μέχρι το βράδυ κλαίγονται, μονολογούν και μουρμουρίζουν για τα δεινά που τους συμβαίνουν. Βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και ποτέ μισογεμάτο. 

Κάθε φορά που προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε, εκείνοι θα βρουν ένα «αλλά…». Μπροστά τους βλέπουν συνεχώς εμπόδια. Στη μνήμη τους ανακαλούν αποκλειστικά τα δυσάρεστα γεγονότα. Έχουν να μας διηγηθούν μόνο «ιστορίες δυστυχίας», με αποτέλεσμα να «μαυρίζουν» και τη δική μας ζωή. Η κάθε επαφή μαζί τους μας μεταμορφώνει σε ένα ψυχικό ράκος. Η προσωπικότητά τους είναι τόσο θλιβερή, που μας καταβάλλει. Δεν είναι μόνο ότι δεν είναι ευχάριστοι στην παρέα, αλλά αυτή η απαισιόδοξη στάση επηρεάζει και τη δική μας ζωή.

Πώς να προστατευτούμε 
Πιστεύουν ότι έχουν γεννηθεί άτυχοι και ότι το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον τους. Έτσι είναι ο χαρακτήρας τους και γι’ αυτό δεν πρέπει να τους παίρνουμε στα σοβαρά. 

Τους αφήνουμε να λένε αυτό που θέλουν. Δεν πασχίζουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που μας αναφέρουν, γιατί απλούστατα δεν ψάχνουν λύσεις. Θέλουν απλώς να τα πουν, να εκτονωθούν, κι εμείς να τους ακούσουμε. Αν μάλιστα συμφωνήσουμε και μαζί τους, μπορεί να μείνουν ευχαριστημένοι. Αν δεν μπορούμε να ξεκόψουμε τελείως από αυτούς, ας αραιώσουμε τουλάχιστον τις πολλές επαφές μαζί τους.

Οδηγός επιβίωσης 
Το συναίσθημα συνήθως θολώνει τη λογική και την κρίση μας και έτσι οι σχέσεις μας φτάνουν στα άκρα. Το πρώτο βήμα είναι να δούμε καθαρά αν υπάρχουν στη ζωή μας τέτοιου είδους άνθρωποι. 

Μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. 

Για να συμβεί αυτό όμως, είναι πολύ σημαντικό να απενοχοποιηθούμε, να μη νιώθουμε τύψεις - άλλωστε οφείλουμε να υπερασπιστούμε και τη δική μας υγεία. Δυστυχώς, σε αυτές τις περιπτώσεις τα περιθώρια επιλογής δεν είναι πολλά. Η λύση συνήθως πρέπει να είναι ριζική: Ή τους απομονώνουμε από τη ζωή μας και γλιτώνουμε ή τους ανεχόμαστε με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Όταν είναι φίλοι μας, όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να οπλιστούμε με αποφασιστικότητα και να διαλύσουμε τη φιλία. 

Η φιλία άλλωστε είναι επιλογή μας και η επιλογή δεν είναι υποχρεωτικό να μας πληγώνει. Αν όμως είναι οι γονείς, τα αδέρφια ή ο σύντροφός μας, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τα αγαπημένα και κοντινά μας πρόσωπα δεν μπορούμε να τα απομονώσουμε. Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν και κάθε φορά που τα βλέπουμε να γεμίζουμε με αρνητική ενέργεια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους αποδεχτούμε, αλλά να θέσουμε όρια. Να τους μιλήσουμε με ευθύτητα και να τους δώσουμε, όσο γίνεται, να καταλάβουν ότι δοκιμάζουν τα όριά μας και ότι κάποια στιγμή η υπομονή μας θα εξαντληθεί. 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΑΜΠΑ, MSc, κλινική ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακής-συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης, συνεργάτιδα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».






Επτά τοξικοί άνθρωποι,
 που δεν έχουν θέση στην ζωή σου

...

Προσωπικότητες και συμπεριφορές που σου χαλάνε τη μέρα και σε γεμίζουν με τοξικές σκέψεις και βλαβερά συναισθήματα.

Ήρθε η στιγμή να αποφασίσεις «με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις»… 

1. Αυτούς που σου προκαλούν περισσότερο άγχος.
Το έχεις και μόνος σου και μάλιστα δεν είναι κακό όταν μπορείς να το μετατρέψεις σε κάτι δημιουργικό.Αλλά όλοι αυτοί που είναι γύρω σου και με το που του βλέπεις σου ανεβαίνει η πίεση και καρδιοχτυπάς. Γιατί;

2. Αυτούς που σε χρησιμοποιούν.
Για να είμαστε δίκαιοι όλοι μας χρησιμοποιούν και όλους τους χρησιμοποιούμε. Αλλά είναι σημαντικό μετά από την κάθε χρήση να αισθάνεσαι όμορφα. Να έχεις κερδίσει κάτι, να είσαι σε θέση να πας ένα βήμα παραπέρα. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα «πάρε-δώσε». Όμως αυτοί που στο τέλος σε αφήνουν χωρίς ανάσα, χωρίς συναίσθημα και σε κάνουν να νιώθεις άχρηστος πρέπει να φύγουν.

3. Αυτούς που δε σε σέβονται.
Μπορείς να τους δείρεις και λίγο πριν τους πετάξεις έξω από την ζωή σου!

4. Αυτούς που κάνουν τα πάντα για να σε πληγώνουν.
Βγάζουν απωθημένα, σε θεωρούν σάκο του μποξ, σε βρίσκουν εύκολο και αρχίζουν να χτυπάνε με λόγια και πράξεις. Δεν σε υπολογίζουν, γιατί να τους κάνεις το χατίρι;

5. Αυτούς που δε σταματάνε να σου λένε ψέματα.
Όλοι λέμε ψέματα, αλλά το κάθε ψέμα διαφέρει. Αν είναι μικρό και χωρίς να πληγώνει έχει καλώς. Αν είναι να απαλύνει πόνο και να φέρει ισορροπία πάλι δικαιολογείται. Αλλά αυτοί που τα λένε χωρίς σταματημό, αυτοί που το έχουν κάνει επάγγελμα για κάθε λόγο και κάθε στιγμή θέλουν πέταμα.

6. Αυτούς που παριστάνουν τον φίλο και σε θάβουν με το που θα γυρίσεις την πλάτη σου.
Και μόνο που χαλάνε σχέσεις, φιλίες, επηρεάζουν την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εσένα και μπορεί να σου βάλουν τρικλοποδιά σε φιλικές, ερωτικές ή επαγγελματικές σχέσεις θέλουν…σκότωμα!

7. Αυτούς που επιμένουν να σε γυρίζουν πίσω… σε συνήθειες, τρόπο ζωής και σκέψης.
Η ζωή αλλάζει κάθε ώρα και στιγμή. Και εσύ αλλάζεις, μαζί. Ο τρόπος που ζεις, αυτά που κάνεις, η εξέλιξη που έχεις, όλα διαφέρουν και σε βοηθάνε να πορχωρήσεις και να γίνεις καλύτερος. Αυτοί που είναι εκεί για να σε κρατάνε σε ένα νεκρό παρελθόν , να σου θυμίζουν μια παλιά ζωή που δεν έχει νόημα αφού -εκ των πραγμάτων- είναι κάτι που έγινε, άφησε το σημάδι του και πέρασε, δεν έχει νόημα να σε απασχολεί. 

Όλους αυτούς τους «κολλημένους», αυτά τα βαρίδια… πέταξέ τα!

πηγή-xmaslife.gr (απόσπασμα - επιλογή)



10 τοξικές προσωπικότητες που ζουν μέσα σου


Δυστυχώς, όλοι μας έχουμε ανθυγιεινές προσωπικότητες θαμμένες βαθιά μέσα μας που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή μας. Παρά το γεγονός ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε τα δικά μας «θέματα προσωπικότητας», μερικά «θέματα» είναι, ειλικρινά, τοξικά. Είναι τοξικά ως προς την ευτυχία μας. Είναι τοξικά για τις σχέσεις μας. Είναι τοξικά για τον αυτοσεβασμό μας. Είναι τοξικά για τα όνειρα μας.

Δείτε παρακάτω 10 τέτοιες προσωπικότητες, αναζητήστε τες μέσα σας, και αποφύγετε τες.


1. Η επιτροπή της αρνητικότητας. 
Ποτέ δεν μπορείς να αποτύχεις στη ζωή ή την αγάπη, απλά παράγεις αποτελέσματα. Είναι στο χέρι σου το πώς θα ερμηνεύσεις αυτά τα αποτελέσματα. Η θετική σκέψη είναι η ικανότητα να αισθάνεσαι αρνητικά όταν πρέπει και να εξακολουθείς να διατηρείς αρκετή ελπίδα για να συνεχίσεις να προχωράς. 

Δεν μπορείς να προσαρμόσεις τις καταστάσεις στη ζωή, αλλά μπορείς να προσαρμόσεις τις στάσεις σου να ταιριάζουν σε αυτές τις καταστάσεις. Μπορείς να δεις τη ζωή σου μέσα από ένα θετικό πρίσμα. Αντί να χτυπάς το κεφάλι σου και να αναρωτιέσαι, «Τι σκεφτόμουνα;», πρέπει να αναπνεύσεις και ρωτήσεις την πιο ενθαρρυντική ερώτηση, «Τι έμαθα από αυτό;».


2. Το δοχείο του πόνου και της απώλειας.
Ένα από τα δυσκολότερα μαθήματα στη ζωή είναι το να αφήνεις κάτι πίσω – είτε αυτό είναι ενοχή, θυμός, αγάπη ή απώλεια. Η αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη – παλεύεις για να κρατηθείς και παλεύεις για να το αφήσεις να φύγει. Αλλά πολλές φορές το να το αφήνεις να φύγει, είναι το πιο υγιές μονοπάτι για εσένα. Πρέπει να ελευθερώσεις συναισθηματικά τον εαυτό σου από τα πράγματα που κάποτε σήμαιναν πολλά για εσένα, έτσι ώστε να μπορέσεις να κινηθείς πέρα από το παρελθόν και τον πόνο που σου φέρνει.


3. Ο ζηλιάρης ανταγωνιστής. 
Μην ζηλεύεις τους άλλους. Η ζήλια είναι η τέχνη του να μετράς τα χαρίσματα κάποιου άλλου αντί για τα δικά σου. Σταμάτα να συγκρίνεις το ταξίδι σου με όλων των άλλων. Το ταξίδι σου είναι δικό ΣΟΥ, ΟΧΙ ένας διαγωνισμός. Βρίσκεσαι σε ανταγωνισμό με ένα άτομο και ένα άτομο μόνο – τον εαυτό σου. Ανταγωνίζεσαι για να γίνεις το καλύτερο που μπορείς να είσαι. Αν θέλεις να μετρήσεις την πρόοδο σου, σύγκρινε τον εαυτό σου με αυτό που ήσουν χθες.


4. Η μάσκα.
Άσχετα με την ηλικία, τη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλικότητα σου, κάτω από όλες τις εξωτερικές διακοσμήσεις, είσαι ένα καθαρό, όμορφο ον – ο καθένας από εμάς είναι. Ο καθένας μας έχει ένα φως που περιμένει να λάμψει και αποστολές για να ολοκληρώσει. Γιόρτασε τη διαφορετικότητα σου, τη δική σου ιδιαίτερη δημιουργία. Αν βρίσκεις τον εαυτό σου να αισθάνεται σαν ψάρι έξω από τα νερά του, βρες ένα νέο ποτάμι για να κολυμπήσεις. Αλλά ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ αυτό που είσαι, μείνε ο πραγματικός σου εαυτός.


5. Ο επιφανειακός δικαστής.
Μην κρίνεις πάντα ένα άτομο από αυτό που δείχνει. Θυμήσου, αυτό που έχεις δει είναι πολλές φορές αυτό που το πρόσωπο έχει επιλέξει να σου δείξει ή αυτό που οδηγήθηκαν να σου δείξουν βασιζόμενοι στην εσωτερική πίεση και τον πόνο τους. Δυστυχώς, όταν ένα άλλο άτομο προσπαθεί να σε κάνει να υποφέρεις, είναι επειδή συνήθως υποφέρουν βαθιά μέσα τους. Η δυστυχία τους απλά ξεχειλίζει. Δεν χρειάζονται τιμωρία ή εμπαιγμό, χρειάζονται βοήθεια.


6. Το πολυσύχναστο σώμα. 
Είναι εξαιρετικά υγιές να περνάς χρόνο μόνος σου. Χρειάζεται να είσαι μόνος μερικές φορές, να σκεφτείς και να χαλαρώσεις σε ένα ήρεμο περιβάλλον, όπου δεν ορίζεσαι από κανέναν άλλο. Σήμερα, πάρε κάποιο χρόνο και φρόντισε τον εαυτό σου.


7. Ο τελειομανής. 
Ως ανθρώπινα όντα, συχνά κυνηγάμε τις υποθετικές, στατικές καταστάσεις της τελειότητας. Το κάνουμε αυτό όταν αναζητάμε το τέλειο σπίτι, την τέλεια δουλειά, τον τέλειο φίλο ή εραστή. Το πρόβλημα, φυσικά, είναι η ότι η τελειότητα δεν υπάρχει σε μια στατική κατάσταση. 

Επειδή η ζωή είναι μια συνεχής διαδρομή, που συχνά εξελίσσεται και αλλάζει. Αυτό που είναι σήμερα εδώ δεν είναι ακριβώς το ίδιο αύριο – αυτό το τέλειο σπίτι, η τέλεια δουλειά, ο τέλειος φίλος ή εραστής τελικά θα εξασθενίσει σε μια κατάσταση ατέλειας. Αλλά με λίγη υπομονή και ανοιχτό μυαλό, με την πάροδο του χρόνου, το ατελές σπίτι εξελίσσεται σε ένα άνετο σπίτι. Αυτή η ατελής δουλειά εξελίσσεται σε μια κερδοφόρα καριέρα. Αυτός ο ατελής φίλος εξελίσσεται σε ένα σταθερό ώμο για να σκύψεις. Αυτός ο ατελής εραστής εξελίσσεται σε έναν αξιόπιστο δια βίου σύντροφο.


8. Ο απατεώνας. 
Η εξαπάτηση είναι μια επιλογή, δεν είναι λάθος και δεν αποτελεί δικαιολογία! Αν αποφασίσεις να εξαπατήσεις κάποιον και το καταφέρεις, μην νομίζεις ότι αυτό το άτομο είναι ανόητος. Συνειδητοποίησε ότι αυτό το άτομο σε εμπιστεύτηκε περισσότερο από ότι άξιζες ποτέ. Να είσαι μεγαλύτερος από αυτό. Μην κάνεις ανήθικα πράγματα μόνο και μόνο επειδή μπορείς. Μην κλέβεις. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και όλες τις άλλες. Κάνε το σωστό. Η ακεραιότητα είναι η ουσία της κάθε ευτυχίας.


9. Το θύμα. 
Μην αφήνεις τα όνειρα σου να φεύγουν μακριά εξαιτίας της υπόσχεσης ενός άλλου ατόμου. Σταμάτα να δίνεις ευκαιρίες σε ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι κατώτερος και σε απογοητεύουν αμέσως μόλις τους βολεύεις. Λέγοντας «Όχι» στους «λάθος» ανθρώπους σου δίνει το χρόνο και τους πόρους που χρειάζονται για να πεις «Ναι» στους «σωστούς» ανθρώπους και τις «σωστές» ευκαιρίες. Σήκω πάνω και ανέλαβε την ευθύνη της ζωής σου.


10. Η αναβλητικότητα. 
Δεν χρειάζεται για να δεις ολόκληρη τη σκάλα, απλά πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα. Και το πρώτο πράγμα για να ζήσεις τη ζωή που θέλεις είναι να αφήσεις σιγά-σιγά τη ζωή που δεν θέλεις. Το να κάνεις το πρώτο βήμα είναι πάντα το πιο δύσκολο. Αλλά έπειτα κάθε επόμενο βήμα γίνεται όλο και πιο εύκολο. Και με κάθε βήμα βρίσκεσαι όλο και πιο κοντά στην ζωή που αναζητάς. Μέχρι τελικά, αυτό που ήταν κάποτε αόρατο, αρχίζει να γίνεται ορατό. Και ότι κάποτε φάνταζε ανέφικτο, γίνεται πραγματικότητα.





Ενεργειακά «Βαμπίρ»



Ενεργειακά βαμπίρ ονομάζω όσους ανθρώπους επιζητούν τη συντροφιά μας, για να ρουφήξουν ενέργεια. 

Είναι άνθρωποι οι οποίοι τρέφονται από τη δοτικότητά μας και κολλούν επάνω μας σα βδέλλες. Κατόπιν, απομακρύνονται ανανεωμένοι και αναζωογονημένοι, ενώ έχουν αφήσει πίσω τους εμάς... τους ανθρώπους που δεν ξέρουμε να λέμε «ΟΧΙ», στραγγισμένους ενεργειακά. Και κατόπιν, πτώματα σέρνουμε το κορμί μας, για να μας ξεματιάσει η γειτόνισσα.

Εάν θέλεις την υγεία σου και την ψυχική γαλήνη, απόφυγε ανθρώπους και περιβάλλον που γκρινιάζουν, κουτσομπολεύουν, ανθρώπους που, συνεχώς, παραπονιούνται, που συνεχώς, κατηγορούν τους άλλουςκαι που πάντα αναζητούν να βρουν στους άλλους ελαττώματα. Ενεργειακά βαμπίρ είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν χρόνο για τον εαυτό τους, όσοι τσιγκουνεύονται, όσοι ζηλεύουν, όσοι μισούν, όσοι εκμεταλλεύονται καταστάσεις για δικό τους όφελος. 

Τα ενεργειακά βαμπίρ δε ζητούν ποτέ συγγνώμη, τα ξέρουν όλα, μονίμως φλυαρούν, λογομαχούν για το παραμικρό αίτιο και, κυρίως, έχουν την τάση να λένε πολλά ψέματα. Βαμπίρ είναι και όσοι μιλούν συνεχώς για τον εαυτό τους, τις ατυχίες της ζωής τους, υπερτονίζουν τα προβλήματα υγείας τους και γενικώς είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι. Αγαπούν την ύλη, έχουν ένα σωρό ανασφάλειες και ποτέ μα ποτέ δεν αναφέρονται κολακευτικά για κάποιον άλλον.

Και, όμως, το μεδούλι της ζωής βρίσκεται στην αισιοδοξία και στις θετικές σκέψεις. Καλλιέργησε τα, λοιπόν, όσο πιο συστηματικά μπορείς. Προσπάθησε να βλέπεις και να αποκαλύπτεις την καλή όψη ανθρώπων και περιστατικών και περίμενε με υπομονή και επιμονή για το καλύτερο. Όταν θα έρθει η ώρα του κακού – συμφοράς, τότε θα έχεις όλο το χρόνο, για να στενοχωρηθείς και να το αντιμετωπίσεις.

Μην προεξοφλείς τα δυσάρεστα γεγονότα, γιατί ΕΣΥ με τη σκέψη σου και μόνο τα έλκεις. Απ' ότι φοβάσαι, δε γλιτώνεις...

Απόφυγε εργασία και επάγγελμα που δεν τα αγαπάς, που τα θεωρείς δουλεία – αγγαρεία. Εάν κοιτάς το ρολόι σου, περιμένοντας πότε θα σχολάσεις, τότε αυτή η δουλειά δεν είναι για εσένα. Σου αρρωσταίνει την ψυχή. Δεν το βλέπεις;

Εάν θεωρείς (λόγω υποχρεώσεων) ότι σου είναι αδύνατον να αλλάξεις την τωρινή σου κατάσταση, τότε συμβιβάσου. Αποδέξου το γεγονός ως απαραίτητο εφόδιο στην πνευματική σου εξέλιξη. Άλλαξε την οπτική σου για την εργασία σου. Αγάπησε τη δουλειά σου. Δες ότι με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείς τους συνανθρώπους σου ή ότι προσφέρεις στην κοινωνία για τα όσα υλικά αγαθά απολαμβάνεις στη ζωή σου.

Απόσπασμα από το Βιβλίο μου "Πρωτόκολλο Υγείας", Εκδόσεις: Μεταμόρφωση





Τι είναι τα «ενεργειακά βαμπίρ» 
και πως θα τα σταματήσουμε;

Ρένα Κολιοπάνου



Ποιοί μας κλέβουν την ενέργειά μας και πώς μπορούμε να τους σταματήσουμε;

---

Δυστυχώς, τα ενεργειακά βαμπίρ δεν υπάρχουν μόνο στις οικογένειές μας, αλλά επίσης παραμονεύουν στις επιχειρήσεις μας, στις κοινωνικές συναναστροφές, στη γειτονιά μας, στο φιλικό μας κύκλο ακόμη και άγνωστοι σε εμάς. Είναι πραγματικοί και βρίσκονται παντού. Και θα ρουφήξουν τη ζωή έξω από τους στόχους, τα όνειρα και τα σχέδιά μας για την επιτυχία, αν τους αφήσουμε.

Υπόψη, έρχονται σε όλα τα είδη...

Υπάρχει ο blamer, ο οποίος ρίχνει το φταίξιμο σε όλους τους άλλους, χωρίς ποτέ να αναλάβει ο ίδιος καμία ευθύνη.

Υπάρχουν αυτοί που φτιάχνουν παγίδες ενοχής, χρησιμοποιώντας το «ντροπή σου», για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Υπάρχουν οι «ζηλιάρες μέλισσες» που δεν μπορούν να αισθανθούν πραγματικά την ευτυχία για κανέναν άλλο.

Έπειτα, υπάρχουν οι ανασφαλείς αυτοί που οδηγούν τους άλλους μέχρι το επίπεδο της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Αυτοί που μισούν την διασκέδαση, γιατί δεν φαίνεται να μπορούν να αγκαλιάσουν τη χαρά.

Υπάρχουν αυτοί που μας φοβερίζουν σαν τα μικρά παιδιά για να ανυψώσουν το εγώ τους.

Οι κλαψιάρηδες, οι κουτσομπόληδες, οι... βασίλισσες του δράματος, και ο κατάλογος συνεχίζεται...




Αν ψάξουμε μάλιστα στο διαδίκτυο θα βρούμε χιλιάδες ονομασίες. Όποια μορφή ή όνομα και αν λάβουν, τα ενεργειακά βαμπίρ έχουν ένα πράγμα κοινό: δεν μπορούν να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν τη δική τους δύναμη ζωής με οποιοδήποτε θετικό τρόπο. Έτσι, τρέφονται από τους άλλους.

Συνήθως βιώνουμε μια αίσθηση ότι υποβιβαζόμαστε, κάτι σαν επίθεση. Διαισθητικά αισθανόμαστε ανασφαλείς, εκνευρισμένοι ή σε επιφυλακή. Έχουμε την αίσθηση των αρνητικών vibes και αισθανόμαστε πολιορκούμενοι. Πολλές φορές, όλο αυτό έχει επακόλουθο και σωματικά συμπτώματα όπως ζαλάδα, πονοκέφαλο, κατάπτωση και τάση για εμετό. Βέβαια, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι είμαστε απόλυτα υγιείς και να μην ερμηνεύσουμε ως ιατρικό πρόβλημα τις καταστάσεις ψυχικής επίθεσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν ότι κάποια στιγμή στην ζωή μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με ανθρώπους σαν κι αυτούς. Πιθανώς να τους νοιαζόμαστε αρκετά κι αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το να ξεφύγουμε από αυτές τις σχέσεις «πιπιλίσματος» ενέργειας.
Πιστέψτε με, το ξέρω.

Στο παρελθόν, έχω ανεχτεί αρκετά ενεργειακά βαμπίρ. Εγώ η ίδια υπερηφανευόμουν για το ότι μπορούσα να τους βάλω στην θέση τους, αλλά αρκετές φορές απλά φοβόμουν ακόμη και να μιλήσω για αυτά που είχα στο μυαλό μου ή δεν ήθελα οι άλλοι να με δουν ως δύσκολη ή υπεροπτική. Ίσως πάλι απλά δεν ήθελα να αποξενώσω κανέναν.

Αλλά όλο αυτό το διάστημα, θυσίασα τη δική μου πολύτιμη ενέργεια.

Οι σχέσεις είναι πάντα μια ανταλλαγή ενέργειας. Και οι άνθρωποι είτε θα συμβαδίζουν αρμονικά μαζί μας είτε... δεν θα το κάνουν. Τόσο απλό.

Κατά τη διάρκεια των περασμένων ημερών, εξεπλάγην με το πόσο επηρεάζομαι από τα ενεργειακά βαμπίρ στη ζωή μου. Για να συνεχίσω να λειτουργώ και να κάνω το καλύτερό μου, κατέστη προφανές ότι είχα ανάγκη να εξασφαλίσω την σωματική, συναισθηματική και ψυχική μου ενέργεια από αυτούς.

Και το ίδιο μπορεί να ισχύσει κάποια στιγμή και για εσάς. Είμαστε οι θεματοφύλακες του δικού μας ενεργειακού χώρου. Και για να ζήσουμε μια υγιή, ευτυχισμένη και θετική ζωή, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να περιβάλουμε τον εαυτό μας με τους ανθρώπους που προωθούν τον ίδιο τρόπο ζωής.





Αφού λοιπόν πήραμε μια ιδέα για το πώς να τους αναγνωρίσουμε, τώρα θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσουμε για να εξασφαλίσουμε την προστασία μας από αυτούς. Εδώ είναι κάποιες στρατηγικές για το πώς να ασχοληθούμε με αρνητικούς ανθρώπους:

1. Καταρχάς, θα πρέπει να κοιτάξουμε από πού προέρχεται η αντίδρασή τους. 

Κατανοούμε γιατί αυτό το άτομο είναι τόσο αρνητικό; Σκεπτόμαστε: είναι επειδή μισούν τη δουλειά τους, αισθάνονται απογοητευμένοι, αισθάνονται παγιδευμένοι στη ζωή τους ή μήπως η έλλειψη αυτοεκτίμησής τους βρίσκει σαν μόνη διέξοδο το να πληγώνουν τους άλλους, έτσι ώστε να αισθάνονται ισχυροί; Αν μπορούμε να καταλάβουμε από πού προέρχεται αυτό, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος που μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν είναι με την χειραγώγηση.

Να θυμόμαστε ότι η αρνητική συμπεριφορά είναι μια αντανάκλαση τους. Μας λέει τι είδους άνθρωποι είναι και τι προβλήματα μπορεί να έχουν οι ίδιοι. Δεν είναι μια αντανάκλαση του ποιοί είμαστε εμείς.

2. Απλά χαμογελάμε και προσπαθούμε να παραμείνουμε εντελώς αμέτοχοι. 

Όταν το αρνητικό υβρεολόγιο ξεκινά, χαμογελάμε, παραμένουμε πλήρως αποσπώμενοι και δεν εμπλεκόμαστε σε αυτό. Αφήνουμε το δωμάτιο, αν μπορούμε. Το αρνητικό άτομο απλώς προσπαθεί να δημιουργήσει μια αντίδραση από εμάς. Αυτό τους τρέφει. Δεν τους αφήνουμε λοιπόν να μας παγιδεύσουν στην αρνητικότητά τους, διότι μόλις συμβεί, αυτό είναι και η αρχή της αποστράγγιση της ενέργειας μας.

Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για τα μέλη της οικογένειας που δεν έχουμε πραγματικά μια επιλογή ως προς το να τους αντιμετωπίσουμε, για το αν θα πρέπει να είναι στη ζωή μας ή όχι.

3. Τους λέμε: 

«Για πες μου τώρα κάτι θετικό». Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για το πόσο αρνητικοί είναι. Με το να τους δοθεί μια υπενθύμιση, μπορούν πραγματικά να συνειδητοποιήσουν ότι το να είναι όντως αρνητικοί δεν είναι το είδος του ατόμου που θέλουμε και ίσως θα ήταν καλύτερα να αρχίσουν να εργάζονται ως προς την κατεύθυνση να γίνουν πιο θετικοί. Οι «αδελφές του λυγμού» (πάντα κλαψουρίζουν, αισθάνονται ότι ο κόσμος είναι εναντίον τους και ότι είναι θύματα) πιθανώς δεν θα μας βρίσκουν και πολύ ελκυστικούς μετά.

4. Φανταζόμαστε ένα λαμπρό λευκό φως γύρω μας. 

Μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά αν μπορούμε να το κάνουμε, είναι εκπληκτικό πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει. Θα αισθανθούμε ότι ο αρνητισμός τους δεν μπορεί να μας αγγίξει, γιατί τώρα έχουμε ένα πεδίο δύναμης προστασίας.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε έναν πραγματικά κακότροπο διευθυντή, ο οποίος προσπαθεί συνεχώς να μας κάνει να αισθανόμαστε σαν ηλίθιοι. Όταν κάνουμε ένα ντους το πρωί, θα ήταν ωραίο π.χ. να φανταστούμε ότι είμαστε καλυμμένοι με ένα προστατευτικό λάδι λευκού φωτός, έτσι ώστε καμία από τις παρατηρήσεις του να μην μας επηρεάσει.

5. Επίσης, ας σκεφτούμε ότι είναι ένα σημάδι. 

Θεωρώ ότι το σύμπαν χρησιμοποιεί τους αρνητικούς ανθρώπους, με έναν τρόπο που μας βοηθά να προχωρήσουμε. Είναι σαν μια προειδοποίηση ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στο όνειρό μας και όχι να βολευτούμε σε μια ωραία, άνετη ρουτίνα που δεν θα μας πάει οπουδήποτε. Έτσι, μερικές φορές θα μπορούσαμε να είμαστε πραγματικά ευγνώμονες σε αυτούς τους ανθρώπους, επειδή μας δίνουν το «λάκτισμα» που χρειαζόμαστε.

6. Τι λένε για εμάς; 

Οι αρνητικοί άνθρωποι θέλουν να πάρουν μια αντίδραση από εμάς. Και ο μόνος τρόπος που μπορούν είναι, αν χτυπήσουν στα "κουμπιά" μας ή κάτι που μας προκαλεί έντονα συναισθήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να επικεντρωθούν στο παρελθόν μας με αισθήματα ενοχής και θυμού ή να μας κάνουν να νιώθουμε να μας απορρίπτουν ή ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί.

Έτσι, αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που μας «εξαντλεί», ρωτάμε τον εαυτό μας τι είναι αυτό που μας επηρεάζει τόσο πολύ; Μερικές φορές, θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά για τον εαυτό μας, αναλύοντας τι συναισθήματα μας δημιουργεί μέσα μας.

7. Δεν είναι πρόβλημα μας. 

Μπορεί να αισθανόμαστε ότι θα πρέπει να λύσουμε όλα τα προβλήματα αλλά δεν είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή του ατόμου, ούτε για την αρνητικότητα τους. Μια πρόταση π.χ. για την αντιμετώπιση ενός εξαντλητικού συναδέλφου είναι να παραπέμψουμε το πρόσωπο σε δουλειά ή να προφασιστούμε ότι εμείς έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε και έχουν μόνο ένα λεπτό για να τους αφιερώσουμε.

Μερικούς ανθρώπους απλά πρέπει να τους αφήσουμε να φύγουνε μακριά. Θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ζωή και να γίνει σαφές ότι δεν θα υπάρχει κάποιος πάντα εκεί για να καθορίζει τα πάντα γι' αυτούς.

8. Να είμαστε ενθουσιώδεις, με αυτά που μας δίνουν ενέργεια. Όσο λιγότερη προσοχή θα δίνουμε σε αυτούς, τόσο το λιγότερο θα μας επηρεάζουν.

.....




ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΕΔΩ:

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

2 σχόλια:

  1. πρόσφατα πήγα να εξομολογηθώ σε έναν πολύ καλό πνευματικό και φεύγοντας ένοιωθα σαν αποχαυνωμένος αποπροσανατολισμένος χαλαρωμενος και άδειος εντελώς λες και κάτι με είχε ρουφήξει όλη την ενέργεια από μέσα μου.......
    τότε ΚΑΤΑΛΑΒΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την ωραία συλλογή σας για τους οξικούς, που την ανέφερα και στο δικό μου ιστότοπο στον παρακάτω σύνδεσμο
    http://intelligentemotion.gr/ta-arthra-mas/55-o-arapis

    Τα παρακάτω είναι σχετικά με τους τοξικούς και μπορεί να σας ενδιαφέρουν
    http://intelligentemotion.gr/ta-arthra-mas/54-toksiki-i-omerta-tis-psichologias
    http://intelligentemotion.gr/ta-arthra-mas/56-i-iroes-tis-psichologias

    ΑπάντησηΔιαγραφή