Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Θεραπευτικές οι επιδράσεις της μουσικής




Η μουσική φαίνεται ότι ενδείκνυται και ιατρικούς σκοπούς, καθώς παρουσιάζει και «θεραπευτικές» ιδιότητες:


1. Ενισχύει την ικανότητα της ανάγνωσης: Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε παιδιά σχολικής ηλικίας, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που λάμβαναν «μουσική εκπαίδευση» είχαν αυξημένες αποδόσεις στα μαθήματα του σχολείου και ιδιαίτερα στη γνώση του λεξιλογίου και του αλφάβητου.



2. Δυναμώνει τα πρόωρα νεογέννητα: Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα συχνά χρειάζεται να μείνουν για κάποιο διάστημα στο νοσοκομείο, μέχρι να πάρουν βάρος και να αποκτήσουν δύναμη.

Προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή, πολλά νοσοκομεία στρέφονται προς τη μουσική. Ομάδα ερευνητών από τον Καναδά, βρήκε ότι η μουσική μειώνει τα επίπεδα του πόνου στα πρόωρα μωρά και βελτιώνει τις διατροφικές τους συνήθειες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος τους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ακόμη, ότι η μουσική του Μότσαρτ βοηθά τα πρόωρα μωρά να μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας που ξοδεύουν, κάτι που τα οδηγεί επίσης στην πρόσληψη βάρους.





3. Ανεβάζει τη «διάθεση» των φυτών: Η μουσική μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών. Η συγγραφέας Dorothy Retallack είχε διεξάγει ένα πείραμα κατά το οποίο έπαιζε δύο διαφορετικά είδη μουσικής (ροκ και χαλαρή μουσική) σε δύο πανομοιότυπες ομάδες φυτών. 

Στο τέλος του πειράματος τα φυτά που άκουγαν τη «χαλαρή μουσική» παρουσίαζαν ομοιομορφία στο μέγεθος, ήταν γεμάτα και καταπράσινα και μάλιστα έτειναν προς το μέρος απ’ όπου προερχόταν η μουσική. Εκείνα που άκουγαν ροκ, παρότι ψήλωσαν αρκετά δεν ήταν ιδιαίτερα «ζωντανά», τα φύλλα τους ήταν πεσμένα και είχαν κλίση προς την αντίθετη πλευρά από εκεί που ήταν τοποθετημένο το ραδιόφωνο.




4. Ενεργοποιεί τον εγκέφαλο: Σύμφωνα με δημοσίευμα στις Η.Π.Α., από το 1,5 εκατομμύριο Αμερικανούς που υποφέρουν από εγκεφαλικές βλάβες κάθε χρόνο, οι 90.000 περίπου εμφανίζουν μακροχρόνιες δυσκολίες στην ομιλία και την κίνηση. 

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τη μουσική για να τους βοηθήσουν να ενεργοποιήσουν τα τμήματα του εγκεφάλου τους που ελέγχουν αυτές τις 2 λειτουργίες.



5. Συντελεί στην ανάρρωση από καρδιακή προσβολή: Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που αναρρώνουν μετά από κάποιο καρδιακό επεισόδιο ή επέμβαση στην καρδιά, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, επιβραδύνοντας τους καρδιακούς παλμούς και μειώνοντας τα επίπεδα άγχους.

6. Ενισχύει την απόδοση των αθλητών: Έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι η μουσική μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των αθλητών μέχρι και 20%.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


Πηγές: www.pixabay.com, www.babybaby.gr, www.classicalradio.gr, www.cyprusnews.eu
πηγή-matheallios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου