Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Γιατί παχαίνει το ψωμί; Ισογλυκαιμική διατροφή





Γράφει η κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος



Καθημερινά πρέπει να παίρνουμε περίπου το 50% των θερμίδων από υδατάνθρακες. Το ψωμί σε όλες του τις μορφές είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, αποτελεί δε βασικό συστατικό της διατροφής μας για αιώνες και θα παραμείνει έτσι.


Ποιό είναι το πρόβλημα;
Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης. Η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνει πολύ το σάκχαρο στο αίμα μας, εξωθώντας το πάγκρεας σε έκκριση μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι απόλυτα απαραίτητη και η έλλειψή της οδηγεί σε διαβήτη. Ωστόσο, σε μεγάλες ποσότητες η ινσουλίνη παχαίνει. Ας δούμε το γιατί.

Η αποθήκευση των λιπωδών κυττάρων στον λιπώδη ιστό επιτυγχάνεται μέσω ενός ενζύμου, της λιποπρωτεΐνης λιπάσης (LPL) η έκκριση του οποίου αυξάνεται όσο αυξάνει η ινσουλίνη στο αίμα.



Η ινσουλίνη επίσης αποτρέπει τον οργανισμό μας από το να κάψει λίπος ευνοώντας την παραγωγή ενός άλλου ενζύμου, της ορμονοευαίσθητης λιπάσης.

Άρα όση περισσότερη ινσουλίνη έχουμε τόσο περισσότερο λίπος αποθηκεύουμε,
το οποίο μάλιστα δεν μπορούμε να κάψουμε, ενώ πεινάμε περισσότερο αποζητώντας τροφή που να περιέχει απλούς υδατάνθρακες όπως τα γλυκά και η σοκολάτα.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι πρέπει να τρώμε με μέτρο και ισορροπημένα.
Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε να τρώμε ψωμί για να χάσουμε βάρος. 





Ισογλυκαιμική διατροφή

Γράφει για τη MedicalTV, η κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος 


Ισορροπημένη διατροφή
Η ισορροπία στη διατροφή επιτυγχάνεται με την κατανάλωση απλών και συνηθισμένων τροφών, λαμβάνοντας, ωστόσο υπόψη, τη σωστή κατανομή στην πρόσληψη ενέργειας (δηλαδή θερμίδων) μεταξύ υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους. Αυτό δε σημαίνει ότι θα δημιουργήσετε κάποιο μαγικό συνδυασμό τροφών που δεν παχαίνουν. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Ιδανικά, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε κάθε μέρα προέρχονται:

50-55% από υδατάνθρακες

20% από πρωτεΐνες

25-30% από λιπαρά


Τα παραπάνω νούμερα είναι ενδεικτικά και μπορούν να αναπροσαρμοστούν
βάσει του τρόπου ζωής, του ιατρικού ιστορικού και των ειδικών προτιμήσεών σας.


Το σκεπτικό σας πρέπει να είναι, ότι σε κάθε γεύμα πρέπει να καταναλώνετε ισορροπημένα.
Φυσικά και δεν χρειάζεται να μετράτε κάθε μπουκιά που τρώτε.


Αν ξαναγεμίσετε το πιάτο σας επειδή πεινάτε ή γιατί τρώτε το αγαπημένο σας φαγητό
καλά κάνετε αρκεί να μην τρώτε μια σκέτη μακαρονάδα.


Μετρήστε με το μάτι ή την παλάμη σας
Σε κάθε γεύμα πρέπει να καταναλώνετε ένα κομμάτι τροφίμου πλούσιου σε πρωτεΐνη όσο η παλάμη σας χωρίς τα δάκτυλα. Τονίζουμε ότι όλα τα γεύματα πρέπει να περιέχουν πρωτεΐνες.

Επίσης, σε κάθε γεύμα, 
πρέπει να καταναλώνετε ποσότητα όση περίπου δύο παλάμες από λαχανικά ή όσπρια.





Σε ένα μόνο γεύμα την ημέρα, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 παλάμη από υδατάνθρακες, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Αναφορικά με τα λίπη πρέπει να προτιμάτε τα ακόρεστα,
που βρίσκονται στα ψάρια ή είναι φυτικής προέλευσης.

Tip: Τα κορεσμένα λίπη, αυτά δηλαδή που πρέπει να αποφεύγουμε, σε θερμοκρασία δωματίου είναι σε στερεή κατάσταση.

Αποφύγετε το αλκοόλ
. Αλλιώς ένα ποτήρι κρασί μετά το μεσημεριανό ή το βραδινό, είναι αρκετό.

Η ισογλυκαιμική διατροφή
δεν είναι μια δίαιτα αδυνατίσματος. Αποτελεί τη βάση μιας ασφαλούς και υγιεινής διατροφής, με την οποία θα παραμένετε πάντα κοντά στο ιδανικό βάρος.


πηγή-medicaltv.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου