Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Θηλασμός: Ένα δώρο της φύσης σε μητέρα και μωρό


Σοφία Νέτα 

Το μητρικό γάλα είναι το μοναδικό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον άνθρωπο, αποτελεί την πιο πλήρη τροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις.

Το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να κάνει μια μητέρα στο νεογέννητο μωρό της είναι ο θηλασμός, καθώς αποτελεί το μοναδικό φυσιολογικό και φυσικό τρόπο σίτισης των βρεφών και τα πλεονεκτήματά του για την υγεία των παιδιών είναι πολλά και αναντικατάστατα.

Το μητρικό γάλα είναι το μοναδικό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον άνθρωπο, αποτελεί την πιο πλήρη τροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις.

Μάλιστα, σε πλήθος μελετών έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά που θηλάζουν
είναι πιο υγιή και έχουν λιγότερες αλλεργίες. Ένα τελειόμηνο υγιές μωρό δε χρειάζεται να πάρει καμία άλλη τροφή μέχρι το μέσον του πρώτου χρόνου της ζωής του.

Όπως μας εξηγεί ο μαιευτήρας γυναικολόγος Δρ. Ευάγγελος Καμπόλης από την περίοδο της εγκυμοσύνης ο μαστός της εγκύου προετοιμάζεται: η θηλαία άλως γίνεται μεγαλύτερη και σκουρότερη για να τη ξεχωρίζει καλύτερα το νεογέννητο, γιατί αυτή πρέπει να θηλάζει και όχι τη θηλή. Μόνο με αυτό τον τρόπο πιέζονται οι γαλακτοφόρες λήκυθοι και αδειάζει το γάλα από τα ανοίγματα της θηλής.

Αμέσως μετά τη γέννηση του νεογνού και την υστεροτοκία (αποκόλληση & αποβολή του πλακούντα) αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος, με την παραγωγή και δράση δύο ορμονών: της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης. Την εντολή για το ξεκίνημα της λειτουργίας παραγωγής γάλακτος στον μαστό την δίνει το ίδιο το μωρό με τις θηλαστικές του κινήσεις.

«Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας να ενθαρρύνουμε και να βοηθούμε τη γυναίκα να ξεκινάει τον θηλασμό το συντομότερο δυνατόν μετά τον τοκετό και με αυξημένη συχνότητα ώστε να παραχθεί το πύαρ (πρωτόγαλα), χρώματος λευκοκίτρινου πλούσιο σε λευκώματα, άλατα, βιταμίνες και αντισώματα ιδιαίτερα εύπεπτο (μικρή ποσότητα λίπους) για τις 2-3 πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού», παροτρύνει ο κ. Καμπόλης.

Σιγά - σιγά έως την 10η ημέρα γίνεται ώριμο γάλα που περιέχει σε μοναδική αναλογία και ποιότητα λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες, άλατα, βιταμίνες και αντισώματα που δεν έχουν τα ξένα γάλατα και το καθιστούν αναντικατάστατο.

Πλεονεκτήματα για τη μητέρα και το νεογνό
• Το μωρό που θηλάζει έχει εξαιρετικά συναισθηματικά οφέλη.

• Ο θηλασμός είναι για το μωρό πηγή στοργής και ασφάλειας.

• Η δερματική επαφή το διεγείρει και αυξάνει το δέσιμο μητέρας και μωρού.

• Οι μητέρες που θηλάζουν συνήθως αδυνατίζουν πιο εύκολα από αυτές που ταΐζουν τα μωρά τους με τυποποιημένο γάλα.

• Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού.

• Επιπλέον η μητέρα που θηλάζει αποκλειστικά με το δικό της γάλα έχει μικρότερη από 5% πιθανότητα να μείνει έγκυος.
Συμβουλές 

• Απλή, βασική καθημερινή καθαριότητα και χρήση κατάλληλου σουτιέν που θα συγκρατεί χωρίς να πιέζει το στήθος.

• Σωστή θέση του μωρού για να θηλάσει (ξαπλωμένο στο πλάι και γυρισμένο προς το στήθος).

• Σωστό πιάσιμο της θηλής και κράτημα στήθους. Έτσι επιτυγχάνουμε να παίρνει το μωρό περισσότερη ποσότητα γάλακτος, να μη μένει συνέχεια στο στήθος. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο τραυματισμός της θηλής που είναι συχνά αιτία αποφυγής του θηλασμού.

• Ελεύθερος και απεριόριστος θηλασμός, δηλαδή το μωρό θηλάζει μέρα - νύχτα όποτε θέλει και όσο θέλει, δεν το διακόπτετε.

• Τα γεύματα δεν είναι ποτέ ισόχρονα γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν άλλοτε θηλάζει περισσότερο χρόνο και άλλες λιγότερο.


Επίσης, είναι βασικό
να διευκρινιστεί ότι το μέγεθος των μαστών δεν επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος και το στήθος δεν χαλαρώνει από τον θηλασμό (όταν αυτός γίνεται με σωστούς κανόνες και ο απογαλακτισμός είναι σταδιακός).

Η μητρότητα δεν είναι επάγγελμα, είναι ένας ρόλος που μαθαίνεται καθώς βιώνεται. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου