Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Από τι είναι φτιαγμένες οι τρίχες;



Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ; Από τι είναι φτιαγμένες οι τρίχες - τα μαλλιά και ποια τα συστατικά που είναι φτιαγμένες και τις δίνουν αυτές τις ιδιότητες;

Παρόλο που οι τρίχες και τα μαλλιά
έχουν διαφορετικά χρώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο και ελαφρώς διαφορετικό πάχος και υφή, είναι ”φτιαγμένες” από τα ίδια ”συστατικά”.

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά, τα συστατικά της τρίχας - των μαλλιών και τις ιδιότητές τους!

"Συστατικά" τρίχας

Το κύριο συστατικό λοιπόν της τρίχας, είναι μία πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Η πρωτεΐνη αυτή βρίσκεται και στο δέρμα, τα δόντια και τα νύχια.

Η κερατίνη, αν και πολύ ”δυνατή”
και σκληρή όταν είναι σε μεγάλη συγκέντρωση, μπορεί να γίνει πολύ ευλύγιστη και να "αντέχει" όταν είναι συγκεντρωμένη σε μικρή ποσότητα.

Η κερατίνη λοιπόν,
αποτελείται από αμινοξέα και από μία ουσία που ονομάζεταιδισουλφιδίου κυστεΐνη.

Τα άτομα της δισουλφιδίου κυστεΐνης
δημιουργούν μια "γέφυρα" μεταξύ τους και σε συνδυασμό με τα επίπεδα συγκέντρωσης αμινοξέων, καθορίζεται πως θα μοιάζει η τρίχα (όχι χρωματικά, αλλά αν θα είναι χοντρή, λεπτή, δυνατή, αδύναμη, κλπ). 

Ένα άλλο "συστατικό" που περιέχει η τρίχα είναι νεκρά κύτταρα. Αυτά "φορμάρονται" με τέτοιο τρόπο πάνω στην τρίχα που της αποδίδουν την ιδιότητα της "γυαλάδας"! Έτσι από τα νεκρά αυτά κύτταρα καθορίζεται πόσο λαμπερά είναι τα μαλλιά και οι τρίχες μας!

Τώρα, ένα τελευταίο συστατικό που περιέχεται στην τρίχα, είναι η μελανίνη. Αυτή καθορίζει τι χρώμα θα έχει η τρίχα μας.


Τύποι τρίχας
Ο πρώτος τύπος τρίχας ονομάζεται lanugo

Αυτού του τύπου η τρίχα υφίσταται μόνο σε έμβρυα. Έπειτα σιγά σιγά παραλλάσσεται στον δεύτερο τύπο τρίχας που θα δούμε στη συνέχεια.


Ο δεύτερος τύπος τρίχας ονομάζεται vellus. 

Αυτός ο τύπος μεγαλώνει ελάχιστα και μπορεί να είναι από μικροσκοπικές τρίχες(σχεδόν αόρατες) σε κάποιες περιοχές του σώματός μας, έως τριχούλες λιγάκι μεγαλύτερες και ελαφρώς ορατές (σε βαθμό "χνουδιού").

Ο τρίτος τύπος είναι οι μεγάλες και χοντρές τρίχες που βγάζουμε στο κεφάλι (τα μαλλιά) και στο σώμα μας (όπως στα πόδια, στους άντρες στο στήθος, κλπ).

Είναι δηλαδή οι πιο βαρβάτες τρίχες βέβαια ελαφρώς παραλλαγμένες: στα μαλλιά μπορεί να φτάσουν σε αρκετά μεγάλο μήκος, ενώ πχ στο ανδρικό στήθος μπορεί να φτάσουν μόλις λίγα εκατοστά.

Οι τρίχες γενικά αν και περιέχουν κερατίνη σε μικρή ποσότητα, είναι πολύ λεπτές οπότε είναι πολύ ευλύγιστες και δεν "σπάνε" - "κόβονται" εύκολα.

Επίσης, μην φαντάζεστε όλα τα συστατικά της σαν 100% αδιάφανα. Πολλά από αυτά είτε είναι ελαφρώς διάφανα, είτε ενώνονται με πιο χαλαρούς δεσμούς, αφήνοντας "κενά" ενδιάμεσά τους, κάνοντάς τα ημιδιάφανα.

Τέλος, να αναφέρουμε πως πολλοί εξωτερικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της τρίχας και των μαλλιών μας.

Για παράδειγμα η διατροφή, το άγχος, τα σαμπουάν, κλπ μπορούν να αλλάξουν την τρίχα και τα μαλλιά μας (να τα κάνουν πιο αδύναμα, πιο λαμπερά, κλπ κλπ).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου