Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Μπορεί μία φωτογραφία, να αποδείξει την αυθεντικότητα των λειψάνων των Τριών Μάγων;


Οι στεφανωμένες κάρες των Τριών Μάγων στη λάρνακα λειψανοθήκη τους στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας. 
Από αριστερά προς τα δεξιά: 
Ο γέροντας Μελχιώρ, ο μεσήλικας Βαλτάσαρ και ο νεαρός Γάσπαρ.

Οράτε σχετικά οπωσδήποτε εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

Είναι άραγε αυθαίρετη αυτή η ταύτιση;

Οι στεφανωμένες κάρες των Τριών Μάγων με κλειστή τη θήκη της λειψανοθήκης.

Οι επιγραφές υπονοούν την εξής σειρά,
σε σχέση με την προηγούμενη φωτογραφία.

Από αριστερά προς τα δεξιά:
Ο νεαρός Γάσπαρ, ο γέροντας Μελχιώρ και ο μεσήλικας Βαλτάσαρ.

Είναι άραγε σωστότερη;

Σύμφωνα με την επικρατέστερη παράδοση, οι Μάγοι με τα Δώρα ήταν τρεις. 


Ο ένας εξ’ αυτών, ονομαζόταν Μελχιώρ. Ήταν γέροντας με κατάλευκα μαλλιά και γένια. Αυτός πρόσφερε το χρυσάφι, ως δώρο στον Κύριο. 

Ο δεύτερος, ονομαζόταν Γάσπαρ· ήταν νέος με ροδαλό πρόσωπο και αγένειος. Αυτός πρόσφερε το λιβάνι, ως δώρο στον Κύριο. 

Ο τρίτος, ονομαζόταν Βαλτάσαρ· είχε μελαχρινή επιδερμίδα και δασύτριχη γενειάδα. Αυτός πρόσφερε ως δώρο στον Κύριο, το μύρο.


Σπάνια ρωσική εικόνα των αρχών του 19ου αιώνα, που απεικονίζει τη μορφή των Τριών Μάγων και το ταξίδι τους. Η εικόνα ανήκει ως τεχνοτροπία, στη λεγόμενη Σχολή Mstera.




Λεπτομέρεια της προηγούμενης εικόνας. Οι Τρεις Μάγοι εικονογραφούνται με τη μορφή ενός γέροντα, ενός μεσήλικα και ενός νέου.

Σύμφωνα με τη δυτική παράδοση, τα λείψανα των Τριών Μάγων βρίσκονται σε μία ωραία λειψανοθήκη εντός του Καθεδρικού Ναού της Κολωνίας. Συγκεντρώνοντας υλικό για μία ανάρτηση με θέμα αυτή τη λειψανοθήκη έπεσα πάνω σε μία λεπτομέρεια που νομίζω ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον. Αν οι κάρες που βλέπουμε στην πρώτη φωτογραφία είναι στα αλήθεια των Τριών Μάγων, μπορούμε άραγε να ξέρουμε σε ποιόν από τους Τρεις Μάγους αντιστοιχούν;



Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:


Η λάρνακα λειψανοθήκη των Τριών Μάγων.

Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας (Γερμανία).


Η λάρνακα των Τριών Μάγων (γερμανικά Dreikönigsschrein) είναι μία λειψανοθήκη που λέγεται ότι περιέχει τα οστά των Τριών Μάγων. 

Η λάρνακα είναι μία επίχρυση και ωραία διακοσμημένη τριπλή σαρκοφάγος που βρίσκεται τοποθετημένη πάνω στο αλτάριο (την αγία τράπεζα των Καθολικών) του Καθεδρικού Ναού της Κολωνίας. 

Η λειψανοθήκη, θεωρείται ως έργο τέχνης, η κορύφωση της λεγόμενης τέχνης Μοζάν και είναι η μεγαλύτερη λειψανοθήκη στον δυτικό κόσμο.


Η αρχαιότερη απεικόνιση των Τριών Μάγων και της προσκύνησής τους.

Μέσα 3ου αιώνα.
Κατακόμβη της Αγίας Πρίσκιλλα στη Ρώμη,
ένα από τα αρχαιότερα χριστιανικά κοιμητήρια.

Σύμφωνα με τη δυτική παράδοση,
τα λείψανα των Τριών Μάγων βρίσκονταν αρχικά στην Κωνσταντινούπολη, αλλά τα έφερε στο Μιλάνο το 344 ο αρχιεπίσκοπος Μιλάνου Ευστόργιος Α'. Τα λείψανα τού τα είχε εμπιστευθεί ο αυτοκράτορας Κώνστας Α'. 

Το 1164 δωρήθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο Κολωνίας από τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκο Α΄ Βαρβαρόσσα που τα είχε ιδιοποιηθεί. Έκτοτε ένα σταθερό ανά τους αιώνες και μεγάλο ρεύμα προσκυνητών τα επισκέπτεται κάθε μέρα.

Η κεντρική σκηνή με την παράσταση της Προσκύνησης των Τριών Μάγων.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι και η διακόσμηση με δύο καμεό περιμετρικά της Θεοτόκου.

Αριστερά, καμεό του 2ου αι. π. Χ.
με τον Μέγα Αλέξανδρο και δεξιά καμεό του πρώτου μισού του 1ου αι. με την Αθηνά Πρόμαχο.




Καμεό με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η λάρνακα σχεδιάστηκε εν μέρει από τον διάσημο Βέλγο μεσαιωνικό καλλιτέχνη και κοσμηματοποιό Νικόλαο του Βερντέν (Nicolas de Verdun), ενώ η διακόσμηση της λάρνακας ολοκληρώθηκε το 1225.

Το 1248, ξεκίνησε η κατασκευή του παρόντος Καθεδρικού Ναού της Κολωνίας
για να στεγάσει αυτά τα σημαντικά κειμήλια (πήρε 632 χρόνια για να ολοκληρωθεί), ενώ ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Όθωνας Δ΄, γύρω στο 1199, δώρησε τρία χρυσά και διακοσμημένα με πολύτιμες πέτρες στεφάνια για τις κάρες των Τριών Μάγων.

Στις 20 Ιουλίου του 1864, η λάρνακα ανοίχτηκε, και ανακαλύφθηκαν τρεις σχεδόν πλήρεις σκελετοί, υφάσματα του 2ου-3ου αιώνα και νομίσματα του 12ου αιώνα.

Το 2004, η σειρά επιμορφωτικών εκπομπών τηλεόρασης "Mummy Detective" του Learning Channel
έκανε μία εκπομπή για τους Τρεις Μάγους και ανάμεσα σε άλλα ζήτησε από τις εκκλησιαστικές αρχές του Καθεδρικού Ναού της Κολωνίας να εξετάσουν οι ειδικοί της εκπομπής τα λείψανα των Τριών Μάγων, αλλά αυτοί αρνήθηκαν.


Η μοναδική φωτογραφία που υπάρχει, με ορατές τις κάρες των Τριών Μάγων.

Όμως από τη μοναδική φωτογραφία που υπάρχει με τις κάρες των Τριών Μάγων, ο ειδικός της εκπομπής, Bob Brier, έκανε μία μεγάλη μεγέθυνση και εξέτασε τις κρανιακές ραφές τους.

Το βρεφικό κρανίο αποτελείται από οστά τα οποία δεν έχουν ακόμη ενωθεί μεταξύ τους,
αλλά συγκρατούνται από εύκαμπτους συνδέσμους οι οποίοι ονομάζονται κρανιακές ραφές.

Επειδή στα αρχικά στάδια της ζωής ο εγκέφαλος έχει ιδιαίτερα έντονη ανάπτυξη,
τα οστά, ενδίδοντας στην πίεση του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου απομακρύνονται το ένα από το άλλο επιτρέποντας έτσι την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κρανίου.

Όταν σταματήσει η ανάπτυξη του εγκεφάλου,
οι κρανιακές ραφές χάνουν τη λειτουργική τους σημασία και δεν έχουν πλέον λόγο υπάρξης, οπότε κλείνουν και τα οστά συνενώνονται μεταξύ τους.

Έτσι οι κρανιακές ραφές σε ένα νέο άνθρωπο είναι ακόμα ανοιχτές, σε έναν γέροντα τελείως κλειστές, ενώ σε έναν μεσήλικα κάποιες είναι ανοιχτές και κάποιες κλειστές. Αυτό ακριβώς βρήκε και ο Bob Brier και ταύτισε τα κρανία των Τριών Μάγων, όπως μπορείτε και δείτε στο εκτενές απόσπασμα της εκπομπής αυτής στο βίντεο που ακολουθεί. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο Bob Brier είναι πλήρως πεπεισμένος πως πράγματι τα κρανία αυτά είναι των Τριών Μάγων.



Σύμφωνα με τις κρανιακές ραφές τους και από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε έναν γέροντα, έναν μεσήλικα και έναν νέο.




Αλλά και πάλι, πώς έμειναν οι κρανιακές ραφές στάσιμες; Δεν έκλεισαν καθώς μεγάλωναν οι Τρεις Μάγοι, που σύμφωνα με την παράδοση, πέθαναν σε μεγάλη ηλικία;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου