Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Μνήμη; ΟΧΙ στον εγκέφαλο πάντως…




Το ΜΙΤ έκανε ένα πείραμα στο οποίο οι επιστήμονες προκάλεσαν την “εγγραφή” μιας συγκεκριμένης μνήμης σε ορισμένους νευρώνες και στη συνέχεια κατάφεραν να προκαλέσουν την ανάκληση αυτής της μνήμης ενεργοποιώντας αυτούς τους νευρώνες [πηγή:Nature]. 



Πολλοί βιάζονται να θεωρήσουν αυτό το πείραμα σαν “απόδειξη” για το ότι η μνήμη αποθηκεύεται στον εγκέφαλο. Όμως αν το δούμε πιο καθαρά θα δούμε ότι αυτό το πείραμα δεν δείχνει τίποτα παραπάνω από αυτό που έκαναν: ότι δηλαδή αν κάποιος πάει και εγγράψει μια συγκεκριμένη μνήμη σε συγκεκριμένους νευρώνες τότε μπορεί να ανακαλέσει αυτή τη μνήμη από τους ίδιους νευρώνες. Δεν λέει τίποτα ωστόσο για την ουσία της μνήμης. 

Μερικά άρθρα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο κακώς γράφουν ότι αυτό το πείραμα έδειξε πως μπορούμε να “αφαιρούμε” μνήμες πλέον. Αυτό αποτελεί ένα λογικό άλμα. 

Πολλά άλλα πειράματα έχουν δείξει πως η μνήμη δεν μπορεί να διαγραφεί τόσο εύκολα: όταν σε πειραματόζωα αφαιρέθηκε η περιοχή του εγκεφάλου όπου είχε φανεί πως είχε αποθηκευτεί μια μνήμη, τα πειραματόζωα ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ μετά να θυμούνται! Είναι πλέον κοινός τόπος στην επιστήμη πως η μνήμη δεν εδράζεται σε ΚΑΝΕΝΑ συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου. Το να βλέπεις μόνο αυτό που θέλεις είναι το πρώτο βήμα για το δογματισμό…


Άλλες πηγές

-http://curiosity.discovery.com/question/memories-still-stored-our-brains
-http://forum.mind-energy.net/skeptiko-podcast/2680-superior-autobiographical-memory-memory-really-stored-brain-2.html
-http://cogweb.ucla.edu/CogSci/Memory.html
-http://arksys.hubpages.com/hub/Is-it-really-in-the-brain
-http://www.theepochtimes.com/n2/science/sheldrake-morphogenic-field-memory-lashley-collective-unconscious-3486-page-2.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου