Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Λύθηκε το μυστήριο του θανάτου του Τουταγχαμών;







Η εικόνα του Τουταγχαμών ανασυγκρότημένη


Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ., σύμφωνα με την συμβατική χρονολόγηση. 

Γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε σε ηλικία 18 ετών. 

Τα αίτια του θανάτου του δεν ήταν μέχρι τώρα ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορούσε να πει μέχρι σήμερα με βεβαιότητα, αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα. 

PHAROAH GRAPHIC
Η βασιλική γενεαλογική γραμμή του Τουταγχαμών


Ο πατέρας του ήταν ο Ακενατών και η μητερά του ήταν η σύζυγος-αδελφή του Ακενατών. γυναίκα του ήταν η ετεροθαλής αδερφή του.


Ο Χάουαρντ Κάρτερ, εξετάζει τον Φαραώ Τουταγχαμών το 1922. 
Χρηματοδοτήθηκε απο τον Λόρδο Carnarvon


Ο τάφος του ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. 

Ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος, γεγονός που αποδίδεται από πολλούς στο θρύλο της κατάρας που τον συνόδευε. 

Η ανακάλυψη του τάφου έλαβε σημαντική κάλυψη και ανανέωσε το ενδιαφέρον για την Αρχαία Αίγυπτο. Στον τάφο του βρέθηκαν επίσης δύο νεογέννητα μωρά, τα οποία ήταν τα παιδία, δύο κορίτσια, το ένα πέθανε στη γέννα και στο άλλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια, ωστόσο ο συνδυασμός της ιατροδικαστικής επιστήμης του 21ου αιώνα και της τύχης αποκάλυψε τελικώς τι συνέβη στον Τουταγχαμών – τον πιο διάσημο φαραώ.


πηγή
Το 1922 ο Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τον τάφο ασύλητο, με τους θησαυρούς του ανέπαφους

Το πέπλο μυστηρίου
Μυστήριο κάλυπτε το τι οδήγησε τον νεαρό βασιλιά στον θάνατό του το 1323 π.Χ. σε ηλικία 19 ετών. Το μυστήριο έγινε ακόμη πιο έντονο, όταν ο αρχαιολόγος λόρδος Κάρναρβον πέθανε στο Κάιρο, λίγο αφ' ότου ο ίδιος και ο Χάουαρντ Κάρτερ, ανακάλυψαν τον τάφο του Τουταγχαμών, το 1922.

Τώρα βρετανοί ειδικοί πιστεύουν, ότι έλυσαν τον γρίφο του θανάτου του Τουταγχαμών. Εκτιμούν ότι τα τραύματα στο σώμα του φαραώ, προήλθαν από ατύχημα με άρμα, καθώς και ότι η μουμιοποίησή του έγινε τσαπατσούλικα!

Ο δρ Κρις Νόντον, διευθυντής της Εταιρείας Εξερεύνησης της Αιγύπτου, αποφάσισε να διερευνήσει εις βάθος το ζήτημα σχετικά με τον θάνατο του Τουταγχαμών, όταν βρήκε τυχαία αναφορές στα αρχεία του Κάρτερ, σχετικά με το ότι το σώμα του φαραώ είχε καεί. 

Ενα βασικό στοιχείο προσφέρθηκε στον ερευνητή από τον δρα Ρόμπερτ Κόνολι, έναν ανθρωπολόγο από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα που διεξήγαγε ανάλυση μέσω απεικόνισης, σε ό,τι είχε απομείνει από το σώμα του φαραώ το 1968. 

Ανάμεσα στα οστά που υπήρχαν στο γραφείο του Κόνολι, ο δρ Νόντον ανακάλυψε προσφάτως ένα τμήμα της σάρκας του φαραώ, το μόνο τέτοιο γνωστό δείγμα, εκτός Αιγύπτου.


 Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαινίζεται

Η καμμένη σάρκα
Σε συνεργασία με τον ιατροδικαστή – αρχαιολόγο δρα Μάθιου Πόντινγκ, ο δρ Κόνολι χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης και προσδιόρισε ότι η σάρκα του Τουταγχαμών είχε καεί. 

Χημικά τεστ επιβεβαίωσαν ότι το σώμα του φαραώ κάηκε, ενώ ήταν «σφραγισμένο» μέσα στο φέρετρό του. 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν στη συνέχεια ότι έλαια ταρίχευσης σε συνδυασμό με οξυγόνο και λινό ύφασμα, προκάλεσαν μια χημική αντίδραση που «μαγείρεψε» το σώμα του βασιλιά, σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 200 βαθμούς Κελσίου. 

Οπως ανέφερε ο δρ Νόντον: «η αρματοδρομία και η πιθανότητα της πρόχειρης μουμιοποίησης που έκανε το σώμα να καεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την ταφή, ήταν κάτι εντελώς αναπάντεχο, σαν μια αποκάλυψη για εμάς».


Η «εικονική νεκροψία»
Ο δρ Νόντον συνεργάστηκε με ειδικούς από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Κράνφιλντ, προκειμένου να διεξαγάγει μια «εικονική νεκροψία» που αποκάλυψε ένα μοτίβο τραυμάτων από τη μια πλευρά του σώματος του Τουταγχαμών. 

Η ανάλυση αυτή έδωσε και μια εξήγηση, στο γιατί η μούμια του Τουταγχαμών είναι η μόνη μούμια φαραώ, από την οποία λείπει η καρδιά: το όργανο καταστράφηκε ολοσχερώς και δεν ήταν δυνατή η «επιδιόρθωσή» του.

Τα τραύματα του φαραώ φαίνεται να «ταιριάζουν» με το εξής σενάριο, το οποίο προέκυψε μετά από ενδελεχή μελέτη ειδικών στα αυτοκινητικά ατυχήματα, οι οποίοι προχώρησαν σε προσομοιώσεις σε υπολογιστή ατυχημάτων με άρματα:

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ένα άρμα «έλιωσε» τον Τουταγχαμών, ενώ εκείνος βρισκόταν πεσμένος στα γόνατα, σπάζοντας τα πλευρά και την πυελική χώρα του και συνθλίβοντας την καρδιά του.

πηγή-tovima.gr




Ο Τουταγχαμών κάηκε μέσα στην σαρκοφάγο του, λόγω χημικής αντίδρασης μεταξύ των υλικών της ταριχεύσεως


Οι ερευνητές, μετά απο μελέτη τμήματος της σάρκας του Τουταγχαμώνεπιβεβαίωσαν ότι το σώμα του κάηκε, ενώ σφραγίστηκε το φέρετρό του 


Έγινε Φαραώ στην ηλικία των δέκα ετών, το 1333 π.Χ. και κυβέρνησε για μόλις εννέα χρόνια, μέχρι το θάνατό του.

Ήταν ο τελευταίος της βασιλικής γραμμής, από την δέκατη όγδοη δυναστεία του Νέου Βασιλείου, ένα από τα πιο ισχυρά βασιλικών οίκων της αρχαίας Αιγύπτου.

Η ανακάλυψη του σχεδόν άθικτου τάφο του, με χρυσό φέρετρο και χρυσή μάσκα, έκανε παγκόσμια αίσθηση.

Τα απανθρακωμένα πόδια του Τουταγχαμών



Απόηχοι της ιστορίας: Δείγμα ιστού,
 απο την μούμια του Φαραώ Τουταγχαμών





Το αληθινό πρόσωπο της εξουσίας: 
Ανακατασκευή της εικόνας του βασιλιά Τουταγχαμών. 
Δημιουργήθηκε από την 
Egyptian historians και το National Geographic Society. 



Στη φωτογραφία ο Χάουαρντ Κάρτερ, 
ο οποίος ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ, το 1922.





Υπάρχουν εμφανείς κακώσεις στην εμπρόσθια θωρακική πλευρά, καθώς και στο ύψος της καρδιάς


Ο Δρ Naunton χρησιμοποίησε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για να ανακατασκευάσει το θάνατο του Φαραώ και πιστεύει ότι
 η τελική αιτία του θανάτου του, προήλθε απο πρόσκρουση με άρμα, που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα.  

Δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χτυπήθηκε στον κορμό του από τροχό άρματος που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, κάτι που ήταν αρκετό για να του προξενήσει πολύ σοβαρές ζημιές. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι αυτό που τον σκότωσε".



αξονική τομογραφία
Αυτή η φωτογραφία του 2005, δείχνει μια αξονική τομογραφία (CT scan), του κρανίου της μούμιας του βασιλιά Τουταγχαμών, στο Λούξορ. Έπασχε απο λυκόστομα και στρεβλοποδία και εξ αυτού, μάλλον χρησιμοποιούσε μπαστούνι στις μετακινήσεις του.

Το 1968, ένας φωτογράφος από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, πήρε 50 ακτίνες Χ της μούμιας. Διαπιστώθηκε ότι ένα κομμάτι του κρανίου του Τουταγχαμών, συνδεότανε χαλαρά, οδηγώντας στο συμπέρασμα, για τέσσερις δεκαετίες, ότι δολοφονήθηκε.

Αλλά τώρα πλέον πιστεύεται ότι το τραύμα στο κεφάλι του, προκλήθηκε μετά το θάνατό του.






Η μούμια του Τουταγχαμών και η αναπαράστασή της



Akhenaten


kin g tut's mother
Οι ερευνητές με τη βοήθεια του DNA, ταυτοποίησαν τα δύο ως άνω κρανία, το μεν ένα, ως του πατέρα του Τουταγχαμών, Ακενατόν (άνω), το δε άλλο, της μητέρας του (κάτω)


 Queen Tiye
Η γιαγιά του Τουταγχαμών, η μητέρα του Φαραώ Ακενατόν, βασίλλισα Tiye. Τα μαλλιά πιστεύεται ότι ήταν δικά της.


Tutankhamun
Οι τεχνικοί λαμβάνουν δείγματα DNA απο την μούμια του Τουταγχαμών, στην κοιλάδα των Βασιλέων





-http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%87%CE%B1%CE%BC%CF%8E%CE%BD
-http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=537889
-http://remaliaclub.gr/forum/showthread.php?t=9407
-http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2485675/Mummy-fried-Tutankhamuns-body-spontaneously-combusted-INSIDE-coffin-following-botched-embalming-job-died-speeding-chariot-accident.html
-http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1251476/King-Tutankhamun-died-broken-leg-worse-malaria.html
-http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2485675/Mummy-fried-Tutankhamuns-body-spontaneously-combusted-INSIDE-coffin-following-botched-embalming-job-died-speeding-chariot-accident.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου