Η αλήθεια πίσω από τον μύθο!
Ποιο είναι το θέμα με την αξιοποίηση ενός μόνο τμήματος της φαιάς ουσίας μας;
("κλίκ" επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση)
Ο μύθος του διανοητικού 10% είναι ένας ευρέως διαδεδομένος κοινωνικός μύθος, σύμφωνα με τον οποίο, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10 τοις εκατό (ή άλλο παρόμοιο μικρό ποσοστό) του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Έχει λανθασμένα αποδοθεί σε ανθρώπους όπως ο Άλμπερτ Άινσταϊν. Επίσης, ο μύθος συνοδεύεται και από την εικασία πως ένα πρόσωπο μπορεί να καλλιεργήσει το αχρησιμοποίητο μέρος του εγκεφάλου και να αυξήσει την ευφυία του/της.
Προέλευση
Μια πιθανή προέλευση του μύθου οφείλεται στις θεωρίες περί εφεδρικών ενεργειών των Ουίλλιαμ Τζέιμς και Μπόρις Σάιντις (William James Sidis, Boris Sidis), ψυχολόγων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι εφήρμοσαν αυτές τις θεωρίες στην επιταχυνόμενη καλλιέργεια του παιδιού-ιδιοφυία Ουίλλιαμ Τζέιμς, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να έχει δείκτη ευφυίας (IQ) 250-300 κατά την ενηλικίωσή του.
Έτσι, ο Ουίλλιαμ Τζέιμς προώθησε την θεωρία πως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο ένα κλάσμα της συνολικής διανοητικής του ικανότητας, το οποίο είναι πιθανόν ένας βάσιμος ισχυρισμός.
Το 1936, ο αμερικανός συγγραφέας Λόουελ Τόμας συνόψισε την άνω ιδέα (στον πρόλογο ενός βιβλίου του Ντέιλ Κάρνετζι με τίτλο How to Win Friends and Influence People), κάνοντας χρήση όμως του ποσοστού 10%: "Ο καθηγητής Ουίλλιαμ Τζέιμς του πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνήθιζε να λέει πως ο μέσος άνθρωπος αναπτύσσει μόνο το δέκα τοις εκατό της κρυμμένης διανοητικής του ικανότητας."
Σύμφωνα με μια σχετική ιστορία περί της προέλευσης, ο εν λόγω μύθος πολύ πιθανόν να προέκυψε από παρεξήγηση ή παρερμήνευση μιας νευρολογικής έρευνας που διεξήχθη προς τα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ού αιώνα.
Το 1936, ο αμερικανός συγγραφέας Λόουελ Τόμας συνόψισε την άνω ιδέα (στον πρόλογο ενός βιβλίου του Ντέιλ Κάρνετζι με τίτλο How to Win Friends and Influence People), κάνοντας χρήση όμως του ποσοστού 10%: "Ο καθηγητής Ουίλλιαμ Τζέιμς του πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνήθιζε να λέει πως ο μέσος άνθρωπος αναπτύσσει μόνο το δέκα τοις εκατό της κρυμμένης διανοητικής του ικανότητας."
Για παράδειγμα, οι λειτουργίες πολλών εγκεφαλικών περιοχών, ειδικά στον εγκεφαλικο φλοιό, είναι αρκετά πολύπλοκες ώστε η επίδραση που έχει κάποια (εγκεφαλική) ζημία είναι μηδαμινή. Αυτό οδήγησε ορισμένους νευρολόγους στο να αναρωτηθούν ποιες είναι οι κύριες λειτουργίες των περιοχών αυτών.
Επίσης, ανακαλύφθηκε πως ο εγκέφαλος αποτελείται ως επί το πλείστον από νευρογλοιακά κύτταρα, τα οποία φαίνονταν να εκτελούν πολύ μικρές λειτουργίες. Επίσης, μερικοί από τους πρώτους νευροεπιστήμονες χρησιμοποίησαν την τιμή 10% για να αναφερθούν στην αναλογία των νευρώνων που μπορούν να ενεργήσουν σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, ή για να αναφερθούν στο ποσοστό των εγκεφαλικών λειτουργιών που είχαν καταγραφεί εκείνο το διάστημα.
Ο δόκτωρ Τζέιμς Κάλατ, συγγραφέας του βιβλίου Βιολογική Ψυχολογία (Biological Psychology), επισημαίνει πως στην δεκαετία του 1930, οι νευροεπιστήμονες γνώριζαν για τον μεγάλο αριθμό τοπικών νευρώνων στον εγκέφαλο. Η παρεξήγηση της λειτουργίας των τοπικών νευρώνων ίσως οδήγησε στον μύθο του 10%.
Παρόλο που όλα τα μέρη του εγκεφάλου έχουν ευρέως κατανοημένες λειτουργίες, πολλά μυστήρια παραμένουν σχετικά με το πώς τα εγκεφαλικά κύτταρα (λ.χ., νευρώνες και νευρογλοιακά κύτταρα) δουλεύουν μαζί ώστε να παράγουν πολύπλοκες συμπεριφορές και διαταραχές.
Ίσως η πιο ευρεία και μυστηριώδης ερώτηση είναι το πώς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου συνεργάζονται για να δημιουργήσουν συνειδητές εμπειρίες. Ως τώρα, δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης εγκεφαλικής περιοχής που στοχεύει στην συνείδηση, το οποίο οδηγεί τους ειδικούς στο να πιστεύουν ότι (η συνείδηση) είναι μια συλλογική νευρωνική προσπάθεια.
Οπότε, όπως και με την ιδέα του Τζέιμς ότι οι άνθρωποι έχουν αναξιοποίητο γνωστικό δυναμικό, είναι εξίσου δίκαιο να υποστηρίζουμε πως ένα μεγάλο μέρος ερωτήσεων σε σχέση με τον ανθρώπινο νου δεν έχουν ακόμη απαντηθεί.
Ο νευροβιολόγος Μπάρι Γκόρντον χαρακτηρίζει τον μύθο ως γελοιωδώς λανθασμένο, προσθέτοντας ότι "χρησιμοποιούμε κάθε μέρος του εγκεφάλου μας, και ο εγκέφαλός μας είναι ενεργός σχεδόν όλη την ώρα." Ο νευροεπιστήμονας Μπάρι Μπέιερσταϊν παραθέτει επτά είδη αποδείξεων ως προς την ανασκευή του εν λόγω μύθου:
Ο νευροβιολόγος Μπάρι Γκόρντον χαρακτηρίζει τον μύθο ως γελοιωδώς λανθασμένο, προσθέτοντας ότι "χρησιμοποιούμε κάθε μέρος του εγκεφάλου μας, και ο εγκέφαλός μας είναι ενεργός σχεδόν όλη την ώρα." Ο νευροεπιστήμονας Μπάρι Μπέιερσταϊν παραθέτει επτά είδη αποδείξεων ως προς την ανασκευή του εν λόγω μύθου:
Εαν το 90% του εγκεφάλου είναι κανονικά αχρησιμοποίητο, τότε η ζημιά σε κείνες τις περιοχές δεν θα έπρεπε να επηρεάζει την εκτελεστικότητα. Αντιθέτως, δεν υπάρχει σχεδόν καμία περιοχή του εγκεφάλου που μπορεί να τραυματιστεί χωρίς να επιφέρει απώλεια κάποιων ικανοτήτων. Ακόμα και μικροί τραυματισμοί σε μικρές περιοχές μπορούν να επιφέρουν έντονα αποτελέσματα.
Εξέλιξη
Ο εγκέφαλος είναι τρομερά δαπανηρός για το υπόλοιπο του σώματος, από την άποψη κατανάλωσης οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών. Μπορεί να χρειάζεται έως και είκοσι τοις εκατό της ενέργειας του σώματος - περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο - παρά το ότι αποτελει μόνο το 2% του ανθρώπινου σώματος κατά βάρος.
Εάν το 90% του εγκεφάλου ήταν περιττό, θα υπήρχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα επιβίωσης για τους ανθρώπους με μικρότερους, πιο αποτελεσματικούς εγκεφάλους. Αν αυτό ήταν αλήθεια, η διαδικασία της φυσικής επιλογής θα είχε εξαλείψει όλους τους αναποτελεσματικούς εγκεφάλους. Με την ίδια λογική, είναι επίσης εξαιρετικά απίθανο ότι ένας εγκέφαλος με τόση περιττή ύλη θα είχε εξελιχθεί στην πρώτη θέση.
Τεχνολογίες, όπως η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET) και λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) επιτρέπουν την παρακολούθηση εγκεφαλικής δραστηριότητας. Αποκαλύπτουν ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, όλα τα τμήματα του εγκεφάλου δείχνουν κάποιο επίπεδο δραστηριότητας. Μόνο στην περίπτωση σοβαρής βλάβης έχει ένας εγκέφαλος «σιωπηλές» περιοχές.
Αντί να ενεργεί ως μία ενιαία μάζα, ο εγκέφαλος έχει ξεχωριστές περιοχές για τα διαφορετικά είδη επεξεργασίας δεδομένων. Δεκαετίες έρευνας έχουν μπει σε λειτουργία χαρτογράφησης των περιοχών του εγκεφάλου, και δεν έχουν βρεθεί καθόλου περιοχές που δεν έχουν κάποια λειτουργία.
Ανάλυση μικροδομής
Με την τεχνική καταγραφής ενιαίων-μονάδων, οι ερευνητές εισάγουν ένα μικροσκοπικό ηλεκτρόδιο στον εγκέφαλο για να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα ενός και μόνο κυττάρου. Εάν το 90% των κυττάρων ήταν αχρησιμοποίητο, τότε αυτή η τεχνική θα το είχει αποκαλύψει.
Μια άλλη επιστημονική τεχνική περιλαμβάνει τη μελέτη αφομοίωσης των ραδιενεργών μορίων 2-δεοξυγλυκόζης από τον εγκέφαλο. Εάν το 90 τοις εκατό του εγκεφάλου ήταν ανενεργό, τότε τα ανενεργά κύτταρα θα εμφάνιζαν κενές περιοχές σε μια ακτινογραφία του εγκεφάλου. Και πάλι, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Νευρωνικές ασθένειες
Τα κύτταρα του εγκεφάλου που δεν χρησιμοποιούνται έχουν την τάση να εκφυλίζονται. Ως εκ τούτου, εάν το 90% του εγκεφάλου ήταν ανενεργό, μιααυτοψία του ενήλικα εγκεφάλου θα αποκάλυπτε εκφυλισμό μεγάλης κλίμακας.
Ο κίνδυνος θανάτου είναι το εξελικτικό αντίβαρο έναντι του οφέλους που προκύπτει από το αυξημένο μέγεθος του εγκεφάλου.
Σε ένα επεισόδιο της αμερικανικής σειράς MythBusters, οι παρουσιαστές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να σαρώσουν τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου που εκτελούσε ένα πολύπλοκο διανοητικό έργο. Διαπίστωσαν πως χρησιμοποιούσε πολύ παραπάνω από το 10%, και χαρακτήρισαν τον μύθο ως ένοχο.
Σε ένα επεισόδιο της αμερικανικής σειράς MythBusters, οι παρουσιαστές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να σαρώσουν τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου που εκτελούσε ένα πολύπλοκο διανοητικό έργο. Διαπίστωσαν πως χρησιμοποιούσε πολύ παραπάνω από το 10%, και χαρακτήρισαν τον μύθο ως ένοχο.
Παρόλο που ορισμένοι συντελεστές ευφυίας μπορούν να αυξηθούν μέσω εξάσκησης, η ιδέα του ότι μεγάλα μέρη του εγκεφάλου παραμένουν αχρησιμοποίητα και πως θα μπορούσαν να 'ενεργοποιηθούν' για συνειδητή χρήση, είναι αβάσιμη. Ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετά μυστήρια σε σχέση με την λειτουργία του εγκεφάλου, κάθε μέρος του εγκεφάλου έχει μια γνωστή λειτουργία.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύπλοκος. Μαζί με την εκτέλεση εκατομμύρια τετριμμένων πράξεων, συνθέτει κοντσέρτα, μανιφέστα και δίνει κομψές λύσεις στις εξισώσεις.
Είναι η ανεξάντλητη πηγή όλων των ανθρώπινων συναισθημάτων, συμπεριφορών, εμπειριών, καθώς και χώρος αποθήκευσης της μνήμης και της αυτογνωσίας. Έτσι δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι ο εγκέφαλος παραμένει ένα μυστήριο από μόνος του.
Αν και πρόκειται για μία δελεαστική ιδέα, ο "μύθος του 10 τοις εκατό" είναι τόσο λάθος, σχεδόν γελοίος, λέει ο νευρολόγος Barry Gordon στο Johns Hopkins School of Medicine στη Βαλτιμόρη.
Αν και δεν έχει βρεθεί ο ένοχος της έναρξης αυτού του μύθου, η έννοια έχει συνδεθεί με τον Αμερικάνο ψυχολόγο και συγγραφέα William James, ο οποίος υποστήριξε στο The Energies of Men ότι «Κάνουμε χρήση μόνο ενός μικρού μέρους των πιθανών ψυχικών και σωματικών πόρων μας." Έχει επίσης συσχετιστεί με τον Albert Einstein, ο οποίος το χρησιμοποίησε δήθεν για να εξηγήσει τον κοσμική τεράστια διάνοια του.
Η ανθεκτικότητα του μύθου, λέει ο Gordon, πηγάζει από τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τους δικούς τους εγκεφάλους: βλέπουν τα δικά τους σφάλματα ως απόδειξη για την ύπαρξη της ανεκμετάλλευτης φαιάς ουσίας. Αυτή είναι μια λανθασμένη υπόθεση.
«Αποδεικνύεται όμως, ότι χρησιμοποιούμε σχεδόν κάθε μέρος του εγκέφαλου, και ότι το μεγαλύτερο τμήμα του εγκέφαλου είναι ενεργό σχεδόν όλη την ώρα," προσθέτει ο Gordon. "Ας το θέσω έτσι: ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει το τρία τοις εκατό του βάρους του σώματος και χρησιμοποιεί το 20 τοις εκατό της ενέργειας του σώματος."
Ο μέσος ανθρώπινος εγκέφαλος ζυγίζει περίπου τρία κιλά και περιλαμβάνει τον εγκεφαλικό φλοιό, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα και εκτελεί όλες τις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες. Η παρεγκεφαλίδα, υπεύθυνη για κινητικές λειτουργίες, όπως ο συντονισμός της κίνησης και της ισορροπίας. Και το στέλεχος του εγκέφαλου, αφιερωμένο στην ακούσιες λειτουργίες όπως η αναπνοή.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι τέτοια η νευρωνική πυροδότηση και η σύνδεση, που διεγείρει όλες τις ανώτερες λειτουργίες του εγκέφαλου. Το υπόλοιπο της ενέργειας του χρησιμοποιείται για τον έλεγχο άλλων δραστηριότητων- ασυναίσθητων δραστηριότητων, όπως η καρδιακή συχνότητα, και συνειδητών, όπως η οδήγηση ενός αυτοκινήτου.
Αν και είναι αλήθεια ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή, το σύνολο των περιοχών του εγκέφαλου δεν πυροδοτείτε ταυτόχρονα, οι ερευνητές του εγκέφαλου χρησιμοποιώντας την τεχνολογία απεικόνισης έχουν δείξει ότι, όπως και οι μύες του σώματος, οι περισσότερες περιοχές είναι συνεχώς ενεργές κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης περιόδου.
"Τα στοιχεία έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιείς το 100 τοις εκατό του εγκεφάλου σου", λέει ο John Henley, νευρολόγος στο Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα
Ακόμη και στον ύπνο , τομείς όπως ο μετωπιαίος φλοιός, ο οποίος ελέγχει πράγματα όπως το υψηλότερο επίπεδο σκέψης και την αυτογνωσία, ή οι αισθητήριες περιοχές, που βοηθούν τα άτομα να αισθάνονται το περιβάλλον τους, είναι ενεργές, εξηγεί ο Henley.
Πάρτε την απλή πράξη του να φτιάξεις καφέ το πρωί: Βαδίζοντας προς την καφετιέρα, φθάνοντας σε αυτήν, ρίχνοντας το ρόφημα στην κούπα, αφήνοντας ακόμη και επιπλέον χώρο για την κρέμα γάλακτος, οι ινιακοί και βρεγματικοί λοβοί, οι αισθητικοί και αισθητήριοι κινητικοί φλοιοί, τα βασικά γάγγλια , η παρεγκεφαλίδα και οι μετωπιαίοι λοβοί όλοι ενεργοποιούνται.
Μια καταιγίδα νευρωνικής δραστηριότητας συμβαίνει σχεδόν σε ολόκληρο τον εγκέφαλο στο χρονικό διάστημα λίγων δευτερόλεπτων.
πηγή
Το να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε διάφορες περιοχές και λειτουργίες του εγκέφαλου είναι αναπόσπαστο μέρος της κατανόησης των πιθανών παρενεργειών που μπορεί να παρουσιάσει μια δεδομένη περιοχή όταν αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι νευρώνες που εκτελούν παρόμοιες λειτουργίες τείνουν να συγκεντρώνονται μαζί.
Έτσι, όταν πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, οι νευροχειρουργοί αποφεύγουν προσεκτικά τα νευρικά συμπλέγματα που αφορούν την όραση, την ακοή και την κίνηση, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να διατηρήσει όσες από τις λειτουργίες του είναι δυνατόν.
Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι το πώς οι συστάδες των νευρώνων από τις διαφορετικές περιοχές του εγκέφαλου συνεργάζονται για να σχηματίσουν τη συνείδηση.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπάρχει μια περιοχή για τη συνείδηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει τους εμπειρογνώμονες στο να πιστέψουν ότι είναι πραγματικά μια συλλογική νευρική προσπάθεια .
Ένα άλλο μυστήριο που κρύβεται μέσα στους πτυχωτούς φλοιούς μας είναι ότι από όλα τα κύτταρα του εγκεφάλου, μόνο το 10 τοις εκατό είναι νευρώνες.
Το άλλο 90 τοις εκατό είναι νευρογλοιακά κύτταρα, τα οποία ενσωματώνουν και υποστηρίζουν τους νευρώνες, αλλά η λειτουργία των οποίων παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.
Σε τελική ανάλυση, δεν είναι ότι χρησιμοποιούμε το 10 τοις εκατό του εγκέφαλου μας, απλώς καταλαβαίνουμε μόνο περίπου το 10 τοις εκατό της λειτουργίας του.
Απόδοση Κειμένου dorieas
πηγή-revealedtheninthwave
πηγή-el.wikipedia.org
...ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, ΕΔΩ:
-http://fridge.gr/15649/stiles/brain/
-http://www.pinnokio.gr/arthro/10-mythoi-kai-alhtheies-gia-ton-anthrwpino-egkefalo
-http://www.newsbomb.gr/blogs/story/277724/10-mythoi-kai-alitheies-gia-ton-anthropino-egkefalo
-http://www.peristerinews.gr/sub/ygeia__diatrofi/5_mu8oi_gia_ton_an8ropino_egkefalo.html
-http://www.smithsonianmag.com/science-nature/Top-Ten-Myths-About-the-Brain.html
-http://drrobertepstein.com/pdf/Epstein-THE_MYTH_OF_THE_TEEN_BRAIN-Scientific_American_Mind-4-07.pdf
-http://en.wikipedia.org/wiki/Human_brain
-http://www.csicop.org/si/show/the_ten-percent_myth/
-http://brainconnection.positscience.com/myths-about-the-brain-10-percent-and-counting/
-http://blogs.varsity.co.uk/verified/not-sci-the-ten-percent-myth-there-is-no-more-brain
-http://curiosity.discovery.com/question/only-use-10-percent-brain
-http://www.askdoctork.com/what-percentage-of-our-brains-do-we-really-use-201203081426
-http://mickiekent.blogspot.gr/2012/07/a-new-future-with-love.html
-http://www.carolinaparent.com/articlemain.php?MythBusters-Co-Hosts-Offer-Shows-in-Raleigh-3267
-http://news.discovery.com/human/videos/do-we-really-use-only-10-percent-of-our-brain-video.htm
-http://www.csicop.org/si/show/the_ten-percent_myth/
-http://www.psychologytoday.com/blog/consciousness-and-the-brain/201106/do-we-use-only-10-percent-our-brain
-http://www.topsecretwriters.com/2012/05/the-myth-that-people-only-use-10-percent-of-their-brains/
-http://faculty.washington.edu/chudler/tenper.html
-http://science.howstuffworks.com/life/ten-percent-of-brain.htm
-http://www.nbcnews.com/health/myth-busted-you-only-use-10-percent-brain-1C9386687
-http://www.bbc.com/future/story/20121112-do-we-only-use-10-of-our-brains
-http://www.cuyamaca.edu/jr.jones/pdf/10%20Percent%20Myth%20Articles.pdf
-http://faculty.washington.edu/chudler/pdf/tenper.pdf
-http://www.marcprensky.com/writing/Prensky%20-%20Digital%20Natives,%20Digital%20Immigrants%20-%20Part2.pdf
-http://www.livescience.com/32571-do-we-really-only-use-10-percent-of-our-brains-.html
-http://thestrangestsituation.blogspot.gr/2011/02/demystification-ten-percent-myth.html
Ο οργανισμός έχει ασφάλειες για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του: δύο μάτια, δυο νεφρά, δυο αυτιά, δυο ρουθούνια, δυο πνεύμονες κλπ. Δηλαδή 50% παραπάνω από ότι θα του εξασφάλιζε την 'κανονική' λειτουργία μετά την απώλεια ενός οργάνου. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει πάρει η φύση για τον εγκέφαλο λόγω της σπουδαιότητάς του. Δεν υπάρχει ούτε αδρανές,... 90%, ούτε, όμως, χρησιμοποιείται και το 100% συνέχεια αλλά δεν το ξέρουμε πώς. Το 10% αξιοποιείται υπό Κ.Σ. και το υπόλοιπο 90% υπό μη Κ.Σ. Οι μη κανονικές συνθήκες δε είναι πολύ περισσότερες από όσες αντιλαμβάνεται η συνείδηση. Το σώμα και το 'υπόγεια' του εγκεφάλου κάνουν 'τραβηχτικές' σχεδόν συνέχεια. Αλοίμονο, λοιπόν, να μην είχε προνοήσει η φύση για τα έκτακτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ θερμώς για το σχόλιό σας. Έρρωσθε!
ΑπάντησηΔιαγραφή