Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

«Η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, δεν έλυσε όλα τα κοσμικά μυστήρια»




O Βέλγος φυσικός Φρανσουά Ενγκλέρ. 

Ο Φρανσουά Ενγκλέρ, ο Βέλγος φυσικός που αναμένεται να μοιραστεί με το Βρετανό Πήτερ Χιγκς το προσεχές βραβείο Νόμπελ Φυσικής, υπενθύμισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι παραμένουν ακόμα πολλά ανοιχτά κοσμικά μυστήρια, παρά τη σημαντική ανακάλυψη του μποζονίου που έδωσε σχήμα στο σύμπαν.

Ο Ενγκλέρ στη συνέχεια προέβλεψε ότι νέα σημάδια της πραγματικής δομής του σύμπαντος θα προκύψουν από το 2015, όταν και το πιο ισχυρό μηχάνημα έρευνας στον κόσμο, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) στο CERN, θα επανέλθει σε λειτουργία μετά την προγραμματισμένη αναβάθμισή του.

«Τα πράγματα δεν μπορεί να είναι τόσο απλά όσο προβλέπει το Κλασσικό Μοντέλο», δήλωσε ο 81χρονος Ενγκλέρ κατά τη διάρκεια επίσκεψής στου στο CERN. «Υπάρχουν τόσα πολλά ερωτήματα που το μοντέλο δεν απαντά, και ελπίζουμε ότι κάποια από αυτά θα απαντηθούν όταν τα δεδομένα αρχίσουν να αναδύονται από το νέο, πιο ισχυρό επιταχυντή», πρόσθεσε.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, σταμάτησε τη λειτουργία του τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά το πέρας της αναβάθμισης θα έχει τη δυνατότητα να συγκρούει σωματίδια με διπλάσια ισχύ από ότι τα πρώτα τρία χρόνια των πειραμάτων του, που κορυφώθηκαν με την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs.

Η επίσκεψη του Ενγκλέρ στο CERN,
με τη συνοδεία του Πρωθυπουργού του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο, ήρθε εν μέσω της συζήτησης στους επιστημονικούς κύκλους για το αν το σωματίδιο θα πρέπει να παραμείνει συνδεδεμένο μόνο με το όνομα του Χιγκς ή αν θα πρέπει να έχουμε μια αναφορά στο Ενγκλέρ και το συνεργάτη του Ρομπέρ Μπρουτ.

Η ίδια θεωρία για το σωματίδιο, προέκυψε το 1964,
ως προϊόν τριών ξεχωριστών ερευνητικών προσπαθειών από συνολικά έξι φυσικούς. Η δημοσίευση των Μπρουτ και Ενγκλέρ προηγήθηκε κατά έξι εβδομάδες αυτής του Χιγκς, και ακόμα ένα μήνα αυτής των Αμερικανών Γκουράλνικ, Χέιγκεν και Κιμπλ.

Ωστόσο καθώς το ενδιαφέρον για το μποζόνιο μεγάλωνε
, η ιδέα συνδέθηκε ευρέως με τον Χιγκς. Το πώς ακριβώς συνέβη αυτό δεν έχει καταστεί σαφές, αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Στο Βέλγιο το μποζόνιο ονομάζεται «Brout-Englert-Higgs» ή μηχανισμός ΒΕΗ, ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε από τον Ενγκλέρ στην ομιλία του στο CERN.

Οι κανονισμοί των βραβείων Νόμπελ
περιπλέκουν περαιτέρω την υπόθεση, καθώς ορίζουν ότι το βραβείο μπορεί να αποδοθεί το πολύ σε τρία άτομα, και όχι μετά θάνατον. Ο Μπρουτ πέθανε το 2011, ενώ οι υπόλοιποι πέντε φυσικοί διανύουν την όγδοη ή την ένατη δεκαετία της ζωής τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου