Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Λάστιχο - μαντολίνο: Λέξεις με ελληνική ρίζα


 
*Το μαντολίνο έχει ρίζες στην αρχαιοελληνική "αμυγδάλη".

Λάστιχο
Ο «παππούς» της λέξης λάστιχο, είναι το ρήμα της αρχαίας ελληνικής 'ελαύνω', από το οποίο προέρχεται το επίθετο ελατός (= μέταλλο που μπορεί να σφυρηλατηθεί, που είναι εύπλαστο).

Ο μεταγενέστερος τύπος 'ελαστός', έγινε στα λατινικά...
elasticus και από εκεί σχηματίστηκε το ιταλικό elastico, που κατέληξε στο νεοελληνικό λάστιχο.

Με παρόμοιο τρόπο, από τη γαλλική λέξη élastique προήλθε το επίθετο ελαστικός.

Μαντολίνο
Το μουσικό όργανο μαντολίνο οφείλει το όνομά του στην ιταλική λέξη mandolino, που είναι υποκοριστικό του ουσιαστικού mandola.

Σύμφωνα με το Larousse Dictionnaire Etymologique et Historique du Francais, η ιταλική λέξη σχετίζεται με τη γαλλική mandore, που ανάγεται στη λατινική pandura και οδηγεί στην αρχαιοελληνική πανδούρα, ένα τρίχορδο μουσικό όργανο.

Το λαϊκό πνευστό μουσικό όργανο με το όνομα μαντούρα ή παντούρα ή μπαντούρα πιθανότατα να κρατάει την καταγωγή του από την ίδια ρίζα.

Στο ερμηνευτικό και Ετυμολογικό Λεξικό της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα αναφέρεται και η εκδοχή της ιταλικής λέξης mandolino από τη mandola* (= αμύγδαλο), λόγω της ομοιότητας του σχήματος του μαντολίνο με αμύγδαλο.


*Mandola (= αμύγδαλο), προέρχεται από τη λατινική amygdala. Μακρινός πρόγονος είναι η αρχαιοελληνικήαμυγδαλή (= αμυγδαλιά) και η αμυγδάλη (= αμύγδαλο).


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου