Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Οι προβλέψεις του αιώνα που βγήκαν αληθινές




Στις αρχές κάθε νέου έτους τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνηθίζουν να «γεννούν» προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες.

Μία πολύ πιο μακροπρόθεσμη συλλογή προβλέψεων κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1900 από έναν σχετικά άγνωστο μέχρι τότε πολιτικό μηχανικό, η οποία επανεξετάστηκε τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από αυτές τις προβλέψεις βγήκαν αληθινές.

Ο λόγος για τον John Elfreth Watkins, ο οποίος δημοσίευσε τότε στο αμερικανικό περιοδικό Ladies’ Home Journal, άρθρο με τίτλο «What May Happen in the Next Hundred Years» (Τι μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια).

Το άρθρο του ξεκινούσε με την φράση: «Οι προφητείες αυτές μπορεί να μοιάζουν παράξενες, σχεδόν αδύνατες να συμβούν», εξηγώντας στην συνέχεια ότι προκειμένου να τις γράψει είχε συμβουλευτεί «τα σπουδαιότερα ιδρύματα επιστημών και εκπαίδευσης» της χώρας, για να συλλέξει τις απόψεις τους σε 29 θέματα.

Ο Watkins έγραφε τότε και στο περιοδικό, του ίδιου εκδοτικού οίκου, The Saturday Evening Post, με έδρα την Indianapolis. Το Post, λοιπόν, που κυκλοφορεί ακόμα, δημοσίευσε πρόσφατα στο κοινό του το παλιό άρθρο του Watkins, ξεχωρίζοντας όσες από τις προβλέψεις βγήκαν αληθινές.


Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες ήταν αυτές:
1. Έγχρωμη ψηφιακή φωτογραφία
Ο Watkins φυσικά δεν χρησιμοποίησε την λέξη «digital» ούτε εξήγησε λεπτομερώς το πώς θα δούλευαν οι ψηφιακές κάμερες και οι υπολογιστές. Όμως προέβλεψε με ακρίβεια το πώς οι άνθρωποι θα έφταναν να χρησιμοποιούν τη νέα φωτογραφική τεχνολογία. «Οι άνθρωποι θα μπορούν να τηλεγραφούν φωτογραφίες από οποιαδήποτε απόσταση. Αν γίνεται μία μάχη στην Κίνα, σε εκατό χρόνια από τώρα, στιγμιότυπα από τα πιο εντυπωσιακά γεγονότα θα δημοσιεύονται στις εφημερίδες μία ώρα μετά. Οι δε φωτογραφίες θα αναπαριστούν όλα τα χρώματα της φύσης». 

Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες προβλέψεις, καθώς όταν ο Watkins την έκανε μία φωτογραφία από την Κίνα χρειαζόταν τουλάχιστον μία εβδομάδα για να φτάσει στην Αμερική. Η δε έγχρωμη φωτογραφία βρισκόταν σε πολύ πειραματικό στάδιο. Σημαντική, επίσης, είναι η πρόβλεψη ότι οι φωτογραφίες θα φτάνουν μέσω τηλεγραφήματος, το οποίο αποτελεί πρώιμο στάδιο του διαδικτύου για την επικοινωνία των ανθρώπων.

2. Το αυξανόμενο ύψος των Αμερικάνων
«Οι Αμερικάνοι θα είναι κατά μία με δύο ίντσες ψηλότεροι», προέβλεψε ο Watkins με αλάνθαστη ακρίβεια, αφού το μέσο ύψος για έναν άνδρα Αμερικάνο στα 1900 ήταν περίπου 66-67 ίντσες (1.68 – 1.70 μ.), ενώ το 2000 ήταν περίπου 69 ίντσες (1.75 μ.). Σήμερα το μέσο ύψος των Αμερικάνων είναι 69.5 ίντσες (1,76 μ.) για τους άνδρες και 64 ίντσες για τις γυναίκες (1.63 μ.).

3. Κινητά τηλέφωνα

«Ο κόσμος θα κατακλυστεί από ασύρματα τηλέφωνα και κυκλώματα τηλεγράφων. Ένας σύζυγος στη μέση του Ατλαντικού θα μπορεί να συνομιλεί με την γυναίκα του που θα κάθεται στο μπουντουάρ της στο Σικάγο. Θα μπορούμε να τηλεφωνούμε στην Κίνα με την ίδια ευκολία και αμεσότητα που τώρα τηλεφωνούμε από τη Νέα Υόρκη στο Μπρούκλιν». 

Οι διεθνείς κλήσεις ήταν ανήκουστες στις ημέρες του Watkins. Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια μέχρι να πραγματοποιηθεί η πρώτη κλήση, από τον Alexander Bell, από τη μία αμερικανική ακτή στην άλλη. Η ιδέα της ασύρματης τηλεφωνίας δε ήταν πραγματικά επαναστατική.

4. Προπαρασκευασμένα γεύματα

«Έτοιμα, μαγειρευμένα γεύματα θα αγοράζονται από καταστήματα όμοια με τους σημερινούς φούρνους». Ο πολλαπλασιασμός των προπαρασκευασμένων γευμάτων σε σούπερ μάρκετς και «ντελιβεράδικα» αποδεικνύει πόσο δίκιο είχε ο Watkins, αν και ο ίδιος φανταζόταν πως τα γεύματα θα πωλούνται σε πιάτα, τα οποία στην συνέχεια θα επιστρέφονται στο κατάστημα από τους καταναλωτές για να πλυθούν.

5. Μείωση της πληθυσμιακής ανάπτυξης

«Περίπου 350.000.000 με 500.000.000 άνθρωποι θα ζουν στην Αμερική». Τα νούμερα παραείναι υψηλά, ωστόσο ο Watkins «κοίταζε» προς την σωστή κατεύθυνση. Αν ο αμερικανικός πληθυσμός αυξανόταν με ρυθμό ανάλογο του 1900 σήμερα θα είχε ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο. Αντιθέτως, αναπτύχθηκε μόνο κατά 360%, φτάνοντας τους 280 εκατομμύρια κατοίκους στις αρχές του αιώνα.

6. Φρούτα και λαχανικά θερμοκηπίου
Σύμφωνα με τον Watkins οι αγρότες θα καταφέρουν να κάνουν τον Χειμώνα Καλοκαίρι και τη νύχτα μέρα, με την χρήση ηλεκτρικών καλωδίων στο έδαφος και με μεγάλους κήπους κάτω από γυαλί.

«Τα λαχανικά θα λούζονται από ισχυρό ηλεκτρικό φως, το οποίο θα τα κάνει να ωριμάζουν πιο γρήγορα, ακριβώς όπως κάνει το φως του ήλιου. Ηλεκτρικά καλώδια που θα τοποθετούνται στο έδαφος θα κάνουν τα πολύτιμα φυτά να μεγαλώνουν περισσότερο και ταχύτερα και θα σκοτώνουν τα ενοχλητικά ζιζάνια. Ακτίνες έγχρωμου φωτός θα επιταχύνουν την ανάπτυξη πολλών φυτών. Ηλεκτρισμός που θα εφαρμόζεται στους καρπούς των κήπων θα τους κάνει να ξεπετάγονται και να αναπτύσσονται ασυνήθιστα νωρίς». 

Κήποι κάτω από γυαλί υπήρχαν ήδη στα 1900 αλλά η χρήση του ηλεκτρισμού ήταν πρωτοπόρα πρόβλεψη. Όσο για τις έγχρωμες ακτίνες φωτός και τα καλώδια, μπορεί να μην χρησιμοποιούνται σήμερα, όμως σίγουρα κάποιοι πειραματίστηκαν και με αυτά.

7. Τηλεόραση
«Ο άνθρωπος θα μπορεί να δει τι συμβαίνει σε όλον τον κόσμο. Άτομα και πράγματα κάθε είδους θα έρχονται ενώπιον καμερών που θα συνδέονται ηλεκτρικά με οθόνες στην άλλη άκρη των καλωδίων, σε απόσταση χιλιάδων μιλίων». Ο Watkins προέβλεψε κάμερες και οθόνες συνδεδεμένες με ηλεκτρικά κυκλώματα, ένα όραμα που πραγματοποιήθηκε τον 20ο αιώνα από την ζωντανή τηλεόραση παγκοσμίως και δευτερευόντως από τις κάμερες των υπολογιστών (webcams).

8. Τανκς
«Τεράστια φρούρια πάνω σε ρόδες θα εξορμούν σε ανοιχτούς χώρους με την ταχύτητα που κινούνται σήμερα τα τρένα». Αντίστοιχη πρόβλεψη είχε κάνει και ο Leonardo da Vinci, ωστόσο λίγοι άνθρωποι μέχρι τα χρόνια του Watkins μπορούσαν να φανταστούν κάτι τέτοιο.

9. Μεγαλύτερα φρούτα
«Φράουλες στο μέγεθος μήλων θα καταναλώνονται από τα τρισέγγονά μας». Ο Watkins είχε δίκιο ως προς αρκετές ποικιλίες φρούτων, ωστόσο υπερέβαλλε λίγο για τις φράουλες.

10. Το Acela Express
«Τα κανονικά τρένα θα κινούνται με ταχύτητα δύο μιλίων ανά λεπτό. Τα τρένα-express θα κινούνται με ταχύτητα εκατόν πενήντα μιλίων ανά ώρα». Ακριβώς 100 χρόνια αφού ο Watkins έγραψε αυτές τις λέξεις ξεκίνησε τη λειτουργία της στη γραμμή Βοστώνη-Ουάσινγκτον η εταιρία Amtrak με το τρένο Acela Express. Η μέγιστη ταχύτητα που «πιάνει» είναι 150 μίλια ανά ώρα, αν και η μέση ταχύτητα είναι πολύ μικρότερη. Ωστόσο, τρένα-express σε άλλα μέρη του κόσμου κινούνταν ήδη από το 2000 πολύ ταχύτερα.

Και τέσσερις προβλέψεις στις οποίες ο Watkins «έπεσε έξω»:
1. «Δεν θα υπάρχουν πια τα γράμματα C, X και Q στο καθημερινό αλφάβητο. Θα εγκαταλειφτούν καθώς δεν θα έχουν λόγω ύπαρξης»: Ωστόσο, στην επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων πολλές φορές γράφουμε αφαιρώντας κάποια γράμματα.

2. «Ο καθένας θα περπατά περί τα 10 μίλια κάθε μέρα»: Η πρόβλεψη προφανώς αψήφησε την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

3. «Δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα στις μεγάλες πόλεις»: Ωστόσο, στα ιστορικά κέντρα πολλών πόλεων η κυκλοφορία οχημάτων απαγορεύεται καθώς έχουν δημιουργηθεί πεζόδρομοι.

4. «Κουνούπια, μύγες και κατσαρίδες θα έχουν εξολοθρευθεί»: Εδώ ο Watkins πραγματικά ξεπέρασε τον εαυτό του. Ωστόσο τι καλά που θα ήταν μία τέτοια πρόβλεψη να «στέκει» σε εκατό χρόνια από σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου