Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΕΤΕΧΘΗ!

 

(διπλό "κλίκ" επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)


“Οδηγούμε προς το μέλλον, κοιτάζοντας -από τον καθρέφτη- 
προς τα πίσω”!


Tα Χριστούγεννα εγείρουν μια νοσταλγική διάθεση, μια γλυκιά γεύση νοσταλγίας…

…για τα αθώα παιδικά μας χρόνια…

…για στιγμές  που ζήσαμε στο παρελθόν με αγαπημένα πρόσωπα που δεν βρίσκονται πια κοντά μας, για ξεχασμένους και μη φίλους, γνωστούς, συγγενείς, συμμαθητές, δασκάλους…

…για αξίες που δεν υπάρχουν πιά…

…για αναμνήσεις, μυρωδιές, πρόσωπα, εικόνες…

…για το άρωμα των Χριστουγέννων που αναβλύζει από τις πρώτες μας μνήμες που ζουν μέσα μας, στα άγια των αγίων της ψυχής μας…

…για υψιπέτιδα αισθητική, που σήμερα κατάντησε αλλοιωμένη με καταψυγμένες και τυποποιημένες email-ϊκές και sms-ϊκές ευχές, έτσι, για το (απροσδιόριστο) καλό…

…για τα χρόνια που πέρασαν… για τη νεότητα και αθωότητα που παρήλθε…

…για το όνειρο που χάθηκε…


Εύχομαι εκ βάθους ψυχής ευλογημένα, ειρηνικά κατά Θεό Χριστούγεννα, έτι δε χαριτοφόρο και τρυφερό το Άγιο Δωδεκαήμερο, καλή και διαρκή την κατ’ άμφω υγιεία καί πλούσια την ευλογία του Θείου Βρέφους σε βιοτικά-υλικά καί πνευματικά αγαθά, πανοικεί!

Μας αξίζει λίγη αληθινή εσωτερική νηνεμία, σιγή και γαλήνη, μακριά από ψυχοφθόρους θορύβους και ταραχοποιό πολυβοησία...

Πολλά, όμορφα, φωτοφόρα και δημιουργικά έτη!

Ο Χριστός μαζί, κάθε στιγμή!

Έρρωσο!

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Η Βολβώδης Χλωρίδα της Ηλείας

Κυκλοφόρησε στα αγγλικά και τώρα στα ελληνικά, το βιβλίο «Η Βολβώδης Χλωρίδα της Ηλείας».

 Πρόκειται για μια πολυτελέστατη έκδοση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, 155 σελίδων (30Χ21cm), με την πλήρη επιστημονική sensu stricto καταγραφή της βολβώδους χλωρίδας του νομού Ηλείας. 

Το βιβλίο προλογίζει ο κ. Βασίλειος Κ. Γιαννόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας-Προϊστάμενος της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. 

Η μετάφραση του έργου στα ελληνικά έγινε από το γράφοντα και είναι το τρίτο του επιστημονικό μεταφραστικό πόνημα, αφού έχει προηγηθεί... 
- η ελληνική έκδοση του βιβλίου «Τα ενδημικά φυτά της Αμοργού» 
(https://www.facebook.com/DimPerd/posts/558668331220215, https://www.facebook.com/DimPerd/posts/593506274403087 ) και 

- η ελληνική έκδοση του βιβλίου «Η Χλωρίδα της Αμοργού» (https://www.facebook.com/DimPerd/posts/1172161676537541). 

Η πλήρης καταγραφή της εν λόγω χλωρίδας της Ηλείας παρουσιάζεται σε αυτή την έκδοση, η οποία βασίζεται σε εκτενή εργασία πεδίου (field work), στη μελέτη φυτικού υλικού από Herbaria, καθώς και στην ανάλυση της σχετικής βιβλιογραφίας. 

 Στα εισαγωγικά κεφάλαια δίνεται έμφαση στα στοιχεία που αφορούν στην ιστορία του τόπου, καθώς και στη γεωλογική εικόνα του, τη γεωγραφία και τη βλάστηση, το κλίμα, τις φυσικές καταστροφές, τον πληθυσμό και τη χρήση γης. 

Μιλώντας αυστηρά επιστημονικά, τα βολβώδη φυτά είναι μονοκοτυλήδονα με ανθικά μέρη τρία ή πολλαπλάσια των τριών μερών. Ωστόσο, στην έκδοση αυτή στην έννοια των βολβωδών φυτών περιλαμβάνονται όλα τα φυτά με ριζωματώδεις βολβούς, κόνδυλους και ριζώματα, δηλαδή τα γεώφυτα. Επίσης περιλαμβάνονται δικοτυλήδονα φυτά και ανθικά μέρη συχνά τετραμερή ή πενταμερή. Περιλαμβάνονται ακόμα οι πολυάριθμες ανθεκτικές χερσαίες ορχιδέες (12 γένη και 40 είδη), καθώς η κατανομή τους στην Ηλεία δεν είναι καλά καταγεγραμμένη από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ορχιδολόγους. 135 διαφορετικά βολβώδη φυτά που ανήκουν σε 14 οικογένειες, απαντώνται στο νομό Ηλείας. 

Τα φυτά παρουσιάζονται σύμφωνα με την αλφαβητική σειρά της οικογένειάς τους, ξεκινώντας από την οικογένεια Alliaceae. Κλείδα για τα είδη με περιγραφές αυτών, ενδιαιτήματα, φαινολογία και χάρτες γεωγραφικής κατανομής (dot maps) παρέχονται για τις 135 ταξινομικές μονάδες που αναφέρονται στο βιβλίο. Επίσης αναφέρεται το γενικό εύρος κατανομής εντός και εκτός του νομού.

Για την εξωτερική κατανομή, γίνεται αναφορά σε χλωριδικά έργα γειτονικών χωρών και στο διαδίκτυο (Plants of the World-Kew Science). Η επιστημονική ονοματολογία είναι αυτή που χρησιμοποιείται στα χλωριδικά έργα στην αγγλική γλώσσα, π.χ. Flora Europaea (Tutin & al. 1980), Mountain Flora of Greece (Strid & Tan 1991). 

Αναφέρονται επίσης τα είδη που είναι ενδημικά της Ελλάδας. Παρατίθενται 30 σελίδες με πολυάριθμες έγχρωμες φωτογραφίες των φυτών. 

 Το βιβλίο διατίθεται από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Όθωνος 100, 2108015870, εσωτ. 518).