«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Παρουσίαση βιβλίου: «Ομορφιά από τις στάχτες», για την προσωπικότητα και το έργο του κυρού Μελετίου Αρχιερέως, πνευματικού πατρός ημών
Οι εκδόσεις ΙΩΝΑΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση της μελέτης του Stephen R. Lloyd-Moffett με τίτλο: 
«Ομορφιά από τις στάχτες», 
που θα πραγματοποιηθεί στο Βιβλιοπωλείο Εν πλω στο κέντρο της Αθήνας, Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Εμπορικό Κέντρο ATRIUM


Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

•π.Αντώνιος Πινακούλας, ιερέας και νομικός
•Θεόδωρος Ζιάκας, συγγραφέας
•Θανάσης Παπαθανασίου, αρχισυντάκτης του περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ

Η Βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 19 Μαΐου και ωρα 19.00.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η έκδοση έχει σκοπό να συνδράμει στον φωτισμό της προσωπικότητας του Μητροπολίτου Μελετίου, ώστε οι αναγνώστες να συνειδητοποιούν την αξία του κόπου των αναβαθμών προς την Ιερουσαλήμ του Θεού, για γνωριμία με τον κατοικούντα εν αυτή, Κύριό μας Ιησού Χριστό, που μπορεί να δημιουργήσει «ομορφιά [και] από τις στάχτες» (Ησαΐας 61,3).

Είναι κοινός τόπος και διάγνωση αδιαμφισβήτητη ότι η υπόληψη των κληρικών στις συνειδήσεις τού, ονόματι αλλά και πράγματι, ποιμνίου τους δεν είναι στο υψηλότερο σημείο! Μάλλον το αντίθετο.

Πολλά πράγματα συνήργησαν σ’ αυτό.

Πάνω απ’ όλα ο καριερισμός των κληρικών, που ατυχώς από πατέρες έγιναν διεκπεραιωτές θρησκευτικών αναγκών, συνηθειών και συναισθηματισμών, και αδιαφόρησαν για το σκάνδαλο των συνειδήσεων.

Μέσα σ’ αυτό το κομφούζιο, νομοτελειακή συνέπεια και πορεία είναι η καθίζηση της ποιότητας των κληρικών και η προφανής ελλειμματική σχέση με τους χριστιανούς, πράγμα που γεννάει, εκ μέρους τών έστω κατ’ όνομα χριστιανών, οδύνη, θυμό, απορριπτική αποστασιοποίηση και ανυποληψία.

Σ’ αυτό το κλίμα, το να βρεις κληρικό ποιότητας, αρετής και αγιότητας είναι ευλογία μεγίστη.

Ο Stephen Lloyd-Moffett μάς περιγράφει αυτήν την ευλογία που είχε στη ζωή του. Μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου εκδιπλώνει την ισόβιο πορεία ανάβασης του Μητροπολίτου Μελετίου στην Ιερουσαλήμ του Θεού, και τη συμπόρευση και ένταξη σ’ αυτήν την πορεία κάποιων άλλων, καθώς και του εαυτού του, αφού σε αντίθεση με το γραφικό περιστατικό, «ἠκολούθησαν αὐτῷ» (Λουκ. 9,11), διότι «τὸ πρόσωπον αὐτοῦ ἦν πορευόμενον εἰς Ἱερουσαλήμ» (Λουκ. 9,53).Δεν υπάρχουν σχόλια: