«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Ουδείς τέλειος επι γής, στον παρόντα χωροχρόνο...
Σταματήστε να προσπαθείτε να δείχνετε τέλειοι.

Τέλειος είναι αυτός που δεν έχει ελαττώματα, ο αψεγάδιαστος, ο ολοκληρωμένος.

Μπορούμε να βρούμε ένα τέλειο τραγούδι. Με τέλεια μουσική, τέλεια ενορχήστρωση το οποίο να το τραγουδάει μια εκπληκτική φωνή. Ακούγεται στα αυτιά μας πανέμορφη και αρμονική και έτσι, ονομάζουμε αυτό το τραγούδι τέλειο. Μπορούμε να βρούμε ένα τέλειο κινητό. Με τέλεια χαρακτηριστικά. Τέλεια κάμερα. Τέλειο σχήμα και χρώμα. Μπορούμε να βρούμε όμως έναν τέλειο άνθρωπο;

Με τέλειαψυχικά χαρακτηριστικά, καλό αλλά όχι εκμεταλλεύσιμο, ευαίσθητο μα όχι υπερβολικό, όμορφο μα όχι εγωκεντρικό; Μπορούμε να βρούμε έναν άνθρωπο αψεγάδιαστο; Έναν άνθρωπο χωρίς ελαττώματα; Η απάντηση είναι όχι. Απλό και λιτό όχι. Δεν υπάρχει αυτός ο άνθρωπος γιατί δεν γίνεται ένας άνθρωπος να είναι αψεγάδιαστος. Δε γίνεται να είναι τέλειος.

Μπορώ να δεχτώ πως υπάρχουν άνθρωποι με λιγότερα ελαττώματα από άλλους. Μα όχι πως είναι τέλειοι. Γιατί ο άνθρωπος από την φύση του δεν είναι τέλειος. Είναι ατελής, ανολοκλήρωτος. Ένας οργανισμός που συνεχώς βελτιώνεται, συνεχώς αλλάζει μα ποτέ δεν τελειοποιείται. Αυτή είναι η μοίρα μας. Σε έναν κόσμο δίχως τέλος να παραμένουμε ατελείς. Είναι πολύ μεγάλη η τελειότητα για μας. Είμαστε μεταβαλλόμενα όντα, δεν ταιριάζουμε σε εκείνη.

Γι’αυτό σταματήστε να προσπαθείτε να γίνετε τέλειοι. Σταματήστε να τα βάζετε με τον εαυτό σας που δεν μπορείτε να αγγίξετε την τελειότητα. Σταματήστε να νομίζετε πως την φτάσατε. Γιατί η τελειότητα δεν αγγίζεται από ανθρώπινα χέρια. Σταματήστε να προσπαθείτε να δείχνετε τέλειοι. Το έργο τελείωσε και η αλήθεια έλαμψε. 

Όλα είναι κρυμμένα κάπου μέσα σας. Όλα όσα υπάρχουν και δεν θέλετε να τα βγάλετε προς τα έξω. Όλα τα κόμπλεξ και οι ανασφάλειες σας. Όλα είναι εκεί και κρύβονται καλά μα δεν χρειάζεται. Γιατί η αλήθεια είναι πλέον γνωστή. Κανείς δεν είναι τέλειος. Και δεν είναι έκφραση παρηγοριάς, είναι η αλήθεια που έχει λάμψει.

Τελικά για να αποκτήσει κάποιος την αυτοπεποίθηση που του λείπει πρέπει απλά να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει η τελειότητα αυτή που αισθάνεται ότι του λείπει. Να συνειδητοποιήσει ότι όλα τα πρότυπα που έχει στο νου του δεν χαρακτηρίζονται από τελειότητα. Γιατί δεν υπάρχει.

Σταματήστε να είσαστε σκληροί με τον εαυτό σας. Σταματήστε να προσπαθήσετε να δείχνετε αψεγάδιαστοι γιατί αν κάποιος σας πλησιάσει πολύ θα δει καθαρά τα σημάδια που προσπαθείτε να καλύψετε. Το κενό στην καρδιά σας. Την αρνητική πλευρά του χαρακτήρα σας. Όλα είναι εκεί. Γύρω σας. Δεν φεύγουν λεπτό. Μην τα πολεμάτε. 

Γιατί κανείς δεν είναι τέλειος και δεν τρέχει και τίποτα που δεν είναι.


Της Τζένης Ντεμιράι
anapnoes

Δεν υπάρχουν σχόλια: