Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Περί Διαστάσεων και Σπηλαίου του Πλάτωνος... για μεμυημένους λεξαριθμικά!





ΤΑ ΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΜΙΑΣ ΕΥΘΕΙΑΣ,
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. 


ΤΑ ΟΝΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΕΠΙ ΕΝΟΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ (x,y) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΝ. 

ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΟΝΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΣ-ΤΑΣΕΩΝ (x,y,z), ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ (x,y,z,t).

ΟΜΩΣ ΤΙ ΕΣΤΙΝ ΕΥΘΕΙΑ;
ΟΠΩΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΕΙΠΕΝ:
ΕΥΘΕΙΑ ΕΣΤΙ ΜΗΚΟΣ ΑΠΛΑΤΕΣ...!!!

ΟΜΩΣ ΤΙ ΕΣΤΙΝ ΕΠΙΠΕΔΟΝ; ΕΠΙΠΕΔΟΝ ΕΣΤΙΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. 

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟΝ. ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΩΡΑ ΙΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ...

ΕΦΟΣΟΝ Η ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΗΜΩΝ, ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ, ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟΝ ΠΑΧΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΣ, ΘΑ ΗΣΑΝ ΑΝΤΙΛΗΠΤΑ ΥΠΟ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΗΜΩΝ, ΤΟΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΠΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΔΙ' ΗΜΑΣ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΣΜΟΙ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΣ-ΤΑΣΕΩΝ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΔΙΑ ΤΑ ΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΙΑΣ-ΤΑΣΕΩΝ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΣΠΗΛΑΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΘΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΙΑ ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΗΜΩΝ. 

ΜΗΤΡΑ + Ε = ΜΗΤΕΡΑ = 454 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ: ΣΠΗΛΑΙΟΝ = ΜΗΤΡΑ = 449

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕ ΝΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΝ ΔΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΜΙΛΗΣΕΝ Ο ΜΕΓΑΣ ΠΛΑΤΩΝ...

ΣΠΗΛΑΙΟΝ = ΙΟΝ ΠΑΛΗΣ = ΜΗΤΡΑ = 449

ΜΕΪΤΡΙΞ = Ο ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ = 525 !!!

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ... 

ΑΡΙΘΜΩΝ = ΝΟΜΩΝ = Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΣ = 1010

ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟΝ ΣΥΜΠΑΝ = ΦΩΣ ΚΥΡΙΟΥ = ΜΥΣΤΙΚΟΝ ΜΥΣΤΟΥ = ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ ΚΟΣΜΟΓΕΝΝΗΣΕΩΣ = ΠΡΩΤΟΣ ΟΛΩΝ = Ο ΘΕΟΣ ΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ = 2500

ΔΥΑΔΙΚΗ ΑΡΙΘΜΗΣΙΣ ΕΙΝΑΙ = 1101 ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΗΝ = ΛΟΓΟΣ = 373

Ελ. Αργυρόπουλος


Η Διαφορά Γνώσης και Σοφίας


Δρος Δημητρίου Περδετζόγλου


- Η Γνώση δίδει υπερηφάνεια. Η Σοφία ταπείνωση.


- Η επαφή με τα πράγματα μας δίδει Γνώση
  η απόσταση από αυτά, Σοφία.

- Η Γνώση είναι το ύφασμα. Η Σοφία το καλοραμμένο ένδυμα.

- Γνώση: Γ-Ν-ΩΣΗ = η από την Γ-αία - Γ-ή (απο τα καθημερινά και τα ταπεινά) ώθηση, προς την Ν-όηση, τον αληθινά σκεπτόμενο άνθρωπο.

- ΣΟ-Φ-ΟΣ: 



Ακόμη...








Γνώριζε ο Όμηρος την ύπαρξη του DNA; Αφορμή για έρευνα (με παραπομπές-links)



Επιμέλεια - έρευνα: Δρ Δημήτρης Περδετζόγλου



Ὁ Ὅμηρος ἦταν ἄριστος γνώστης τῆς ἰατρικῆς, τῆς ναυσιπλοΐας, τῆς ἀστρονομίας… Ὅποιος δὲν τὸ πιστεύει, ἀνοίγει τυχαίως τὸν Ὅμηρο καὶ τὸ διαπιστώνει.

Τί γνώριζε ὅμως ὁ Ὅμηρος γιὰ τὸ DNA;
Θὰ μποροῦσε νὰ γνωρίζῃ ἢ ὄχι; Καὶ πῶς θὰ μποροῦσε νὰ μεταφέρῃ τὶς πληροφορίες αὐτὲς διαμέσου τῶν αἰώνων δίχως νὰ θεωρηθοῦν ἀνοησίες ἢ ἀλαμπουρνέζικα;



Όμηρος και αναφορά στο DNA.
Στη ραψωδία κ´ της «Οδύσσειας», όπου περιγράφεται η περιπέτεια του Οδυσσέα και η μεταμόρφωση των συντρόφων του σε χοίρους στο νησί της Κίρκης, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι ο Όμηρος μεταφέρει πληροφορίες, από τις οποίες προκύπτει, ότι υπήρχε γνώση της γενετικής από πανάρχαιες ακόμα εποχές. Συγκεκριμένα:

Το όνομα Κίρκη δεν είναι κάποιο τυχαίο,
αλλά τα γράμματα που το αποτελούν συναντώνται και στη λέξη Κηρύκειο (*1).

Το όνομα του γιού της Κίρκης και του Οδυσσέα,
είναι Τηλέγονος [τήλε (= από μακρυά) και γόνος].


Όταν ο Όμηρος περιγράφει κάποιο πρόσωπο
, συνήθως εκτός από το όνομα χρησιμοποιεί κι ένα η περισσότερα επίθετα, που το προσδιορίζουν καλύτερα. Τα επίθετα που χρησιμοποιεί για την Κίρκη είναι: πολυφάρμακος (κ 276), πότνια (σεβαστή: κ 549), καλλιπλοκάμοιος (κ 220) και εϋπλόκαμος (κ 136 και λ 8),
πολυφάρμακος και το πότνια μπορούν εύκολα να εξηγηθούν, γιατί, όπως αναφέρει ο ποιητής, ήταν θεά (αδελφή του Αιήτη, κόρη του Ήλιου και της κόρης του Ωκεανού Περσηίδας ή κατ’ άλλους της Εκάτης). Για να επιμένει όμως ο Όμηρος, που πάντα ακριβολογεί, σε τρία σημεία μάλιστα στην περιγραφή, ότι η Κίρκη είχε καλούς πλοκάμους, πρέπει να είναι πολύ σημαντικό, κι ασφαλώς δεν πρέπει να αναφέρεται στην κόμμωσή της.

Το αντίδοτο στον Οδυσσέα δεν το έδωσε η θεά Αθηνά, που πάντα τον προστάτευε, αλλά ο -κάτοχος του κηρυκείου- Ερμής.
Η Κίρκη είχε τέσσερις θεραπαινίδες («αμφιπόλους»: κ 348-349), όσες και οι βάσεις του DNA. (*2)

Ο αριθμός των τεσσάρων θεραπαινίδων
θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίος, αλλά ο Όμηρος μας δίνει έντεχνα κι άλλον έναν εκπληκτικό αριθμό, ο οποίος δεν φαίνεται να είναι τυχαίος. Όταν οι σύντροφοι του Οδυσσέα πήγαν στο ανάκτορο της Κίρκης, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην μία αρχηγός ήταν ο Ευρύλοχος και στην άλλη ο Οδυσσέας. 

Μαζί του ο κάθε αρχηγός πήρε 22 άνδρες (κ 203-209). Ο Όμηρος μας περιγράφει λοιπόν δύο ομάδες των 22, κι αν προσθέσουμε και τους αρχηγούς, προκύπτουν δύο ομάδες των 23. Σας θυμίζει τίποτε αυτός ο αριθμός; Είναι ο αριθμός των χρωμοσωμάτων στον πυρήνα των ανθρωπίνων κυττάρων!

Αυτός είναι ο τρόπος, με τον οποίο έχουν διασωθεί πληροφορίες πανάρχαιας επιστημονικής γνώσης δια μέσου των χιλιετιών με την βοήθεια της Μυθολογίας. Ασφαλώς δεν ήταν δυνατόν σε κανέναν άνθρωπο τόσα χρόνια να σκεφθεί, γιατί επισημαίνει ο Όμηρος τον αριθμό των 2 × 23. Μόνο τώρα μετά την αποκωδικοποίηση του DNA, και με σοβαρή κι επισταμένη μελέτη των κειμένων μπορούν να εξαχθούν τέτοια συμπεράσματα.


(*1) Αν παρατηρήσουμε το κηρύκειο του Ερμή (δίχως να είναι καθ’ αυτό θεός της Ιατρικής, επιστατούσε στην υγεία των ανθρώπων και στην ανάγκη τούς πρόσφερνε αποτελεσματική συνδρομή κατά των ασθενειών) θα δούμε το πλέξιμο των δυο φιδιών γύρω από την ράβδο που μοιάζει με το σχήμα του DNA. Η ομοιότητά του κηρυκείου του Ερμή με το έμβλημα του Ασκληπιού είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση του κηρύκειου ως συμβόλου των γιατρών και της Ιατρικής Επιστήμης γενικότερα.

(*2) Κάθε κλώνος του DNA αποτελείται από πολλά μόρια, που λέγονται νουκλεοτίδια και είναι τεσσάρων ειδών: η αδενίνη, η θυμίνη, η κυτοσίνη και η γονανίνη∙ συμβολίζονται δε αντίστοιχα με τα γράμματα Α, Θ, Κ και Γ. Θα μπορούσαν ίσως να λέγονται αλλιώς και να συμβολίζονται με τα γράμματα Ι, Χ, Ω και Ρ; «Έτρεχε το αθάνατο αίμα της θεάς, ο ιχώρ, ο οποίος κυκλοφορεί ακριβώς μέσα στους μακάριους θεούς» (Ε 340.) Δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα σοβαρές προτάσεις, για το τι ήταν ο ιχώρ. Όμως, με δεδομένο, ότι ο ιχώρ έχει τέσσερα γράμματα, όσα τα νουκλεοτίδια του DNA, μιά σοβαρή συνεργασία φιλολόγων, γλωσσολόγων, γιατρών και βιολόγων προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις…

Γιάννης Λάζαρης
Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Ε.Μ.Π.

[ Στο άρθρο συμπεριλήφθηκαν εκτεταμένα αποσπάσματα από το κεφάλαιο «Το κηρύκειο, η έλικα του DNA και ο ιχώρ» του βιβλίου: Η Τεχνολογία των Θεών ]. (Κρητικός)

Ἔχω ἀναγνώσει ἀρκετὲς φορὲς τὴν Ἰλιάδα καὶ τὴν Ὀδύσεια. Κάποια τμήματά τους τὰ ἔχω μελετήσει. Ἔχω διαπιστώσει πὼς μὲ βάσει τὶς σύγχρονες ἐπιστημονικὲς θεωρήσεις εἶναι ἀδύνατον νὰ ἀποδεκτοῦμε πὼς ὁ Ὅμηρος ἦταν πανεπιστήμων. Ὅπως ἐπίσης εἶναι ἀδύνατον νὰ λάβουμε κατὰ λέξι τὴν πληροφορία ποὺ μᾶς δίδει καὶ νὰ τὴν μελετήσουμε ὡς κάτι ἀληθὲς, ποὺ χρήζει μελέτης, κι ὄχι ὡς παραμύθι.

Ἡ Τροία, οἱ Μυκῆνες, ἡ Κνωσσὸς καὶ τόσα ἄλλα ἀνεζητήθησαν διότι ὁ Ὅμηρος ἔδωσε πληροφορίες. Γιατί αὐτὲς οἱ πληροφορίες νὰ εἶναι ἀληθεῖς καὶ οἱ λοιπὲς ψευδεῖς; Γιατί νὰ εἶναι ἐπιλεκτικὰ εἰλικρινής; Μήπως ἐμεῖς ἔχουμε τὸ πρόβλημα κι ὄχι ὁ Ὅμηρος;



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΕΔΩ:
-http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF-dna-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC

Είναι ζωντανό και ζει μέσα τους!



Άνθρωποι που βίωσαν τη φρίκη του να μεγαλώνει κάτι στο σώμα τους. Όλοι έχουμε ακούσει λαϊκούς θρύλους για ανθρώπους που φιλοξένησαν στο σώμα τους αυγά φιδιών, για να γίνουν κατόπιν μάρτυρες (και «τροφοί»!) μικρών φιδιών να μεγαλώνουν στο εσωτερικό τους! 

Πέρα από το γελοίο των αστικών αυτών μύθων, τα πράγματα μπορούν πράγματι να πάρουν μια περίεργη τροπή. Κι όσο κι αν ο κανόνας λέει ότι κανένα θηλαστικό δεν μπορεί να ζήσει μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ο κόσμος μας κατοικείται από αναρίθμητα είδη, κάνοντας τα πράγματα απείρως πιο ενδιαφέροντα.

Ας δούμε λοιπόν μερικές σπάνιες -και σοκαριστικές- περιπτώσεις που το ζωικό βασίλειο φώλιασε στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος...


Ο Ron Svedan και η μπιζελιά 


Μέχρι το καλοκαίρι του 2010, ο Ron Svedan είχε παρουσιάσει πνευμονικό εμφύσημα,
έβηχε συνεχώς και δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ο άτυχος 75χρονος θεώρησε ότι έπασχε από όγκο στον πνεύμονα και πήγε με τη γυναίκα του στο νοσοκομείο για εξετάσεις. 

Οι ακτινογραφίες έδειξαν πράγματι όγκο στον πνεύμονα, η ανάλυση ωστόσο δεν βρήκε καρκινικά κύτταρα, αλλά κάτι ιδιαιτέρως περίεργο: ο όγκος που μεγάλωνε μέσα του δεν ήταν τίποτα άλλο από μια μπιζελιά! Οι γιατροί θεώρησαν ότι ένα μπιζέλι είχε διεισδύσει στον πνεύμονα του ηλικιωμένου, βρίσκοντας εκεί ιδανικό περιβάλλον θερμοκρασίας και υγρασίας για να αναπτυχθεί. 

Το φυτό αφαιρέθηκε χειρουργικά και ο Ron ανάρρωσε πλήρως, ενώ στο πρώτο του γεύμα ως υγιής πλέον άνθρωπος δεν έφαγε τίποτα άλλο παρά μπιζέλια...

Ο Anil Barela και το ψαράκι


Ο Anil Barela είναι ένα 12χρονο αγόρι από την Ινδία,
ο οποίος παρουσίασε πρόβλημα στην αναπνοή πέρυσι αφού διασκέδασε με τους φίλους του σε ένα ποτάμι. Οι γονείς του τον πήγαν επειγόντως στο νοσοκομείο και με μια απλή χειρουργική επέμβαση η αναπνοή του αποκαταστάθηκε. Ποια ήταν η πηγή των προβλημάτων του; 

Ένα μικρό ψαράκι 8,9 εκατοστών που κατέληξε στον πνεύμονά του! Όπως αποδείχθηκε, το «παιχνίδι» που σκάρωσε με την παρέα του περιλάμβανε την κατάποση ζωντανών ψαριών, με το αγόρι να εισπνέει το ψάρι αντί να το καταπίνει. Προς έκπληξη μάλιστα των χειρουργών, το ψαράκι ανασύρθηκε ζωντανό από τον πνεύμονα, για να πεθάνει βέβαια λίγο αργότερα...

Ο Aaron Dallas και τα σκουλήκια στο κρανίο


Ο Aaron Dallas ήταν άλλος ένας τουρίστας που επισκέφτηκε το Μπελίζ το καλοκαίρι του 2007. Επιστρέφοντας ωστόσο στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός διαπίστωσε μια σειρά από εξογκώματα στο κρανίο του, με τους γιατρούς να υποθέτουν αρχικά ότι επρόκειτο για τσιμπήματα εντόμων, μέχρι τα εξογκώματα να αρχίσουν τουλάχιστον να κινούνται! 

Η διάγνωση άλλαξε τότε και βρέθηκε ότι 5 σκουλήκια ζούσαν στο κρανιοεγκεφαλικό σύμπλεγμα του άτυχου τουρίστα, ο οποίος ένιωθε τα σκουλήκια να μετακινούνται μέσα στο κεφάλι του. Τα σκουλήκια αφαιρέθηκαν χειρουργικά και ο άντρας ξαναβρήκε την ησυχία του, με το περιστατικό να μην είναι μάλιστα το μοναδικό, καθώς και η 27χρονη Βρετανή Rochelle Harris έπαθε ακριβώς το ίδιο επιστρέφοντας από διακοπές στο Περού. Οχτώ ζωντανά σκουλήκια αφαιρέθηκαν από το σκαλπ της...

Άγνωστος άντρας και χέλι


Το 2010, ένας 59χρονος σεφ από την Κίνα, διαμετακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με αφόρητους πόνους στην κοιλιά, ακατάσχετη αιμορραγία στον πρωκτό και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Οι γιατροί αποφάσισαν να τον ανοίξουν διερευνητικά, περιμένοντας να βρουν κάποιον όγκο. Προς μεγάλη τους έκπληξη, βρήκαν ότι το λεπτό έντερο του άντρα ήταν εντελώς κατεστραμμένο, κι αυτό από το χέλι που ζούσε στο εσωτερικό του σώματός του! 

Σύντομα θα αποκαλυπτόταν η αλήθεια: μεθώντας το προηγούμενο βράδυ με την παρέα του, έχασε τις αισθήσεις του και οι φίλοι του είπαν να του κάνουν μια πλάκα που δεν θα ξεχνούσε ποτέ: του έβαλαν ένα χέλι μέσα του μέσω του πρωκτού. Ο άτυχος άντρας πέθανε έπειτα από 10 μέρες...

Δεκατετράχρονο αγόρι και ψάρι στην ουροδόχο κύστη


Ένα νεαρό αγόρι από την Ινδία,
διαμετακομίστηκε στο νοσοκομείο με πόνους και δυσκολία να κάνει την ανάγκη του, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ιστορικό ουρολογικών προβλημάτων. Έπειτα από σωρεία εξετάσεων, οι γιατροί ήταν πλέον σε θέση να αντιπαρατεθούν με την αιτία: ένα τοσοδούλικο ψαράκι που ζούσε στην ουροδόχο κύστη του αγοριού! 

Το ψάρι αφαιρέθηκε και το αγόρι απελευθερώθηκε από το πρόβλημά του, ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει το πώς βρέθηκε εκεί το ψάρι: την ώρα που του άλλαζε νερό στη γυάλα, θέλησε να πάει στην τουαλέτα, όπως και έκανε, κρατώντας το ψάρι στο χέρι του. Κι όταν αυτό γλίστρησε από τα δάχτυλα του παιδιού, κρύφτηκε στο πρώτο διαθέσιμο μέρος που βρήκε! Και σαν να μην ήταν ντροπιαστική η όλη εμπειρία, η δοκιμασία του αγοριού, λόγω της σπανιότητάς της, χρησιμοποιείται πλέον ως case study...

Ο Artyom Sidorkin και το έλατο


Ο Artyom Sidorkin από τη Ρωσία βίωνε το 2009 αφόρητους πόνους στο στήθος και έβηχε αίμα, αναζητώντας τρομοκρατημένος ιατρική φροντίδα. Η ακτινογραφία έδειξε όγκο στον πνεύμονα και ο άντρας μπήκε εσπευσμένα στο χειρουργείο: η μάζα ωστόσο που ζούσε στον πνεύμονά του δεν ήταν κακοήθης όγκος, αλλά ένα μικρό έλατο που είχε μόλις βλαστήσει! 

Το μήκος του ήταν μόλις 5 εκατοστά, αρκετό ωστόσο για να προκαλεί αβάσταχτους πόνους στον άντρα. Το φυτό αφαιρέθηκε από τον πνεύμονα του Ρώσου, ο οποίος χαίρει πλέον άκρας υγείας...

Ο John Matthews και το σκουλήκι του ματιού


Ο John Matthews παρουσίασε πρόβλημα όρασης στο αριστερό του μάτι: την ώρα που όλα ήταν θολά, παρατηρούσε συνεχώς δύο μαύρες κηλίδες. Το πρόβλημα τον έφερε στο κατώφλι του οφθαλμίατρου Dr. James Folk, ο οποίος διαπίστωσε ότι η αιτία δεν ήταν άλλη από ένα μικροσκοπικό σκουλήκι που είχε θρονιαστεί στο μάτι του ασθενούς. 

Η περίπτωση μάλιστα δεν ήταν σπάνια, αφού έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 τέτοια περιστατικά, το χρονικό είναι όμως συναρπαστικά τραγικό: αφού καταπιεί ο άνθρωπος το σκουλήκι, εκείνο μετακινείται από το στομάχι μέσω των ιστών του σώματος στο μάτι, όπου τρέφεται με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. 

Παρά τη μειωμένη όραση του Matthews, οι μαύρες κηλίδες που παρατηρούσε ήταν το σκουλήκι που «κολυμπούσε» στο μάτι του. Ο Dr. Folk κατάφερε να εξοντώσει το σκουλήκι με τη βοήθεια του λέιζερ, η όραση ωστόσο του άτυχου άντρα δεν θα επανέλθει πλήρως ποτέ...

Η κυρία Lee και η αράχνη


Στις 8 Αυγούστου 2012, η κυρία Lee επισκέφτηκε κλινική της Κίνας παραπονούμενη για φαγούρα στο αυτί. Ο Dr. Liu Sheng, που εξέτασε τη γυναίκα, έκανε την πιο συναρπαστική ίσως ανακάλυψη που χωρά στην καριέρα του ωτορινολαρυγγολόγου: η κυρία Lee είχε μια αράχνη στο αυτί της! 

Δεν μιλάμε βέβαια για κάνα μικροσκοπικό αραχνοειδές, αλλά για κανονική αράχνη, που ο γιατρός φοβόταν μην προκαλέσει ζημιά στο αυτί της γυναίκας αν ενοχλούταν. Για να την απομακρύνουν μάλιστα με ασφάλεια, οι γιατροί έπρεπε να αυτοσχεδιάσουν: έριξαν αλατούχο διάλυμα στο αυτί της, αναγκάζοντας την αράχνη να εγκαταλείψει την καλή της κρυψώνα...

Η Rosemary Alvarez και η ταινία στο κεφάλι


Η Rosemary Alvarez ήταν 37 χρονών όταν η μαγνητική τομογραφία έδειξε έναν σοβαρό και δύσκολο στην αφαίρεση όγκο στον εγκέφαλό της. Η ίδια είχε μεταβεί σε νοσοκομείο του Φοίνιξ αφού βίωνε μια σειρά από ανησυχητικά συμπτώματα, όπως αποπροσανατολισμό, έλλειψη ισορροπίας και μούδιασμα. Εναλλακτική δεν υπήρχε, κι έτσι επιχειρήθηκε η ριψοκίνδυνη επέμβαση: τα καλά νέα για τη Rosemary ήταν ότι δεν είχε όγκο στον εγκέφαλο, τα κακά νέα ήταν ότι ένα ζωντανό σκουλήκι-ταινία είχε παρεισφρήσει στο κεφάλι της! 

Κι όσο κι αν ήταν καλύτερη η ταινία από τον κακοήθη όγκο, η αφαίρεση του σκουληκιού δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Πώς βρέθηκε η ταινία στο κεφάλι της Rosemary; Πρέπει να είχε φάει κάτι που ήταν μολυσμένο από περιττώματα ανθρώπου που είχε κι αυτός ταινία, με το περιστατικό να μην είναι μάλιστα καθόλου σπάνιο, αφού υπάρχουν αναρίθμητες αναφορές για τέτοιες υποθέσεις, αν και η ταινία δεν φτάνει συνήθως στον εγκέφαλο του θύματος!

Η Κορεάτισσα και το καλαμάρι


Μια 63χρονη γυναίκα από τη Νότια Κορέα, απολάμβανε πέρυσι το καλοκαίρι το καλαμάρι της, το οποίο ανήκε στην οικογένεια των Todarodes pacificus. Καθώς έτρωγε λοιπόν το μερικώς βρασμένο μαλάκιο, ένιωσε ένα περίεργο τσούξιμο και το έβγαλε αμέσως από το στόμα της. Συνέχισε ωστόσο να νιώθει την παρουσία ξένου σώματος στα ούλα και τη γλώσσα της και αναζήτησε ιατρική βοήθεια έπειτα από λίγες μέρες. 

Φάνηκε λοιπόν ότι η άτυχη γυναίκα έσπασε καθώς μασούσε τον σπερματικό σάκο του καλαμαριού, με τους γιατρούς να ανακαλύπτουν και να αφαιρούν από το στόμα της περισσότερους από «12 μικρούς, λευκούς, ατρακτοειδείς οργανισμούς σαν έντομα». Απίστευτο πράγματι...

Η Θεωρία του Χάους: Σύντομη Διαδρομή και Πνευματικά Διδάγματα



Πετάμε με το αεροπλάνο
, η πτήση κυλάει ομαλά, οι αεροσυνοδοί σερβίρουν ποτά στους επιβάτες, όταν ξαφνικά το αεροπλάνο αρχίζει να κλυδωνίζεται, να γέρνει μια στα δεξιά, μια στα αριστερά, οι επιβάτες να νοιώθουν σαν να πέφτουν στο κενό κι πάλι να σφίγγονται στο κάθισμά τους. Ο πιλότος αναγγέλλει πως περνάμε από ένα σημείο στροβίλων στην ατμόσφαιρα, το οποίο όμως θα ξεπεράσουμε σε λίγο, αλλά για την ασφάλειά τους οι επιβάτες παρακαλούνται να φορέσουν τις ζώνες ασφαλείας τους.


Στο σημείο του αιθέρα που διασχίζει το αεροπλάνο, κυριαρχεί χάος στα ατμοσφαιρικά ρεύματα, φαινόμενο φυσικό...

Σε πολλές περιπτώσεις στην καθημερινή μας ζω
ή, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το χάος στην επιστημονική του έννοια: ο καπνός που ανεβαίνει ομαλά στον αέρα και ξαφνικά διασκορπίζεται ραγδαία, η βρύση που στάζει κανονικά, σταγόνα με τη σταγόνα, έπειτα μια παύση, μετά δυο-δυο οι σταγόνες κοντά-κοντά, και πάλι ξανά στον αρχικό τους ρυθμό. Το ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο με τα ανεξήγητα μποτιλιαρίσματα. Οι ανεξήγητες διακυμάνσεις των δεικτών στο χρηματιστήριο. Οι ανεξήγητες συγκυρίες που οδηγούν έθνη και λαούς σε πόλεμο ... 

Όλα αυτά μπορούν να εξηγηθούν μέσω της θεωρίας του χάους. Το χάος ανήκει στην καθημερινότητά μας.

Προτού όμως προχωρήσουμε στην περιγραφή της θεωρίας του χάους, ας προσπαθήσουμε να ορίσουμε την έννοια του. Στην αρχαιότητα το χάος αποτελούσε το πρώτο στοιχείο της κοσμογονίας, ύλη εν είδει νεφέλης και σκότους. Σήμερα συνδέουμε με το χάος πλήρη σύγχυση και αταξία. Στη φυσική το χάος συνδέεται με μη προβλεπτικότητα και έλλειψη πληροφορίας.


Ιστορική αναδρομή και εξελίξεις
Για πολύ καιρό εκεί που επικρατούσε το χάος η κλασική επιστήμη δεν είχε τρόπους εξήγησης και αντιμετώπισής του. Οι επιστήμονες ζούσαν με την άγνοια του ανεξήγητου, δηλαδή της αταξίας που κυριαρχεί στα ατμοσφαιρικά ρεύματα, στους στροβίλους της θάλασσας, ακόμη και στις διακυμάνσεις των ζωικών πληθυσμών. Η ανώμαλη, ασταθής, ασυνεχής πλευρά της φύσης προκαλούσε από παλιά αινίγματα στην επιστήμη.

Φυσική
Το 1963, ο Edward Lorenz, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ), δημοσίευσε ένα πρωτοποριακό άρθρο [1] που κατέληγε στη διαπίστωση ότι " ... όσον αφορά την πρόβλεψη του καιρού σε ένα αρκετά μακρυνό μέλλον, αυτό είναι εντελώς αδύνατο ...". 

Ο Lorenz χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα και προσομοιώσεις της ροής μορίων στην ατμόσφαιρα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μακρόχρονη πρόβλεψη του καιρού σε παγκόσμια κλίμακα είναι αδύνατη, λόγω του ότι το αντικείμενο, δηλαδή οι καιρικές συνθήκες, αποτελεί σύστημα αρκετά πολύπλοκο.

Όμως οι έρευνες του Lorenz έδωσαν την αφορμή για τη δημιουργία μιας έννοιας που αργότερα θα γινόταν παγκοσμίως γνωστή σαν το "φαινόμενο της πεταλούδας". Το απαλό φτερούγισμά της στο Πεκίνο αρκεί για να επιφέρει συνθήκες θύελλας στη Νέα Υόρκη λίγες μέρες αργότερα. 

Αρκεί δηλαδή μια μικρή παρέκκλιση στις αρχικές συνθήκες ενός πολύπλοκου συστήματος, όπως το μετεωρολογικό σύστημα, ώστε να επέλθει το "χάος".

Η μεταφορική αυτή έννοια του "φαινομένου της πεταλούδας" εκφράζει κάτι που θεωρείται χαρακτηριστικό απλών αλλά ιδιαίτερα πολυσύνθετων χαοτικών συστημάτων: την ευαίσθητη εξάρτησή τους από τις αρχικές συνθήκες. Η χαώδης συμπεριφορά συνδέεται με συστήματα "διασκεδασμού" όπως τα ονομάζουν οι φυσικοί, δηλαδή συστήματα στα οποία παρατηρούνται απώλειες λόγω τριβής, όπως για παράδειγμα η ροή του νερού μέσα σ' έναν σωλήνα ή ο δίσκος του χόκεϊ επί πάγου καθώς αυτός κινείται στην επιφάνεια του. 

Τέτοια συστήματα και η συμπεριφορά τους περιγράφονται μαθηματικά μέσω μη γραμμικών εξισώσεων. Τέτοιες εξισώσεις θεωρούνται όμως δύσκολες και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ολοκληρώσιμες, λύνονται δηλαδή μόνο αριθμητικά και με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί φυσικοί και μαθηματικοί δεν έδιναν μέχρι πρότινος πολλή προσοχή στην περιγραφή τέτοιων φαινομένων. 

Χαώδη συστήματα που αφενός ακολουθούν τους νόμους της κλασικής μηχανικής, αφ' ετέρου περιγράφονται μέσω μη γραμμικών εξισώσεων, δείχνουν μια παράδοξη συμπεριφορά: είναι αιτιοκρατικά (αιτιοκρατία σημαίνει ότι ένα σύστημα κυβερνάται από τους φυσικούς νόμους κατά τέτοιον τρόπο ώστε πάντοτε η ίδια αιτία να φέρνει το ίδιο (προβλεπόμενο) αποτέλεσμα), μακροπρόθεσμα όμως τα χαρακτηρίζει η μη προβλεπτικότητα.

Βιολογία
Το 1975 ο βιολόγος Robert May δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό Nature ένα άρθρο στο οποίο οι έννοιες της θεωρίας του χάους έβρισκαν την εφαρμογή τους για την εξήγηση της αύξησης βιολογικών πληθυσμών [2]. Ο τρόπος προσέγγισης του May προκάλεσε πολλούς βιολόγους να δουν από διαφορετική σκοπιά το θέμα της αύξησης βιολογικών πληθυσμών. 

Μέχρι τότε εξηγούσαν τον τρόπο αύξησης, π.χ. του αριθμού των ελαφιών στα δάση ορισμένων περιοχών, με τα συνηθισμένα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία όμως παρουσίαζαν σφάλματα που οι βιολόγοι τα απέδιδαν στις επιδράσεις μετεωρολογικών ή επιδημικών παραγόντων. Ο May όμως μπόρεσε να δείξει ότι τέτοιου είδους "σφάλματα" μπορούσαν να ενσωματωθούν στα μαθηματικά μοντέλα και να οδηγήσουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Το συμπτωματικό γεγονός ότι ο May είχε πτυχίο και στη θεωρητική φυσική είναι χαρακτηριστικό για τον νέο τρόπο προσέγγισης που απαιτείται σήμερα όλο και περισσότερο στην έρευνα. Τα θέματα με τα οποία ασχολείται η επιστήμη σήμερα προϋποθέτουν πλατειά εκπαίδευση και ευρύ πνεύμα.

Χημεία
Την δεκαετία του '60 και '70, νέες ανακαλύψεις στη χημεία, τη θερμοδυναμική και τα μαθηματικά σηματοδότησαν μια αλλαγή σκέψης προς την κατεύθυνση της έρευνας του χάους. 

Όλως σημαντική ήταν η έρευνα του βέλγου φυσικού, ρώσικης καταγωγής, Ilya Prigogine, ο οποίος το 1977 τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ χημείας για την έρευνά του στον τομέα της θερμοδυναμικής της μη ισορροπίας. 

Σ' ένα πρόσφατό του έργο [3] ο Prigogine, επισημαίνει ότι οι ιδέες του χάους, της μη αντιστροφής του χρόνου και των συστημάτων διασκεδασμού αλληλοσυνδέονται και μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα πιο ρεαλιστική θεώρηση του φυσικού κόσμου. Με ένα απλό παράδειγμα δείχνει ότι η αύξηση της εντροπίας δεν συνδέεται αποκλειστικά με την αταξία ενός συστήματος, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε νέες μορφές τάξης και οργάνωσης.

Μαθηματικά
Την δεκαετία του '70 ο γάλλος φυσικομαθηματικός, Benoit Mandelbrot, που δούλευε στο ερευνητικό κέντρο της εταιρίας ΙΒΜ, πρωτοπόρευσε σ' έναν τότε νέο τομέα των μαθηματικών που έγινε γνωστός ως γεωμετρία των φράκταλ

Μπορούμε να πούμε πως ο Mandelbrot και άλλοι, δημιούργησαν έναν νέο τύπο γεωμετρίας που περιγράφει ακριβέστερα από την κλασική, ευκλίδεια γεωμετρία την πολυπλοκότητα που συναντάμε στη φύση (όπως είναι οι ακτογραμμές, τα σχήματα χιονοστοιβάδων, σύννεφων, αστραπών, θραύσεων σε μέταλλα και κρύσταλλα).

Τα πιο γνωστά φράκταλ είναι αυτά που συσχετίζονται με το σύνολο Mandelbrot, το οποίο περιγράφεται με μια επαναλαμβανόμενη τετραγωνική εξίσωση στο μιγαδικό χώρο, τύπου:


Zn+1 = Zn2 + c c, z e C

Στο σύνολο Mandelbrot περιλαμβάνονται όλες οι συναρτήσεις μιγαδικών αριθμών z που παραμένουν πεπερασμένες. Οι παρατηρήσεις μέσω υπολογιστή δείχνουν ότι στο σύνορο του συνόλου του βρίσκεται ένα περίπλοκο φράκταλ με ένα πλήθος από αναδιπλώσεις και εσωτερικές συσπειρώσεις που παρουσιάζουν αυτο-ομοιότητα.

Το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να διατυπωθεί νωρίτερα μια τέτοιου είδους γεωμετρία οφείλεται, στις μέχρι τότε ανύπαρκτες υπολογιστικές ικανότητες [4].

Σημασία
Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της καινούργιας θεωρίας δηλώνουν ότι η επιστήμη του 20ού αιώνα χαρακτηρίζεται από τρείς κύριες επαναστατικές επιτεύξεις: 
- τη θεωρία της σχετικ και 
- τη θεωρία του χάους.ότητας, 
- την κβαντική μηχανική

Αν η θεωρία της σχετικότητας έδωσε τέλος στην νευτωνική αντίληψη ενός απεριόριστου χώρου και χρόνου, και η κβαντική θεωρία έδωσε τέλος στο νευτωνικό όνειρο μιας αντικειμενικής προσέγγισης στη φύση, η θεωρία του χάους δίνει μια για πάντα τέλος στην ουτοπία του Laplace, περί αιτιοκρατικής προβλεπτικότητας.


Το τέλος της βεβαιότητας
Η θεωρία του χάους οδηγεί σε μια νέα, ολιστική αντίληψη της φύσης που περιλαμβάνει φαινόμενα που αγνοούνταν ή παραβλέπονταν από την κλασική προσέγγιση. Ο Prigogine το διατυπώνει αυτό ως εξής: ''Η κλασική επιστήμη έδινε έμφαση στην ισορροπία και στη σταθερότητα. Σήμερα η προσοχή μας στρέφεται στις διάφορες μεταβολές, στην εξέλιξη, στην αστάθεια.
Ακριβέστερα, στην κλασική φυσική δινόταν η αίσθηση ότι ζούσαμε σ' ένα μέλλον αντιστρέψιμο. Ο ντετερμινισμός υποσχόταν ότι γνωρίζοντας τις αρχικές συνθήκες θα ήταν σε θέση να προβλέπει κάθε μελλοντική κατάσταση. Το Σύμπαν μας όμως δεν είναι έτσι" [5].

Το τέλος του αιτιοκρατισμού (ντετερμινισμού), είχε ήδη αναγγελθεί από τους επιστήμονες που πρωτοπόρησαν στη θεμελίωση της κβαντικής θεωρίας. Πολλοί ήταν εκείνοι όμως που εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι, αν και δεν ίσχυε ο αιτιοκρατισμός στο επίπεδο μεμονωμένων ατόμων, στο σύνολό τους όμως, δηλαδή στα πλαίσια στατιστικών νόμων, αυτά συμπεριφέρονται αιτιοκρατικά. 

Με τη θεωρία του χάους, η πρόβλεψη της συμπεριφοράς ενός συστήματος παύει να έχει νόημα και συνεπώς δεν έχει νόημα και η έννοια του αιτιοκρατισμού. Ακόμα και στα πιο απλά συστήματα μπορεί να επικρατήσει το χάος. Αυτά θεωρούνται πολύ ευαίσθητα ως προς τις αρχικές τους συνθήκες και η συμπεριφορά τους δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Μια για πάντα λοιπόν, το αιτιοκρατικό όνειρο του Laplace, ότι δηλαδή ο άνθρωπος θα ήταν σε θέση να προβλέψει συνθήκες στον κόσμο του μέλλοντος, έχει διαψευστεί.

Τα όρια της επιστήμης
Το τέλος του ονείρου της απεριόριστης πρόβλεψης του κόσμου δείχνει επίσης πως η επιστήμη, καθώς και η επιστημονική θεώρηση του κόσμου γενικά, φθάνει στα όριά της. Η θεωρία του χάους επισφραγίζει το γεγονός αυτό και επιπλέον ωθεί τον επιστήμονα να υιοθετήσει μια στάση "ταπεινοφροσύνης", επειδή διαπιστώνει πως με μια εξήγηση που δίνει η επιστήμη εμφανίζονται νέα αινίγματα που απαιτούν λύση.

Όσο κι αν εισχωρήσει στη δομή της ύλης, διασπώντας την σε άτομα, "στοιχειώδη" σωματίδια κλπ., και ερευνώντας τις δυνάμεις που την συγκρατούν, εκείνη θα εμφανίζεται όλο πιο πολύπλοκη και μυστηριώδης.

Η θεωρία του χάους δίνει μια νέα ώθηση στην εξερεύνηση της πολυπλοκότητας και φαινομενολογικής ασάφειας που συναντάμε στη φύση. Και η έρευνά της καλεί σε κοινή προσπάθεια όλων των επιστημονικών κλάδων και στη συμμετοχή διαφόρων ειδικοτήτων. Βασικές μέθοδοι των μαθηματικών και της φυσικής βρίσκουν την εφαρμογή τους τόσο σε άλλους κλάδους, όσο και αμφίδρομα, ο τρόπος σκέψης που επικρατεί στους άλλους κλάδους εισχωρεί και επηρεάζει την έρευνα στον κλάδο των μαθηματικών και της φυσικής.

Η συνεργασία αυτή και η προσπάθεια από κοινού για τη λύση δια-κλαδικών προβλημάτων στην επιστήμη, θεωρούνται σήμερα επιτακτικές και η έλλειψή τους στο παρελθόν ήταν το αποτέλεσμα μιας αυθαίρετα απλουστευτικής αντίληψης των πραγμάτων.


Τα μειονεκτήματα μιας απλουστευτικής σκέψης
Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να ερευνήσουμε το όλον μόνο με το να ερευνάμε τα μέρη που το αποτελούν. Καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν την πολυπλοκότητα που επικρατεί ακόμα και στα πιο απλά συστήματα στη φύση και την αβεβαιότητα πρόβλεψης της συμπεριφοράς τους, αρχίζουν να συνειδητοποιούν το γεγονός ότι όλο το φάσμα της φυσικής πραγματικότητας δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με τις αλληλεπιδράσεις μορίων, ατόμων ή και στοιχειωδών σωματιδίων. Όπως είναι εξίσου δύσκολο να κατανοηθεί ο βιολογικός κόσμος με βάση μόνο τη φυσική και τη χημεία.

Τι λοιπόν; Εφ' όσον δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τη φύση στο σύνολό της μέσω της επιστήμης, δεν θα ήταν σοφό να προβλέπαμε την πιθανότητα του ανεξήγητου, δηλαδή τη δράση του Θεού στη φύση;

Τέτοια σκέψη όμως, όσο δικαιολογημένη και να μας φαίνεται, οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα, ότι δηλαδή ο Θεός είναι ένας θεός που υπάρχει μόνο εκεί που η σκέψη μας δεν μπορεί να εισχωρήσει ή που δεν βρίσκει άλλη δυνατότητα εξήγησης, θεός του κενού δηλαδή. 

Η Αγία Γραφή διδάσκει πως όσο ο Θεός υπερβαίνει τη φύση που δημιούργησε, τόσο ταυτίζεται μ' αυτήν, τόσο και συνυπάρχει μαζί της. Η θεία υπεροχή φανερώνεται ιδιαίτερα σε στιγμές που ο άνθρωπος, το δημιούργημά του, τον αρνείται, τον απομακρύνει από τη σκέψη του και κατόπιν μόνος του αναγνωρίζει την αδυναμία του και την ανικανότητά του απέναντι στο μεγαλείο πού συναντάει στη φύση.

Πνευματικά διδάγματα
Η πείρα μας διδάσκει πως η ζωή δεν κυλάει πάντοτε αρμονικά. Μερικοί προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους όσο πιο ομαλά γίνεται. Δεν επιτρέπουν στη ζωή τους να εξελιχτεί, είτε επειδή είναι μεμψίμοιροι και δεν θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους με όλες τις δυνατότητες που τους προσφέρονται, είτε επειδή φοβούνται το ρίσκο, είτε επειδή βλέπουν τη ζωή μονόπλευρα χάνοντας έτσι τις υπόλοιπες διαστάσεις της.

Επιλέγουν για παράδειγμα τον ασκητισμό χάρη πνευματικών ιδανικών ή ζουν τα πάθη τους και στις απολαύσεις της ζωής για χάρη ηδονιστικών σκοπών, παραβλέποντας έτσι τις ψυχικές τους ανάγκες. Η ζωή γι' αυτούς μπορεί να κυλάει κανονικά, χωρίς πολλά απρόοπτα και χωρίς πολλές διαταράξεις.

Άλλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους παρέχει η ζωή στο ακέραιο. Γι' αυτούς ίσως η ζωή να κυλάει με διακυμάνσεις, και πολλές φορές με χαώδη τρόπο.


Ο Ιησούς υπεράνω των χαοτικών καταστάσεων
Σε όποια κατηγορία ανθρώπων και να ανήκουμε, ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι στη ζωή μας, δεν θα πειραματισθούμε και στιγμές χάους; Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Είναι άραγε η ζωή μας σε θέση να αντέξει στο χάος; Υπάρχει μια όμορφη περιγραφή στα Ευαγγέλια, όπου οι μαθητές κι ο Χριστός μπαίνουν σε μια βάρκα για να πάνε στην άλλη όχθη της λίμνης. 

Στη μέση του δρόμου συναντάνε κακοκαιρία και τα φουρτουνιασμένα νερά απειλούν να βουλιάξουν τη βάρκα. Αλλά ο Ιησούς κοιμάται. Στην απελπισία τους οι μαθητές τον ξυπνούν και του ζητούν βοήθεια. Εκείνος, στην παντοδυναμία του, αμέσως ησυχάζει τα νερά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκείνος τους αποκαλεί ολιγόπιστους, γιατί; Δεν τους ονομάζει ολιγόπιστους επειδή τον κάλεσαν να βοηθήσει, αλλά επειδή δεν πίστεψαν ότι εφ' όσον εκείνος βρίσκεται μαζί τους στη βάρκα, η πορεία τους - έστω και κάτω από σε συνθήκες χάους - θα είναι ασφαλής.

Οδυνηρές απλοποιήσεις
Είδαμε πιο πάνω πως είναι σοβαρό σφάλμα να ακολουθούμε μια απλουστευτική στάση, είτε με το να υπερ-απλοποιούμε και να γενικεύουμε ανεπίτρεπτα τα πράγματα, είτε με το να μη λαβαίνουμε υπόψη ότι πολλές έννοιες, δεν είναι ανεξάρτητες, αλλά αλληλοσυνδέονται και υπόκεινται σε αλληλεπιδράσεις.

Τι μπορεί να είναι τέτοιου είδους απλοποιήσεις; Π.χ. ότι ο άνθρωπος είναι απλώς ένα όν υλικό/βιολογικό κι ότι αρκεί να έχει όλα τα υλικά είδη που επιθυμεί, χωρίς να δίνει σημασία πώς τρέφεται η ψυχή του. Έναν τρόπο υπερ-απλοποίησης τον συναντάμε συχνά στον θεολογικό τομέα. Η υπέρ-απλουστευμένη θεολογία οδηγεί σε απλοϊκή πίστη. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι κανόνες και εντολές που προτιμούνται από την αγάπη και τον σεβασμό προς τον άλλο.

Βιβλιογραφία
[1] Edward Ν. Lorenz, Deterministic nonperiodic flow, Journal of the Atmospheric Sciences 20 (1963) 130-141
[2] Robert Μ. May, Simple mathematical models with very cοmplicated dynamics, Nature 261 (1976) 459-467
[3] Ilya Prigogine, Isabelle Stengers, The end of certainty: time, chaos and the new laws of nature, Free Press, New York, 1997
[4] James G1eick, Chaos. The making of a new science, Sphere, London 1988
[5] Ραντεβού μ' ένα Νομπέλ. Ο Ιλιά Πριγκοζίν και το χάος. Το Βήμα, 8.12.1996, σελ. 4



Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόψουμε το κάπνισμα;



Οι γιατροί όταν θέλουν να πείσουν κάποιον καπνιστή να κόψει το κάπνισμα του λένε πως κάθε τσιγάρο που καπνίζει, του κόβει 10 λεπτά από τη ζωή.

Είναι ένα επιχείρημα το οποίο εκείνη τη στιγμή ο θεριακλής καπνιστής δεν το καταλαβαίνει και δεν του δίνει σημασία, αλλά ισχύει πέρα για πέρα. 


Γνωρίζετε τι συμβαίνει μέσα στον οργανισμό μας, όταν αποφασίσουμε μια “Δευτέρα, να κόψουμε το κάπνισμα”; 

Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί και ξανασκεφτείτε να ανάψετε το επόμενο τσιγαράκι. Σίγουρα δεν θα το ευχαριστηθείτε.

Όταν λοιπόν είμαστε ψυχολογικά έτοιμοι και κάνουμε το μεγάλο βήμα, λέγοντας “δεν θα ξανακαπνίσω”, τότε στην κυριολεξία ο οργανισμός μας ξαναγεννιέται από τα δηλητήρια που του βάζαμε, τόσα χρόνια. Τα αποτελέσματα του να κόψει κάποιος το τσιγάρο είναι άμεσα.

Χωρίς τσιγάρο λοιπόν τα πρώτα 20 λεπτά, η πίεση του αίματος αλλά και οι σφυγμοί, πέφτουν στο φυσιολογικό και το κυκλοφορικό “ανασαίνει”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και η θερμοκρασία των άκρων μας (χέρια και πόδια) να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μέσα στις 8 πρώτες ώρες που δεν έχουμε καπνίσει το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα μας, υποχωρεί αισθητά σε φυσιολογικά επίπεδα και ταυτόχρονα διαπιστώνεται μια αύξηση του οξυγόνου, στα επίπεδα που έχει κάποιος μη καπνιστής.

Μια ημέρα χωρίς τσιγάρο, και έχει μειωθεί στο μισό η πιθανότητα να πάθουμε καρδιακή προσβολή.

Σε 48 ώρες νιώθουμε την όσφρηση και τη γεύση μας διαφορετική. Αντιλαμβανόμαστε πιο έντονα αλλά και πιο φυσιολογικά τις μυρωδιές και τις γεύσεις. Απολαμβάνουμε το φαγητό και το ποτό σαν να τα έχουμε δοκιμάσει για πρώτη φορά.

Είναι εντελώς διαφορετικά. Ακόμη και το επιχείρημα των θεριακλήδων ότι “ένα τσιγαράκι μαζί με τον καφέ είναι απόλαυση”, καταρρίπτεται αφού χωρίς τσιγάρο βιώνουμε στο έπακρο την υπέροχη μυρωδιά του.

Αν συνεχίσουμε χωρίς να ανάψουμε τσιγάρο για 72 ώρες, τότε θα νιώσουμε πως αναπνέουμε διαφορετικά. Θα ρουφάμε κυριολεκτικά τον αέρα. Η αναπνοή λειτουργεί ομαλά, ενώ παρατηρείται αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων μας.

15 ημέρες μέχρι 2 μήνες χωρίς τσιγάρο, σταματάμε να λαχανιάζουμε με το παραμικρό, περπατάμε πιο εύκολα και δεν κουραζόμαστε. Μέσα σε 3 μήνες η χωρητικότητα στα πνευμόνια μας τα οποία σιγά σιγά “καθαρίζουν”, έχει αυξηθεί κατά 30%.

Στους 9 μήνες, πριν καν δηλαδή συμπληρώσουμε χρόνο, οι πνεύμονες αναπλάθονται, για την ακρίβεια το ενδοθήλιο των βρόγχων. Επίσης έχει υποχωρήσει, σχεδόν έχει εξαφανιστεί, ο περίφημος “τσιγαρόβηχας”.

Εάν καταφέρουμε να μην καπνίσουμε για 5 χρόνια, τότε έχουμε ανεβάσει τις πιθανότητες μας να μην προσβληθούμε από καρκίνο του πνεύμονα. Συγκεκριμένα, κάποιος που έχει κόψει το τσιγάρο για 5 χρόνια, έχει μειώσει τις πιθανότητες από το 132 στο 72, ανά 100.000 καπνιστές.

Στα 10 χρόνια πια, είμαστε σχεδόν καθαροί. Οι προκαρκινικές κυψέλες έχουν εξαφανιστεί και οι πιθανότητες για καρκίνο του φάρυγγα, του στόματος και του οισοφάγου, σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί.


Σκεφτείτε καλύτερα εάν θα συνεχίσετε να καπνίζετε. Η ζωή είναι υπέροχη δίχως τσιγάρο…

πηγή

Οι πρωτοπόροι της Κβαντικής Θεωρίας



Μ. Planck
Βραβείο Nobel 1918 για την ανακάλυψη του κβάντου δράσης. 

Ν. Bohr
Βραβείο Nobel 1922 για τη μελέ-τη της δομής των ατόμων και της ακτινοβολίας τους. 

D. Bohm
Σπάνιος συνδυ-ασμός θεωρη-τικού φυσικού και μυστικιστή. Η Αιτιότητα και Τύ-χη στη Σύγχρονη Φυσική, αποτελεί έργο σταθμός στην Κβαντική Φυσική. 

Μ. Born
Βραβείο Nobel 1954 για το θεμε-λιακό έργο του στην κβαντική μηχανική και ιδιαίτερα στην στατιστική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης. 

Bose
Διατύπωσε μαζί με τον Einstein τη στατιστική για τα σωματίδια με ακέραιο σπιν. 

L. Broglie
Βραβείο Nobel 1929 για την ανακάλυψη της κυματικής φύσης του ηλεκτρονίου.


Η συνέχεια του άρθρου, εδώ

Γιατί η φύση “επέλεξε” τη κβαντική φυσική, ως μέθοδο συμπεριφοράς;


Ένα από τα αναπάντητα ερωτήματα της φυσικής
είναι γιατί η φύση «επέλεξε» την κβαντική φυσική ως μέθοδο συμπεριφοράς.


Σε νέα έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης [An information-theoretic principle implies that any discrete physical theory is classical], οι Corsin Pfister και Stephanie Wehner διατυπώνουν μία νέα αρχή που ενδεχομένως να απαντήσει αυτό το ερώτημα.

Γνωρίζουμε ότι τα αντικείμενα
που ακολουθούν τους κβαντικούς κανόνες, όπως τα άτομα, τα ηλεκτρόνια, ή τα φωτόνια που συνθέτουν το φως, δεν εμφανίζουν πάντα συνηθισμένη συμπεριφορά. 


Η συνέχεια του άρθρου, εδώ.

Πίσω από τις αρχές της κβαντικής μηχανικής



Εισαγωγή
Το μοντέλο της κβαντομηχανικής καθιερώθηκε επίσημα στο 5ο συνέδριο του Solvay στο Κόμο το 1927. 

Η αρχή απροσδιοριστίας του Χάϊζενμπεργκ και η αρχή συμπληρωματικότητας του Μπόρ, προσέφεραν οριστικά τη θεμελίωση όλων των μαθηματικών κατασκευών της νέας θεωρίας οι οποίες μπορούσαν να κάνουν πρόβλεψη ορισμένων μεγεθών. 

 Όμως από τότε ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των φυσικών πάνω σε τρία γενικά επιστημονικά προβλήματαή ή φιλοσοφικά προβλήματα των φυσικών επιστημών, και τα οποία τέθηκαν μετά την ανάπτυξη της κβαντομηχανικής:

Υπάρχουν οι βασικές οντότητες της ατομικής φυσικής , όπως τα ηλεκτρόνια, τα φωτόνια, κ.λ.π., ανεξάρτητα από τις παρατηρήσεις των φυσικών;

Η συνέχεια του άρθρου, εδώ

Τα ζώα στην υπηρεσία του ανθρώπου




Γνωρίζουμε καλά πόσο πολύτιμος σύντροφος μπορεί να είναι ένα ζώο για τον άνθρωπο. 

Καιρός να μάθουμε και τις ... θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Ποια είναι τα ζώα που μπορούν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο να θεραπευτεί ή να αναρρώσει; Ναι, καλά διαβάσατε. Τα ζώα δεν είναι μόνο καλοί σύντροφοι, αλλά έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Μια πρόσφατη έρευνα του περιοδικού Time ανακάλυψε 10 ζώα που κάνουν καλό στην υγεία συνανθρώπων μας:

Το πρόβατο από τη Γουατεμάλα
Στη Γουατεμάλα και συγκεκριμένα στην πόλη Τεστσπάν, 88 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, παιδιά με προβλήματα όρασης και ακοής, ή εντελώς τυφλά και κωφάλαλα, επισκέπτονται καθημερινή τη φάρμα iWay Bii. Ο λόγος; Η επαφή τους με τα πρόβατα και τα υπόλοιπα ζώα, τα βοηθά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες που θα τα κάνουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα όρασης και ακοής που αντιμετωπίζουν.

Η "Πριγκίπισσα"
Ίσως θυμάστε την ταινία "Ο Γητευτής των Αλόγων".
Η Princess είναι ένα άλογο που έκανε μια παρόμοια δουλειά για την Καρίσα Μπόουλντεν στο ΣίδνεΪ της Αυστραλίας. Η "Πριγκίπισσα" είναι ένα πόνι που ζει κανονικά μέσα στο σπίτι της οικογένειας Μπόουλντεν, τρώει με την οικογένεια και βοηθά την Καρίσα που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση.

Χωρίς Όρια
Η ομάδα "Χωρίς Όρια" στο Μεξικό,
βοηθά παιδιά με ειδικές ανάγκες να επεκτείνουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσω των σπορ. Ανάμεσα στα αθλήματα αυτά συγκαταλέγεται και η ιππασία, αφού τα άλογα βοηθούν με ιδιαίτερη αφοσίωση τα ανάπηρα παιδιά να εγκλιματιστούν.

Δελφίνια εναντίον εγκεφαλικής παράλυσης
Στην Τουρκία, παιδιά που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση "ιππεύουν" τις ράχες δελφινιών στο πλαίσιο της παιδαγωγικής διαδικασίας.

Ο εκπαιδευμένος σκύλος από τον Παναμά
Η Fiona είναι ένα σκυλί που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση ώστε να βοηθά παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, όπως είναι ο Τζιοβάνι Γκονζάλεζ από τον Παναμά.

Το αλπακά - γιατρός
Αλπακά είναι ένα είδος προβάτου που συναντάται στη Νότια Αμερική. Η φυσιολογία του το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά, γι' αυτό και χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Τα σκυλιά - ψυχολόγοι
Στις ΗΠΑ, ειδικά εκπαιδευμένοι σκυλιά, λαμβάνουν συχνά μέρος στην ψυχολογική αποκατάσταση των γονέων που έχασαν τα παιδιά τους σε τραγικά περιστατικά, όπως για παράδειγμα σε μαζικές δολοφονίες από παρανοϊκούς δολοφόνους στα σχολεία.

Μαϊμούδες υπέρ ΑΜΕΑ

Η Τόμπι είναι μια δεκάχρονη μαϊμού που βοηθά την Άλισον Πέιν να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, στη Βοστώνη. Ανοίγει το ψυγείο και της φέρνει φαγητό, για παράδειγμα. Άλλες 92 μαϊμούδες έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση στο πρόγραμμα "Helping Hands: Monkey Helpers for the Disabled" και βοηθούν συνανθρώπους μας.

Γιατροί σκύλοι
Από το 1984, το νοσοκομείο Παίδων
του Κολοράντο χρησιμοποιεί σκυλιά σε θεραπευτικό ρόλο, για τη γρηγορότερη ανάρρωση των ασθενών του.

Πόνι κατά της γεροντικής άνοιας
Στις ΗΠΑ, πολλοί οίκοι ευγηρίας
χρησιμοποιούν πόνι για να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά, την κατάθλιψη και τη γεροντική άνοια των φιλοξενούμενών τους.