«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Οι εκλεκτότερες στρατιωτικές μονάδες της Ιστορίας




Όταν το αξιόμαχο του στρατεύματος συμπυκνώνεται σε ένα τάγμα, έχουμε μπροστά μας τις πλέον περίφημες διμοιρίες του κόσμου... Το τελευταίο στρατιωτικό κατόρθωμα των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, η εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, έκανε περίφημη στα πέρατα της οικουμένης την ειδική μονάδα Team 6 του Αμερικανικού Ναυτικού. 

Οι κυβερνήσεις των κρατών ωστόσο εκπαίδευαν ανέκαθεν μικρές μονάδες κρούσης με ειδικές αποστολές. Από επίλεκτες αυτοκρατορικές φρουρές και δυνάμεις ανταρτοπόλεμου μέχρι και μονάδες με αποστολές σωτηρίας αιχμαλώτων ή πολιτικών δολοφονιών, ο κόσμος είναι γεμάτος από αξιόμαχους «ειδικοδυναμίτες».

Στην πορεία του χρόνου βέβαια κάποιες τέτοιες στρατιωτικές ελίτ άφησαν τα δικά τους σημάδια στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ας δούμε κάποιες από αυτές που έκαναν τη διαφορά... 

Τα «βατράχια» του Αμερικανικού Ναυτικού
Το τελευταίο κατόρθωμα της «Team 6» -και του σκύλου τους- των Navy SEALs ήταν η πετυχημένη επιχείρηση κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν. 

Η ελίτ αυτή ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων είναι από τις καλύτερα εκπαιδευμένες στρατιωτικές διμοιρίες του κόσμου και εκτελεί επιχειρήσεις από τη δεκαετία του 1960. 

Οι SEALs (ακρωνύμιο των «Sea, Air and Land») δημιουργήθηκαν με εντολή του προέδρου Κένεντι το 1961, καθώς η ανάγκη για αντισυμβατικό πόλεμο είχε γίνει επιτακτική στις συγκρούσεις του Βιετνάμ, και έκτοτε έχουν πάρει μέρος σε κάθε πεδίο μάχης του πλανήτη, όπως στον Πόλεμο του Κόλπου, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ...

Οι «αθάνατοι» της Περσικής Αυτοκρατορίας
Περιγράφοντας τον πανίσχυρο στρατό των Περσών, ο ιστορικός Ηρόδοτος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα ελίτ τάγμα που ονόμασε «Αθάνατοι» και αποτελούταν από 10.000 στρατιώτες. Κι ενώ ο περσικός στρατός ήταν ένα συνονθύλευμα εθνών και φυλών, οι «Αθάνατοι» κατάγονταν όλοι από τις κεντρικές επαρχίες της χώρας. 

Ντυμένοι με πολύχρωμα ενδύματα, που έκρυβαν τη θωράκισή τους, οι «Αθάνατοι» ήταν εφοδιασμένοι με τόξα και ξίφη, ενώ τέτοια ήταν η φήμη και τα προνόμια που απολάμβαναν ώστε να εκστρατεύουν με ομάδα από μάγειρες και παλλακίδες. 

Χιλιάδες χρόνια αργότερα, ο σάχης του Ιράν, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει το ένδοξο παρελθόν, ονόμασε τη δική του ελίτ στρατιωτική μονάδα «Javidan» («Αθάνατοι»)...

Η ταξιαρχία των Gurkhas
Η ταξιαρχία των Gurkhas ήταν μια ελίτ ομάδα από Νεπαλέζους στρατιώτες του Βρετανικού Στρατού, που πήραν το όνομά τους από τα υψίπεδα μεταξύ Νεπάλ και Ινδίας. 

Αποτελούσαν τμήμα του Βρετανικών Δυνάμεων από το 1815, με αποστολή τη διατήρηση της ειρήνης στα νεοαποκτηθέντα εδάφη της Ινδίας. Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας από την Αγγλία το 1947, οι Gurkhas παρέμειναν πιστοί στο στέμμα, ενώ στη σύγχρονη εποχή έχουν πάρει μέρος στον Πόλεμο των Φόκλαντς, τον Πόλεμο του Κόλπου, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και έχουν συμμετάσχει σε αποστολές του ΝΑΤΟ και στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Βοσνία...

Οι ιππότες του Hospitaller

Οι περίφημοι ιππότες
πήραν το όνομά τους από το μοναστικό τάγμα της Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο των Σταυροφοριών. Ήταν στην ουσία μοναχοί με άρτια στρατιωτική εκπαίδευση και έγιναν σύμβολο της εικόνας του Σταυροφόρου.

 Για χρόνια, οι ιππότες του Hospitaller ηγούνταν των επιχειρήσεων κατά των μικροβασιλείων και των φρουρίων στους Αγίους Τόπους, η μεγαλύτερη στιγμή τους ωστόσο δεν ήταν στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, αλλά στη Μάλτα: οι ιππότες κατέλαβαν το μικρό νησί της Μεσογείου, μετονομάστηκαν σε ιππότες της Μάλτας και εγκαθίδρυσαν την ηγεμονία τους για μπόλικους αιώνες. 

Το 1565 οι Οθωμανοί προσπάθησαν να καταλάβουν το νησί, για να συναντήσουν τη μανιασμένη αντίσταση των ιπποτών: έπειτα από 5 μήνες πολιορκίας, οι δυνάμεις των Τούρκων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις ορέξεις τους για κατάληψη της νήσου. Η μεγαλειώδης νίκη των ιπποτών έπληξε το αήττητο του οθωμανικού στρατού και έγινε σύμβολο της χριστιανικής αντίστασης σε όλη την Ευρώπη...

Η Special Air Service (SAS)
Η ξακουστή SAS ιδρύθηκε στους αμμόλοφους της Λιβύης στις αρχές του 1940. Το τμήμα αυτό του βρετανικού στρατού σχεδιάστηκε για να επιχειρεί και να διεισδύει πίσω από τις γραμμές του εχθρού στη Βόρεια Αφρική.

Και τα κατάφερε! Η SAS κατέστρεψε εκατοντάδες μαχητικά αεροπλάνα των Ναζί και απελευθέρωσε πολυάριθμους αιχμαλώτους των Συμμάχων. Προσπάθησε μέχρι και να αιχμαλωτίσει (αποτυχημένα) τον γερμανό αρχιστράτηγο Erwin Rommel, αρχηγό των επιχειρήσεων των Ναζί στην Αφρική. 

Μετά τη διάλυσή της που ακολούθησε το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η SAS ανασυγκροτήθηκε και είναι και πάλι επιχειρησιακά ενεργή: ήταν αυτή που έδωσε τέλος στην κατάληψη της Ιρανικής Πρεσβείας στο Λονδίνο το 1980. 

Η αποστολή της πλέον έχει να κάνει με απελευθέρωση αιχμαλώτων ή απαγωγές αρχηγών εξτρεμιστικών ομάδων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, από το Ιράκ και το Αφγανιστάν μέχρι και τη Σομαλία. Το περίφημο ρητό της «Αυτός που Τολμά, Νικά» [Who Dares Wins] έχει γίνει σύμβολο των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων...

Οι «Πρασινοσκούφηδες» του Αμερικανικού Στρατού
Οι Πράσινοι Μπερέδες απαρτίζουν την πλέον επίλεκτη μονάδα του αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Σχηματισμένες το 1952, οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ ειδικεύονται στον ανταρτοπόλεμο και σε επιχειρήσεις κατά εξεγέρσεων. 

Οι δράσεις τους πολλές και ποικίλες, από μάχες με αντάρτες στο Βιετνάμ μέχρι και επιχειρήσεις κατά των «βαρόνων» της κοκαΐνης στην Κολομβία.

Το μότο τους «De Oppresso Liber» («να απελευθερώσεις τους καταπιεσμένους») συνοψίζει την άρτια εκπαίδευσή τους, που περιλαμβάνει εκμάθηση ξένων γλωσσών, μαθήματα πολιτικής και διπλωματίας, ακόμα και ψυχολογικές τακτικές διαρροής ψευδών ειδήσεων. Σήμερα επιχειρούν κυρίως στις στρατιωτικές ζώνες του Αφγανιστάν...

Η βυζαντινή φρουρά των Varangians

Οι Varangians, απόγονοι των πρώτων Βίκινγκς, κατοικούσαν σε οικισμούς της σημερινής Ουκρανίας, Ρωσίας και Λευκορωσίας. Η αγριότητα και η απαράμιλλη ανδρεία τους στη μάχη οδήγησαν τους Varangians μισθοφόρους να ενταχθούν στις τάξεις των πλέον παντοδύναμων στρατών της Μεσογείου.

Στις αρχές του 11ου αιώνα, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος ΙΙ σχημάτισε την επίλεκτη βασιλική του φρουρά από Varangians, καθώς φοβόταν τις ίντριγκες και δολοπλοκίες της αυλής του. Για τους επόμενους δύο αιώνες, οι Varangians θα γίνουν ο φόβος και ο τρόμος της αυτοκρατορίας, επεμβαίνοντας σε διαμάχες και επιβάλλοντας τον νόμο. 

Τελικά, η φρουρά των Varangians, όμοια με τους Πραιτοριανούς της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, θα ξεθώριαζε με την παρακμή του Βυζαντίου...

Οι Ασασίνοι
Στον 12ο και 13ο αιώνα, η αποσχισθείσα σέχτα του Shi'ite Ismaili βρήκε την πολιτική και στρατιωτική «φωνή» της στους Ασασίνους. Καθώς η Μέση Ανατολή συνταρασσόταν από τις Σταυροφορίες και τις εισβολές των οθωμανών πολεμάρχων, οι Ασασίνοι (το όνομα των οποίων φημολογείται ότι προέρχεται από την τάση του τάγματος να εντρυφεί στο χασίς) ανέλαβαν το δύσκολο έργο να υπερασπιστούν τα εδάφη τους από τους χριστιανούς κατακτητές και τις τουρκικές δυναστείες.

Ο Hassan-i-Sabah, που ίδρυσε το τάγμα των Ασασίνων κάποια στιγμή του 11ου αιώνα στο μακρινό Ιράν, οδήγησε τους ακολούθους του στη σημερινή βορειοδυτική Συρία. 

Οι Ασασίνοι έφτιαξαν κάποια στιγμή και δικό τους βασίλειο πάνω στα βουνά. Το τάγμα ήταν πρακτικά ανίκητο, ενώ ο χειρισμός του γιαταγανιού έμεινε στην Ιστορία. Οι Ασασίνοι ήταν τόσο έμπειροι και επιδέξιοι στον ανταρτοπόλεμο και τις πολιτικές δολοφονίες των αντιπάλων τους, που η αγγλική λέξη για τον δολοφόνο «assassin» έλκει την καταγωγή της από το περίφημο τάγμα των Ασασίνων...

Οι ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις

Οι Ειδικές Δυνάμεις του Ισραήλ, που σχηματίστηκαν το 1948, αποτελούνται πλέον από αξιόμαχους κομάντος και δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής, με ευφάνταστα ονόματα διμοιριών όπως «Batmen», «Φτερωτά Φίδια» και «Ιπτάμενοι Τίγρεις».

 Έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες αποστολές και εκστρατείες, ενώ η πλέον περίφημη επιχείρησή τους ήταν στην κατάληψη του αεροσκάφους στο Έντεμπε το 1976, όπου έσωσαν τους ομήρους της αεροπειρατείας στο αεροπλάνο της Air France...

Οι πολεμιστές-ιαγουάροι

Στην κοινωνία των Αζτέκων, οι πολεμιστές-ιαγουάροι ήταν κάτι σαν ιππότες. Δεν είχαν βέβαια άλογα και γυαλιστερές πανοπλίες, φορούσαν ωστόσο το δέρμα του αιλουροειδούς και κάλυπταν την κεφαλή τους με τις ανοιχτές σιαγόνες του ιαγουάρου. 

Έφεραν ρόπαλα και τσεκούρια και η φήμη τους ως πολεμιστές τους είχε κατατάξει στα ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής ιεραρχίας των Αζτέκων. 

Όταν μάλιστα οι ισπανοί κονκισταδόρες αποβιβάστηκαν στα εδάφη των Αζτέκων, ήταν οι πολεμιστές-ιαγουάροι που βγήκαν στο κατόπι των κατακτητών. Τα ρόπαλα ωστόσο δεν μπορούσαν να έχουν καμία τύχη ενάντια στα όπλα των Ισπανών...


Διαβάστε περισσότερα... »

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Πόρκι Πιγκ




Φιγούρα των κινουμένων σχεδίων από τα στούντιο της Warner. Πρόκειται για ένα ανθρωπόμορφο, βραδύγλωσσο και καλοκάγαθο γουρουνάκι, που πρωταγωνιστεί στις σειρές κινουμένων Looney Tunes και Merrie Melodies. Η πιο διάσημη ατάκα του είναι το «Th-th-that's all folks!», όταν κλείνει το κάθε επεισόδιο της σειράς Looney Tunes.

O Πόρκυ Πιγκ
γεννήθηκε από το πενάκι του κομίστα Μπομπ Κλάμπετ και πρωτοεμφανίσθηκε στον κινηματογράφο στην ταινία του Φριτς Φρίλεγκ «I Haven't Got a Hat», που έκανε πρεμιέρα στις 2 Μαρτίου 1935. 

Το όνομά του το πήρε από δύο δίδυμους συμμαθητές του σκηνοθέτη, τον Πόρκυ και την Πίγκυ. «Ήταν δύο ασυνήθιστα ονόματα, που μου έμειναν χαραγμένα στη μνήμη. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία τα χρησιμοποίησα στο νέο μας ήρωα» δήλωσε σε μία συνέντευξή του ο Φρίλεγκ.

Ο Πόρκι, παρότι δε ήταν πρωταγωνιστής στην ταινία του Φρίλεγκ, ξεχώρισε αμέσως κι έγινε ο αναμφισβήτητος σταρ της Warner. Η παραμονή του στην κορυφή κράτησε, όμως, πολύ λίγο. 

Όταν ο σπουδαίος καρτουνίστας Τεξ Έιβερι έβαλε τον Πόρκι δίπλα στο νέο του ήρωα, τον Ντάφυ Ντακ, δημιουργώντας ένα από τα πιο γνωστά δίδυμα στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων, η μαύρη σκανδαλιάρικη πάπια ήταν αυτή που έκλεψε τη δόξα από το καλοκάγαθο, ήρεμο και ντροπαλό γουρουνάκι. Ο Πόρκι, πάντως, ήταν ο μόνος που μπορούσε να χαλιναγωγήσει τον μονίμως εκτός ελέγχου Ντάφι Ντακ.

Τον Ντάφυ Ντακ
διαδέχθηκε στην κορυφή ο Μπαγκς Μπάνι τη δεκαετία του '40 και ο Πόρκυ Πιγκ παρέμεινε έκτοτε ένας δευτεραγωνιστής στον κόσμο των ηρώων της «Γουόρνερ». 

Το 1944 κέρδισε τη μοναδική του υποψηφιότητα για Όσκαρ, με την ταινία του Φρανκ Τάσλιν «The Swooner Crooner». Στη 1 Οκτωβρίου 2001 τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία τον τίμησαν με την έκδοση αναμνηστικού γραμματοσήμου.

Ο Πόρκι Πιγκ έπαιξε σε περισσότερες από 160 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Πολλές από τις ταινίες αυτές περιλαμβάνονται στις σειρές «The Porky Pig Show» και «Porky Pig and friends», που προβάλλονται συχνά από την τηλεόραση και κυκλοφορούν στα βιντεοκλάμπ. 

Τα τελευταία χρόνια εμφανίσθηκε δύο φορές στη μεγάλη οθόνη, στις ταινίες «Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ» (Ρόμπερτ Ζεμέκις, 1988) και «Looney Tunes: Επιστροφή στη Δράση» (Τζο Ντάντε, 2003), που διατίθενται στα βιντεοκλάμπ.

Διαβάστε περισσότερα... »

Ντάφι Ντακ




Φιγούρα των κινουμένων σχεδίων, που γεννήθηκε στα στούντιο της Warner το 1937. Πρόκειται για μία υστερική μαύρη πάπια, που έφερε την τρέλα στον κόσμο των καρτούν. Μέχρι τότε, στη θεματική των κινουμένων σχεδίων κυριαρχούσαν καθημερινοί χαρακτήρες, όπως ο Μίκυ Μάους.

Ο Ντάφυ Ντακ είναι δημιούργημα του μεγάλου αμερικανού καρτουνίστα Τεξ Έιβερι, που μπόλιασε με τις σουρεαλιστικές πινελιές του τον μικρόκοσμο των χάρτινων ηρώων. Στο σχεδιασμό του έπαιξε σημαντικό ρόλο και μια άλλη μεγάλη προσωπικότητα των κινουμένων σχεδίων, ο Μπομπ Κλάμπετ (Μίκι Μάους, Πόρκι Πιγκ). Τη φωνή του στον ήρωα «δάνειζε» μέχρι το 1989 ο Μελ Μπλανκ (Μπαγκς Μπάνυ), ο κορυφαίος φωνητικός ηθοποιός στις ΗΠΑ.

Ο Ντάφι έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στη μαυρόασπρη ταινία μικρού μήκους του Τεξ ΈιβερυPorky's Duck Hunt, η οποία βγήκε στις αμερικανικές αίθουσες στις 17 Απριλίου 1937. 

Ο ρόλος του ήταν μικρός, αλλά γρήγορα ξεχώρισε και τα επόμενα χρόνια ήταν από τους πρωταγωνιστές στις σειρές κινουμένων σχεδίωνLoony Tunes και Merry Melodies, ως αντίπαλο δέος του καλοκάγαθου Πόρκι Πιγκ, με τον οποίο αργότερα έγιναν φίλοι.

Ο Πόρκι είναι μετρημένος,
ενώ ο Ντάφυ θεοπάλαβος, σκανδαλιάρης και μονίμως εκτός ελέγχου. Εξ ου και το όνομά του, Ντάφυ, το οποίο στα αγγλικά σημαίνει παλαβιάρης. Πάντα επιλέγει να βρίσκεται σε λάθος τόπο και χρόνο, ενώ μονίμως γκρινιάζει, θεωρώντας τον εαυτό του ως το αιώνιο θύμα.

Ο Ντάφυ Ντακ έγινε σούπερσταρ
τη δεκαετία του '40. Πρωταγωνίστησε σε αρκετά καρτούν με θέμα τον πόλεμο, πότε καλώντας του Αμερικανούς να καταταγούν στο στρατό και πότε πολεμώντας τους Ναζί. 

Τη δεκαετία του '50, το άστρο του άρχισε να δύει και βολεύτηκε σε ρόλο δευτεραγωνιστή, ως μέγας αντίζηλος του πιο διάσημου λαγού, του Μπαγκς Μπάνι, που τότε μεσουρανούσε.

Από την αφάνεια βγήκε το 1988,
όταν εμφανίστηκε στην ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ, ενώ στη συνέχεια είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες Space Jam (1996) και Looney Tunes: Επιστροφή στη Δράση (2003).

To 1998
ο Ντάφι Ντακ τιμήθηκε από τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία, με την έκδοση γραμματοσήμου των 33¢.

Διαβάστε περισσότερα... »

Μπάγκς Μπάνι



Ο Μπαγκς Μπάνι, ο αλανιάρης και σκανδαλιάρης γκρι λαγός, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ήρωες των κινουμένων σχεδίων. Υπήρξε το αντίπαλο δέος του Μίκυ Μάους, στην προσπάθεια της Warner να ανταγωνισθεί τη Disney.

Γεννήθηκε στις αρχές του 1940
στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, από τη συνεισφορά τεσσάρων σχεδιαστών (Μπομπ Κλάμπετ, Τσακ Τζόουνς, Φριζ Φρίλενγκ, Ρόμπερτ ΜακΚίμσον) και του ηθοποιού Άρθουρ Ντέιβις, που δάνεισε τη φωνή του. 


Το πλήρες όνομά του είναι Τζορτζ Γουάσινγκτον Μπάνι. Έγινε, όμως, γνωστός με το παρατσούκλι Μπαγκς (τρελούτσικος). Η προφορά του είναι ένα μίγμα κάποιου που ζει μεταξύ Μπρονξ και Μπρούκλιν.

Ο σκανδαλιάρης λαγός βρίσκεται σε διαρκείς κόντρες με τους Έλμερ Φαντ, Γιοσεμάιτ Σαμ, Μάρβιν τον Αρειανό, Ντάφι Ντακ και Γουάιλ Κογιότ, από τις οποίες πάντα βγαίνει κερδισμένος. 

Ο Τσακ Τζόουνς ανησυχούσε αρχικά για την αποδοχή που θα έχει στο κοινό ένας επιθετικός χαρακτήρας, που θα έβγαινε πάντα νικητής. Γι' αυτό έκανε τον Μπαγκς Μπάνι ένα συμπαθητικό ήρωα και τους ανταγωνιστές του πονηρούς, θρασείς και απειλητικούς.

Ο Μπαγκς Μπάνι σε πρωτόλεια μορφή εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη το 1938. Η αληθινή προσωπικότητά του αναδύθηκε στην ταινία του σπουδαίου καρτουνίστα Τεξ Άβερι Ένας άγριος λαγός, που έκανε πρεμιέρα στις 27 Ιουλίου 1940. Ο λαγός βγαίνει από τη φωλιά του για να πει στον Έλμερ Φαντ την περίφημη ατάκα «Eh, what's up, doc?», που αποτελεί έκτοτε το σήμα κατατεθέν του, μαζί βεβαίως με το καρότο του.

Τη δεκαετία του '40
ο Μπαγκς Μπάνι ήταν αρκετά δημοφιλής μέσα από τις σειρές κινουμένων σχεδίων Looney Tunes και Merrie Melodies, που παίζονται μέχρι τις μέρες μας από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Την τελευταία εικοσαετία ο Μπαγκς Μπάνι έκανε αισθητή την παρουσία του σε ταινίες μεγάλου μήκους. Το 1988 συναντά για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη τον μεγάλο του αντίπαλο στο ταμείο Μίκυ Μάους, στην ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις «Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ».

Το 1996 συμπρωταγωνιστεί με τον σπουδαίο μπασκετμπολίστα Μάικλ Τζόρνταν στην ταινία του Τζο Πίτκα Διαστημικά Καλάθια (Space Jam) και το 2003, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Τζο Ντάντε, αναζητά με τους άλλους ήρωες των Looney Tunes το μυθικό διαμάντι του Μπλε Πιθήκου στις ζούγκλες της Αφρικής, στην περιπέτεια Looney Tunes: Επιστροφή στην δράση.

πηγή
Διαβάστε περισσότερα... »

Ποπάϊ



Ο Ποπάι, ένας από τους πιο αγαπημένους χάρτινους ήρωες, «γεννήθηκε» το 1929 απ' το πενάκι του Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ. Γκρινιάρης, αλλά καλόκαρδος, δεν αποχωρίζεται ποτέ την πίπα και τη ναυτική στολή του. 

Όταν βρίσκεται σε μπελάδες, τρώει σπανάκι, που του δίνει μια υπεράνθρωπη δύναμη για να υπερασπιστεί και να σώσει, συχνά, την αγαπημένη του Όλιβ. 

Παρότι κοντός, αμόρφωτος, με ιδιόμορφη εμφάνιση και φωνή, με ένα μάτι και κανένα δόντι, πολλοί τον θεωρούν ως τον πρόδρομο των υπερηρώων που κυριάρχησαν αργότερα στα κόμικς.

Έκανε το ντεμπούτο του στις 17 Ιανουαρίου του 1929,
σε μία σειρά κόμικς της νεοϋορκέζικης εφημερίδας Evening Journal. Η σειρά αυτή μετρούσε ήδη δέκα χρόνια ζωής, με πρωταγωνιστές την -μετέπειτα αρραβωνιαστικιά του- Όλιβ Όιλ, τον αδελφό της Κάστορ και τον αγαπημένο της Χαμ Γκρέιβι.

Ο Ποπάι εμφανίστηκε σ' έναν δευτερεύοντα ρόλο και αμέσως κέρδισε την αγάπη των αναγνωστών. Σταδιακά, ο Σίγκαλ άρχισε να του δίνει όλο και μεγαλύτερους ρόλους, μέχρι που έγινε ο κεντρικός ήρωας και τελικά η σειρά πήρε το όνομά του. Μετά το θάνατο του δημιουργού του, το 1938, διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες ανέλαβαν το σχεδιασμό του, προσθέτοντας τη δική τους πινελιά.

Στον κινηματογράφο,
ο Ποπάι πρωτοεμφανίστηκε το 1933, στην ταινία κινουμένων σχεδίων Οι περιπέτειες του Ποπάι του ναυτικού. Η καριέρα του στη μεγάλη οθόνη έμελλε να είναι ακόμη πιο ένδοξη απ' ότι στις εφημερίδες. Μάλιστα, το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκι Μάους.

Η δημοτικότητά του αυτή οφείλεται
κατά πολύ και στο σπανάκι, η λατρεία του για το οποίο συνέβαλε στην αύξηση της κατανάλωσης του λαχανικού κατά 33%. 

Οι αμερικανοί σπανακοπαραγωγοί τού το αναγνώρισαν και το 1937 έστησαν το άγαλμά του στην Κρίσταλ Σίτι, μία πόλη του Τέξας που ζει κυρίως απ' το σπανάκι.

Διαβάστε περισσότερα... »

Ντόναλντ Ντακ



Ο Ντόναλντ Ντακ, μία λευκή πάπια με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ρούχα ναύτη, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες της Walt Disney. Τεμπέλης, άτυχος, γκρινιάρης και γκαφατζής, ζει μαζί με τα τρία ανίψια του, τον Χιούι, τον Ντιούι και τον Λιούι.

«Γεννήθηκε» από το πενάκι του Ντίσνεϊ το 1934
κι έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του στις 9 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, στην ταινία κινουμένων σχεδίων Η μικρή σοφή πουλάδα. Περίπου τέσσερις μήνες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκε για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας, στην έντυπη διασκευή της ταινίας.

Τα επόμενα δύο χρόνια,
συμμετείχε σε διάφορα κόμικ-στριπ και ταινίες κινουμένων σχεδίων, με τον Μίκυ Μάους, τη Μίνι, τον Γκούφι και τον Πλούτο. 

Το 1936 ξανασχεδιάστηκε και στις 9 Ιανουαρίου του 1937 πρωταγωνίστησε στην πρώτη δική του ταινία με τίτλο Δον Ντόναλντ, στην οποία πρωτοεμφανίστηκε και η αγαπημένη του Νταίζη. Στις 2 Φεβρουαρίου του 1938 απέκτησε και τη δική του καθημερινή σειρά κόμικς σε εφημερίδα.

Οι Χιούι, Ντιούι και Λιούι
έκαναν το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο ένα χρόνο αργότερα, στις 15 Απριλίου του 1938, στην ταινία Τα ανίψια του Ντόναλντ. Είχαν πρωτοπαρουσιαστεί στην εφημερίδα, στις 17 Οκτωβρίου του 1937.

Λόγω του ανατρεπτικού χιούμορ και της φλογερής ιδιοσυγκρασίας του, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η δημοτικότητα του Ντόναλντ Ντακ άρχισε ν' ανεβαίνει... 

Ως το τέλος της δεκαετίας του '40 είχε γίνει ο πιο δημοφιλής ήρωας της Ντίσνεϊ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκυ Μάους. Πριν από το 1941 είχε εμφανιστεί συνολικά σε περίπου 50 ταινίες, ενώ από το 1941 έως το 1961 πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 100.

Ως το 1985 η χαρακτηριστική φωνή του Ντόναλντ ανήκε στον ηθοποιό Κλάρενς Νας. Μετά το θάνατο του Νας, στη διάσημη πάπια δάνεισε τη φωνή του ο Τόνι Ανσέλμο.



Διαβάστε περισσότερα... »

Οι 23 πιο συχνές αιτίες θανάτου στον κόσμο




«Δεν είναι που με τρομάζει ο θάνατος. Απλώς, δεν θα ήθελα να είμαι παρών όταν θα συμβεί», έχει πει ο μοναδικός Γούντι Άλεν αναφερόμενος στο θάνατο.

Επειδή όμως όπως λέει και μία λατινική ρήση:
«Mors certa, hora incerta», δηλαδή ο θάνατος είναι σίγουρος, η ώρα του δεν είναι σίγουρη, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τις 23 πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του medhelp.org.

Ν. 23: Υποθερμία
Με πιθανότητες 1 στις 7.399, η υποθερμία βρίσκεται στο νούμερο 23 των πιο συνηθισμένων αιτιών θανάτου. 


Χαρακτηριστικό της περίπτωσης μάλιστα είναι, ότι στη Φλόριντα, μία από τις θερμότερες πολιτείες των ΗΠΑ, υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις υποθερμίας κάθε χρόνο, επειδή οι κάτοικοι δεν είναι τόσο καλά προετοιμασμένοι για το κρύο.

Ν. 22: Θερμοπληξία
Μία θέση πιο κάτω, στο νούμερο 22 βρίσκεται ο... αντίποδας της υποθερμίας, η υπερθερμία. Προφανώς το ζεστό και το κρύο είναι σχεδόν εξίσου επικίνδυνες αιτίες θανάτου. Οι πιθανότητες είναι 1 στις 6.174.

Λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν από την άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά μάλλον από θερμοπληξία, η οποία συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει πάνω από τους 40,5 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα τόσο στην περίπτωση της υποθερμίας όσο και της θερμοπληξίας, οι στατιστικές μιλούν για φυσική θερμοκρασία και όχι για τεχνητή (π.χ σάουνα, καταψύκτες).

Ν.21: Πτώση από κτίριο

Οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος πέφτοντας από κτίριο είναι 1 στις 6.115. Και μπορεί για τους περισσότερους ανθρώπους που κάνουν ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, να θεωρείται ότι οι πιθανότητες αυξάνονται, αλλά στατιστικά είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από μια πτώση από ένα κτίριο παρά από ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο.

Σύμφωνα μάλιστα με την Εταιρεία Αλεξιπτωτιστών των ΗΠΑ, το 2010 πραγματοποιήθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια άλματα, αλλά υπήρχαν μόνο 21 θάνατοι. Αυτό μαθηματικά μεταφράζεται σε 0.007 θάνατοι ανά χίλια άλματα.

Ν. 20: Ανταλλαγή πυροβολισμών
Ένας στους 5.981 ανθρώπους έχει πιθανότητες να πεθάνει από ανταλλαγή πυροβολισμών στατιστικά, εκτός βέβαια και αν κατοικεί σε εμπόλεμη ζώνη, οπότε οι πιθανότητες αυξάνονται. 

Ωστόσο, οι Αμερικανοί στατιστικά έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πυροβολισμό, συγκριτικά με άτομα άλλων χωρών. Μάλιστα, τα στοιχεία αναφέρουν ότι συνολικά οι Αμερικανοί έχουν οκταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από ανταλλαγή πυροβολισμών από ότι οι Καναδοί, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι.

Ν.19: Αεροπορικά ατυχήματα

Οι αποδόσεις είναι 1 προς 5.862, άρα εάν φοβάστε να πετάτε με αεροπλάνα, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε.

Ν. 18: Επαφή με μηχανήματα

Οι πιθανότητες κάποιος να πεθάνει από την κακή χρήση ενός μηχανήματος είναι 1 στις 5.189, ενώ για όσους πάσχουν από …αραχνοφοβία για παράδειγμα, ίσως πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν 200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την επαφή με τα μηχανήματα παρά από την επαφή με δηλητηριώδεις αράχνες, όπου οι αποδόσεις είναι περίπου 1 στο εκατομμύριο.

Σύμφωνα με το Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία, οι πιθανότεροι «ένοχοι» για να προκαλέσουν θανάσιμο τραυματισμό είναι τα μηχανήματα που σχετίζονται με θέρμανση, ψύξη, καθαρισμό, κατασκευή και εξόρυξη.

Ν. 17: Πνιγμός από τρόφιμα

Τη στιγμή που μόνο 1 στα 25 εκατομμύρια ανθρώπων μπορεί να πεθάνει από κάποια τρομοκρατική επίθεση, 1 στα 4.404 άτομα θα πεθάνει από ασφυξία και πνιγμό από κάποιο τρόφιμο.

Ν. 16: Πτώση από… έπιπλα
Το κρεβάτι, η καρέκλα ή άλλα έπιπλα μπορεί να αποβούν κυριολεκτικά θανάσιμα για 1 στους 4.238 ανθρώπους. Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ αν αναλογιστείτε ότι ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα μπορεί να αποβεί μοιραίο για έναν στους 225.879 ανθρώπους, τότε αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν …κοιμάστε.

Ν. 15: Ατύχημα με ποδήλατο

Οι περισσότεροι θάνατοι ποδηλατών συμβαίνουν στατιστικά σε αστικές περιοχές όπου υπάρχει έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση. 

Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι 1 στους 4.147 ποδηλάτες θα χάσει τη ζωή του, αν και οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά στις περιπτώσεις που λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως είναι να φοράτε το κράνος σας.

Ν. 14: Η έκθεση σε καπνό, φωτιά και φλόγες

Σε ένα φλεγόμενο κτίριο είναι πιο πιθανό να πεθάνει κάποιος από την εισπνοή καπνού παρά από τη θερμότητα. Οι άνθρωποι έχουν περίπου τρία λεπτά για να βγουν από ένα φλεγόμενο κτίριο, πριν πεθάνουν από τις αναθυμιάσεις. Μάλιστα οι πιθανότητες στατιστικά για μία μοιραία τέτοια περίπτωση είναι 1 στις 1.235.

Ν. 13: Πνιγμός

Στις ΗΠΑ, υπήρχαν 3.443 θανατηφόρα ατυχήματα από ακούσιους πνιγμούς το 2007. Οι άντρες μάλιστα, είχαν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνιγμό από ότι οι γυναίκες και ο λόγος είναι ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε απερίσκεπτη συμπεριφορά. 

Τα παιδιά κάτω των 14 ετών αντιπροσώπευαν το ένα πέμπτο από αυτούς τους θανάτους, ενώ στατιστικά οι αποδόσεις να πεθάνει κάποιος από ακούσιο πνιγμό είναι 1 στις 1.073.

Ν. 12: Ατύχημα με μοτοσικλέτα

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι 1 στους 802 μοτοσικλετιστές χάνονται άδοξα στους δρόμους. Στις περιπτώσεις μάλιστα, χωρών όπου τα οδικά δίκτυα είναι άθλια έως ανύπαρκτα, φυσικά οι πιθανότητες αυξάνονται.

Ν. 11: Ατύχημα πεζών

Στατιστικά, είστε σε καλύτερη θέση όταν οδηγείτε μια μοτοσικλέτα παρά όταν είστε πεζός/η. Οι θάνατοι πεζών αυξάνονται σημαντικά στις μεγάλες πόλεις με βαριά κυκλοφορία ενώ στατιστικά οι πιθανότητες είναι 1 στους 623 ανθρώπους.

Ν. 10: Επίθεση με πυροβόλο όπλο

Στην περίπτωση της Αμερικής, η επίθεση με πυροβόλο όπλο κατατάσσεται στο νούμερο 10 των πιο συχνών αιτιών θανάτου. Μάλιστα, σύμφωνα με το FBI στα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικότητας, υπήρχαν 9.146 δολοφονίες με όπλα μόνο το 2009.

Χαρακτηριστικό, βέβαια της περίπτωσης των ΗΠΑ είναι ότι τα ποσοστά επιθέσεων με πυροβόλο όπλο είναι σημαντικά δυσανάλογα με αυτά άλλων χωρών, κατακτώντας την πρώτη θέση σε θανάτους μεταξύ των 25 οικονομικά ισχυρών κρατών. Σοκαριστικό είναι βέβαια και το στοιχείο που αναφέρει, ότι οι θάνατοι παιδιών κάτω των 15 ετών, είναι 12 φορές περισσότεροι από τα ποσοστά και των 25 χωρών συνολικά.

Ν.9: Οπιοειδείς ναρκωτικές ουσίες και παραισθησιογόνα

Εμπειρογνώμονες από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Duke, ανέφεραν σε έκθεσή τους, ότι το 2007, υπήρχαν περισσότεροι ακούσιοι θάνατοι από συνταγογραφούμενα οπιοειδή αναλγητικά, συγκριτικά με τους θανάτους λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης και κοκαΐνης μαζί.

Ακόμη και το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, δε συγκρίνεται με τους κινδύνους που ενέχουν τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Οι πιθανότητες θανάτου από δηλητηρίαση από αλκοόλ είναι 1 στις 10.909 ενώ από συνταγογραφούμενες ουσίες 1 στις 289.

Ν.8: Αυτοκινητιστικό δυστύχημα

Με πιθανότητες 1 προς 272, οι... αυτοκινητόδρομοι βρίσκονται στο νούμερο 8 της λίστας με τις πιθανότερες αιτίες θανάτου, μιλώντας φυσικά για χώρες με ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο. Μάλιστα, οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών ευθύνονται για το 30% σχεδόν των τροχαίων ατυχημάτων στις ΗΠΑ.

Ν. 7: Πτώσεις

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία και από το νούμερο 16, την κατηγορία δηλαδή της πτώσης από κρεβάτι, καρέκλα κ.λπ. και από το νούμερο 21, δηλαδή της πτώσης από κτίριο. Έτσι συνολικά και μαζί με οποιονδήποτε άλλο τύπο ακούσιας πτώσης, η περίπτωση αυτή βρίσκεται στο νούμερο 7 με πιθανότητες 1 προς 184.

Ν. 6: Τυχαία δηλητηρίαση λόγω υπερδοσολογίας και ναρκωτικά

Οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος τυχαία από δηλητηρίαση λόγω υπερδοσολογίας είναι 1 στις 139, ενώ το 97% από αυτούς τους θανάτους προκαλούνται από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Ν. 5: Εσκεμμένη βλάβη
Ένα άτομο πέθαινε από αυτοκτονία κάθε 15 λεπτά στις ΗΠΑ το 2007, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχαν διαθέσιμα στοιχεία. Το 90% των ανθρώπων που πεθαίνουν από αυτοκτονία έχει μια ψυχιατρική διαταραχή κατά τον χρόνο του θανάτου τους, ενώ εκτιμάται ότι κάθε αυτόχειρας κάνει περίπου 8 έως 25 απόπειρες αυτοκτονίας.

Στατιστικά, κάθε τέσσερις υποθέσεις αυτοκτονίας αντρών αντιστοιχεί μία γυναικών, αλλά οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να επιχειρήσουν αυτοκτονία από όσες οι άνδρες. Οι πιθανότητες μάλιστα για τους αυτόχειρες είναι 1 προς 115.

Ν.4: Χερσαία ατυχήματα με όχημα

Ένας στους 85 ανθρώπους πιθανολογείται ότι χάνεται λόγω κάποιου ατυχήματος με όχημα χερσαίου τύπου. Η κατηγορία αυτή είναι συνδυαστική καθώς περιλαμβάνει τα ατυχήματα με μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα αλλά και με αγροτικά μηχανήματα όπως π.χ τρακτέρ κ.λπ. Σκεφτείτε πόσο ψηλά βρίσκονται σε σχέση παράδειγμα με το θάνατο από σεισμό, που οι πιθανότητες είναι 1 στις 153.597.

Ν.3: Εγκεφαλικό επεισόδιο

Στις 3 πρώτες θέσεις της «μοιραίας» λίστας βρίσκονται δυστυχώς οι πιο κοινές (και αναμενόμενες) ιατρικές παθήσεις. Με πιθανότητες 1 προς 28, τα εγκεφαλικά επεισόδια μαστίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. 

Οι παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό περιλαμβάνουν την υψηλή χοληστερόλη, την υψηλή αρτηριακή πίεση ειδικά για άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, το υπερβολικό βάρος, τη σωματική αδράνεια, την ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, τη χρήση ναρκωτικών και το κάπνισμα.

Ν.2: Καρκίνος
Μια στις 7 περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από καρκίνο θεωρείται στατιστικά θανατηφόρα και αυτό ενδεχομένως, επειδή υπάρχουν διάφορες μορφές της ασθένειας, που αυξάνουν τις πιθανότητες. Η πιο θανατηφόρα μορφή ωστόσο θεωρείται ο καρκίνος στους πνεύμονες, ενώ ο καρκίνος στον προστάτη και το στήθος κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Ν.1: Καρδιακό επεισόδιο
Με ελάχιστη διαφορά, 1 προς 6, το καρδιακό επεισόδιο είναι πιο…θανατηφόρο στατιστικά από τον καρκίνο και βρίσκεται στην κορυφή των πιο συχνών αιτιών θανάτου.

Ωστόσο, τα καλά νέα, είναι ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από ασθένειες της καρδιάς μειώνονται σημαντικά κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης. 

Δυσανάλογα, ωστόσο παραμένοντας στην κορυφή της λίστας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, με ειδική προσοχή στην έλλειψη άσκησης, στην κακή διατροφή και το άγχος.

Διαβάστε περισσότερα... »

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Συμβουλές Ισοκράτη περί ορθού και ηθικού βίου



Στο έργο αυτό, παρατίθενται
διάφορες πρακτικές διδαχές του Ισοκράτη προς κάποιον Δημόνικο για το πώς θα πρέπει να είναι ένας ορθός και ηθικός τρόπος ζωής.

Κανένα να μη κάνεις φίλον πρότου εξετάσης πώς έχει συμπεριφερθή προς τους παλαιούς του φίλους·
διότι πρέπει να προβλέπης ότι θα συμπεριφερθή και προς σε, όπως συμπεριεφέρθη προς εκείνους. 

Να γίνεσαι μεν βραδέως φίλος, αφού δε γίνης φίλος να μένης πιστός εις την φιλίαν. Διότι είναι εξ ίσου απρεπές να μη έχης κανένα φίλον και να αλλάζης πολλούς φίλους συχνά. 

Να μη δοκιμάζης τους φίλους σου κατά τοιούτον τρόπον ώστε εκ της δοκιμής ταύτης να προέρχεται διά σε ζημία, μήτε όμως να θέλης να έχης τους φίλους σου αδοκιμάστους.

Τούτο δε θα κατορθώσης, αν προσποιείσαι ενώπιον αυτών ότι έχεις ανάγκας τας οποίας δεν έχεις· να ανακοινώνης εις αυτούς ζητήματα, τα οποία δύνανται να κοινολογηθούν, παρουσιάζων αυτά ως μυστικά· αν διαψευσθής εις τας ελπίδας σου, δεν θα υποστής εκ τούτου καμμίαν ζημίαν, εάν δε αι ελπίδες σου επιβεβαιωθούν, θα έχης ασφαλεστέραν γνώσιν του χαρακτήρος των φίλων σου.

Να δοκιμάζης τους φίλους εις τας δυστυχίας και εις τους κοινούς κινδύνους· διότι τον μεν χρυσόν δοκιμάζομεν εις το πυρ, τους δε φίλους διακρίνομεν εις τας ατυχίας. 

Θα τηρήσης την αρίστην στάσιν απέναντι των φίλων σου, αν δεν περιμένης ούτοι να σου γνωρίσουν τας ανάγκας των, αλλ' αν αυθορμήτως έλθης εις βοήθειάν των, όταν αι περιστάσεις το επιβάλλουν.

Να νομίζης ότι είναι εξ ίσου επαίσχυντον να νικάσαι υπό των εχθρών σου εις το κακόν και να φαίνεσαι κατώτερος των φίλων σου εις τας ευεργεσίας που σου κάμνουν. 

Να θεωρής ως αληθείς φίλους, όχι μόνον εκείνους που λυπούνται διά τας δυστυχίας σου, αλλά και εκείνους οι οποίοι δεν σε φθονούν διά την ευτυχίαν σου· διότι πολλοί λυπούνται μεν μαζί με τους φίλους των διά τας ατυχίας των, αλλά τους φθονούν, όταν ευτυχούν. Να ενθυμήσαι τους απόντας φίλους σου ενώπιον των παρόντων, διά να φαίνεσαι ότι ουδέ τούτους λησμονείς, όταν είναι απόντες.

Να θέλης να είσαι όσον αφορά την ενδυμασίαν σου φιλόκαλος και όχι καλλωπιστής. Είναι δε ίδιον γνώρισμα του μεν φιλοκάλου η μεγαλοπρέπεια, του δε καλλωπιστού το εξεζητημένον (η επίδειξις, ίνα κινηθή η περιέργεια των άλλων). Να αγαπάς ουχί την υπερβολικήν αύξησιν των υπαρχόντων αγαθών, αλλά την μετρίαν απόλαυσιν τούτων. 

Να καταφρονής τους φιλοχρημάτους, οι οποίοι ζητούν να συσσωρεύουν θησαυρούς και δεν γνωρίζουν να απολαύσουν εκείνους που έχουν· διότι ούτοι πάσχουν κάτι παρόμοιον με εκείνους οι οποίοι αγοράζουν ωραίον ίππον, ενώ γνωρίζουν να ιππεύουν κακώς.

Προσπάθει να καθιστάς τον πλούτον σου προσοδοφόρον και χρήσιμον· είναι δε ο πλούτος χρήσιμος μεν εις τους επιθυμούντας να μεταχειρίζωνται τούτον ελευθερίως, προσοδοφόρος δε εις τους δυναμένους να αποκτούν κτήματα προσοδοφόρα. 

Να εκτιμάς την υπάρχουσαν περιουσίαν διά δύο λόγους, και διά να δύνασαι να πληρώσης μέγα πρόστιμον και διά να βοηθής χρηστόν φίλον όταν δυστυχή· διά τας άλλας δε ανάγκας της ζωής σου να μη προσκολλάσαι εις αυτήν υπερβολικά, αλλά να την αγαπάς με μέτρον.

Μτφρ. Κ.Θ. Αραπόπουλος. 
1950. Ισοκράτους Προς Δημόνικον, Προς Νικοκλέα, Νικοκλής ή Κύπριοι 


Διαβάστε περισσότερα... »

Ξαναβρήκε τον παιδικό της έρωτα 70 χρόνια μετά και τον παντρεύεται!



Βρέθηκαν 70 χρόνια αργότερα και παντρεύονται στα 90.

 

Η Bernie Bluett ήταν μόλις 14ων όταν γνώρισε τον 16χρονο Bob Humphries. 

Όταν ο Bob πήγε στρατιώτης στον πόλεμο, έγραψε πολλά γράμματα στην αγαπημένη του, ποτέ όμως δεν πήρε καμιά απάντηση. Υπέθεσε πως είχε απλά χάσει το ενδιαφέρον της.


Το ίδιο κι εκείνη, όμως αφού κατά ένα ειρωνικό τρόπο δεν πήρε ποτέ τα γράμματα του, μιας και οι γονείς της που δεν ήθελαν καθόλου τη σχέση της κόρης τους με τον Bob, της τα έκρυψαν και δεν της είπαν ποτέ πως ο αγαπημένος της προσπάθησε να επικοινωνήσει.


Και κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια. Παντρεύτηκαν και οι δυο. Εκείνος έκανε δυο παιδιά κι εκείνη τρία.


Τώρα, 70 χρόνια αργότερα ξαναβρέθηκαν με τη βοήθεια των παιδιών τους, που τελικά τους ένωσαν και πάλι. O Bob στα 89 και η Bernie στα 87, όχι μόνο βρήκαν ο ένας τον άλλον ξανά, ετοιμάζουν και το γάμο τους.


Διαβάστε περισσότερα... »

Η τέχνη του πολέμου




Η Τέχνη του Πολέμου είναι ένα από τα αρχαιότερα βιβλία στρατιωτικής στρατηγικής στον κόσμο. Είναι το πρώτο κι ένα από τα πιο επίτυχημένα έργα για τη στρατηγική και άσκησε τεράστια επιρροή στην Ανατολική και Δυτική στρατιωτική σκέψη, επιχειρηματικές τακτικές αλλά ακόμα και σε άλλους τομείς.

Είναι μια κινεζική στρατιωτική πραγματεία που γράφτηκε κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα π.Χ. από τον Σουν Τζου. Αποτελείται από 13 κεφάλαια, καθένα από τα οποία καταπιάνεται με μια πτυχή του πολέμου, έχει χαρακτηριστεί ως καθοριστικό έργο για τις στρατιωτικές στρατηγικές και τακτικές της εποχής του.

Ο Sun Tzu δεν είναι ένας ακόμα αιμοδιψής στρατηγός της Ιστορίας. Από την πρώτη σελίδα της πραγματείας του, άλλωστε ορίζει τον πόλεμο ως την έσχατη λύση. Και δηλώνει σαφώς ότι θα πρέπει να φροντίζουμε να είναι όσο γίνεται πιο σύντομος για να επιφέρει το ελάχιστο δυνατό κόστος σε ζωές και υλικά αγαθά στους δύο αντιπάλους.

*Στην πρακτική τέχνη του πολέμου, το καλύτερο απ’ όλα είναι να καταλάβεις τη χώρα του εχθρού σε καλή κατάσταση και τάξη. Το να τη συντρίψεις και να την καταστρέψεις δεν είναι καλό. 

Από αυτό βγαίνει, ότι το να πολεμάς και να νικάς σε όλες τις μάχες, δεν είναι το καλύτερο. Η άριστη ενέργεια στον πόλεμο είναι να υποταχτεί ο εχθρός χωρίς μάχη.


Έτσι η ανώτερη μορφή στρατηγικής είναι το να ματαιώνεις τα σχέδια του εχθρού. Το δεύτερο καλύτερο πράγμα είναι να αποτρέπεις τη συνένωση των εχθρικών δυνάμεων απομονώνοντας τον εχθρό από τους συμμάχους του.

Η χειρότερη επιλογή απ’ όλες, είναι να πολιορκείς τειχισμένες πόλεις. 

Γι’ αυτό λοιπόν ο επιδέξιος ηγέτης υποτάσσει τα τμήματα το εχθρού χωρίς να δώσει καμιά μάχη. Κυριεύει τις πόλεις του χωρίς να τις πολιορκεί. Ανατρέπει το βασίλειό του χωρίς μακροχρόνιες επιχειρήσεις στο πεδίο μάχης.

*Πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν πέντε βασικές απόψεις για τη νίκη:

Θα νικήσει εκείνος που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε ν’ αποφύγει τον πόλεμο.

Θα νικήσει εκείνος που 
ξέρει να χειρίζεται τόσο τις περισσότερες όσο και τις λιγότερες δυνάμεις.

Θα νικήσει εκείνος, του οποίου το στράτευμα διακατέχεται από το ίδιο πνεύμα σε όλα του τα επίπεδα.

Θα νικήσει εκείνος που, ενώ ο ίδιος είναι προετοιμασμένος, περιμένει για να πιάσει τον εχθρό απροετοίμαστο.

Θα νικήσει εκείνος που έχει εξουσία στο στράτευμα και δεν δέχεται παρεμβάσεις από τον ηγεμόνα.


*Εάν γνωρίζεις τον εχθρό και τον εαυτό σου, δεν έχεις ανάγκη να φοβάσαι για το αποτέλεσμα ακόμα κι εκατό μαχών. Εάν γνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά δεν γνωρίζεις τον εχθρό, για κάθε νίκη που θα κερδίζεις θα έχεις και μια ήττα. Εάν δεν γνωρίζεις ούτε τον εαυτό σου, ούτε το εχθρό, θα νικηθείς σε κάθε μάχη.

*Κάθε πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση.

*Όταν, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, ο εχθρός ζητάει ανακωχή, συνωμοτεί.

*Εάν κάποιος με ρωτήσει: «Είναι δυνατόν να έχει ένα στράτευμα μια τέτοια ακαριαία αντίδραση;», θα απαντήσω: «Είναι». Γιατί, μολονότι οι άντρες του Βου και του Γιούε αλληλομισούνται, εάν βρεθούν μαζί σ’ ένα πλοίο που θαλασσοδέρνεται, θα συνεργαστούν, όπως το δεξί χέρι με το αριστερό.

*Ο στρατηγός θα πρέπει, επίσης, να αλλάζει τις μεθόδους του και να τροποποιεί τα σχέδια του, ώστε οι άλλοι να μην καταλαβαίνουν τι κάνει.

*Όταν περικυκλώνεις έναν εχθρό, άφηνέ του μια διέξοδο φυγής.

*Το να είσαι ανίκητος εξαρτάται από την άμυνα. Η πιθανότητα να νικήσεις εξαρτάται από την επίθεση.
*Ο πολεμιστής είναι δυνατός, όταν αναγκάζει τον εχθρό να του απαντήσει. Είναι αδύνατος, όταν αυτός απαντά στον εχθρό.

*Προσποιήσου ότι είσαι κατώτερος και ενθάρρυνε την αλαζονεία του εχθρού.

*Οι αρχές της στρατηγικής είναι να ξέρεις το πεδίο μάχης, να ξέρεις τις δυνάμεις του αντιπάλου σου και να κάνεις κάτι που ο αντίπαλος σου δεν περιμένει.

*Οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται καθώς τις αρπάζουμε.
*Να φαίνεσαι αδύναμος όταν είσαι δυνατός και δυνατός όταν είσαι αδύναμος.

*Φτιάξε μια χρυσή γέφυρα για να μπορέσει να περάσει ο εχθρός σου υποχωρώντας.

*Πέντε ελαττώματα επικίνδυνα για ένα στρατηγό: Αν είναι παράτολμος, οι άντρες του θα σκοτωθούν. Αν είναι δειλός, ο στρατός του θα αιχμαλωτισθεί. Αν είναι οξύθυμος, θα αντιδρά από θυμό. Αν είναι υπερόπτης, μπορεί να εξαπατηθεί. Αν είναι δεμένος με τους άντρες του, θα διστάσει την κρίσιμη στιγμή.

*Θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει.

Σουν Τζου, Η Τέχνη του Πολέμου (5ος αι. π.Κ.Ε.)
πηγή
Διαβάστε περισσότερα... »

Διεθνής ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει, ότι υπάρχει «φράκτης» στο IQ και δημιουργήθηκε ως «ασπίδα προστασίας»



Διεθνής ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι υπάρχει ανώτατο όριο στο επίπεδο της ευφυΐας των ανθρώπων και μάλιστα ότι αυτός ο «φράκτης» στο IQ δημιουργήθηκε ως «ασπίδα προστασίας».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αυξημένες νοητικές ικανότητες (πολύ ισχυρή μνήμη κ.α.) έχουν επιπτώσεις σε άλλες λειτουργίες και ικανότητες του ανθρώπου.

Οι εκτιμήσεις
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Warwick στην Βρετανία και συνάδελφοι τους από τον Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία μελέτησαν την εξέλιξη του ανθρώπου προσπαθώντας να βρουν απαντήσεις στο γιατί τα επίπεδα της ευφυΐας του είναι αυτά που γνωρίζουμε και δεν είμαστε ακόμη πιο έξυπνοι.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική ευφυΐα προκαλεί σοβαρές παρενέργειες - τόσο οργανικές όσο και στην προσωπικότητα του ανθρώπου. 


Για αυτό τον λόγο αναπτύχθηκε ένας φυσικός μηχανισμός που να εμποδίζει τη μεγάλη αύξηση της νοημοσύνης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το πολύ υψηλό IQ είναι πιθανό να συνδέεται με ασθένειες του νευρικού συστήματος.

Η τεχνητή αύξηση
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι διάφορες ουσίες (π.χ καφεΐνη) αλλά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια για την αύξηση της μνήμης ή της νοημοσύνης διαθέτουν αποτελεσματικότητα αλλά έχουν περιορισμένη χρονική δράση και βοηθούν μόνο όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως αυτό της συγκέντρωσης.

Όπως λένε,
το μυστικό στην όλη ιστορία είναι «η ανταλλαγή», δηλαδή ότι το επίπεδο νοημοσύνης λειτουργεί στην βάση του «κάτι δίνεις κάτι χάνεις». Με απλά λόγια, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν αυξηθεί πολύ η μνήμη, ή η ευφυΐαγενικότερα, θα υπάρξει αντίστοιχη φθίση κάποιας άλλης λειτουργίας με αποτέλεσμα ο άνθρωπος τελικά να μην είναι χαρισματικός αλλά προβληματικός.



Η «ανταλλαγή»
«Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις νοητικές τους ικανότητες με τεχνητούς τρόπους. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί χρειάζεται να συμβεί αυτό και δεν είμαστε ήδη όσο έξυπνοι θα θέλαμε. Οι ανταλλαγές είναι συχνό φαινόμενο στην εξέλιξη. Θα ήταν ευχάριστο να έχουμε ύψος τρία μέτρα, αλλά η καρδιά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά και να στέλνει το αίμα σε τόσο μεγάλες αποστάσεις.

Για αυτό και η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχει ύψος κάτω από τα δύο μέτρα. Όπως λοιπόν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση μια ανταλλαγή, έτσι συμβαίνει και με την ευφυΐα
», αναφέρει ο Τόμας Χιλ, του Πανεπιστημίου Warwick, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ως παράδειγμα τους εβραίους Ασκενάζι με προέλευση κυρίως από χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Οι Ασκενάζι που κατά βάση παντρεύονται μεταξύ τους έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτουν υψηλότερο IQ από τον μέσο Ευρωπαίο, όμως από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουν πολλές κληρονομικές ασθένειες, όπως η Τay-Sachs που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αυξημένες νοητικές ικανότητες των Ασκενάζι, αυξάνουν ταυτόχρονα τα ποσοστά των ασθενειών που τους πλήττουν.

Η έρευνα δημοσιεύεται, στο επιστημονικό περιοδικό «Current Directions in Psychological Science».

Διαβάστε περισσότερα... »

Έλλην, ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε για πρώτη φορά στον κόσμο, τον 17ο αιώνα!




Τώρα έρχονται στο φως μυστικά, φυλαγμένα για αιώνες.
Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή ΣΙΝΑΝ ΤΣΕΤΙΝ, ο πρώτος άνθρωπος, που πέταξε, ήταν ΄Ελληνας.


Όπως αναφέρει ο Τούρκος χρονογράφος και περιηγητής Evliya Celebi, στο φημισμένο δεκάτομο έργο, το Seyahatnâme – «Βιβλίο των ταξιδιών, τον 17ο αιώνα και, συγκεκριμένα, στις 8 Νοεμβρίου 1673, κάποιος, ονόματι Αχμέτ Τσελεμπί, πέταξε, με φτερά, που κατασκεύασε ο ίδιος, από τον Πύργο του Γαλατά, απέναντι, στην
Ασιατική ακτή της Κωνσταντινουπόλεως.



Ο, τότε, Σουλτάνος Μουράτ ο Δ΄, για το κατόρθωμά του αυτό, του προσέφερε ένα κουτί με χρυσές λίρες και τον εξόρισε στο Αλγέρι (δεν αναφέρεται γιατί). 

Πρόσφατα, ο Sinan Cetin, καθηγητής Ιστορίας, στο Πανεπιστήμιο «BILGI» της Κωνσταντινουπόλεως, ανακοίνωσε, πως, βάσει των τελευταίων ερευνών, προκύπτει, ότι o άνθρωπος αυτός δεν ήταν Τούρκος, αλλά Ρωμιός και το πραγματικό του όνομα ήταν Αρσένιος Τσελέπης, γιος του Σάββα και της Ελισάβετ Τσελέπη, από τα Ταταύλα.

.

Η Δύση απέκρυψε το κατόρθωμα αυτό, όπως και οι Τούρκοι απέκρυψαν, για ευνόητους λόγους, την ιθαγένεια του Αρσένιου Τσελέπη. 

Οι Δυτικοί, μέχρι σήμερα, θεωρούν, ότι οι πρώτοι άνθρωποι, που πέταξαν, εκτός από τους μυθικούς Ίκαρο και Δαίδαλο, ήταν οι αδελφοί Joseph Michel και Jacques Etienne Montgolfier, το 1783.


Το τολμηρό αυτό επίτευγμα έγινε, από τον ΄Ελληνα Αρσένιο Τσελέπη, το 1673, δηλαδή, 146 χρόνια πριν από τους αδελφούς Montgolfier, και, μάλιστα, στις 8 Νοεμβρίου, την ημέρα της εορτής των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.


Παναγιώτης Χαβαράνης

Διαβάστε περισσότερα... »

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Τι συμβολίζει το σήμα του αυτοκινήτου σας;



Πώς επινοήθηκε αλήθεια, το άλογο της Ferrari, η τρίαινα της Maserati ή ο ταύρος της Lamborghini; «Xαρτογραφούμε» τα σήματα των αυτοκινήτων, που είναι ίσως τα πιο ποθητά εμβλήματα στον κόσμο!

Μερικά από αυτά, κάποιοι τα ονειρεύονται. Άλλοι τα κατέχουν ήδη… Αρκετά αποτελούν όχημα «σωτηρίας» για ολόκληρες οικογένειες τις ημέρες που τα μέσα μαζικής μεταφοράς νεκρώνουν αλλά και πηγή προβλημάτων όταν πρέπει να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα τέλη κυκλοφορίας ή την «τσουχτερή» βενζίνη. 

Ωστόσο, το αυτοκίνητο ήταν, είναι και θα παραμείνει φετίχ. Όπως φετίχ αποτελούν πλέον και τα λαμπερά σήματα που κοσμούν τα καλογυαλισμένα καπό…Το click@Life παρουσιάζει σε δύο συνέχειες την προέλευση μερικών σημάτων από τα πιο αναγνωρίσιμα αυτοκίνητα του κόσμου. 

Rolls-Royce
Το διπλό κεφαλαίο αγγλικό «R»
μέσα στο πολυτελές ασημένιο πλαίσιο, αντιπροσωπεύει τα αρχικά των ονομάτων των συνιδρυτών της εταιρείας: του Τσαρλς Στιούαρτ Ρολς και του Φρέντερικ Χένρι Ρολς. 

Παράλληλα, η παρουσία της Έκστασης-του χαρακτηριστικού, ασημένιου, φτερωτού, μικρού αγάλματος που κοσμεί το καπό –μάλλον αναφέρεται στην έκσταση που βιώνει ο οδηγός μιας Rolls-Royce αλλά και σε αυτήν που νιώθει ο απλός περαστικός, βλέποντάς την να περνάει από μπροστά του…


Alfa Romeo
Το σύμβολο της «γρήγορης Ιταλίδας»
είναι σχεδιασμένο από τον Romano Cattaneo και εμπνευσμένο από τον θυρεό της πόλης του Μιλάνου και από το οικόσημο της οικογένειας Βισκόντι, που κάποτε κυβερνούσε την πόλη. 

Απεικονίζει έναν κόκκινο σταυρό,
που συμβολίζει την Α’ Σταυροφορία, ενώ το φίδι, παραπέμπει σε μύθους της εποχής του 5ου αιώνα μ.Χ. Η εταιρεία ξεκίνησε το 1909 με το όνομα Societa Anonima Italiana Darracq (SAID). 

Ουσιαστικά όμως, δημιουργήθηκε το 1910 με το όνομα ALFA, από το ακρωνύμιο Anonima Lombarda Fabricca Automobili και όταν το 1915 αγοράστηκε από τον Ναπολιτάνο βιομήχανο Νικόλα Ρομέο, μετονομάστηκε σε ALFA ROMEO. Η λέξη Μιλάνο στο κάτω μέρος του σήματος αφαιρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν άνοιξε το εργοστάσιο Pomigliano d’ Arco στη Νάπολη.

Chrysler
Μια κυκλική σφραγίδα
και δύο ασημένια φτερά αποτελούν τον λογότυπο της Chrysler. Η σφραγίδα παραπέμπει στην αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα και την υψηλή ποιότητα, ενώ τα ασημένια φτερά είναι εμπνευσμένα από τα σύμβολα των Βίκινγκς, τα φτερά του ταχύτατου θεού Ερμή και συμβολίζουν τη δίψα για εξερεύνηση και το πάθος για νέους δρόμους…

Toyota
Πριν καταπιαστεί με τα αυτοκίνητα,
ο Κιιχίρο Τογιόντα κατασκεύαζε αργαλειούς! Το λογότυπο απαρτίζεται από τρεις γεωμετρικές ελλείψεις που σχηματίζουν το γράμμα «Τ», που συμβολίζουν τις επιθυμίες του πελάτη, το προϊόν και την υπόσχεση της εταιρείας για διαρκή ανάπτυξη.

Chevrolet
Το 1910, ο William Durant,
ένας επιτυχημένος αμερικανός κατασκευαστής, ζήτησε από τον Louis Chevrolet, οδηγό αγώνων, να τον βοηθήσει στην κατασκευή ενός νέου αυτοκινήτου. 

Στις 3 Νοεμβρίου του 1911, η Chevrolet Motor Car Company, πήρε σάρκα και οστά. Ο Durant, επέλεξε το όνομα του Chevrolet, αφενός επειδή το θεωρούσε πιο εύηχο από το δικό του και αφετέρου επειδή ήθελε να αξιοποιήσει την αναγνωρισιμότητα του διάσημου «πιλότου». Ο πολυτελής αλλά ελαφρά πλαγιαστός σταυρός αντικατοπτρίζει την πολυτέλεια και την αξιοπιστία των οχημάτων.

Rover
Rover, στα αγγλικά σημαίνει
«ο περιπλανώμενος». Εμπνευσμένοι από την ονομασία της εταιρείας-που αρχικά κατασκεύαζε ποδήλατα (η λέξη «ποδήλατο» στα πολωνικά είναι «rower» και στα λευκορωσικά «rovar»)-οι σχεδιαστές αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν λογότυπο που θα απεικόνιζε την τάση για περιπέτεια και περιπλάνηση. Η ιδέα ήρθε από τους Βίκινγκς, γνωστούς για τις περιπλανήσεις τους ανά τον κόσμο και το ξύλινο καράβι τους.



Lexus
Η ονομασία προήρθε
από την ένωση των λέξεων Luxury (πολυτέλεια) και Elegance (κομψότητα), αρχές που διέπουν τα στιβαρά αυτοκίνητα της Lexus. Όσο για τον λογότυπο; Ένα μεγάλο, εντυπωσιακό, λατινικό L, μέσα σε ένα πολυτελές, χρωμιωμένο πλαίσιο.



Jaguar
Ο επιτιθέμενος ιαγουάρος
αποτελεί το έμβλημα της Jaguar. Το όνομα Swallow Sidecar Company (SS), που είχε αρχικά η εταιρεία, δεν ήταν ιδιαίτερα εμπορικό (λόγω των γερμανικών SS) και έτσι ο ιδρυτής της, Γουίλιαμ Λάιονς, αμέσως μετά τον πόλεμο, αποφάσισε πως το διαφημιστικό του τμήμα θα έπρεπε να επινοήσει κάτι πολύ πιο επιθετικό. 

Τα δημιουργικά μυαλά συνδύασαν την αντοχή, την αξιοπιστία, τη δύναμη, την ορμή και την πολυτέλεια και έτσι προέκυψαν ο επιτιθέμενος ιαγουάρος και η νέα ονομασία της εταιρείας.


Citroen
Ο Γάλλος, Αντρέ Σιτροέν,
συλλαμβάνει την ιδέα του διπλού «γωνακού» γραναζιού, που δεν φεύγει από την θέση του, και την κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το 1919, στο πρώτο του αυτοκίνητο χρησιμοποιεί σαν σήμα την ανακάλυψή του αυτή. Τα χαρακτηριστικά διπλά βέλη, υποδηλώνουν την υψηλή τεχνολογία αλλά και τη δυναμική των οχημάτων της εταιρείας.

Audi
Τέσσερις ασημένιοι κύκλοι,
ενωμένοι μεταξύ τους, αποτελούν το λογότυπο της Audi. Συμβολίζουν τις τέσσερις εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων από τη Σαξονία (Horch, Wanderer, DKW και Audi), οι οποίες κάτω από την πίεση των οικονομικών εξελίξεων της Γερμανίας, συγχωνεύθηκαν σε μία εταιρεία με τον τίτλο Auto-Union AG. 

Το Audi (που στα λατινικά σημαίνει «άκουσε») επικράτησε αργότερα, από τη λατινική μεταφορά του επωνύμου του ιδρυτή, August Horch.


Ferrari
Ένα μαύρο, ατίθασο άλογο
στέκεται ανασηκωμένο στα δυο του πόδια μέσα σε ένα έντονο κίτρινο πλαίσιο: Το αγαπημένο «γούρι» του ικανότατου πιλότου του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, Φραντζέσκο Μπαράκα, έμελλε να διακοσμήσει ένα από τα πλέον ποθητά αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο. 

Οι γονείς του το προσέφεραν στον Φεράρι, για να του φέρει γούρι στα αυτοκίνητα που επρόκειτο να λανσάρει. Το κίτρινο φόντο είναι το χρώμα της πόλης Μοντένα, όπου εδρεύει η Ferrari, ενώ στην κορυφή του σήματος απεικονίζεται και η ιταλική σημαία.



Saab
Ξεκίνησε την πορεία της
ως κατασκευάστρια στρατιωτικών αεροπλάνων και το όνομά της προέκυψε από τις λέξεις Svenska Aeroplan SA (aktiebolaget). Το σήμα της αναπαριστά το μυθικό πουλί γρύφωνα, με κεφάλι λιονταριού και σχεδιάστηκε από τον Καρλ Φρέντικ Ρόιτερσβαρντ.




BMW
Η εταιρεία Bayerische Motoren Werke
ή αλλιώς BMW, πριν ξεκινήσει την παραγωγή πολυτελών αυτοκινήτων, κατασκεύαζε κινητήρες στρατιωτικών αεροπλάνων. 

Έτσι, και το σήμα της εταιρείας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο παρά ένας έλικας αεροπλάνου σε κίνηση. Όσο για τα χρώματα, αποτελούν τη σημαία της βαυαρικής πόλης, όπου στεγάζεται το εργοστάσιο.


Mercedes-Benz
Ένα λαμπερό ασημένιο αστέρι
μέσα σε έναν κύκλο. Το έμβλημα της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes-Benz έπρεπε να είναι λιτό, αλλά συνάμα στιβαρό και πανίσχυρο. Το αστέρι με τις τρεις ακτίνες συμβολίζει την κυριαρχία της Mercedes σε γη, νερό και αέρα…

Σήμερα, το σήμα της Mercedes, αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brands στον πλανήτη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το αναζητούν ως ...ανταλλακτικό καθώς αποτελεί σύνηθες αντικείμενο κλοπής!

Opel

Η εταιρεία που είχε ιδρύσει ο Άνταμ Όπελ, αρχικά κατασκεύαζε…ραπτομηχανές! Ο δαιμόνιος Όπελ προχώρησε αργότερα και στην κατασκευή αυτοκινήτων και προκήρυξε διαγωνισμό για την ονομασία τους. Από 1.5 εκατ. προτάσεις (!), επιλέχθηκε η ονομασία Opel Blitz (κεραυνός), που οδήγησε αργότερα στον κύκλο με τον κεραυνό, ως σύμβολο ταχύτητς. Πριν από τον κεραυνό υπήρχε ένα φτερωτό αερόπλοιο (Zeppelin) στη θέση του.
Bentley
Το σημερινό σήμα
αποτελεί μικρή παραλλαγή της αρχικής σύλληψης ενός εγγλέζου γραφίστα, το 1911.Όταν το 1931, η Bentley απορροφήθηκε από την Rolls Royce, ένας σχεδιαστής εμπνεύστηκε από τον μύθο του Ίκαρου και έβαλε τα «φτερά» του να περιστοιχίζουν το όρθιο Β, γέρνοντας λίγο προς τα πίσω ως απεικόνιση της ορμής.

Subaru
Η λέξη Subaru στα ιαπωνικά σημαίνει «ενώνω».
Έτσι, χρησιμοποιήθηκε για να βαφτίσει την εταιρεία, που προέκυψε από την συγχώνευση έξι μικρών βιομηχανιών. Ως λογότυπος, επιλέχθηκε ο αστερισμός των Πλειάδων (Mitsubaro-shi στα Ιαπωνικά) για να συμβολιστούν οι 6 τομείς δραστηριοποίησης (σιδηρόδρομοι, αεροναυπηγική, ειδικά οχήματα, λεωφορεία, βιομηχανικές μηχανές και αυτοκίνητα).



Porsche
Οι λάτρεις της ταχύτητας, την αγαπούν. Οι λάτρεις της πολυτέλειας, την ποθούν. Οι λάτρεις της αξιοπιστίας, την αποθεώνουν. 

Η Porsche και το πολύπλοκο έμβλημά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γερμανική πόλη Στουτγάρδη, της οποίας ο θυρεός απεικονίζει το διάσημο πλέον αλογάκι, που υιοθέτησε στο έμβλημά της και η Porsche. 

Όσο για τα κέρατα του ζώου και τις καφέ και κόκκινες ρίγες; Αυτές προήλθαν από το οικόσημο του Βασιλείου του Βίρτεμπεργκ. Και όλα αυτά μαζί με μια λέξη: Porsche!


Volvo
Οι ιδρυτές, Gustav Larson και Assar Gabrielsson
αναζητούσαν ένα εύηχο όνομα για την εταιρεία τους που αρχικά κατασκεύαζε ρουλεμάν, ποδήλατα και μηχανισμούς μετάδοσης κίνησης.

Ψάχνοντας στο λατινικό λεξικό ανακάλυψαν το ρήμα Volvo, που σημαίνει κυλάω. Το σήμα-ο στιβαρός κύκλος με το μεταλλικό βέλος-παραπέμπει στο ατσάλι, προϊόν της βαριάς βιομηχανίας της Σουηδίας.


Facebook.com/Peugeot
Peugeot
Η εταιρεία Peugeot φημιζόταν για τα ανθεκτικά γεωργικά εργαλεία της. 

Μάλιστα, ένας αργυροχαράκτης, σχεδίασε το λιοντάρι, για να υποδηλώσει την αντοχή, την ταχύτητα και την αξιοπιστία ενός πριονιού! Όταν η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει και αυτοκίνητα, το λιοντάρι παρέμεινε ως ανάμνηση των πρώτων βημάτων μιας επιτυχημένης εταιρείας.



Lamborghini
Ο ιδρυτής της εταιρείας,
Φερούτσιο Λαμποργκίνι, ήθελε κάτι που να συμβολίζει την ορμή, τη δύναμη, την κυριαρχία. Σκοπός του ήταν να ανταγωνιστεί την αντίπαλη Ferrari, με σήμα το καλπάζον άλογο. 

Άνθρωπος πρακτικός και χωρίς μεγάλη επαφή με την τέχνη αλλά με εξαιρετικό ένστικτο και μυαλό για επιχειρήσεις, ο «ταύρος» της αυτοκινητοβιομηχανίας-«ταύρος» και στο ζώδιο-που αρχικά κατασκεύαζε τρακτέρ, επέλεξε αυτό το ζώο, μέσα σε ένα μαύρο, πολυτελές πλαίσιο. Τόσο απλά!




Maserati
Ταχύτητα, ορμή, νεύρο, πολυτέλεια και δύναμη. 

Πώς μπορεί να συμβολίσει κανείς, με μία μόνο εικόνα, όλα τα παραπάνω; Μα φυσικά, με την τρίαινα, σύμβολο του παντοδύναμου θεού Ποσειδώνα αλλά και της ιταλικής πόλης Μπολόνια, όπου αρχικά κατασκευάζονταν τα οχήματα Maserati. 

Σήμερα, η τρίαινα της Maserati «ταράζει» την άσφαλτο, όπως έκανε στην μυθολογία η τρίαινα του πανίσχυρου θεού Ποσειδώνα και προκαλεί «φουρτούνες» στο πέρασμά της...

Διαβάστε περισσότερα... »