«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ


Δρος Δημητρίου Περδετζόγλου

(ΠΕΡΔΕΤΖΟΓΛΟΥ Δ., 7-9.11.1998. Βοτανικοί κήποι και Βοτανικά Μουσεία: Μια σύντομη περιδιάβαση. Πρακτικά 9ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου, σελ. 418-423. Αθήνα. Επίσης: Pharmakeftiki 11(3): 102, 1998).






ΚΑΝΤΕ ¨ΚΛΙΚ¨ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΕΔΩ:

ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΕΥΡΩΠΗΣ
Διαβάστε περισσότερα... »

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΑΝΟΙΞΗ!


ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΑΝΟΙΞΗ!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!


Εύχροος, εύχορδος, ευαγής, ευγηθής, άμα δε και 
ευ-άγγελος ο αρξάμενος εισιών μήν. Ο Μηνάρχης Θεός, είη μεθ΄υμών και ημών.


ΕΡΡΩΣΘΕ. ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ!

Δρ Δημήτρης Περδετζόγλου

Διαβάστε περισσότερα... »

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Υπερτροφές - Superfoods (με βιβλιογραφία -links)


Επιμέλεια - έρευνα: Δρ Δημήτρης Περδετζόγλου


ΤΑ ΕΔΩ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ, ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ 
ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. 
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΔΙΑΙΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ 
ΕΝΟΣ ΕΚΑΣΤΟΥ ΕΞ ΥΜΩΝ ΚΑΙ ΗΜΩΝ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. 

Τις αποκαλούν «θαύματα της φύσης». Υπόσχονται περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, αύξηση της ερωτικής διάθεσης, διατήρηση της νεανικότητας, βελτίωση της υγείας. Άλλωστε, πρόκειται για «υπερτροφές» κι όχι απλές, συνηθισμένες τροφές Ως «υπερτροφές» (super foods) χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και με επιπλέον θετικές επιδράσεις. Οι υπέρμαχοι των υπερτροφών υποστηρίζουν ότι η συστηματική τους κατανάλωση αυξάνει τη ζωτική ενέργεια, αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, το βοηθάει να λειτουργεί καλύτερα, να διατηρείται υγιές και να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Τονίζουν μάλιστα ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία είναι ευθέως συγκρίσιμες με εκείνες πολλών φαρμάκων, χωρίς όμως τις παρενέργειές τους, αφού πρόκειται για εντελώς φυσικές τροφές.

Σε ποιους είναι χρήσιμες;
Σε κάθε υπερτροφή υπάρχουν 100 έως 200 πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, ανάμεσα στα οποία και κάποια δυσεύρετα στα συνήθη τρόφιμα. Επομένως, άτομα που έχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες, όπως οι αθλητές, που δεν διατρέφονται ισορροπημένα, κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος ή ακολουθούν ειδικού τύπου διαιτολόγια, όπως αποτοξίνωσης, χορτοφαγίας ή ωμοφαγίας, ωφελούνται σχεδόν πάντα από την κατανάλωση υπερτροφών. Είναι επίσης ενδεχομένως χρήσιμες σε άτομα με δραστήρια ζωή, που κουράζονται πολύ, έχουν μειωμένη ενέργεια ή νιώθουν εξασθενημένα. Επιπλέον, κάποιες υπερτροφές μπορεί να ενισχύσουν τις αποτοξινωτικές και ιαματικές ικανότητες του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι θετικά στη βελτίωση της λειτουργίας του. Προσοχή όμως! Έγκυοι, αλλεργικοί, άτομα με οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, ιδίως εάν ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να συμβουλεύονται πάντα το γιατρό τους. Η κατανάλωση υπερτροφών δεν υποκαθιστά την αναγκαιότητα για μια πιο ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή.

Τα 10 θαύματα της φύσης
 Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες γύρω από τις υπερτροφές αποκαλύπτουν αυτά που όσοι τις χρησιμοποιούν ξέρουν ήδη: πόσο περισσότερη ενέργεια νιώθουν, πόσο καλύτερα αισθάνονται και πόσο πιο υγιείς είναι!

1. Βατόμουρα goji: «ενέργεια από τα Ιμαλάια»

Το goji είναι ένας αναρριχώμενος θάμνος που φύεται σε περιοχές μεταξύ Θιβέτ και Μογγολίας. Οι καρποί του έχουν κόκκινο χρώμα, όψη και μέγεθος σταφίδας και είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνες (Α, Β, C, Ε), αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, ιδίως σε σίδηρο. Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην ενίσχυση της όρασης, στην καλύτερη λειτουργία ήπατος, νεφρών και νευρικού συστήματος, ενώ θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας αλλά και την αύξηση της ερωτικής διάθεσης. Εργαστηριακές δοκιμές σε χυμούς των καρπών του έδειξαν ότι έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που βοηθά στη μείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναστολή της οξείδωσης της LDL-χοληστερίνης («κακής»). Φρέσκα goji είναι μάλλον δύσκολο να βρείτε, οπότε προμηθευτείτε τα σε μορφή χυμού, αποξηραμένα, κατεψυγμένα ή ως συμπλήρωμα διατροφής.


2. Ιπποφάες: «ο βασιλιάς των φυτών»


Από τους αρχαιότερους θάμνους της Ευρώπης και της Ασίας. Λέγεται πως οφείλει το όνομά του στη συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να τρέφουν τα άλογά τους με τους πορτοκαλί καρπούς και τα φύλλα του. Περιέχει πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-7 (παλμιτολεϊκό οξύ). Το ιπποφάες συμβάλλει στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από τις ελεύθερες ρίζες, στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην αναζωογόνηση του δέρματος, ενώ έχει το δικό του μερίδιο συνεισφοράς στην αύξηση της ζωτικότητας, της αντοχής και στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών. Ως τροφή είναι εξαιρετικά δυσεύρετη κι έτσι είναι πιο εύκολο να καταναλωθεί με τη μορφή συμπληρώματος ή συμπυκνωμένου χυμού. Υπάρχει επίσης ως συστατικό σε αρκετά καλλυντικά αντιγήρανσης, ενώ οι κάψουλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εξωτερική χρήση.

3. Κομπούχα: «ο πολύτιμος μύκητας»


Πρόκειται για ένα ζυμομύκητα που αρκετοί τον γνωρίζουν ως «τσάι της Μαντζουρίας». Ο συγκεκριμένος ζυμομύκητας αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς», που συνήθως είναι υγρό από προηγούμενη ζύμωση. Μέσω της ζύμωσης απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων βιταμίνες, ένζυμα, οργανικά οξέα (γαλακτικό οξύ, οξικό, κιτρικό, νουκλεϊκά οξέα κ.ά.) και προβιοτικά βακτήρια. Ο μοναδικός συνδυασμός των συστατικών του καθιστά το κομπούχα ιδιαίτερα ωφέλιμο ως φυσικό καθαρτικό, αποτοξινωτικό, ενισχυτικό της ηπατικής λειτουργίας και γενικότερα πολύτιμο για την άμυνα του οργανισμού. Ωστόσο, λόγω της έντονης καθαρτικής δράσης του, η χρήση του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το μύκητα για να παρασκευάζετε μόνοι σας ρόφημα ή σούπες, υπάρχει η εναλλακτική λύση των έτοιμων ροφημάτων και συμπυκνωμένων χυμών κομπούχα.




4. Νατό: «ο καθαριστής των αγγείων»

Παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο προερχόμενο από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Αποτελεί εξαιρετικά πλούσια πηγή πρωτεϊνών με όλα τα βασικά αμινοξέα, λιπαρών οξέων, βιταμινών Β και Κ, σιδήρου, άπεπτων ινών και φυτικών οιστρογόνων. Περιέχει επίσης μια πεπτιδάση (βακιλοπεπτιδάση F) που πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, οι οποίοι προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά, ακόμη και να διαλύει τους υπάρχοντες. Όταν καταναλώνεται ως κανονική τροφή, συνήθως αναμεμιγμένη με σάλτσα σόγιας και βραστό ρύζι, έχει κολλώδη υφή και χαρακτηριστική βαριά μυρωδιά μαγιάς τυριού, μάλλον δυσάρεστη. Αντίθετα, τα αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής είναι απαλλαγμένα τόσο από την ιδιάζουσα γεύση όσο και από την πλεονάζουσα βιταμίνη Κ2 του φυσικού νατό, χωρίς να στερούνται κανένα δραστικό συστατικό του.


5. Νόνι: «ο καρπός των θεών»

Φρούτο που καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους κατοίκους του Νότιου Ειρηνικού. Είναι επίσης πολύ δημοφιλές σε Αυστραλία, Κίνα και Ινδία, ενώ τα τελευταία χρόνια κατέκτησε κυριολεκτικά! ΗΠΑ και Ευρώπη. Σήμερα ξεζουμίζουν το άγριο φυτό (Morinda citrifolia L.) και συσκευάζουν το χυμό του. Ο χυμός θεωρείται πολύ θρεπτικός και αντιοξειδωτικός, γιατί περιέχει ένα ευρύ φάσμα συστατικών, εν μέρει σπάνιων σε άλλα τρόφιμα. Ένα από αυτά, η ζερονίνη, είναι εξαιρετικά σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων και την επιδιόρθωση των βλαβών τους. Το νόνι, είτε ως καρπός είτε ως συμπυκνωμένος χυμός, βοηθάει στην προστασία του οργανισμού από τοξίνες και ελεύθερες ρίζες, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, έχει ήπια αναλγητική δράση, ενώ διασφαλίζει την καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο.



6. Σιταρόχορτο: «η δύναμη της αναγέννησης»
Triticum aestivum ή μαλακό σιτάρι




Είναι ο βλαστός που παράγεται από σπόρο σιταριού. Περιέχει περισσότερες από εκατό πολύτιμες ουσίες και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε χλωροφύλλη. Μεταξύ άλλων, η χλωροφύλλη βοηθάει στη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό και ενεργεί ως μέσο καθαρισμού εντέρων, νεφρών, ήπατος και κυκλοφορικού συστήματος. Το σιταρόχορτο αποχυμώνεται και πίνεται αναμεμιγμένο με άλλους χυμούς ή/και μόνο του. Επειδή δεν περιέχει γλουτένη, δεν επηρεάζει αρνητικά άτομα με αλλεργία στο στάρι. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί με τη μορφή ταμπλέτας ή σκόνης διαλυτής σε νερό. Είναι χρήσιμο σε προγράμματα αποτοξίνωσης, σε δερματολογικές παθήσεις και για την προστασία των πνευμόνων από ατμοσφαιρικούς ρύπους. Συμβάλλει στην αύξηση του αιματοκρίτη, στην αποκατάσταση των γενετήσιων ορμών, στον έλεγχο του σακχάρου και στην καλή υγεία του εντέρου. Με εξωτερική χρήση βοηθάει το δέρμα, τα μαλλιά και τη στοματική υγιεινή.

7. Σπιρουλίνα: «το φύκι-υπόσχεση»


Μικροσκοπικό βρώσιμο φύκι του γλυκού νερού, που παράγεται κυρίως σε ελεγχόμενες υδατοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια υπερσυμπυκνωμένη τροφή πλούσια σε πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά (φυκοκυανίνη, σπιρουλάνη, χλωροφύλλη), μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένης και της Β12), ένζυμα και προβιοτικά. Η σπιρουλίνα αυξάνει την ενεργητικότητα, καλυτερεύει την πέψη, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου ενισχύοντας και εξισορροπώντας τη μικροβιακή του χλωρίδα, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, συνεισφέρει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, προάγει την υγεία του δέρματος, βοηθάει στην ελάττωση της όρεξης και εμμέσως στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, ευνοεί την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα των συστατικών που προσλαμβάνουμε από τις άλλες τροφές, συμβάλλοντας έτσι στην επαρκέστερη θρέψη του οργανισμού. Διατίθεται σε μορφή ταμπλέτας ή κάψουλας. Επίσης σε σκόνη, νιφάδες ή υγρό σιρόπι. Σπανιότερα, προστίθεται σε μίγματα πρωτεϊνούχων σκονών, σάλτσες και τρόφιμα ειδικού τύπου.


8. Σπόροι Chia: «η αρχαία τροφή του μέλλοντος»
Salvia hispanica

ΣΠΟΡΟΙ CHIA

Οι Ινδιάνοι της Αμερικής, οι οποίοι τους χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες, πίστευαν ότι αυξάνουν την αντοχή και ότι παρατείνουν τη διάρκεια ζωής. Οι σπόροι Chia του φυτού Salvia hispanica, αποτελούν πλούσια πηγή άπεπτων ινών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ιδίως ω-3), αντιοξειδωτικών, ασβεστίου, βορίου και πρωτεϊνών. Εάν αναμιχθούν σε νερό και τους αφήσουμε περίπου 30 λεπτά, αποκτούν τη μορφή ζελατίνας σχεδόν συμπαγούς. Αυτό γίνεται και μέσα στο στομάχι μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα φυσικό εμπόδιο που αφενός δημιουργεί ταχύτερο κορεσμό της πείνας, αφετέρου καθυστερεί τη μετατροπή των υδατανθράκων και συνεπακόλουθα την άνοδο του σακχάρου του αίματος. Καταναλώνονται, αφού πρώτα γίνουν ζελέ, μέσα σε μαρμελάδες, δημητριακά, γιαούρτι και σάλτσες ή ως συμπλήρωμα διατροφής.

9. Χλωρέλα: «η πράσινη μαγεία της φύσης»


Πράσινο φύκος του γλυκού νερού, πλούσιο σε χλωροφύλλη. Παρέχει συμπυκνωμένη και εύπεπτη πρωτεϊνη, είναι πλούσια σε νουκλεϊκά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία (πηγή του δυσεύρετου γερμανίου) και ένζυμα. Λόγω του υψηλού περιεχομένου της σε κυτταρίνη (περίπου 20%), διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού: η κυτταρίνη, η οποία δεν διασπάται από το πεπτικό μας σύστημα, προσκολλάται και συνδέεται με βαριά μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες και αποβάλλεται μαζί με αυτά απ τον οργανισμό. Η χλωρέλα βοηθάει επίσης στην καλύτερη οξυγόνωση των ιστών (κυρίως λόγω της χλωροφύλλης) και στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Περαιτέρω, ωφελεί την πέψη, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, υποκινώντας την αύξηση της φυσικής χλωρίδας του εντέρου, ενώ ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείροντας την παραγωγή ιντερφερόνης, που αυξάνει την παραγωγή λευκοκυττάρων.

10. Αλόη: «το φυτό της αθανασίας»


Ένα από τα φυτά με τις περισσότερες επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Στις θερμές χώρες ευδοκιμούν πάνω από 200 διαφορετικά είδη της, ενώ στην Ελλάδα ελάχιστα και μεταξύ αυτών η αλόη η γνήσια (αλόη βέρα). Τα εκχυλίσματά της είναι γνωστά για τις χρήσεις τους στην κοσμετολογία, φημίζονται δε για την ευεργετική τους δράση στο δέρμα (ενυδάτωση, καθαρισμός, θεραπεία). Τα πόσιμα εκχυλίσματα αλόης, με τη μορφή συμπυκνωμένου χυμού ή κάψουλας, περιέχουν πάνω από 200 ενεργά συστατικά, όπως βιταμίνες, ένζυμα, ανόργανες ουσίες, αμινοξέα, πολυσακχαρίτες κ.ά., και χρησιμοποιούνται κυρίως για τις υπακτικές και καθαρτικές τους ιδιότητες καθώς και σε προγράμματα αποτοξίνωσης. Η αλόη έχει αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και τονωτική δράση, ενδυναμώνει το ήπαρ, συνεισφέρει στον έλεγχο του σακχάρου, βοηθάει στην πέψη, ανακουφίζει το ερεθισμένο πεπτικό σύστημα και καταπραϋνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.


ΠΗΓΗ:
-http://dependent-world.blogspot.gr/2013/02/Goji-Berry-idiotites-kai-kaliergeia.html
-http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%AD%CF%82
-http://zoixorisxrimata.blogspot.gr/2012/03/blog-post_13.html
-http://kalathaki.wordpress.com/2012/03/22/%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BB/
-http://kombuchatea.wordpress.com/
-http://www.vita.gr/html/ent/687/ent.4687.asp
-http://kalathaki.wordpress.com/tag/%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%B1/
-http://www.nonidrink.gr/
-http://pato.vn/dinh-duong-hang-hieu/nuoc-noni-juice-cua-my-2199k.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Γανοδερμα - Ganoderma lucidum


ΠΗΓΗ: 
-http://ganoderma.healthymoney.eu/?q=content/ganoderma/what-is-ganoderma

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΜΑ: 
Διαβάστε περισσότερα... »

Συμπληρώματα διατροφής (με βιβλιογραφία -links)


Επιμέλεια - έρευνα: Δρ Δημήτρης Περδετζόγλου


ΤΑ ΕΔΩ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ, ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. 
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΔΙΑΙΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΕΝΟΣ ΕΚΑΣΤΟΥ ΕΞ ΥΜΩΝ ΚΑΙ ΗΜΩΝ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. 


Τι είναι τα διαιτητικά συµπληρώµατα;

Ορισµός

Ποικίλοι ορισµοί υπάρχουν για τα διαιτητικά συµπληρώµατα σε όλο τον κόσµο. Στις χώρες της Ευρώπης ο ορισµός για τα συµπληρώµατα διατροφής είναι ο ακόλουθος:«Τα συµπληρώµατα διατροφής είναι παρασκευάσµατα όπως δισκία, κάψουλες, κόνεις ή υγρά παρασκευάσµατα τα οποία απαρτίζονται ή περιέχουν µικροθρεπτικά ή µακροθρεπτικά συστατικά ή/ και εδώδιµες ύλες, τα οποία καταναλώνονται σε δόσεις επιπρόσθετα στην καθηµερινή διατροφή. Τα διατροφικά συµπληρώµατα αποτελούνται από βιταµίνες, µέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχουν πεπτίδια, αµινοξέα και συνδυασµούς αζώτου, έλαια, λιπαρά οξέα και τους εστέρες τους, φυτικές ίνες και άλλα συστατικά, φυτικά, ζωικά ή µικροβιακής προέλευσης, όπως επίσης και προϊόντα ζύµωσης ή σε αφυδατωµένη µορφή ή συµπυκνωµένη, είτε και σε µορφή εκχυλίσµατος».

Στις ΗΠΑ το DSHEA (Dietary Supplement Health Education Act) το 1994 ορίζει το διαιτητικό συµπλήρωµα ως "ένα προϊόν που επιδιώκει να συµπληρώσει την καθηµερινή διατροφή και το οποίο µπορεί να περιέχει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω διαιτητικά συστατικά: βιταµίνη, µεταλλικό στοιχείο, φυτική δρόγη, αµινοξύ, ένα διαιτητικό υποκατάστατο που η χρήση του θα αυξήσει την ολική καθηµερινή πρόσληψη, είτε ως συµπύκνωµα, ή µεταβολίτης, ή συστατικό ή σε εκχύλισµα που θα περιέχει σε συνδυασµούς τα παραπάνω συστατικά. Επιδιώκεται η χορήγησή τους να γίνεται από του στόµατος. Δεν προορίζεται να χρησιµοποιηθεί όπως ένα συµβατικό τρόφιµο ή ως αυτούσιο γεύµα ή δίαιτα, και χαρακτηρίζεται ως διαιτητικό συµπλήρωµα". Αυτός ο ορισµός όπως και ο ορισµός που δόθηκε από την Ευρώπη, επεκτείνουν την έννοια των διαιτητικών συµπληρωµάτων και περιλαµβάνουν και συστατικά όπως: Σκόρδο, ιχθυέλαια, ένζυµα και µίγµατα από αυτά τα συστατικά.

Ταξινόµηση
Τα διαιτητικά συµπληρώµατα χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Αυτές είναι:
1.  Βιταµίνες και µεταλλικά στοιχεία ήτοι:
  -  Πολυβιταµίνες και µεταλλικά στοιχεία. Περιέχουν σχεδόν το 100% της συνιστώµενης ηµερήσιας ποσότητας (Recommended Dietary Allowance,
RDA) για τις βιταµίνες µε διάφορες περιεκτικότητες σε µέταλλα και ιχνοστοιχεία.
 - Απλές βιταµίνες και µέταλλα. Μπορεί να περιέχουν πολύ µεγάλα ποσά. Όταν τα επίπεδα υπερβούν εώς και 10 φορές το RDA, τότε αποκαλούνται «µεγαδόσεις».
 -  Συµπλέγµατα βιταµινών και µετάλλων. Συνήθως προορίζονται για συγκεκριµένες οµάδες του πληθυσµού και συγκεκριµένου τρόπου ζωής π.χ. σε αθλητές, παιδιά, εγκυµονούσες, σε άτοµα που κάνουν δίαιτα, στους εφήβους, στους χορτοφάγους κ.α.
 -  Συµπλέγµατα βιταµινών και µετάλλων µε άλλα συστατικά όπως, π.χ το σκόρδο, ginseng, έλαιο νυχτολούλουδου.
2.  Ανεπίσηµες βιταµίνες και µεταλλικά στοιχεία, για τα οποία δεν έχουν περιγραφεί ακόµη παθολογικές καταστάσεις από την έλλειψή τους στον οργανισµό π.χ. βόριο, χολίνη.
3.  Φυσικά έλαια που περιέχουν λιπαρά οξέα για τα οποία υπάρχουν ορισµένα στοιχεία για ευεργετικές επιδράσεις, π.χ. ιχθυέλαια, λιναρόσπορος, έλαιο νυχτολούλουδου.
4.  Φυσικά υποκατάστατα που περιέχουν συστατικά µε αναγνωρισµένες φαρµακευτικές δράσεις, αλλά των οποίων η σύνθεση και οι επιδράσεις δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, π.χ. το σκόρδο, γκίγκο,κ.α.
5.  Φυσικά συστατικά των οποίων η σύνθεση και οι επιδράσεις δεν έχουν προσδιοριστεί πλήρως και ξεχωρίζουν για τις 'θεραπευτικές' ιδιότητες’’ τους,π.χ. Chlorella, Spirulina, βασιλικός πολτός.
6.  Ένζυµα µε γνωστές φυσιολογικές επιδράσεις, αλλά αµφίβολης αποτελεσµατικότητας όταν χορηγούνται από το στόµα, π.χ. υπεροξειδική δισµουτάση.
7.  Αµινοξέα ή παράγωγά τους, π.χ. καρνιτίνη, Ν-ακέτυλο-κυστείνη, S-αδενόσυλοµεθειονίνη.

Χρήση των συµπληρωµάτων
Τα συµπληρώµατα χρησιµοποιούνται για ποικίλους και διάφορους λόγους, οι οποίοι µπορεί να περιλαµβάνουν τα ακόλουθα:
-Ως µέσο σιγουριάς που θα βοηθήσει τα άτοµα που δεν έχουν τον χρόνο να καταναλώνουν πλήρη και επαρκή γεύµατα.
-Για να βελτιώσουν την συνολική τους υγεία και φυσική κατάσταση.
-Για να επιµηκυνθεί η βιωσιµότητα και να καθυστερήσουν την εκδήλωση φαινοµένων
που σχετίζονται µε κάθε ηλικία.
-Ως τονωτικό προκειµένου να νιώσουν καλύτερα ή σε περίοδο ανάρρωσης.
-Για τα συµπτώµατα του στρες.
-Σε περιόδους εγκυµοσύνης.
-Σε άτοµα που κάνουν δίαιτες αδυνατίσµατος.
-Σε καπνιστές
-Για να βελτιωθεί η απόδοση ατόµων που αθλούνται.
-Για να προληφθούν ή να αντιµετωπιστούν διάφορα συµπτώµατα, όπως
παρατηρούνται στο κρυολόγηµα, στα καρδιαγγειακά νοσήµατα, στον καρκίνο, στη
µειωµένη όραση, σε δερµατολογικές παθήσεις κ.α)

Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για την χρήση των συµπληρωµάτων διατροφής. Μπορούν να χρησιµοποιηθούν για:
-Θεραπεία ή πρόληψη διατροφικής ανεπάρκειας.
-Μείωση του κινδύνου εµφάνισης άλλων ασθενειών π.χ. καρδειαγγειακών
νοσηµάτων, καρκίνου κ.α.
-Ενίσχυση της καλής υγείας του ατόµου.
…............

Οι πληθυσµιακές οµάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο ανεπάρκειας και µπορουν να επωφεληθούν από την χορήγηση των συµπληρωµάτων περιλαµβάνουν:
- Άτοµα όπως τα βρέφη και τα παιδια, εφήβους, γυναίκες σε περιόδους εγκυµοσύνης και θηλασµού και κατα την αναπαραγωγική περίοδο, ηλικιωµένοι, και πτωχές µειονότητες.
- Άτοµα των οποίων η διατροφή επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής τους, π.χ. καπνιστές, αλκοολικοί, εθισµένοι στα ναρκωτικά, ελλιποβαρή άτοµα, άτοµα µε χαµηλό εισόδηµα καθώς και αυστηρά χορτοφάγοι, και οι αθλητές.
- Άτοµα η διατροφή των οποίων επηρεάζεται από µια πρόσφατη εγχείρηση ή που πάσχουν από κάποια νόσο π.χ σύνδροµα δυσαπορρόφησης, ηπατοχολικά νοσήµατα, εγκαυµατίες, άτοµα µε συγγενή προβλήµατα µεταβολισµού.
- Άτοµα τα οποία κάνουν χρόνια χρήση φαρµάκων.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
(προσαρμογή)
Agnus Castus (Άγνος ο αγνός ή Λυγαριά)
Alfαlfα (Μηδική)
Αloe Vera 
Angelica (Αγγελική) 
Aniseed (Γλυκάνισος) 
Apricot (Αρµενική η κοινή ή Βερικοκιά) 
Arnica (Άρνικα)
Artichoke (Aγκινάρα)
Asafoetida (Σύλφιο)
Avens (Γέο ή γκέο)
Burdok
Bilberry (Βαξίνιουµ το Ερυθρό, Μύρτιλλος)
Blue Flag
Boldo (Bόλδο)
Broom (Κύτισος)
Buchu 

Calamus (Κάλαµους) 

Capsicum (Πιπεριά) 

Cascara 

Cassia (Κάσια) 
Cat's claw 
Celery (Σέλινο)
Cereus (Κάκτος ο µεγανθής) 
Chamomile, Roman (Ρωµαϊκό Χαµοµήλι) 
Chamomile, (German) (Χαµοµήλι κοινό) 
Chaparral (Κρεόζωτο) 
Cinnamon (Κανέλλα)
Clivers (Γάλιο η απαρίνη) 
Clove (Καρυόφυλλο) 
Cohosh, Black (Tσιµιτσιφούγκα) 
Cohosh Blue
Cola (Κόλα)
Coltsfoot (Βήχιο) 
Comfrey (Σύµφυτον) 
Corn Silk 
Couchgrass (Άγρωστις Αγριάδα, Agropyron repeus L.) 
Cowslip (Πρίµουλα) 
Cranberry (Βακκίνιον το Οξύκοκκον) 
Damiana (Δαµιάνα η αφροδισιακή) 
Dandelion (Πικραλίδα) 
Drosera 
Echinacea (Εχινάτσια) 
Elder (σαµπούκος) 
Euphorbia (Eυφόρβια) 
Eucalyptus (Eυκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος) 
Eyebright (Ευφρασία) 
False Unicorn, Reratrum Luteum L. (Βέρατρον το κίτρινο) 
Figwort (Σκροφουλάρια) 
Fucus (Φαιοφύκος) 
Fragula (Φράγκουλα) 
Gentian (Γεντιανή) 
Ginger (Πιπερόριζα) 
Golden Seal (Hydrastis Canadensis L., Υδράστις) 
Gravel Root (Ευπατόριο) 
Ground Ivy (Γλήχωµα) 
Hawthorn, Crataegus Oxycantha L. (Κράταιγος ο οξυάκανθος) 
Hops (Λυκίσκος) 
Horehound, Black (Βαλλωτή η µαύρη ) 
Horehound White (Μαρρούβιο το κοινό) 
Horse-chestnut (Iπποκαστανιά) 
Ηorseradish (Χρένο) 
Hydrangea (Ορτανσία) 
Ispaghula (Ψύλλιον) 
Java Tea (Τσάι της Ιάβας) 
Juniper 
Laurus nobilis (Δάφνη η ευγενής ή του Απόλλωνος, Κοινώς Βάγια) 
Liquorice (γλυκύρριζα) 
Valerian (Βαλεριάνα) 
GINKGO BILOBA 
GINSENG 
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ 
ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ 
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΠΟΡΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
ΙΣΟΦΛΑΒΟΝΕΣ 
ΙΧΘΥΕΛΑΙΑ 
ΚΡΕΑΤΙΝΗ 
ΛΕΚΙΘΙΝΗ 
ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ 
Ν-ΑΚΕΤΥΛΚΥΣΤΕΪΝΗ 
ΟΚΤΑΚΟΣΑΝΟΛΗ 
ΠΑΝΓΑΜΙΚΟ ΟΞΥ
ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟ ΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ 
ΠΡΑΣΙΝΟΧΕΙΛΑ ΜΥΔΙΑ 
σ-ΑΔΕΝΟΣΥΛΟΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ 
ΣΚΟΡΔΟ 
ΣΠΕΙΡΙΛΙΟ 
ΣΥΖΥΓΕΣ ΛΙΝΕΛΑΪΚΟ ΟΞΥ (ΣΛΟ) 
ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q 
ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΟΣΕΡΙΝΗ 
ΧΙΤΟΣΑΝΗ 
ΧΛΩΡΕΛΛΑ 
ΧΟΛΙΝΗ 
ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗ 
ΧΟΝΔΡΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑ

ΠΗΓΗ
Μαρία Σκουρολιάκου: «ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΡΟΓΕΣ». Α΄Τόμος, σελ. 3-4, 11-14. Β΄Τόμος, σελ. 3-5.  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής. Αθήνα 2005.



ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
-http://estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/710/1/petrakh.pdf
-http://www.genenutrition.gr/ipertrofima-superfoods/vaspoltos.html
-http://www.iama.gr/ethno/arta/RoyalJelly.htm
-http://www.valentine.gr/basilikos_poltos_gr.php
-http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=5422
-http://holistic-greece.com/static/pdf/simpliromata_diatrofis_gia_athlites.pdf
-http://www.emedi.gr/2236/vasilikos-poltos
-http://www.inews.gr/t/%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%BF%CF%82_vasilikos-poltos.htm
ΓΥΡΗ
Διαβάστε περισσότερα... »