«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Κυβερνοχονδρίαση: Η νόσος της ψηφιακής εποχής





«Εφόσον βρει ότι κάποια συμπτώματα ταιριάζουν με αυτό που νιώθει πιστεύει πλέον ότι πάσχει από αυτό. Για παράδειγμα, ένας πόνος στο στομάχι είναι ένδειξη έλκους ή πίσω από μια ταχυπαλμία κρύβεται ένα σοβαρό θέμα με τη καρδιά του και όχι μια απλή ενόχληση. Συνήθως δηλαδή φοβάται ότι έχει κάτι πολύ σοβαρό ή απειλητικό για τη ζωή του. Η ειρωνεία είναι ότι το άτομο ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο για τυχόν ασθενείς, επαναλαμβάνει διάφορες εξετάσεις αλλάζει συνεχώς γιατρούς διότι ψάχνει όχι τόσο τη θεραπεία αλλά εκείνο το γιατρό ή εκείνη τη πληροφορία που θα του επιβεβαιώσει ότι έχει κάτι», δηλώνει η κ. Μήτσιου.

Συνέχισε λέγοντας ότι «το διαδίκτυο δεν είναι από μόνο του επιβλαβές, ο τρόπος που το χειριζόμαστε το κάνει επιβλαβές».

Για ένα υποχόνδριο άτομο
οι αμέτρητες πληροφορίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο αποτελούν αφορμή ανησυχίας, πολλές φορές λανθασμένη καθώς η εγκυρότητα των πληροφοριών είναι αμφισβητήσιμη.


πηγή-www.inews.gr


Δεν έχει εισαχθεί τίτλος

Κυβερνοχονδρίαση ονομάζεται η νόσος της ψηφιακής εποχής
εποχής,
της οποίας κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η αναζήτηση εξειδικευμένων ιατρικών πληροφοριών στο Internet, που όμως ο ασθενής παρερμηνεύει, με αποτέλεσμα να καταλήγει σε λανθασμένα συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας του και να χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενες, ενίοτε και επικίνδυνες θεραπείες. 

Οι ειδικοί συνιστούν εκ νέου προσοχή στις ιατρικές πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω του Διαδικτύου.

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού κατακλύζεται από πληροφορίες από διάφορους δικτυακούς τόπους, τις οποίες συχνά εκτυπώνουν οι ασθενείς και παραδίδουν στο γιατρό, απαιτώντας να τους δοθεί η τελευταίου τύπου θεραπεία για την κατάστασή τους.


Πάντως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ψευδοασθενών (σύνδρομο Μιγχάουζεν) που χρησιμοποίησαν το Internet για να "υιοθετήσουν" μια ασθένεια, πείθοντας το γιατρό τους για την αληθοφάνεια των συμπτωμάτων. O θεράπων ιατρός, με τη σειρά του, αναγκάζεται να σπαταλήσει αρκετό χρόνο μέχρι να εντοπίσει τα πραγματικά αίτια του προβλήματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το University of Alabama, ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου αποπειρώνται να προκαλέσουν τον οίκτο άλλων χρηστών σε chat rooms, ισχυριζόμενοι ψευδώς πως έχουν πέσει θύματα βίας, ότι πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια ή, ακόμη, πως έχουν υποστεί βιασμό.

Ο Δρ Τρέφορ Ρόσκο, γενικός ιατρός και ειδικός στην πληροφορική, επισήμανε πως είναι αναγκαίο να κατανοήσουν οι γιατροί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που πηγάζουν από τον κόσμο του Διαδικτύου, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη νέα αυτήν πραγματικότητα.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω προβλήματα,
ο Δρ Έντριαν Μίντγλεϊ δήλωσε στο ΒΒC πως ο ίδιος συχνά βασίζεται στο Διαδίκτυο τόσο για την προσωπική του πληροφόρηση όσο και για την ενημέρωση των ασθενών του.

"
Δεν αποθαρρύνω τους ασθενείς από τη χρήση του Internet. Συχνά, οι ασθενείς μου έρχονται στο ιατρείο με εκτυπώσεις που περιέχουν πληροφορίες για την κατάστασή τους αλλά και εγώ, στην προσπάθειά μου να τους ενημερώσω όσο καλύτερα μπορώ, κάνω ακριβώς το ίδιο. Ταυτόχρονα, διατηρώ μια δικτυακή πύλη για αυτόν το σκοπό", ανέφερε ο γενικός ιατρός από το Έξετερ.

Ο Μάικ Στόουν, εκπρόσωπος του Βρετανικού Συλλόγου Ασθενών, χαρακτήρισε τη χρήση του Διαδικτύου για άντληση ιατρικών πληροφοριών δίκοπο μαχαίρι και τόνισε ότι οι ασθενείς πρέπει να μάθουν να αξιολογούν τα παρεχόμενα στοιχεία ώστε να μη θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο ακολουθώντας αμφιλεγόμενες θεραπείες με φάρμακα, όπως αυτά που διαφημίζονται συχνά από site των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: