«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ευτυχία: Οι αποδεδειγμένοι (;) τρόποι για να την αποκτήσετε!


Επιμέλεια: Δρ Δημήτρης Περδετζόγλου


 

Ποιος (υγιής) άνθρωπος δεν θα ήθελε να είναι ευτυχισμένος; 

Αναμφίβολα η ευτυχία είναι κάτι που όλοι θα θέλαμε, όμως ο τρόπος – ή καλύτερα οι τρόποι – για να το καταφέρουμε έχουν κατά καιρούς υπάρξει αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης και ερευνών. Τι προτείνουν λοιπόν οι ειδικοί για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Πετάξτε (κυριολεκτικά) τις αρνητικές σκέψεις.
Τι συμβαίνει όταν αντιμετωπίζουμε τις σκέψεις μας ως αντικείμενα;

Σύμφωνα με έρευνα, όταν κάποιος ξεφορτωθεί μια οπτική παρουσίαση των κακών σκέψεών του σε κάποιο αντικείμενο (π.χ. τις γράψει σε ένα χαρτί και το πετάξει ή το κάψει), μπορεί να «ξεφορτωθεί» τις σκέψεις αυτές και από το μυαλό του. Για πάντα; Όχι. 



Επανέρχονται, όμως οι αναπαραστάσεις τους έχουν εξαφανιστεί (τουλάχιστον προσωρινά) και είναι λιγότερο εύκολο να τον ταλαιπωρήσουν ξανά. Τι περιμένετε; Πιάστε μολύβι και χαρτί και ξεκινήστε το γράψιμο!





Χρησιμοποιείστε την φαντασία σας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η ανθρώπινη φαντασία έχει τόση δύναμη ώστε να αλλάξει όσα βλέπουμε και ακούμε. Τα αισθητήρια σήματα που παράγονται από αυτήν δηλαδή, είναι τόσο δυνατά ώστε να μπορούν να αλλάξουν την αντίληψή μας για τον πραγματικό κόσμο. 


Πώς μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας; Πολύ απλά, «εξασκείστε» την στο να παράγει δημιουργικές ιδέες, να σας ενθαρρύνει και να σας κάνει χαρούμενους.


Κάντε ένα δώρο (σε άλλους)
Όπως δείχνει αυτή η έρευνα, το να δίνεις σε κάποιον κάτι δεν κάνει μόνο εκείνον ευτυχή, αλλά και εσένα. 


Μια άλλη έρευνα του Harvard, έδειξε ότι η ευτυχία μπορεί να αγοραστεί, αρκεί να δώσουμε εμείς χρήματα για κάποιον άλλον. 


                              πηγή                             

Σίγουρα το ένστικτό μας «λέει» ότι είναι καλύτερα για εμάς όταν παίρνουμε κάτι, όμως όπως φαίνεται και το να δίνουμε μια στο τόσο μπορεί να έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα. Δοκιμάστε το.



Αγοράστε εμπειρίες, όχι αγαθά.
Στον καθένα μας αρέσουν τα χειροπιαστά δώρα, όμως σύμφωνα με μια έρευνα, οι εμπειρίες φαίνεται να μας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους από τα υλικά αγαθά. 

Σκεφτείτε το πρακτικά: Πέντε χρόνια μετά, το κινητό σας είναι σίγουρα ξεπερασμένο, όμως ένα ταξίδι στην Ρώμη ή στην Βιέννη δύσκολα χάνει την αξία του.


Σημειώστε... τα καλά.
Αρκετές πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα τα οποία σημείωναν στο τέλος της ημέρας, τι τους πήγε καλά (π.χ. «το αφεντικό μου είπε ‘μπράβο’», «το παιδί μου έγραψε καλά στο διαγώνισμα», «έχω χάσει τρία κιλά») ήταν πολύ πιο χαρούμενα από το γκρουπ των ατόμων που δεν σημείωνε.


Φτιάξτε πλάνα, για κάτι διασκεδαστικό.
Δεν χρειάζονται έρευνες για να μας πείσουν ότι όταν περιμένουμε κάτι το οποίο θα μας διασκεδάσει νοιώθουμε πολύ πιο χαρούμενοι, αν όμως επιμένετε τότε αναγκαζόμαστε να επικαλεστούμε το Harvard. 

Έρευνα του Πανεπιστημίου λοιπόν, έδειξε ότι τα άτομα που απλά και μόνο σκέφτηκαν ότι θα δουν αργότερα την αγαπημένη τους ταινία, ανέβασαν κατά 27% τα επίπεδα των ενδορφινών τους, ορμόνες οι οποίες είναι «υπεύθυνες» για την καλή διάθεση.




Κοιμηθείτε τουλάχιστον έξι ώρες καθημερινά.
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την επιβίωση μας και, όπως φαίνεται, και για την ευτυχία μας. 

Σύμφωνα με έρευνα, έξι ώρες και δεκαπέντε λεπτά συνεχόμενου ύπνου την ημέρα κάνουν τον άνθρωπο περισσότερο χαρούμενο. Το κατά πόσο το επίπεδο της ευτυχίας αυξάνεται ανάλογα με τις επιπλέον ώρες ύπνου δεν διευκρινίζεται…





Προσποιηθείτε, κάνει καλό!
Μπορεί να σας φαίνεται υποκρισία, όμως το να κάνετε ότι είστε ευτυχισμένοι, μπορεί να σας κάνει όντως να νοιώσετε καλύτερα. 

Έρευνες έδειξαν ότι το χαμόγελο από μόνο του, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νοιώθουν ευτυχισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: