«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Τι είναι το κερί που έχουμε στο αυτί;


Γιατί στον ακουστικό πόρο συγκεντρώνεται μερικές φορές μία κίτρινη ουσία που φαίνεται σαν κερί; 

Το κερί των αυτιών, γνωστό και ως κυψελίδα αποτελεί έναν προστατευτικό μηχανισμό ο οποίος παγιδεύει τα μόρια σκόνης και ρύπου, προκειμένου να τα αποτρέψει να πλησιάσουν το τυμπανικό υμένα.

Εκτός της προστασίας από τους ρύπους και το νερό, επιτυγχάνεται η λίπανση του ακουστικού πόρου ενώ οι όξινες ιδιότητες της κυψελίδας την αναγάγει σε μία αρκετά σημαντική αντιμικροβιακή ουσία. Έτσι βοηθά στην αποτροπή εξωτερικής φλεγμονής από μύκητες και βακτήρια.

Το κερί αυτό
δημιουργείται από μικρούς αδένες που υπάρχουν κάτω από το δέρμα, του έξω ακουστικού πόρου. Η παραγωγή του εξαρτάται από άνθρωπο σε άνθρωπο ενώ συνήθως υπάρχει σε μεγαλύτερες ποσότητες στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Κανονικά, το αυτί έχει την ικανότητα αυτοκαθαρισμού, αφού το κερί βαθμιαία στεγνώνει, σχηματίζεται σε μικρά κομμάτια τα οποία είτε μπορούν να απομακρυνθούν μόνα τους ή με καθάρισμα ήπιας μορφής.
Εάν συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα κεριού, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε να το απομακρύνουμε μόνοι μας, αφού σε αυτή μας τη προσπάθεια ίσως ωθήσουμε το κερί βαθύτερο στον ακουστικό πόρο, πιέζοντας τον τυμπανικό υμένα με συνέπεια τον τραυματισμό του τυμπάνου ή την απώλεια ακοής. 

Ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει το κερί ή να προτείνει κάποιες ειδικές σταγόνες που κατορθώνουν να το μαλακώσουν ενώ σε μερικές περιπτώσεις συνίστανται ισχυρότερα αποσκληρυντικά. Τα αποσκληρυντικά ή ακόμα και το νερό δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται χωρίς την απαιτούμενη ιατρική οδηγία εάν υπάρχει η υποψία πως έχει διατρηθεί το τύμπανο, αφού κάτι τέτοιο ίσως προκαλέσει μία μόλυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: